До 26 травня приймаються заявки на тренінг з технології проведення журналістських розслідувань корупції та зловживань у земельній сфері

10 Травня 2012
8153
10 Травня 2012
13:08

До 26 травня приймаються заявки на тренінг з технології проведення журналістських розслідувань корупції та зловживань у земельній сфері

8153
До 26 травня приймаються заявки на тренінг з технології проведення журналістських розслідувань корупції та зловживань у земельній сфері

Проект навчання журналістів по всій Україні проведенню журналістських розслідувань з питань корупції, виконавцем якого є Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) запрошує журналістів усіх видів ЗМІ України взяти участь у тренінгу з Технології проведення журналістських розслідувань у сфері корупції та зловживань у земельних питаннях, який відбудеться 31 травня-1 червня  2012 року в Сімферополі.

 

Участь у тренінгу надасть журналістам можливість підвищити професійний рівень, покращити знання із законодавства, що регулює земельні відносини, ознайомитись із найбільш розповсюдженими схемами тіньової приватизації землі та інших зловживань у цій сфері, а також технологіями проведення журналістських розслідувань з цієї тематики, отримати  консультації експерта. Участь у тренінгах є безкоштовною.

 

Тренери:    

Валентина Самар, тренер з журналістики з багаторічним досвідом, кореспондент тижневика „Дзеркало тижня", керівник проекту журналістських розслідувань ІПЦ (телепрограма «Питання національної безпеки" та Інтернет-видання www.investigator.org.ua ),  директор Інформаційного прес-центру.

Олег Хоменок, старший радник з питань друкованих ЗМІ Internews Network, є сертифікованим медіа-консультантом та тренером з журналістики з багаторічним досвідом у медіа-галузі, автором кількох посібників з журналістики та навчання журналістиці та регіональним координатором міжнародного проекту SCOOP (Данія) з підтримки журналістських розслідувань, а також експерт.

 

Програма тренінгу

1 день, 31 травня 2012 року

10.00 - 11.30 - Знайомство. Представлення програми. Виявлення очікувань. Досвід учасників, проблеми, з якими вони стикаються. Корупція з точки зору закону та у суспільній свідомості. Що таке журналістське розслідування? Що охоплює тематика розслідувань корупції та зловживань у земельній сфері?

11.30 - 11.45 - Перерва

11.45 - 13.00 - Робота з експертом із земельних відносин. Законодавство України, що регулює земельну сферу. Слабкі місця і лазівки, що сприяють корупції.

13.00 - 14.00 - Обід

14.00 - 15.30 - Операції з землею. Що треба знати про земельні аукціони? Право власності і право  користування. Правоустановчі документи на землю.

15.30 - 15.45 - Перерва

15.45 - 17.15 - Землі сільськогосподарського призначення. Землі ПЗФ і рекреаційного призначення. Обмеження у використанні і розповсюджені схеми тіньової приватизації.

17.15- 17.30 - відповіді експерта на запитання журналістів

2 день, 1 червня 2012 року 

10.00 - 11.30 - Схема дій під час проведення журналістського розслідування

  • Пошук теми для розслідування.

  • Складання плану розслідування і кола джерел по темі. Що і де ви будете шукати?

  • Оцінка перспективності теми.

  • Формування потенційного списку джерел по темі.

  • Робота в команді.

11.30 - 11.45 - Перерва

11.45 - 13.00 - Джерела інформації для публікацій.  

  • Способи й методика збору інформації. Типологія і систематизація джерел.

  • Порядок використання і захист джерел.

  • Робота з документами, прес-релізами. Інформаційні запити.

  • Використання різноманітних баз даних і ресурсів у мережі Інтернет.

  • Інтерв'ю у журналістському розслідуванні.

13.00 - 14.00 - Обід

14.00 - 15.30 Забезпечення безпеки під час проведення ЖР. Правові наслідки публікацій та як їх попередити? Загрози для журналістів під час висвітлення фактів корупції і забезпечення безпеки. 

15.30 - 15.45 - Перерва

15.45 - 17.00 - Формування списку тем з висвітлення корупції у земельній  сфері. Планування роботи над матеріалами.

17.00 - 17.30 - Підведення підсумків. Відповіді на запитання. Заповнення анкет.

До участі у тренінгу запрошуються журналісти усіх видів ЗМІ, які мають досвід роботи у ЗМІ не менше трьох років  та мотивовані провести розслідування найближчим часом.

 

Зареєструватись до 26 квітня 2012 року

 

Журналісти друкованих та онлайн-ЗМІ мають додати до заявки три примірники власних розслідувань з даної тематики, надрукованих у 2011-2012 роках, а за їх відсутності - три найкращі, на їх погляд, авторські матеріали за останні півроку з даної тематики. ТБ-журналісти мають надіслати два журналістські розслідування або найкращі, на їх погляд, авторські матеріали з даної тематики, які вийшли у ефір у 2011-2012 роках (надсилайте гіперпосилання на безкоштовні файлообмінники з вашими матеріалами, гіперпосилання на YouTube та інше).

 

Ваші запитання надсилайте на електронну адресу irrp.org.ua@gmail.com або звертайтесь за номером 067-547-22-33

 

Група учасників тренінгу формуються на конкурсній основі. ІРРП повідомить запрошеним учасникам про участь за менше ніж за 7-10 днів до початку тренінгу. Учасникам з інших міст пропонується проживання в готелі та компенсація витрат на проїзд.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8153
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду