Вибори-2004: моніторинг теленовин

3 Серпня 2004
1301

Вибори-2004: моніторинг теленовин

1301
Як висвітлювали телеканали головні події тижня з 19 по 23 липня 2004 року.
Вибори-2004: моніторинг теленовин

„Детектор медіа” Критерії моніторингу

Рейтинг новин від GfK-USM

Головними темами тижня з 19 по 23 липня, традиційно, стали президентські перегони.



  19 липня, понеділок. Д.Корчинський прибув до ЦВК на броньовику, щоб подати документи на реєстрацію кандидатом у Президенти. Про це повідомили Репортер (сюж. З.Бутирського), ТСН (усно в огляді без зазначення автора), Подробности (сюж. А.Образцової), Вісті (сюж. Л.Ткач). Телевізійні служби вказують, що Д.Корчинський є: “лідер "Братства", Репортер, ТСН; “лидер объединения "Братство", Подробности; “лідер громадської організації "Братство”, Вісті. Інформація ТСН, Подробностей та Вістей подається незбалансованою, оскільки всі вони вказують, що головним опонентом на президентських виборах Д.Корчинський вважає В.Ющенка, а його коментарі з цього приводу відсутні. У сюжеті Вістей навіть додається до прізвища В.Ющенка оціночне поняття: “Незалежно від термінології, Корчинський збирається боротися проти Ющенка і бюрократії”. Таким чином журналіст об’єднує конкретне прізвище з цілим поняттям, а як відомо, новини мають інформувати, а не оцінювати. Репортер та Вісті навели коментарі представників ЦВК, які зазначали, що будь-які способи здивувати комісію жодним чином не вплинуть на перевірку документів кандидатів на президентське крісло.

  Голова партії “Нова сила” Ю.Збітнєв подав документи до ЦВК на реєстрацію кандидатом у президенти. Про це повідомили лише Вікна-новини (сюж. Г.Ісайкіної). Інформація наводиться недостовірною, оскільки жоден телеканал про це не повідомив, як і агентство “Інтерфакс-Україна”. У підводці до сюжету без посилання на джерела інформації (усно в студії О.Радченко) вказується: “Сьогодні документи до Центрвиборчкому подав і лідер партії "Нова сила" Юрій Збітнєв”. Натомість у самому сюжеті на відео показується процес висунення Ю.Збітнєва кандидатом у президенти з’їздом партії “Нова сила”, що відбувся 17 липня. Наприкінці сюжету використовується оціночне судження: “Досягти добробуту Україна зможе лише тоді, коли населення перетвориться на народ, на єдину консолідовану націю”.   В.Янукович перебуває з робочою поїздкою на Дніпропетровщині, де взяв участь у святкуваннях Дня металурга. Про це повідомили ТСН (усно в огляді без зазначення автора), Подробности (усно в студії С.Леонтьєва, повідомлення без підводки переходить в сюжет О.Лук’яненка). У сюжеті Подробностей використовуються оціночні судження: “Профессиональный праздник значительной части горожан начинается с народных гуляний и митингов, а вечером – концерты. Жители Днепропетровской области в этом году получили еще один подарок. День Металлурга с ними отмечал Виктор Янукович”. Наприкінці сюжету подається інформація: “Выступает Руслана – победительница Евровидения и – советник премьера по культуре. Чуть позже на сцене появляется и сам премьер. Чтобы поздравить металлургов с праздником так, как не делал этого еще ни один глава правительства – в дуэте с известной всей Европе певицей”. Далі великим шматком показується пісня. Те, що В.Янукович співає разом з Р.Лижичко, показується і у відео ТСН. Відео має більше агітаційний характер, ніж інформаційний.



  Черговий з’їзд партії “Реформи та порядок” ухвалив рішення про перейменування на “Нашу Україну”. Про це повідомили ТСН (огляд без зазначення автора), Подробности (сюжет без зазначення автора). В усному повідомленні ТСН наводиться ряд висловлювань політиків – Т.Стецьківа, В.Пинзеника, О.Гудими. Жодне з них не має чітко зазначених меж цитування, а також не вказується де, коли і кому давались коментарі. Посилання на джерела інформації відсутні. У сюжеті Подробностей відсутні коментарі осіб, які, власне, продукували саму новину. На початку сюжету подаються коментативні судження: “К раскрутке скандала оперативно подключился сайт "Украинская правда", опубликовавший сегодня интервью одного из лидеров Украинской народной партии”, “Руководители блока стараются выбирать выражения помягче и замять скандал”. Оцінки політологів та політиків з приводу перейментуванн6я партії “Реформи та порядок” відсутні.



  Лідер всеукраїнського об’єднання “Свобода” О.Тягнибок на горі Яворина закликає “Віддати Україну українцям” та не боятися “москальсько-жидівської мафії”. Про це навели відповідний синхрон лише Подробности. В усному повідомленні (усно в студії С.Леонтьєва) до коментарю не подається інформація – коли і з якого приводу було зібрання на горі Яворина, лише зазначається: “"Подробности" уже сообщали об акции, проведённой в минувший выходные на горе Яворина...” (порушено принцип повноти повідомлення). В усній інформації використовуються оціночні судження: “На избирательную кампанию Ющенко внутренние конфликты в "Нашей Украине" могут оказать разве что косвенное влияние. Гораздо большей проблемой могут стать методы агитации, которые используют участники блока”. Титр до синхрону такий: “народный депутат Украины, фракция "Наша Украина”, а те, що він лідер всеукраїнського об’єднання “Свобода”, не вказується. Перед коментарем О.Тягнибока наводиться коментар П.Ющенка, де вказується також, що він є народним депутатом від “Нашої України”.



 Російський політолог Г.Павловський прибув до України з метою відкриття “Російського клубу”. Про це повідомили ТСН (огляд новин без зазначення автора), Подробности (усно в студії С.Леонтьєва), Вісті (сюж. Т.Анкудінової). Жодна з трьох інформаційних служб не розповіла, чим саме займатиметься “Російський центр” в Україні. Лише Вісті досить розпливчасто повідомили: “Окрім іншого, експертні центрі Росії та України домовилися співпрацювати та разом аналізувати громадську думку в обох країнах. Першим кроком співробітництва стане відкриття завтра Російського клубу у Києві”. У всіх трьох випадках інформація наводиться незбалансованою, оскільки представлено лише коментарі Г.Павловського та М.Погребинського, який також був присутній на прес-конференції. Думки інших українських політологів не подаються. Незбалансованою новина подається і з іншої причини – мова йде про висловлювання Г.Павловського щодо фактичної підтримки офіційною Москвою одного з кандидатів – В.Януковича: “Як заявив його російський колега Гліб Павловський, кандидат Віктор Янукович, на його думку, зрозуміліший політик для російської влади. Але для Росії, каже політолог, найважливіше, щоб її сусіди, зокрема Україна, були сильними суверенними державами, які самі обиратимуть свій шлях”, ТСН; “К тому же, по словам политолога, украинская власть чётко видит перспективы страны, чего не скажешь об оппозиции. А как человек, приближенный к Кремлю, Павловский высказал мнение, что из двух главных претендентов на президентский пост Москве более понятен Виктор Янукович. Но Кремль не собирается как-либо влиять на ход выборов”, Подробности; “Щодо російської підтримки, то політолог остаточної відповіді не дає, хоча і зазначає, що для Кремля Янукович зрозуміліший, аніж Ющенко”, Вісті. При цьому останні наводять синхрон Г.Павловського, який не є підтвердженням слів журналіста у тексті: “С моей точки зрения, Россия в принципе должна, определяя любую, любую вообще тему в поддержке. Участие должно анализировать реальный уровень, прежде всего, вероятности победы того или иного кандидата. Мне кажется, что мы так и будем поступать”. Як відомо, агітація загалом неприпустима у новинах, а тим більше іноземних громадян, у даному випадку – Росії.



  Лідер КПУ П.Симоненко провів у Чернівцях прес-конференцію – про це повідомили лише Подробности усно.



20 липня, вівторок. А.Кінах отримав посвідчення кандидата у президенти. Про це повідомили Репортер (огляд І.Павленок), Подробности (сюж. А.Образцової), Вісті (сюж. Л.Ткач).  



ЦВК зареєстрував кандидатами у президенти лідера "Братства" Д.Корчинського та висуванця від ОУН Р.Козака. Про це повідомили Репортер (огляд І.Павленок), Подробности (сюж. А.Образцової), Вісті (сюж. Л.Ткач), Вікна-новини (усно в студії І.Ваннікова). Неточну інформацію подають Вісті: “Посвідку кандидата у президенти сьогодні отримав Анатолій Кінах, лідер ОУН, висунутий цією організацією,



Олександр Козак та самовисуванець, підтримуваний "Братством" Дмитро Корчинський”. Ім’я кандидата від ОУН – Роман.  

ЦВК відмовила у реєстрації самовисуванцю В.Нечипоруку і направила його програму до Верховного Суду для остаточних висновків. Про це повідомили Репортер (огляд І.Павленок), Подробности (сюж. А.Образцової), Вісті (сюж. Л.Ткач). Коментар з цього приводу самого В.Нечипорука подали лише Подробности.



  ЦВК відмовила у реєстрації самовисуванцю С.Тахмазову через допущені помилки у поданих документах. Про це повідомили Подробности (сюж. А.Образцової), Вісті (сюж. Л.Ткач).   До ЦВК приносив документи на реєстрацію самовисуванець А.Дяченко, якого підтримує рух “Проти всіх”. Про це повідомили Репортер (огляд І.Павленок), Подробности (сюж. А.Образцової), Вісті (сюж. Л.Ткач). Лише Репортер навів інформацію, що А.Дяченко: “...все життя мешкав у Києві з мамою, а батько – у Руанді”.  

 



Заяву речника МЗС М.Лубківського, що усі нелегальні українці за кордоном зможуть взяти участь у виборах, навели Репортер (огляд І.Павленок), ТСН (усно в студії Л.Добровольська), Вісті (огляд Л.Євсеєнко), Вікна-новини (усно в студії І.Ваннікова). Подаються різні дані про кількість нелегальних мігрантів українського походження за кордоном – “Близько 6 мільйонів українців”, Репортер; “За різними даними, поза межами країни на легальних і нелегальних заробітках перебувають від п`яти до семи мільйонів потенційних виборців”, ТСН; Вісті та Вікна-новини взагалі не наводили даних про кількість українських заробітчан.



  Партію “Реформи і порядок” перейменовано в “Нашу Україну” – таку, варто сказати, неоперативну інформацію навели ТСН (огляд без зазначення автора і сюжет без зазначення автора), Подробности (сюжет без зазначення автора), Вісті (сюж. Л.Євсеєнко). В усіх повідомленнях наводяться слова члена партії “Реформи та порядок” Т.Стецьківа, керівника виборчого штабу В.Ющенка – О.Зінченка, лідера УНП О.Гудими, члена фракції блоку “Наша Україна” О.Морозова, без чітко зазначених меж цитування. Не подається також інформація де, коли і кому надавались з цього приводу коментарі. Лише у сюжеті Вістей зазначається, що: “В сьогоднішньому інтерв’ю "Громадському радіо" народний депутат Тарас Стецьків заявив..., але при цьому точна цитата не подається, а лише переповідаються слова народного депутата. Єдиний коментар прямою мовою подається від лідера “Братства” Д.Корчинського, чим порушується баланс усіх вищезазначених інформацій. Усі три служби новин використовують архівне відео без зазначення цього у титрах. В огляді ТСН, коли подаються так би мовити слова Т.Стецьківа, на відео показується, як він сидить у сесійній залі, розмовляє з однопартійцями та довго позіхає.  

 



Про те, що СПУ та КПУ мають намір підписати угоду про контроль за чесними виборами, повідомили ТСН (огляд без зазначення автора), Подробности (сюж. М.Сороки), Вісті (огляд Л.Євсеєнко). Усі три інформаційні служби подають серед іншого таку новину: “Раніше Симоненко і Базилюк висловлювали побоювання щодо можливих фальсифікацій у Західній Україні”, ТСН; “А вот Петр Симоненко еще неделю назад сказал, что не собирается подписывать меморандум о честных выборах с Виктором Ющенко, поскольку сомневается в искренности его намерений и даже подозревает, что результаты голосования в западных областях будут фальсифицированы "нашеукраинцами", Подробности; “А лідер КПУ Петро Симоненко та лідер Слов`янської партії Василь Базилюк висловили побоювання, що результати виборів будуть сфальсифіковані саме в західному регіоні, який підтримує Віктора Ющенка”, Вісті. Де, коли і кому вони надавали ці коментарі, не вказується. У всіх трьох службах новин одразу після цього повідомлення наводиться чітко зазначена цитата Президента України Л.Кучми, взята з газети “День”, де він, серед іншого, говорить: “...кое-кто уже потерял право говорить о честных выборах, так как уже вылил столько грязи на оппонентов. И создается впечатление, что к честности призывают те, кто за последние годы использовал весь арсенал "грязных технологий", конец цитаты” (Подробности).



  21 липня, середа. До ЦВК на реєстрацію подали документи нові претенденти на президентську посаду – лідер Християнсько-демократичної партії Л.Черновецький, голова партії “Нова сила” Ю.Збітнєв, представник партії “Громадський контроль” В.Волга, самовисуванець В.Рощин та директор Фонду милосердя і здоров’я. Про це повідомили лише Репортер та Вісті. Найцікавішим є те, що прізвище директора Фонду милосердя і здоров’я Репортер подав як В.Величко, Вісті – як В.Велитченко, а “Інтерфакс-Україна” – як В.Велідченко. Інші інформаційні служби про можливих кандидатів розповідали вибірково. ТСН, Факти та Вікна-новини – лише про Л.Черновецького, Подробности – лише про Л.Черновецького та Ю.Збітнєва. Факти подали сюжет (Т.Пруднікова) про кандидатів у президенти, які мають найбільші статки. Сюжет збалансований, оскільки подаються коментарі від декількох кандидатів, а також вказано задекларовані статки майже всіх кандидатів. За декілька тижнів це перший оглядовий сюжет, що стосується усіх кандидатів.  

 



На підтримку В.Януковича зібрано вже мільйон підписів. Про це повідомили Репортер (усно в студії О.Павлова), Подробности (огляд без зазначення автора), Вікна-новини (огляд без зазначення автора).



  Федерація профспілок України вирішила підтримати на президентських виборах кандидатуру В.Януковича. Про це повідомили ТСН (огляд без зазначення автора), Вісті (усно у студії В.Голосняк), Вікна-новини (огляд без зазначення автора).  

Держкомітет у справах національностей та міграцій звернувся до Генпрокуратури з проханням дати правову оцінку висловлюванням голови всеукраїнського об’єднання "Свобода" О.Тягнибока. Про це повідомили ТСН (сюжет без зазначення автора), Подробности (усно в студії О.Колодій та сюжет без зазначення автора), Вісті (сюж. Т.Анкудінової), Вікна-новини (огляд без зазначення автора). ТСН, Подробности і Вісті подають інформацію незбалансованою, оскільки наводиться синхрон виключно із виступом О.Тягнибока на горі Яворина, а коментарі з цього приводу політиків, і в тому числі лідера блоку “Наша Україна” В.Ющенка, відсутні. Наводиться інформація, що О.Тягнибока виключено з блоку “Наша Україна”, але конкретні причини та реакції однопартійців також не подаються. Хоча “Інтерфакс-Україна” цього ж дня повідомляє: “В.Ющенко зажадав вiд члена фракцiї "Наша Україна" О.Тягнибока "покаятися i вибачитися перед тими людьми, чиї нацiональнi почуття вiн образив", дозволивши собi подiбне висловлювання минулої суботи, повiдомляє речник лiдера блоку Iрина Геращенко”, “В.Ющенко наголосив, що вiн не схвалює ксенофобiї i антисемiтизму в будь-яких виявах i буде жорстко припиняти будь-якi спроби використати тему мiжнацiональних вiдносин у полiтицi”. Жодна телевізійна служба новин не повідомила, з якого приводу було зібрання на горі Яворина – порушення повноти інформації. Недостовірну новину повідомили Подробности: “А информагентства обнародовали заявление, в котором Тягнибок заявил, что в своем выступлении только подчеркнул сложные и трагические страницы украинской истории, которые, к сожалению, говорят о страшных фактах уничтожения украинского народа как немецко-фашистскими, так и русско-большевистскими захватчиками, а также беспринципность и продажность сегодняшней власти”. При цьому на відео демонструється інтернет-сторінка “Українська правда”, яка не є інформагентством, а тим більше джерелом для офіційного посилання. Насправді інформагентства цього дня дійсно оприлюднили заяву О.Тягнибока. Одне з них – “Інтерфакс-Україна”: “Народний депутат Олег Тягнибок, виключений з фракцiї "Наша Україна" за ксенофобськi висловлювання, заявляє, що його виступ на горi Яворина не є позицiєю фракцiї або її лiдера Вiктора Ющенка, а лише його власними поглядами”, і ще – “Влада сьогоднi активно використовує чорнi PR-технологiї. Виривають з контексту окремi слова, подають їх пiд викривленим кутом i таким чином спотворюють суть сказаного. Так влада намагається порушити єднiсть нацiонально-патрiотичного середовища”. Натомість без зазначення джерел інформації ТСН повідомляє: “На своє виправдання Олег Тягнибок зазначив: у виступі я лише наголосив на складних і трагічних сторінках української історії, і якщо така історична правда когось образила, мені шкода”. Чіткі межі цитування не зазначаються. Нелогічно подається інформація у Вістях – спочатку йдеться про рішення “Нашої України” та часткове оприлюднення заяви О.Тягнибока (без зазначення джерел інформації), а потім судження: “Проте історія з ксенофобськими настроями не закінчилася і сьогодні ж отримала продовження”. Складається враження, що хтось із вищезгаданих дійових осіб продовжив висловлюватися у тому ж дусі, а насправді подається коментар (без чітко зазначених меж цитування та зазначення де, коли і кому надавався цей коментар) члена КПУ Л.Грача та, власне, заява від КПУ. Отже, це не продовження історії, а її коментування. У сюжеті також використовується архівне відео без зазначення цього у титрах.



 



Про те, що О.Мороз зустрічався із виборцями на Івано-Франківщині, повідомили лише Вісті (огляд Т.Анкудінової).  

 



Д.Корчинський відповідав на запитання в Інтернеті. Про це повідомили Подробности (огляд без зазначення автора) та Вісті (огляд Т.Анкудінової). Вісті інформацію подають незбалансованою, оскільки йдеться: “За словами Корчинського, і комуністи, і нашоукраїнці – бюрократи, проти яких бореться "Братство". Ющенко – представник бюрократичної верхівки, він зумів обманути наш головний електорат, і люди замість того, щоб інвестувати в ілюзію, мають голосувати за "Братство", заявив Дмитро Корчинський”. Коментарі з цього приводу представників КПУ, а тим більше В.Ющенка, не подаються.



  Російський телеведучий С.Доренко не працюватиме на одному з донецьких телеканалів, натомість планує виступити з агітацією за одного з кандидатів у президенти. Про це повідомили лише Вікна-новини (усно в студії І.Ваннікова).

 



  22 липня, четвер. Посвідчення кандидатів у президенти отримали Л.Черновецький, Ю.Збітнєв та В.Волга. Про це повідомили Репортер (усно в студії О.Павлова), Подробности (сюж. А.Образцової), Вісті (сюж. Л.Ткач), Факти (усно в студії Ю.Литвиненко), Вікна-новини (усно у студії І.Ваннікова). ТСН повідомили лише про вручення посвідчення Л.Черновецькому (огляд новин без зазначення автора).

 



  Посвідчення кандидата у президенти до офіційного вручення отримав цього дня Д.Корчинський. Про це повідомили Подробности (сюж. А.Образцової), Вісті (сюж. Л.Ткач), Факти (усно в студії Ю.Литвиненко).

 



  С.Соболєв, член партії “Реформи та порядок”, підтвердив рішення з’їзду про перейменування назви партії на “Нашу Україну”. Цю інформацію повідомили ТСН (огляд без зазначення автора), Подробности (огляд без зазначення автора), Вісті (огляд Л.Сивак). ТСН наводять новину без посилання на джерела інформації, а Подробности та Вісті як джерело називають інтернет-сайт “Українська правда”, що не є офіційним джерелом інформації. У новинах також спростовується попередня заява лідера УНП Ю.Костенка, що юридичного рішення про перейменування ПРП не було. Де, коли і кому він зробив цю заяву, не вказується. Як і немає чітких меж цитування коментарів С.Соболєва та Ю.Костенка. Натомість чітко цитується заява керівника передвиборчого штабу В.Януковича – С.Тігіпка. Він вказує, що “...нашеукраинцы, которые не в состоянии договориться друг с другом, вряд ли смогут работать на объединение Украины", конец цитаты”. Новина подається незбалансованою, оскільки відсутня реакція на заяву С.Тігіпка з боку представників передвиборчого штабу В.Ющенка.  

 



О.Мороз заявляє, що Україна ніколи не стане членом ЄС, а тим більше у тому випадку, якщо саме він стане Президентом. Цю інформацію повідомили ТСН (огляд без зазначення автора), Подробности (огляд без зазначення автора), Вісті (огляд Л.Сивак). Подробности і Вісті роблять посилання на українську службу ВВС, а ТСН подає інформацію без посилань. Лише Подробности зазначають, що заяву зроблено під час зустрічі з виборцями в Івано-Франківську. Усі три телевізійні служби інформації не визначають чітких меж цитування.



  Російський тележурналіст, у разі отримання українського паспорта, агітуватиме за П.Симоненка. Про це повідомили лише Репортер (усно в студії О.Павлова) та Вікна-новини (сюж. С.Андрушка). У підводці до сюжету Вікна-новини вказується недостовірна інформація, що “...Сьогодні рівно сто днів до першого туру президентських виборів”. Відлік у сто днів починався наступного дня. Жодна з двох телевізійних інформаційних служб не подала коментар щодо висловлювань С.Доренка від керівника КПУ П.Симоненка. У сюжеті Вікна-новини лише зазначається: “Утім, справжній пролетарій України Петро Симоненко відкинув допомогу комуніста-багатія Доренка”. Яким чином П.Симоненко відкинув “допомогу” С.Доренка – не вказується. Хоча мало б бути посилання на джерела інформації чи, принаймні, на коментар лідера КПУ, який він надав особисто журналістам СТБ. Неповною подається інформація з іншого приводу: “Доренко, що має змінене з румунської українське прізвище, вважає себе за українця. І вимагає терміново повернути йому громадянство, що його він ніколи не мав. Згадав це перед виборами, оскільки агітувати в нас можуть лише громадяни”. І так само в іншому випадку: “За сто днів до виборів в Україні з’явився ще один російський радник”. Радником якого саме політика є С.Доренко? Однак варто зазначити, що баланс новини намагались дотримуватись – наводяться коментарі голови Асоціації зовнішньої реклами України А.Біденка та президента Української ліги зі зв’язків із громадськістю А.Ротовського. Якби ще подавався коментар якогось відомого політолога або українського телеведучого, який також займався чи займається ПР-технологіями передвиборчих кампаній, – взагалі було б чудово. Головною новиною на прес-конференції, яку провів С.Доренко, стала заява про те, що йому пропонували роботу в Україні на телебаченні і що він відмовився працювати на наші ЗМІ, хоча про це не повідомила жодна інформаційна служба: “...останнi переговори про можливу роботу на українському телеканалi йшли з квiтня по вiвторок минулого тижня. "Я вiдмовився вiд чергової пропозицiї", – сказав С.Доренко. Мотивуючи бiзнес-етикою, журналiст не став "розкривати подробицi" минулих переговорiв. "Сторона, яка запрошувала мене, запропонувала утриматися вiд заяв для преси", – вiдзначив вiн”, “Інтерфакс-Україна”. Побіжно це зазначив Репортер, але їхня інформація була неповною та занадто лаконічною: “Відомий колись російський журналіст Сергій Доренко на українському телебаченні працювати не буде”.   Голова Держкомітету у справах національностей та міграції Г.Москаль прокоментував причини звернення до Генпрокуратури стосовно виступу лідера об`єднання "Свобода" О.Тягнибока. Про це повідомили Подробности (сюжет без зазначення автора) та Вісті (сюж. О.Кашпор). Вперше за ці дні подається інформація, де і з якого приводу був виступ О.Тягнибока: “...где депутаты от "Нашей Украины" провели поминальную акцию у могилы одного из лидеров УПА Клима Савура”, Подробности. Але при цьому показується архівне відео без зазначення цього у титрах. У цьому ж сюжеті подається інформація минулого дня без зазначення цього: “О том, что понести наказание должен, как минимум, еще один участник акции на Яворыне – родной брат и соратник лидера "Нашей Украины" Петр Ющенко – заявили коммунисты”. Оціночні та коментативні судження також присутні у цьому ж сюжеті: “Впрочем, сам виновник скандала, похоже, не раскаивается. И обещает продолжать в том же духе”. Вкотре не подається жоден коментар від лідера “Нашої України” В.Ющенка, або ж, принаймні, його брата – П.Ющенка. Адже саме в його бік лунають звинувачення з боку представника КПУ Л.Грача: “За словами Грача, інший організатор та учасник мітингу на горі Яворина рідний брат Віктора Ющенка Петро залишився непокараним. До цієї заяви долучилася і КПУ, яка вимагає негайно припинити розпалювання міжнаціональної ворожнечі”.  

23 липня, п’ятниця. Федерація профспілок України уклала соціальний контракт з В.Януковичем про підтримку його на виборах. Про це повідомили Репортер (огляд З.Бутирського, Т.Мартинюк), ТСН (огляд без зазначення автора), Подробности (огляд без зазначення автора), Вісті (сюж. Є.Золотухіна), Факти (усно в студії Ю.Литвиненко).





Партія “Демократичний союз” на черговому з’їзді обрала лідера – О.Біловола. Рішення з’їзду – підтримати на президентських виборах кандидатуру В.Януковича. Про це повідомили ТСН (огляд без зазначення автора), Подробности (сюж І.Юсупової), Вісті (сюж. М.Наголова).



  У Києві відбувся всеукраїнський форум молодіжних організацій, який підтримує В.Януковича – про це повідомили ТСН (огляд без зазначення автора), Подробности (усно в студії О.Колодій та сюж. О.Клюєвої), Вісті (огляд Т.Анкудінової, Є.Золотухіна, Г.Громової).  

На підтримку кандидата у президенти В.Януковича його регіональні штаби вже зібрали 1,5 мільйони підписів – про це повідомили ТСН (огляд без зазначення автора), Вісті (огляд Т.Анкудінової, Є.Золотухіна, Г.Громової).



  У Сімферополі відбувся форум “Крим за Януковича” – про це повідомили Вісті (огляд Т.Анкудінової, Є.Золотухіна, Г.Громової).

  Коаліцію на підтримку В.Януковича створили 20 політичних партій та громадських організацій Київщини – про це повідомили Вісті (огляд Т.Анкудінової, Є.Золотухіна, Г.Громової).  



ЦВК прийняла на реєстрацію документи самовисуванця Анатолія Махлая, президента “Благодійного товариства”. Про це повідомили Репортер (огляд З.Бутирського, Т.Мартинюк), Подробности (усно в студії О.Колодій), Вісті (сюж. Л.Ткач).



  Документи на реєстрацію кандидатом у президенти подав А.Чорновіл і водночас заявив про вихід з партії ОУН. Про це повідомили Подробности (усно в студії О.Колодій), Вісті (сюж. Л.Ткач).

  Лідер КПУ зустрічається із виборцями у Західній Україні – про це повідомили Подробности (усно в студії О.Колодій), Вісті (усно в студії Г.Шульгіна). В усному повідомленні Подробностей використовується оціночна лексика: Появление новых желающих поучаствовать в президентской гонке, похоже, начинает раздражать опытных политических бойцов. Лидер компартии Пётр Симоненко заявил журналистам в Луцке – А.Яковенко, Н.Витренко, А.Базилюк выдвинули свои кандидатуры только для того, чтобы отобрать голоса у представителя КПУ и не допустить его выхода во второй тур”. Інформація подається незбалансованою, оскільки немає коментарів у відповідь з цього приводу інших кандидатів у президенти.  



Кандидати у президенти О.Мороз та В.Ющенко домовилися провести переговори своїх передвиборчих штабів щодо координації дій з контролю за виборами – про це повідомив лише Репортер (огляд З.Бутирського, Т.Мартинюк).



  Фондом “Демократичні ініціативи” та центром “Соціс” проведено соціологічне опитування щодо кандидатів у президенти. Згідно до проведених опитувань, “рейтинги головних кандидатів на посаду президента України – В.Ющенка та В.Януковича за останній місяць зросли і становлять, відповідно, 28,8% та 19,1%”, інформаційне агентство “Інтерфакс-Україна”. Про це не повідомила жодна телевізійна служба новин.   Прибічники лідера блоку “Наша Україна” В.Ющенка, кандидата в президенти України, пікетували Харківську облдержадміністрацію з вимогами припинити використання адміністративного ресурсу під час виборчої кампанії. Про це також не повідомила жодна інформаційна служба, окрім інформаційних агентств.

„Моніторинг теленовин та медіа-технологій” здійснюється в рамках проекту за підтримки Фонду розвитку українських ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

„Моніторинг теленовин” також підтримується Центром медіареформ.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1301
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду