За кілька днів до «свободи»

30 Березня 2006
16359

За кілька днів до «свободи»

16359
Огляд теленовин і телетижневиків 20-26 березня 2006 року
За кілька днів до «свободи»

Останній тиждень перед парламентськими виборами 26 березня. Для каналів, що мали «власну позицію» в передвиборній кампанії, це був останній шанс уплинути на електоральні наміри глядачів. Журналісти й піарники жартома лічили дні «до дембеля» . П'ять останніх днів агітації скидались на базар, а останній – п'ятниця, 24 березня, - на цілий політичний ярмарок, де майже кожен канал, порушуючи звичну сітку мовлення, безсоромно пропонував до уваги глядачів дружні політичні сили. Парадокс, але єдиною можливістю півгодини не бачити на екрані набридлого діда в шапці, який «знає, за кого треба голосувать» став перегляд новин.

Тиждень розпочався з драматичних новин із Білорусі, які частково витіснили вітчизняні. Стались і обіцяні піар-замахи:

- невідомі розстріляли автомобіль нашоукраїнця Корбана, пов'язаного з групою «Приват» ; 

- невідомі підірвали петарду неподалік від Кушнарьова, якому здалось, що це була бомба з цвяхами, підкладена за участі міліції;

- а також безглуздий постріл у спину 17-річному хлопцеві з табельної зброї київського міліціонера. Усі ці теми, а також новий «транзитний сервер», знайдений у четвер тимошенківцями в будівлі неурядової організації, що співпрацює з «НУ» , широко висвітлювались телеканалами. Головною темою залишались проблеми організації виборів: недосконалі списки виборців, нестача коштів та людей. Після гіперполітизованої п'ятниці настала аполітична субота, коли, з огляду на заборону називати в новинах прізвища улюблених політиків, деякі канали зовсім не говорили ані про вибори, ані про політичне життя. А потім – неділя, що довела слушність Президента: вибори, попри проблемність їх організації, вийшли нецікаві, нудні й демократичні.

 

20 березня у Мінську розпочались акції протесту, яким приділила увагу більшість українських телеканалів, найбільше – Перший канал та «1+1» . Головною українською подією став замах на дніпропетровського підприємця, кандидата від «НУ» до облради Геннадія Корбана. Мотиви замаху могли бути як політичними, так і бізнесовими, причому другий варіант, з огляду на активну участь Корбана в конфлікті між «Приватом» та Пінчуком, виглядає значно ймовірнішим. Що й було відображено в сюжеті «Інтера» : коротка, але вичерпна довідка про ділову активність Корбана, а також версія самого постраждалого - «…он считает, что причина покушения не связана с политикой. Говорит, никому дорогу не переходил. Бизнес-версия тоже отпадает. И связывает случившееся с конфликтом, который якобы назревает вокруг прокурора области Шубы» . На думку Корбана, прокурор підозрює (чи безпідставно?) його в організації дискредитаційної кампанії, спрямованої проти Шуби – фігуранта плівок Мельниченка та численних корупційних скандалів.

Характерним є той факт, що про замах на Корбана не повідомили два канали – Новий і ICTV, а СТБ обмежився стислою інформацією. Чи можливо, щоб три канали, не змовляючись, замовчали одну з головних подій дня без указівки «згори» ? Натомість, звісно ж, у новинах усіх трьох каналів з'явились сюжети про «Велике українське віче» – акцію партії «Віче» , куди за допомогою концерту «Братів Гадюкіних» заманили багато молоді. Градація вийшла показова: сюжет ICTV за формою не відрізнявся від політреклами, у повідомленні Нового з'являються певні сумніви в тому, що всі ці люди прийшли на «Віче» : «Палац Спорту брали штурмом прихильники партії «Віче» та гурту «Брати Гадюкіни». Тут тривало велике українське віче за участю політиків і простих городян. Розмовляли віч-на-віч на спеціальних майданчиках, обговорювали нагальні та стратегічні питання розвитку держави. Найбільше людей зібралося біля трибуни, де йшлося про культуру та освіту. Менше зацікавила геополітика. Усі в очікуванні концерту «Братів Гадюкіних»«(зверніть увагу на наявність одного зі слоганів «Віча» в тексті), а з сюжету СТБ було майже зрозуміло, що для молоді це був звичайний концерт. Це відображає рівень залучення кожного з каналів у розкрутку «партії середнього класу» .

У «Вікнах» СТБ повідомили: «Мовне питання не дає спокою політикам особливо під час зустрічі із виборцями. Сьогодні у Криму Литвин не оминув цієї гарячої теми. Він ініціював зміни до Конституції АРК в частині застосування мов на півострові. Кримським виборцям Литвин розповів, як через зміну законодавства зробити обов’язковою російську мову в судах і державних установах півострова. Щоправда, ці пропозиції має підтримати ще й ВР. Литвин прогнозує, що після виборів гаряча мовна тема буде забута переможцями парламентської кампанії, як це вже було не раз». Відразу після цього Наталя Соколенко запропонувала глядачам СТБ оригінальний сюжет, присвячений передвиборному використанню мовного питання. В ньому спростовано міф про те, що російськомовним українцям несила оволодіти державною мовою: «Те, що в російськомовних людей мають бути великі складнощі у вивченні української мови, легко спростовує українськими словами російський політолог Бєлковський. Подолання мовного рубежу в нього забрало менше ніж рік». Інакше кажучи, розгорнуто підтверджується правильність задекларованої позиції Литвина та нівелюється негативний ефект, який могло справити на противників надання російській мові особливого статусу піклування спікера про російську в Криму.

Канал «Тоніс» , чий власник має давні дружні стосунки з ПЗУ, переймався долею студентів, які кидалися яйцями у ВР за дорученням цієї партії. Сюжет про загрозу виключення цих молодиків із вищих навчальних закладів з'явився наприкінці інформаційного випуску, між розважальних та ділових новин. Студенти, як повідомив «Тоніс» , побоюються виключення за заборгованості та погану успішність. Що ж, непоганий спосіб для двієчників потрапити в телевізор.

 

20 березня, понеділок

Канал

1

Інтер

1+1

Новий

ICTV

Теми сюжетів або партія (політик)- ньюзмейкер

- Білорусь (багато)

- витрати на вибори до ВР

- проблеми зі списками в Чернігівській області

- замах на Корбана в Дніпропетровську

- Ющенко в ЦВК

- Гавриш: можливе вкидання фальшивих бюлетенів

- Янукович в Одесі про фальсифікації

- Зварич про коаліцію

- ПР: коаліція тільки з тими, хто готовий дружити з Росією

- Мороз про свою участь у коаліції

- Вибори в Антарктиді

- придністровське наметове містечко на Майдані

- наметове містечко ПР в Дніпропетровську

- Медведчук у студії

- “Віче» : акція в Палаці спорту

- Аналітики “Віча» про виборчу кампанію

- Білорусь (багато)

- замах на Корбана

- масові вуличні акції перед виборами

- 9 кандидатів у мери Запоріжжя зняли кандидатури

- витрати на вибори

- українці Придністров'я не зможуть проголосувати

- Ющенко не вітав Лукашенка

- Посол США про виборчу кампанію

- НБЛ звинувачує владу в адмінресурсі

- Гавриш про фальсифікації

- Акція “Віча»

- ГАК

- Акція “Віча» в Палаці спорту

СТБ

ТРКУ

5

НТН

К1

Тоніс

- на дільницях бракує місця для розвішування плакатів

- Ющенко в ЦВК

- Гавриш: НУ і ПР готуються до альянсу

- блок Лазаренка подав до Європейського суду

- замах на Корбана

- Литвин ініціював зміни конституції Криму про мови

- мовне питання

- Акція “Віча» в Палаці спорту

- Ющенко в ЦВК

- працівникам ДВК підвищили зарплату

- придністровці протестують на Майдані

- замах на Корбана

- Протести ПР у Дніпропетровську

- Янукович звинувачує владу в адмінресурсі

- Мер Запоріжжя подав до суду на ПР

- Кравчук про фальсифікації

- Богословська передбачає коаліцію НУ і ПР

- замах на представника Блоку Кармазина в Маріуполі

- Зварич: коаліції між НУ і ПР не буде

- Чернівецький (НУ), Кушнарьов (ПР) у студії

- замах на Корбана

- Ющенко в ЦВК

- виборчий телемарафон в Миколаєві

- замах на Корбана

- проблеми зі списками виборців на Сумщині

- депутати 5 скликання з'являтимуться в регіонах рідше

- Шуфрич оприлюднив компромат на “Нафтогаз»

- Президент у ЦВК

- вибори в Придністров'ї

- замах на Корбана

- ЦВК розпочала процес передачі бюлетенів ТВК

- Гавриш критикує Луценка тощо

- посол США про виборчу кампанію в Україні

- останній робочий візит Єханурова перед виборами

- студенти з ПЗУ, що кидали яйцями у ВР, перебувають під загрозою виключення зі своїх ВНЗ

 

21 березня у ТСН з'явився сюжет про скандал через намагання голови Донецької облради Колесникова виїхати з країни: «Образами та гострими висловлюваннями на адресу начальника донецького ОВІРу та керівника міліцейського відділку закінчилося бажання Колеснікова отримати закордонний паспорт… Відмовили Колеснікову на підставі того, що голова облради нібито перебуває під підпискою про невиїзд. Прокурор повідомив, що рапорт був долучений до кримінальної справи Колеснікова для перевірки, чи не збирається він порушити цю підписку». Цікавим є формулювання в тій частині сюжету, що роз'яснює, в чому полягає справа Колесникова: «…був затриманий 6 квітня минулого року за факт вимагання у 2002 році акцій торгівельного центру «Білий лебідь»«.

З'явився Колесников і в ефірі ТРК «Україна» , але зовсім з іншого приводу: звітував перед донеччанами про роботу на посаді голови облради. Глядачам, утім, не звикати: в останні передвиборні тижні «Україна» із всеукраїнського каналу остаточно перетворилась на регіональний, і Колесников з'являвся в її прайм-таймовому ефірі щодня. Отже, Колесников розповів про свої неабиякі досягнення, не забув і заповітне словосполучення «політичні репресії» , що пролунало в синхроні.

Новини з Дніпропетровська, де ПР пікетувала апеляційний суд, вимагаючи поновити реєстрацію своїх кандидатів до обласної ради, давалися щедро й розгорнуто, але, знов-таки, мало хто розібрався в передумовах конфлікту. Зате в «Подробностях» «Інтера» з'явилась така інформація: «Янукович вручил сегодня миллионный билет ПР - его обладательницей стала учительница украинского языка Евгения Новачук. Лидер «регионалов» отметил, что после «оранжевой революции» ряды его соратников сократились на 60 тысяч «штыков», но теперь за партбилетами стоят в очереди». Це лише квіточки: «ягідки» у вигляді помітного «перекосу» на бік ПР з'являтимуться в новинах «Інтера» протягом тижня, і визріють у п'ятницю в трансляцію останнього концерту ПР на Контрактовій. Насичений, як завжди, «джинсою» передвиборний дайджест «Подробностей» вінчала наступна інформація: «Активисты молодежной организации «Прорыв» испекли огромный торт, символизирующий федеральную Украину и собирались разрезать его перед представительством президента в Симферополе. Но туда кондитерский шедевр не доехал. В районе Бахчисарая автобус остановили спецназовцы и потребовали сдать торт на экспертизу в санэпидемстанцию. В результате его пришлось разрезать в чистом поле».

Зелений колір знову кинувся в очі в новинах «Тоніса» . Цього разу тут влаштували демарш: спочатку виголосили новину з життя ПЗУ, а відразу за нею дали сюжет про те, як Незалежна експертна рада та Нацрада з питань телебачення і радіомовлення знайшли на каналі приховану рекламу. Наявність більшої кількості згадок про ПЗУ, ніж вона заслуговує, в новинах «Тоніса» помітна неозброєним оком, але експерти звернули увагу на використання одного з гасел ПЗУ в рекламних роликах: «Вся політична реклама мусить бути відокремлена спеціальною відбивкою з обох боків. Тарас Шевченко каже, що це точно агітація, адже слоган «Вибирай життя» є офіційним гаслом виборчої кампанії Партії зелених. Тим більше, що з’явилися ролики саме напередодні виборів і без жодної іншої мети, як змусити голосувати за певну політичну силу. Юристи «Тонісу» це заперечують, мотивуючи тим, що захищати довкілля не заборонено жодним законодавством, тим більше в Україні, яка пережила Чорнобиль. Крім того, цей пункт прописано в Конституції, а закликів голосувати за Партію зелених кліпи не містять». Треба сказати, що «Тоніс» повівся в цій ситуації значно більш гідно, ніж деякі інші канали, чиї ведучі дозволяли собі в'їдливі коментарі на адресу експертів.

На Новому каналі з'явилось трохи дивне повідомлення: «Кабмін Януковича не завищував показники внутрішнього валового продукту – вони були реальними, – заявляє ПР, посилаючись на висновки МВФ. «Регіонали» радять нинішнім урядовцям не шукати кризи у минулому. І підкреслюють: це «помаранчева» влада розвалила українську економіку. Впало промислове виробництво, різко знизився приріст у сільському господарстві, збільшилася інфляція. А показник ВВП, який 2 роки тому перевищував 12%, на початку 2006-го становив лише півтора. «Біло-блакитні» переконані: вся відповідальність за кризу лежить на нинішніх керманичах країни». Не зрозуміло, відповіддю на що було це спростування, хоч і можна здогадатись, що йдеться про звинувачення з боку уряду Єханурова. Інше повідомлення відображає демонстративний конфлікт між малими опозиційними силами та ПР, який розпочався в останні тижні кампанії: «У майбутньому парламенті опозиційний блок «Не Так!» готовий блокуватися з Партією Регіонів без участі будь-яких «помаранчевих» сил. Про це у Криму заявив Віктор Медведчук. Однак, він не виключає, що ПР сама піде на об’єднання з «НУ». У такому повороті подій «нетаківці» трагедії не вбачають – залишаться осторонь, проте робитимуть усе, щоби така коаліція не відбулася».

Ті канали, чиї прайм-таймові новини виходять пізно – СТБ і К1 – встигли повідомити про вибух, що стався ввечері біля харківського штабу ПР, коли звідти виходив Кушнарьов. Повідомлення К1 виглядало так: «Щойно стало відомо про вибух у Харківському обласному штабі ПР. Як повідомляє наш харківський кореспондент, постраждав Кушнарьов. У той час, як він ішов по коридору штабу, за кілька метрів від нього стався вибух. Зараз він у лікарні, але має намір за годину з`явитися у студії обласного телебачення. Там мають відбутися теледебати з головним його опонентом - Арсеном Аваковим. Однопартійці Кушнарьова вважають, що це замах на його життя». СТБ – ще коротше: «… як щойно стало відомо, 2 години тому біля харківського офісу ПР пролунав вибух. Це сталося, коли керівник виборчої кампанії «регіоналів» Кушнарьов виходив з будівлі. Вибух нікого не зачепив. Його причини з’ясовує міліція». Зате в сюжеті СТБ дуже мальовничо розповіли про візит Януковича на завод «Авіант» , повідомивши спершу, що він привітав Лукашенка, що, у світлі подій у Мінську, мало б завдати йому певної шкоди. У сюжеті була присутня вічна ознака недружнього висвітлення політичних акцій: учасники, що зізнаються на камеру, що прийшли на за наказом (варіант – за гроші).

 

21 березня, вівторок

Канал

1

Інтер

1+1

Новий

ICTV

Теми сюжетів або партія (політик)- ньюзмейкер

- останній день, коли виборці можуть звертатись до суду

- у Кременчуці змінили всіх членів ТВК

- екзитпол буде оприлюднений о 22 годині

- Генпрокурор взяв під особистий контроль розслідування замаху на Корбана

- екзит-поли

- “Пора» провела підсумковий передвиборний з'їзд

- Янукович вручив мільйонний

партквиток

- виборчий скандал у Новій Каховці

- Вітренко критикує мера Донецька

- Акція “Прориву» у Симферополі

- Тимошенко впевнена у проведенні чесних виборів

- Безсмертний запропонував Тимошенко підписати коаліційний договір увечері 26 березня

- Тимошенко у студії

- організація виборів за кордоном

- Безсмертний запропонував Тимошенко підписати коаліційний договір увечері 26 березня

- екзит-поли

- у Кременчуці змінили всіх членів ТВК

- боротьба за крісло мера Хмельницького

- розслідування замаху на Корбана

- Колесников не може отримати закордонний паспорт

- висновки медіа експертів: багато джинси

- екзит-поли

- Тимошенко вимагає від Ющенка пообіцяти не домовлятись із ПР»

- ПР відкидає звинувачення в завищенні результатів діяльності уряду Януковича

- ПР пікетує Апеляційний суд Дніпропетровської області

- блок “Не Так!» хоче блокуватись із ПР без помаранчевих

- Омельченко відкрив уже 10-й дитбудинок

- Тимошенко вимагає від Ющенка пообіцяти не домовлятись із ПР

- Бойко виграв суд у Тимошенко

- “Пора» презентувала план перетворень

- ПР пікетує Апеляційний суд Дніпропетровської області

- вибори в Тернополі

- Омельченко відкрив дитячу лікарню

СТБ

ТРКУ

5

НТН

К1

Тоніс

- Янукович привітав Лукашенка (візит на завод)

- питання коаліції

- скандал через економічні показники уряду Януковича

- підрив Кушнарьова

- Комітет виборців Донбасу проти Кінаха

- Тимошенко вимагає від Ющенка пообіцяти не домовлятись із ПР»

- Янукович: ПР не вестиме переговорів про коаліцію до виборів

- ПР пікетує Апеляційний суд Дніпропетровської області

- проблеми організації виборів

- Литвин прогнозує владну кризу після виборів

- Колесников відзвітував про свою діяльність на посаді голови облради

- Кінах у Донецьку

- міжнародні експерти про виборчу кампанію

- переговори про помаранчеву коаліцію

- достовірність підписів СДПУ(о) за референдум під питанням

- виборча колізія в Козині

- прокурор Київської області Гайсинський (у студії)

- розслідування замаху на Корбана

- проблема помаранчевої коаліції

- Янукович у студії (2 години)

- Тимошенко вимагає від Ющенка пообіцяти не утворювати коаліцію з ПР

- перспективи утворення коаліції

- підрив Кушнарьова

- Тимошенко вимагає від Ющенка пообіцяти не утворювати коаліцію з ПР

- Єхануров у відпустці

- екзит-пол

- вибори за кордоном

- ПЗУ вимагає встановити мораторій на продаж землі

- Нацрада звинувачує “Тоніс» у прихованій рекламі ПЗУ

- скандал у “Порі»

День 22 березня видався справді бурхливим. Усі канали, крім ТРК «Україна» , поставили топ-новиною нічний інцидент із пораненням 17-річного хлопця, названого активістом «Пори» . Цю подію намагались пов'язати з політикою, хоча очевидно, що це, скоріш за все, трагічна випадковість, як і те, що хлопець виявився пов'язаним із «Порою» (за законом особи до 18 років не мають права брати участь у політичних організаціях). Сама по собі подія – міліціонер стріляє у спину 17-річному, що лежить на землі – має просто вибуховий потенціал: через таке починаються революції та війни. Однак дуже багато в її тлумаченні залежить від обставин: чи у спину стріляв міліціонер, чи в груди? Чи справді юнак нападав, чи лежав на землі? Чи займався він розклеюванням листівок, і чи є хоч якесь підґрунтя в першої офіційної версії УМВС, за якою міліціонер запідозрив у хлопцях крадіїв? Однозначних відповідей не міг отримати ніхто, свідчення постраждалого і міліціонера різнились.

ТРК «Україна» подала офіційну інформацію прес-служб: «Юнак був поранений у спину, коли у складі агітаційної групи розклеював листівки «Пора за Кличко», йдеться у заяві київського міського штабу «Пори»-ПРП»… в столичному управлінні МВС стверджують, що правоохоронець вистрілив в активіста «Пори» під час його втечі. Як повідомив журналістам керівник прес-служби київського управління МВС, правоохоронці помітили двох хлопців підозрілої зовнішності і почали переслідування. Один з міліціонерів вистрілив, оскільки хлопці не виконували вимог… міліціонер знаходився у темному подвір’ї і постріл міг бути здійснений лише у випадку, якщо він відчув певну загрозу». Журналісти «1+1» дали значно ширший спектр поглядів на ситуацію. Але найбільше перейнявся долею хлопця єдиний дружній до Пори-ПРП телеканал – ICTV. «Активісти партії «Пора», не порушуючи жодних законів, розклеювали містом агітки. Перелякавшись автомобіля з міліціонерами, який швидко наближався до них, хлопці почали тікати і сховалися у дворі дитсадка. За словами постраждалого, там їх знайшов міліціонер, пригрозив пістолетом та наказав лягти обличчям до земліЗ тяжким вогнепальним пораненням активіста «Пори» Олександра Глобенка доправили у лікарню, де його прооперували. Наразі він у тяжкому стані – втратив 4 літра крові, лише кілька годин тому прийшов до тями. Керівництво «Пори» вважає, інцидент з хлопцями стався саме через розповсюдження ними партійної агітації,» - таку версію подав кореспондент ICTV. Розклеювати плакати, не порушуючи жодних законів, практично неможливо, оскільки за законом вона повинна розміщуватись виключно на спеціально відведених для цього дошках оголошень, тоді як стиль агітаторів Пори-ПРП – обклеювати афішами кожен стовп. Крім того, у відеоряд інших каналів потрапили нібито саме ті листівки, які клеїли хлопці перед інцидентом – наклеєні вони були аж ніяк не на дошці оголошень. Та й навіщо тікати від міліції, якщо вони «не порушували законів» ? У цілому сюжет побудований на версії, оприлюдненій «Порою» .

Про вибух, що стався напередодні в Харкові, повідомили не всі канали: Новий, ICTV та СТБ цього разу не стали допомагати регіоналам ширити версію про бомбу з цвяхами. ТРК «Україна» драматизувала, але несильно: «Незважаючи на вибух, телеефір відбувся. Від медичної допомоги Кушнарьов відмовився. За словами начальника прес-служби харківського обласного управління МВС, особливих руйнувань не виявлено. У під’їзді лише обсипалася штукатурка. Тож міліція схильна вважати це хуліганською витівкою. Саме за цією статтею і порушено карну справу». У цей день було й так немало позитивних новин про ПР – зокрема, успішне для неї завершення суду в Дніпропетровську, - й роздувати з вибуху скандал не знадобилось. На «Інтері» фарби трохи згустили: «Кушнарев говорит, что взрывное устройство было с дистанционным управлением. Синхрон: Если бы кто-то из нас, я в том числе, в момент взрыва находились в этом тамбуре, то, конечно, исход был бы, наверное, очень тяжелый. Как минимум тяжелые травмы. Репортаж: Лидер «регионалов» назвал инцидент проявлением истерии власти, которая пытается удержаться любой ценой. Синхрон Януковича: В 2005 році шукали засоби, як нас залякати, відкриваючи заказні карні справи, переслідуючи наших активістів партії. Це не випадок. Це система».

Мер Києва, що вилив відро компромату на свого (як згодом виявиться) вдалого суперника Черновецького, звинувативши його в причетності до афери «Еліта-Центру» , потрапив у новини «1+1» , Нового, ICTV, СТБ, 5 каналу і «Тоніса» , незважаючи на очевидний антирекламний характер інформації.

Тим часом на 5 каналі відбулась атака на ПР. Приводом стало підписання угоди про співпрацю між молодіжними організаціями ПР та російської «Єдиной России» : «Союз молоді регіонів з України та російська «Молода Гвардія» прилюдно підписали угоду про співробітництво. З церемонії російська делегація пішла з гетьманською булавою. Українська – від’їхала на білому коні. Далі майбутні політики будуть поглиблювати двосторонні стосунки, будуть обмінюватись інформацією і досвідом…. Щоправда, юні партійці подекуди плутають, з ким саме, а головне для чого вони потоваришували» (далі типовий елемент такого роду сюжетів: рядові учасники акції зізнаються, що не знають, навіщо вони тут) «Молодий Янукович, хоч і без коня, теж під пильною увагою преси. У неповні 25 він має прохідне місце у списку, очолюваному батьком. Янукович-старший – для сина непохитний авторитет, у тім числі і в царині російсько-українських стосунків. Чи то від великої пошани, чи то від зайвої уваги журналістів Віктор-молодший перекручує батькове прізвище». Далі – синхрон, що ввійде в історію, наприкінці якого син Януковича називає свого батька «Виктор Фёдрович Регионов» . Чому ж, усе-таки, варто комусь із опозиціонерів ляпнути якусь дурість, це відразу опиняється в ефірі 5-го? Запитання, звісно, риторичне.

У студії «Вчасно» НТН пройшла 2-годинна бесіда з Тимошенко. Віталій Гайдукевич був порівняно лояльний до гості, майже не ставив їй незручних запитань. Та в один момент розмову перервав сюжет, присвячений конфлікту між ЦВК, БЮТ і головредом газети «Пряма мова» . Інформаційний привід був незначний, але головна ідея виявилась промовистою: «в статуті ВО «Батьківщина», чи то пак БЮТ, є пряме порушення норм головного закону. Відтак у пункті 3,6 вищеназваного документу викладено обов’язки членів партії. Серед інших там є вимога віддавати голос виключно представникам своєї ж політичної сили…. Стаття ж 71 Конституції України вказує, що виборцям гарантується вільне волевиявлення». Прохання прокоментувати цей момент справило вбивче враження на Тимошенко, яку навіть зрадила її звична красномовність: «Ви знаєте, я не хочу говорити, пункт який, слово вправо, слово вліво. Мені зрозуміло, що наші опоненти просто сьогодні знаходяться в шоці від того, що підтримка нашого блоку в суспільстві є достатньо вражаючою».

 

22 березня, середа

Канал

1

Інтер

1+1

Новий

ICTV

Теми сюжетів або партія (політик)- ньюзмейкер

- міліціонер поранив активіста “Пори»

- справу Ґонґадзе визнали секретною

- Мера Хмельницького зняли з реєстрації

- ПР допустили до виборів у Дніпропетровській області

- Ющенко готовий розпустити нову ВР

- міліціонер поранив активіста “Пори»

- Луценко заявив, що міліціонер відповість за поранення пориста

- розгляд справи Ґонґадзе перенесли

- ПР допустили до виборів у Дніпропетровській області

- Шуфрич проти помаранчево-голубої коаліції

- за фактом підриву Кушнарьова порушено кримінальну справу

- Костенко не виключає коаліції НУ-ПР-БЮТ

- Бойко (“Не Так!» ): ПР не вистачить голосів для більшості

- Мороз у Нікополі

- Карасьов (“Віче» ) презентував свою книжку

- Безсмертний (у студії)

- міліціонер поранив активіста “Пори»

- Омельченко називає Черновецького причетним до “Еліти-центру»

- процес у справі Ґонґадзе може стати цілком секретним

- Рушайло не приїде на українські вибори

- закінчився термін виправлення помилок у списках виборців

- Президент не виключає розпуску нової ВР

- Кампанія “Усвідомлений вибір-2006»

- міліціонер поранив активіста “Пори»

- Омельченко називає Черновецького причетним до “Еліти-центру»

- Мера Хмельницького зняли з реєстрації

- ПР допустили до виборів у Дніпропетровській області

- Шуфрич про майбутні коаліції

- міліціонер поранив активіста “Пори»

- Ющенко в Тернополі, Єхануров у Запоріжжі

- НУ вповноважила Безсмертного підписати коаліційну угоду

- ПР допустили до виборів у Дніпропетровській області

- Кампанія “Усвідомлений вибір-2006»

- експерти про програми партій

- Омельченко називає Черновецького причетним до “Еліти-центру»

- Мера Хмельницького зняли з реєстрації

СТБ

ТРКУ

5

НТН

К1

Тоніс

- міліціонер поранив активіста “Пори»

- діти відомих політиків ідуть у депутати

- Ющенко не виключає розпуску нової ВР

- Омельченко називає Черновецького причетним до “Еліти-центру»

- справу Ґонґадзе визнали секретною

- міліціонер поранив активіста “Пори»

- підрив Кушнарьова спричинений не петардою

- ПР допустили до виборів у Дніпропетровській області

- Янукович хвалить суддів

- Єхануров виключає співпрацю з ПР

- Мороз: застосування адмінресурсу соціалістами неможливе

- Шуфрич: майже півтора мільйони не проголосують

через “брудні технології»

- Костенко: в Україні демократії більше, ніж у Білорусі

- Ющенко про коаліцію

- Дільниця в лепрозорії

- організація виборів на Луганщині

- І.Дементьєв з “Фонду свободи» : ВР не доживе до кінця каденції

- Ющенко не виключає розпуску нової ВР

- Союз молоді Регіонів і молодіжна організація “Єдіной Россіі» підписали угоду про співпрацю (В.Ф. Регіонов)

- І.Демидов (“Молодая гвардія» ), Хомутинник (СМ Регіонів), Тимур Нагалевський (молодіжка НУ) у студії

- справа Ґонґадзе

- Омельченко називає Черновецького причетним до “Еліти-центру»

- міліціонер поранив активіста “Пори»

- міліція називає підрив Кушнарьова хуліганством

- справу Ґонґадзе засекретили

- Єхануров обіцяє туркменський газ

- ПР допустили до виборів у Дніпропетровській області

- Бойко виграв суд у Тимошенко

- Тимошенко (у студії 2 години)

- позов проти ЦВК через БЮТ

- про туркменський газ: Єхануров, Янукович

- міліціонер поранив активіста “Пори»

- міліціонер поранив активіста “Пори»

- Омельченко називає Черновецького причетним до “Еліти-центру»

- справа Ґонґадзе

Головною новиною 23 березня стала заява голови виборчого штабу БЮТ Турчинова про те, що «НУ» облаштувала новий «транзитний сервер» з метою фальсифікувати вибори. «Сервер» дуже скоро спростували, тож зупинятись докладно на цій темі немає сенсу. З сюжетів усіх каналів було очевидно, що це – не дуже вдале мавпування сумнівного ходу 2004 року. Перш ніж говорити про якісь сервери та виділені лінії, політикам варто було погортати книжку «Інтернет для чайників» . У парі з цією новиною йшло повідомлення про затримання СБУ фігуранта у справі про справжній «транзитний сервер» .

А ось ТРК «Україна» вразила: «Пам’ятник затопленим кораблям, що у Севастополі, ледь не став агіткою. Молоді люди віком від 14 до 18 років у камуфляжі українських морських піхотинців підпливли до пам’ятнику на надувних човнах і розвісили на ньому помаранчеве полотнище, державний прапор України та встановили прожектор. Операція зайняла не більше 10 хвилин. Причалити ж до берега юнакам не дали обурені севастопольці. Учасники акції змушені були пропливти уздовж набережній кілька сотень метрів. Від коментарів для ЗМІ юнаки відмовилися. Вийшовши на берег, вони сіли у заздалегідь підготовлені авто і зникли. Міліція приїхала потім, з’ясувала номери машин і оголосила у місті операцію «перехоплення»«Знов-таки, скидається на пародію, чи не так? Але це серйозно.

Грандіозний мітинг із концертом, організований БЮТ на Майдані Незалежності, висвітлювали майже всі канали – крім Першого і ICTV. «Інтер» навіть мав пряме включення. Але головні образливі випади Тимошенко на адресу чинної влади, що пролунали протягом її майже годинного виступу, переважно не потрапили в ефір.

Перший канал ні з того, ні з сього ознайомив глядачів із думкою Кучми про виборчу кампанію: «Усі політичні сили мали можливість донести свій голос до людей. Хто хотів – той це міг зробити. Так екс-президент Леонід Кучма оцінює нинішню передвиборну кампанію. Передбачати ж хто увійде до коаліції у новому парламенті, Кучма не захотів. Порадив дочекатися ранку 27 березня і запевнив, що його мрія – це нова більшість, яка припинить протистояння в країні. У розпуск ВР Ку

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16359
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду