Нацрада заявила, что на нее давит "Радио Вести"

Нацрада заявила, что на нее давит "Радио Вести"

30 Січня 2015
1407
30 Січня 2015
15:21

Нацрада заявила, что на нее давит "Радио Вести"

1407
Как вы знаете, "Радио Вести" выиграло суды у Нацсовета по вопросам теле- и радиовещания. Предметом разбирательства был отказ Нацрады разрешить вещание "Радио Вести" в 26 городах. Однако, пока "вестники" радуются и пьют ш
Нацрада заявила, что на нее давит "Радио Вести"
Нацрада заявила, что на нее давит "Радио Вести"

Как вы знаете, "Радио Вести" выиграло суды у Нацсовета по вопросам теле- и радиовещания. Предметом разбирательства был отказ Нацрады разрешить вещание "Радио Вести" в 26 городах. Однако, пока "вестники" радуются и пьют шампанское, Нацрада заявляет: в решении суда они видят беспрецедентное посягательство на свою независимость.

Позицию Нацрады озвучила на брифинге первый заместитель главы ведомства Ольга Герасимьюк.

"В останніх рішеннях суду щодо переоформлення ліцензій деяких радіомовників  у зв’язку зі зміною їхньої програмної концепції та позивних на  «Вести.Радио» Національна рада вбачає безпрецедентне зазіхання на незалежність конституційного органу.

Мова йде про те, що 11 грудня на своєму засіданні Національна рада розглядала питання про переоформлення ліцензій ТРК «Онікс», м. Харків, ТРК «Стильне радіо», м. Мелітополь Запорізької області, «Телерадіовидавничої компанії «Комра», м. Київ, задовольнивши їх частково – в частині організаційно-правових питань – зміни директора, редакційної ради, власників, пов’язаних осіб. У зміні позивних (на «Вести.Радио») і програмних концепцій мовлення компаніям було відмовлено. 

Як повідомив заступник голови Національної ради Григорій Шверк, днями регуляторний орган отримав рішення Окружного адміністративного суду міста Києва у справі за позовом згаданих телерадіокомпаній. Своїм рішенням суддя Скочок Т.О. зобов’язує Національну раду змінити позивні і програмні концепції мовників. 
 
Григорій Шверк погодився, що в разі коли у процесі ухвалення рішення про відмову в переоформленні ліцензій мали би місце певні неточності із дотриманням процедури, судове рішення могло би вказати на це, зауважити на необхідності посилення мотивувальної частини і зобов’язати розглянути питання. Натомість суддя конкретно вказує, яке рішення має ухвалити Національна рада при розгляді заяв ліцензіатів, що стали позивачами у цій справі. «На мою думку, рішення містить ознаки того, що суддя очевидно виходить за межі своїх повноважень у цьому питанні», - зазначив Г. Шверк.
 
Він повідомив, що Національна рада готує необхідні документи для подачі їх до апеляційної інстанції, а також звернеться до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, щоб там докладно розглянули це питання. Зі свого боку Ольга Герасим’юк додала, що відповідні листи регуляторний орган надішле й голові Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Руслану Князевичу, Міністру юстиції Павлу Петренку, Громадському люстраційному комітету, Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України.
 
На запитання газети «Вести» член Національної ради Олег Черниш пояснив, чому конституційний орган відмовив ТРК «Онікс», ТРК «Стильне радіо» і «Телерадіовидавничій компанії «Комра» у переоформленні ліцензій у грудні 2014 року. Він наголосив, що свого часу ці компанії виграли конкурс із певними умовами. І перед тим, як визначити їх переможцями конкурсу, Національна рада аналізувала мовлення в різних регіонах: яких форматів, жанрів там бракує. І ліцензії мовникам були видані з урахуванням цих показників. Тому до кардинальної зміни програмної концепції мовлення слід підходити більш коректно і виважено,  зазначив Олег Черниш. Цілком слушно було б мовникам відмовитися від своїх ліцензій, якщо вони не мають бажання виконувати їх умови, і тоді Національна рада оголосила б новий конкурс на мовлення на їхніх частотах. Бо рішення про те, «що відбувається» на певній частоті ухвалює Національна рада. «Купити компанію можна, а частоту – ні», - додала Ольга Герасим’юк. 
 
Олег Черниш також зазначив, що коли йдеться про мовлення різних компаній з однаковим позивним і програмною концепцією, то це фактично створення нової радіомережі, що мало би бути передбачено у Плані розвитку національного телерадіоінформаційного простору. Натомість там про це нічого не сказано, і від «Вести.Радио» поки не надходило жодних пропозицій щодо внесення подібних змін до Плану розвитку, громадське обговорення якого нині триває".
 
Итак, запасаемся попкорном и делаем ставки, кто кого. Но, по-моему, пора уже кому-то взять на себя ответственность и убедительно рассказать холдингу «Мультимедиа инвест групп», как себя вести.
 
Муся
 
Фото: YouTube.com
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1407
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду