Версії чи дезінформація?

24 Лютого 2006
9667

Версії чи дезінформація?

9667
Огляд теленовин і телетижневиків 13-19 лютого 2006 року
Версії чи дезінформація?

«Інтер», «1+1», Перший, ICTV, Новий канал , СТБ, 5 канал, НТН, «Україна», «Тоніс», К1.

Оглядаються, перш за все,  прайм-таймові випуски новин.

За 35 днів до парламентських виборів російсько-українські конфлікти та спроби порозуміння залишаються у фокусі уваги. Суспільство нітрохи не наблизилось до розуміння вкрай заплутаної й неоднозначної ситуації з „Росукренерго” та мертвонародженим СП.  Інша актуальна тема –  переговори щодо подальшого перебування Чорноморського флоту на українській території й демаркація морських кордонів – за кількістю суперечливих заяв і прихованих мотивів майже дорівнялась газовій. Крім цих, увагу тележурналістів  протягом  цього тижня  привернули такі теми:
Підтвердження факту, що серед засновників „РУЕ” є українці, з вуст міністра Плачкова.
- Надання Сполученими Штатами Україні статусу країни з ринковою економікою.
- Чутки про відставку міністра фінансів Пинзеника, що виявилась передвиборчою відпусткою.
- Продовження переговорів про утворення помаранчевої коаліції в майбутній Верховній Раді.
Судова заборона міністрові Луценку оприлюднювати відомості про кримінальне минуле кандидатів у депутати від блоку Вітренко.

13 ЛЮТОГО всі канали згадували про міністра внутрішніх справ Луценка. Його самовідданій боротьбі за чистоту виборчих списків здивувався „Інтер”, удавшись до іронії: „Не могу молчать и спать спокойно, - говорит Юрий Луценко. -  Все думаю, как защитить демократию и не допустить криминалитет к рулю державы.” В такому ж іронічному тоні, давши синхрон міністра про „двох людей, які знаходяться в міжнародному розшуку, але прикриваються сьогодні... кандидатством у депутати”, автор сюжету Людмила Островенко перейшла до відеозвернення одного з розшукуваних, колишнього начальника УМВС Львівської області Олега Сала. У продемонстрованій частині відеозапису представник розгромленої після революції есдеківської еліти Львівщини, сидячи біля прапора з написом „Блок Наталии Витренко”, промовляв: „Луценко безпідставно ображає мене як людину, як генерала міліції та займається політичним кіллерством. Я знаходжусь в Україні і не збираюсь давати Луценку жодних свідчень.” Авторка зазначила, що міністр про звернення знає, але не дивився. Ані слова не сказано про те, в чому підозрюють цього „несправедливо оббреханого” вітренківця-неофіта. Відтак, необізнаний глядач міг навіть поспівчувати гнаному генералові.

На жаль, несерйозно чи не досить уважно до цієї теми поставився не лише „Інтер”. Приміром, ICTV: «Сьогодні ж оприлюднено заяву одного з опонентів міністра, генерала  Сала, який є у розшуку і водночас у списку кандидатів у депутати...” Ні тут, ні деінде не було уточнено, за що саме переслідують Сала.

Журналіст, звісно, повинен бути безстороннім, але й громадянином бути, як казав поет, зобов'язаний; тож, коли на його очах обмежують конституційні права громадян (а як інакше можна назвати судову заборону на поширення інформації про перебування кандидатів у депутати в міжнародному розшуку – тобто, і на отримання цієї інформації громадянами?), цим не варто легковажити. Бо такий генерал Сало, - а він, крім розтрати державних коштів,  в чому його підозрюють, прославився і жорстоким переслідуванням студентів-активістів  перед виборами-2004, - може знайтись і на наших дітей.

У програмі „Вчасно” НТН вигулькнула сенсаційна інформація: „Серед власників "Росукренерго" є українці. Про це вперше зізнався керівник паливно-енергетичного відомства Іван Плачков. Ще з часів Кучми залишилися ті, хто заснував цю компанію, уточнив він. У ЗМІ часто лунає інформація, що серед господарів "Росукренерго" – холдинги, які належать Путіну, Могилевичу, Фірташу, Туманову, Бойку, представникам нової української влади або їхнім родичам. Але здебільшого це поки лише припущення.” Виникають запитання. По-перше, як це – „з часів Кучми залишилися”? Залишилися живими? По-друге, чи інформація після слів „уточнив він” також відтворена зі слів Плачкова? Чи це думка ведучої Ілони Довгань?  (Як відомо, 13 лютого інформацію про  ці слова Плачкова  надрукувала газета «КоммерсантЪ» (Україна) № 21.  Процитуємо газету: "Отвечая на вопрос о структуре компании RosUkrEnergo, Олег Рыбачук подтвердил слова Виктора Ющенко: "Среди основателей RosUkrEnergo вы не найдете представителей украинской власти". Правда, после уточняющего вопроса господин Рыбачук предположил, что лица с украинским гражданством, не входящие во властные структуры, могут быть бенефициариями RUE. По завершении брифинга, выйдя в коридор секретариата, Олег Рыбачук встретил министра топлива и энергетики Ивана Плачкова; в этот момент неподалеку находилось несколько журналистов, в том числе корреспондент Ъ. Поздоровавшись с господином Плачковым, господин Рыбачук спросил у него: "Все-таки есть граждане Украины в RosUkrEnergo или нет?" "Есть. Еще со времен Кучмы остались те, кто основывал эту компанию",– не задумываясь ответил министр. Таким образом Ъ получил подтверждение информации о причастности украинцев к работе швейцарского газового посредника».

Як бачимо,  історія більше схожа на політичний анекдот. Тож  інформація, оприлюднена НТН,  cприймалася б зовсім інакше, якби ведуча назвала її джерело - газету „Коммерсантъ-Украина” – і коротко розповіла, як саме  в цій газеті описується шлях  отримання інформації (Рибачук, начебто,  прилюдно запитує Плачкова про те, чи є серед засновників «РУЕ» українці, й дістає ствердну відповідь). До речі, усі інші видання публікували це повідомлення саме  з посиланням на „Коммерсантъ”. Тож дії НТН,  що оприлюднила «зізнання» Плачкова  як доконаний факт, не отримавши підтвердження від жодного з учасників гаданої розмови, важко назвати професійними.

Очевидно, почувши,  нарешті,  претензії аналітиків щодо недостатньої уваги до передвиборчих програм партій, канал ICTV розповів глядачам про програму опозиційного блоку „Не Так!”, при цьому з радістю наголошуючи, що „досі до виборів політичні сили не надто переймались розробками економічних стратегій. Сьогодні ж з’являються цілі пакети антикризових заходів.”, і далі: „…в українській політиці починають конкурувати програми дій, а не лише лідери політичних сил”.  А ось Катерина Лебедєва з 5 каналу не поділяє їхнього оптимізму, тому посміялася з „нетаківців” у сюжеті, присвяченому потугам політичних сил за будь-яку ціну потрапити у „ящик”: „Блок "Не Так!" бере кількістю. Відразу двоє його лідерів провели прес-конференції майже одночасно. Звичайно, знаючи про такий збіг. Розрахунок простий. Хоч на одну подію хтось та приїде...  Економічну програму блоку, окрім партійців, сіли коментувати аж 4 політологи. І вони, і журналісти, здивувалися. Адже відбувалася відверто агітаційна подія, а політологів запросили на "круглий стіл”.  Авторці вдалось у жартівливому тоні точно відобразити прикру ситуацію: зараз відрізнити справжній інформпривід від „дутого” просто неможливо. І журналісти навіть не мають права допомогти в цьому глядачам (даючи оцінки «штучний», «справжній» тощо), бо ризикують потрапити у жорна виборчого закону або звинувачень у порушенні новинних стандартів.

Турботу про глядачів-виборців виявив телеканал СТБ, приділивши увагу заявам соціолога Ірини Бекешкіної («Демократичні ініціативи») про дискредитацію вітчизняних соціологічних служб скороспілими „клонами”. Незважаючи на злободенність теми (адже результати фіктивних соцопитувань оприлюднювали майже всі), інші канали говорили про це напрочуд мало. У сюжеті пролунали як назви  „клонів”, вірити яким не можна, так і назви авторитетних служб; це дуже важливо у світлі тенденції, яку активно підігрівають своїми заявами опозиціонери: народ утрачає віру до соціологічних опитувань взагалі.

НАГАДУЄМО, ЩО АБИ ЗРОБИТИ ВИСВІТЛЕННЯ ВИБОРЧОЇ ТЕМАТИКИ ПОВНІШИМ, ВІДТЕПЕР МИ ДОДАВАТИМЕМО ДО ОГЛЯДУ КОЖНОГО ДНЯ ТАБЛИЦЮ З ПЕРЕЛІКОМ ПОДІЙ АБО ОСІБ, ЯКИМ БУЛО ПРИСВЯЧЕНО СЮЖЕТИ В ІНФОРМАЦІЙНИХ ВИПУСКАХ. ЗВЕРТАЄМО ВАШУ УВАГУ НА ТЕ, ЩО ЦЕ - НЕ ПОВНИЙ ЗМІСТ ВИПУСКІВ НОВИН, А ЛИШЕ ТА ЇХ ЧАСТИНА, ЩО ВИСВІТЛЮЄ ПЕРЕБІГ ВИБОРЧОЇ КАМПАНІЇ ТА ПОДІЇ, ЯКІ ПРЯМО НА НЬОГО ВПЛИВАЮТЬ.

 

13 лютого, понеділок

Канал

1

Інтер

1+1

Новий

ICTV

Теми сюжетів або партія (політик)- ньюзмейкер

- Студентське братство, ЧФ

- ЦВК (проблеми з ДВК)

- політики балотуються до кількох рад відразу

- СПУ

- Томенко (БЮТ)

- ПРП-Пора

- Блок „Не ТАК!”

- Луценко (інф. про судимості кандидатів)

- Вітренко (штаб заблоковано)

- Блок „Не ТАК!”

- Богословська, Рудьковський (у студії)

- ЧФ

- Блок „Не ТАК!”

- Луценко (інф. про судимості кандидатів)

- Чорноморський флот

- Блок „Не ТАК!”

- Луценко (інф. про судимості)

- Блок „Не Так!”

- лікнеп серед членів ДВК у Харкові

СТБ

ТРКУ

5

НТН

К1

Тоніс

- Блок Вітренко (адмінресурс)

- Чорноморський флот

- Бекешкіна (замовна соціологія)

- Чорноморський флот

- Суд - Вітренко проти Луценка

- Валентина Довженко (Блок „Не Так!”

- Суд – Вітренко проти Луценка

- Вакансії в окружних виборчкомах

- прагнення політсил потрапити в новини

- Гринів, Гавриш (у студії)

- Томенко (БЮТ)

- Парцхаладзе (у студії)

- Плачков визнав, що серед власників РУЕ є українці

- Студентське братство, ЧФ

- Луценко

- ПР помагає Алчевську

- РПУ („Не Так!”

- „Наша Україна”

- Суд – Вітренко проти Луценка

- Чорноморський флот

14 ЛЮТОГО за перше місце у випусках новин змагались дві теми: старт українсько-російських переговорів і заява Єханурова про те, що Україна готова відмовитись від послуг „Росукренерго”. З обох тем у новинах усіх телеканалів було сказано багато, та ми зосередимось на тому, що могло реально вплинути на електоральні настрої. Зокрема, у сюжеті каналу „Інтер” пролунало спростування вчорашньої інформації «Коммерсанта» від самого Івана Плачкова: „… я не знаю засновників з української сторони. І це хтось видумав, це провокація. Україна не наполягала і не давала пропозицій по "РУЕ".” Автор сюжету, Анастасія Образцова, таким чином відсилала  глядачів до інформації, якої в попередніх випусках „Подробностей” не було. Таємниче „це”, яке хтось вигадав, випливало  зі слів: „журналистам пришлось буквально охотиться на него в кулуарах парламента… чтобы узнать, кто же навязывал переговорщикам "РУЕ". А еще - правда ли, что среди владельцев этой компании есть граждане Украины?”. Звідки взялось таке припущення – було незрозуміло тим, хто не читає «КоммерсантЪ».

Серед журналістів, яким удалося вполювати Плачкова в кулуарах, явно не було представників каналу НТН. У випуску „Вчасно” 14 лютого Плачков не згадувався  взагалі. Тобто, на цьому каналі повідомленню про його розмову з Рибачуком судилося залишитись не спростованим…

Сама по собі заява Єханурова викликає багато запитань. Ось як потрактували її на „1+1”: „Змінитися може схема газових відносин України і Росії. Є реальна можливість, що посередників у цій газовій грі не стане. Як розповів сьогодні у парламенті прем’єр Юрій Єхануров, – росіяни першими висловили свої побоювання щодо посередництва компанії "РУЕ".” Висловили – де, коли, в якій формі? Наведений, наприклад, каналом НТН синхрон Прем'єра виглядав, як розгублене бурмотіння. До того ж, ця новина подавалась майже скрізь у прив'язці до іншої: Президент вимагає від уряду надати повну інформацію про власників „Росукренерго”. Це вкотре вже?  В той же час, зазначимо, що на більшості телеканалів до новини про заяву Єханурова не давали бекграунду щодо відомої заяви від 8 лютого від російського президента Володимира Путіна (нагадаємо: „Я сказав Ющенку: "Заводьте туди "Нафтогаз України" напряму. Не хочете – давайте створимо iнше пiдприємство. Але вони не хочуть. I саме вони (Україна) запропонували нам, щоб саме "Росукренерго" поставляло замiсть "Газпрому" паливо в Україну. Ми погодилися. Для нас головне – формула ціни. "Росукренерго" зі своєю непрозорою 50-відсотковою українською часткою відпочиває порівняно з тим шахрайством, яке мало місце усі ці 15 років у нас у газовій сфері”, - сказав Путін). Тож для тих глядачів, які ретельно не відстежують перебіг подій навколо «РУЕ»,  14 лютого  повна картинка мотивацій заяв політиків, по суті, залишалася невідомою.  Очевидне порушення стандарту повноти інформації.  Між тим, наприклад, з новини ICTV виходило, що Єхануров усе ж перший звернувся до Фрадкова з пропозицією обійтись без „РУЕ”, а на посередництві  цієї компанії наполягали саме росіяни.

Початку переговорів із Росією українське суспільство чекало з завмиранням серця й деякою зловтіхою, адже в коментарях наших можновладців протягом останніх двох тижнів не раз лунали запевнення: доживемо до 14 лютого й покажемо Росії і ринкові відносини, і Чорноморський флот, і маяки, і кордони... Чи вдасться українській стороні наполягти на своєму й вигідно для себе залагодити кримські проблеми? Відповіді на це запитання виглядають симптоматично:

Перший канал: «...не забувайте, що ви в гостях. Такий задав тон українсько-російським переговорам Володимир Огризко». Згадали, нарешті,  й про наругу над українським прапором. Головна ідея: Росії треба вже починати готуватись до виведення Чорноморського флоту в 2017 році (Гриценко).
«Інтер»: (телемостом) «Вопрос о выводе российского флота подымался дважды, но, к сожалению, только журналистами... вопрос о деньгах не подымался также, и судя по всему, по общей договоренности ... главное – провести инвентаризацию объектов».
«1+1»: «Україна наполягає на тому, що плата за базування Чорноморського флоту має бути піднята. Росія це заперечує. Україна наполягає на тому, щоб маяки були оформлені в українську власність і потім укласти нову угоду про спільну експлуатацію. Росіяни це також заперечують».
ICTV: «Київ пропонує Москві змінити формулу розрахунків… наша сторона підняла питання про інцидент на маяку Херсонеський... під час проведення акцій біля воріт об’єкту проти громадян України застосували грубу фізичну силу».
К1: „…учасники не знаходять спільної мови. Вартість оренди зафіксована ще базовою угодою від 97-го року - і Росія не погодиться на зміни, - наполягає Григорій Карасін, один із керівників російського зовнішньополітичного відомства. Українські дипломати - іншої думки - якщо ми переходимо до ринкових принципів у відносинах із Росією, то й розраховуватися слід за світовими цінами.”
СТБ: «Українська сторона вимагає ринкових цін на оренду. Ринкові, за підрахунками Держкомзему, – це 1 мільярд 800 мільйонів доларів. Якщо ж Кремль не погодиться, кажуть аналітики, Україна має запасний варіант – пустити до Криму підрозділи інших держав, скажімо, НАТО.»
«Тоніс»: «Україна хоче отримувати плату за базування Чорноморського флоту Росії за ринковими цінами».

У дипломатії різниця між «хотіти», «пропонувати», «наполягати» й «вимагати» величезна, адже це – позиція сторони, яка визначає шанси на досягнення консенсусу. Та ганити журналістів за такий різнобій було б несправедливо: засідання тривало до вечора, тож вони запізно отримали інформацію, аби підготувати повноцінні матеріали.

14 лютого, вівторок

Канал

1

Інтер

1+1

Новий

ICTV

Теми сюжетів або партія (політик)- ньюзмейкер

- Чорноморський флот

- газ (Плачков)

- справа Ґонґадзе

- ЦВК – проблеми зі списками

- СПУ

- Янукович

- БЮТ

- Київ готовий відмовитись від РУЕ

- ЧФ

- Партія регіонів

- СПУ

- завершилось подання документів на місцеві вибори

- ЧФ

- Київ готовий відмовитись від РУЕ

- Янукович

- МВС передало інформацію про судимості до ЦВК

- Київ готовий відмовитись від РУЕ

- ЧФ

- Янукович про конфлікт із Росією

-  Бойко (Не Так!)

- газове питання у ВР

- ЧФ

- Партія Регіонів

- партія Віче (закохані)

СТБ

ТРКУ

5

НТН

К1

Тоніс

- Чорноморський флот

- Київ готовий відмовитись від РУЕ

- Суд – Зарубінський проти Семенюк

- Агітація до дня Валентина

- Виборчі програми (ПР, БЮТ, НУ, Віче, Не Так!)

- СПУ

- Наша Україна (вирішення проблеми „Еліта Центр”)

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9667
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду