Представники НУО вимагають прозорого і відкритого розгляду проекту «Про громадські організації»

16:05,
16 Вересня 2011
9131

Представники НУО вимагають прозорого і відкритого розгляду проекту «Про громадські організації»

16:05,
16 Вересня 2011
9131
Представники НУО вимагають прозорого і відкритого розгляду проекту «Про громадські організації»

Законопроект «Про громадські організації» №7262-1 має бути повністю переписаний. Про це у ході першого засідання робочої групи парламентського Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з питань закону про громадські організації заявив голова робочої групи, народний депутат Юрій Ключковський, пише сайт Gromzakon.

 

За словами депутата, необхідно спочатку створити закон «Про неурядові організації», який декларативно буде регулювати всі інститути громадянського суспільства, і лише потім почати готувати закон «Про громадські організації».

 

Цікаво, що з 29 членів робочої групи Комітету тільки два представляють громадські організації: Олександр Вінніков (Мережа розвитку європейського права) та Микола Слюсаревський (Центр комерційного права). Тобто закон про громадські організації вкотре будуть писати не громадські діячі, а чиновники. При цьому список членів робочої групи був сформований Юрієм Ключковським, йдеться на сайті Gromzakon.

 

Як зазначив керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба, таким чином Юрій Ключковський фактично пропонує порушити регламент Верховної Ради: замість того, щоб розглядати внесені депутатами до другого читання поправки до законопроекту, планується писати новий непотрібний для громадян закон.

 

«Наголошуємо, що пропозиція Юрія Ключковського несе величезний ризик для документу: представники органів виконавчої влади перепишуть всі позитивні новації законопроекту, знівелюють їх і повернуть фактично до сьогоднішнього негативного стану. Тому громадські організації мають тримати руку на пульсі подій навколо цього законопроекту», - йдеться на сайті.

 

Народний депутат Юрій Ключковський у коментарі «Детектор медіа», зазначив, що на засіданні робочої групи йшлося не про «переписування» законопроекту «Про громадські організації» №7262-1, а про його удосконалення. «Оскільки згідно з Конституцією України засновниками громадських організацій мають бути громадяни, а законопроект надає цю можливість і юридичним особам, то варто замінити в його назві слово громадські на неурядові», - сказав Юрій Ключковський.

 

Лобісти законопроекту закликали громадські організації написати лист голові Комітету Олександру Омельченку на підтримку тих позитивних норм, які є в законопроекті «Про громадські організації» №7262-1, та вимогою відкритого та прозорого розгляду його в Комітеті з залученням громадських організацій.

 

Нагадаємо, що законопроект «Про громадські організації» був ухвалений парламентом у першому читанні 17 травня. Законопроект розроблений партнерством громадських організацій - Мережею розвитку європейського права, Центром громадської адвокатури, УНЦПД та ін. - у зв'язку з необхідністю конкретизувати процедури реалізації права на свободу об'єднання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду