Моніторинг теленовин

30 Квітня 2004
1511

Моніторинг теленовин

1511
Як висвітлювали телеканали головні події тижня з 19 по 25 квітня 2004 року. Критерії моніторингу.
Моніторинг теленовин
Як висвітлювали телеканали головні події на тижні з 19 по 25 квітня 2004 року.

21 квітня, середа. Верховна Рада ухвалила рішення доручити Генпрокуратурi, МВС, СБУ забезпечити органiзацiю, вивчення i встановлення всiх обставин, якi мали мiсце на виборах мiського голови Мукачевого. Про це повідомили Репортер (сюж. З.Бутирський, К.Лебедєва, О.Мельник), ТСН (сюжет без автора), Подробнoсти (усно), Вісті (сюж. І.Коцура), Факти (сюж. В.Сороки, С.Ковбиці). Постанова опозиції про звернення до Президента щодо звільнення голови АП В.Медведчука, голови МВС М.Білоконя та закарпатського губернатора І.Різака в черговий раз не була проголосована – не вистачило 2 голосів. Про це повідомили Репортер та Факти. Неповно навела інформацію ТСН“За пропозицію Президенту зробити суворі кадрові рішення проголосували 224 народних депутати за необхідних 226”, Подробности “В конце концов, на голосование был поставлен ещё один проект, подготовленный бютовцем Андреем Шкилём, но и он не набрал необходимого числа голосов”, Вісті – “Сьогодні в парламенті фракція "Наша Україна" знову ініціювала голосування з постанови, в якій вона виклала своє бачення того, що сталося в Мукачевому. Але ця спроба зазнала поразки”. При цьому Вісті припускаються коментативних суджень.

Про новий інцидент у Мукачевому, де заблокували на декілька годин у міськраді декількох народних депутатів від “Нашої України”, повідомили Репортер, ТСН і Факти. Заяву заступника Держсекретаря США Е.Джонс про сподівання, що проблеми, подібні до мукачівських, не повторяться на президентських виборах в Україні, повідомили Репортер та Факти. Так само лише ці дві інформаційні служби повідомили про результати досліджень чотирьох соціологічних служб, що працювали на виборах у Мукачевому. За їхніми спільними результатами, перемогу отримав В.Балога. ТСН, Подробности і Вісті наводили інформацію незбалансовано, наприклад, усі три інформаційні служби наводили бліци жителів Мукачевого, які, начебто, одностайно підтримують Е.Нусера. ТСН і Подробности подають коментар глави Закарпатської обладміністрації І.Різака, про те, що В.Ющенку варто змиритися з нинішніми і майбутніми програмами, що на нього чекають. Коментар-відповідь відсутній. Лише Подробности навели заяву глави МВС М.Білоконя про його особисте ставлення до інциденту, що стався з ним минулого дня у приміщенні Верховної Ради. Представники опозиції не випускали його із парламентської зали. ТСН припускається журналістських оцінок: “На вимогу "Нашої України", провідною в конфлікті навколо виборів...”. Вісті використовують коментативні судження: “Тим часом "нашоукраїнці" три дні поспіль намагаються у сесійній залі вплинути на результат недільних виборів міського голови Мукачевого”. Коментарі перехожих, які наводяться у Вістях, повністю співпадають з тими, що подавались у Подробностях.

23 квітня, п'ятниця. Представники опозиції продовжують блокувати роботу парламенту, вимагаючи ухвалення постанов по виборам мера у Мукачево. Про це повідомив усно Репортер, а Вісті навели інформацію про блокування роботи Верховної Ради без зазначення причини блокування (сюж. І.Грушка): “Замість законотворчості, депутати з‘ясовують стосунки між собою”. ТСН, Подробности та Вісті подали заяву соціаліста М.Рудьковського, що “Коли Ю.Тимошенко поїде на територiю США, дасть свiдчення у справi Лазаренка, з питань сотень мiльйонiв доларiв хабарiв Павлу Iвановичу Лазаренковi, повернеться в Україну без наручникiв, тодi (вона) матиме право з соцiалiстами пiдписувати угоду про коаліцію”. Але при цьому не оприлюднили іншу заяву соціаліста: “М.Рудьковський також звернувся до депутатiв фракцiї "Наша Україна": "Досить ходити в адмiнiстрацiю президента, до президента i просити його". Депутат-соцiалiст заявив, що "злочини йдуть вiд президента, а не вiд глави адмiнiстрацiї президента", додавши, що Л.Кучма – "органiзатор цих злочинiв, а глава його адмiнiстрацiї Вiктор Медведчук – виконавець" (Інтерфакс-Україна).

***

19 квітня, понеділок. На погоджувальній раді парламенту було вирішено 20 квітня винести на розгляд угоду про ЄЕП, яку мають одночасно ратифікувати парламенти Росії, Білорусії і Казахстану. Про це повідомили ТСН (сюж. Н.Фіцич), Подробности (сюж. М.Ясінської, А.Образцової), Вісті (сюж. І.Грушка), Факти (усно). Однак ТСН не зазначило, що рішення про розгляд питання в українському парламенті ухвалене саме на погоджувальній раді – тобто, була допущена неповнота викладення інформації. При цьому лише ТСН навели частковий бекграунд про розвиток подій навколо ЄЕП.

Усі чотири інформаційні служби оприлюднили коментар В.Литвина про те, що Україна співпрацюватиме у рамках ЄЕП за однієї умови – відмови від створення наддержавних структур. Позиція комуністів зазначалась у ТСН, Подробностях і Вістях
народним депутатом Г.Крючковим, який вважає створення ЄЕП позитивом для України. Позицію Соціалістичної партії оприлюднили лише ТСН – вони пропонують перенести ратифікацію і подати документ на юридичну експертизу.

Слова постійного представника Президента у ВР О.Задорожнього про те, що у парламенті вистачить голосів для ратифікації угоди, подали усі чотири новинні служби. Коментарі представників від блоку “Наша Україна” були відсутні у всіх новинах –отже, інформація наводилася незбалансовано. Єдині, хто оприлюднив позицію БЮТ – Факти: “...блок Ю.Тимошенко погрожує перешкожати голосуванню, бо вважає ці документи неконституційними”. ТСН вказує таке: “БЮТ і "Наша Україна" - проти ратифікації угоди і вже заявили про намір блокувати роботу парламенту”, але аргументація, чому вони проти – не наводиться. Подробности взагалі не торкнулись думок про питання ратифікації від цих двох блоків, перевівши новину в інше русло: “Представители "Нашей Украины" и БЮТ уже пообещали, что завтра, прежде чем приступить к ратификации документов, они будут требовать отчета о выборах в Мукачево”. Вісті просто повідомили: “Проблеми з голосуванням можуть виникнути у разі блокування роботи Верховної Ради фракціями “Наша Україна” та БЮТ. Ці політичні сили вже пообіцяли зірвати роботу парламента завтра”.

Заяву прем'єр-міністра В.Януковича про підтримку ратифікації ЄЕП оприлюднили ТСН і Вісті.

У сюжеті Подробностей наводилася неточна інформація: “В результате вступления десяти стран в Европейский Союз и отмены соглашений с ними о свободной торговле, страна ежегодно будет терять до 350 миллионов гривен. Тогда как вступление в ЕЭП, по подсчетам Литвина, принесет дополнительно миллиард 200 миллионов”. Тоді як ТСН зазначає інше: “За даними спікера Володимира Литвина, який посилається на підрахунки Міністерства фінансів, створення зони вільної торгівлі в рамках ЄЕП додасть до бюджету 1 мільярд 200 мільйонів гривень”.

20 квітня, вівторок. Верховна Рада України ратифікувала угоду про ЄЕП, а також договори про державний кордон та про спільне користування Азовським морем та Керченською протокою. Про це повідомили усі канали: Репортер (сюж. К.Лебедєвої), ТСН (сюж. Н.Фіцич), Подробности (сюж. А.Образцова), Вісті (сюж. І.Грушка), Факти (сюж. В.Сороки). Необхідний мінімум бекграундової інформації навели лише Репортер і ТСН. Про те, що під час виступу опозиції до трибуни парламенту принесли 15 скриньок з підписами людей про незгоду вступу України до ЄЕП, повідомив лише Репортер, а про те, що під стінами парламенту в цей день проходило пікетування противників ратифікації угоди про ЄЕП, повідомили лише Факти.

Опозиція вносила постанови про неприйнятність ратифікації угоди. “Інтерфакс-Україна” про це повідомляв так: “Перед этим Рада не поддержала порядка 10 предложений о неприемлемости соглашения по созданию ЕЭП”. А телеканали подавали іншу інформацію“Тим не менш, депутати успішно провалили 7 постанов про неприйнятність угоди”, ТСН; “Чтобы не допустить или хотя бы отложить ратификацию соглашения в предложенном правительством варианте, представители "Нашей Украины" и БЮТ зарегистрировали несколько проектов постановлений о неприемлемости закона”, Подробности; “Виступаючи проти ухвалення обох угод фракція "Наша Україна" винесла на розгляд парламенту кілька постанов про неприйнятність ратифікації”, Вісті.

Про те, що у голосуванні по ратифікації угоди про ЄЕП не брали участь блоки “Наша Україна” та БЮТ, повідомили Репортер, ТСН, Вісті та Факти. Про неголосування партії Соціалістів по законопроекту не повідомили Вісті, а Подробности взагалі не перерахували ті політичні сили, що проголосували проти ратифікації угоди. Лише Факти навели інформацію, що “Попри те, що в Москві всі одноголосно кажуть про економічну вигоду Росії від ЄЕП, фракції комуністів та "Родіна" закликали угоду не ратифіковувати”. Решта новинних служб про це не повідомляла. Репортер під час бекграундової інформації про зустріч Л.Кучми і В.Путіна у Ялті восени минулого року показував архівне відео без зазначення цього у титрах.

У сюжеті Вістей один із коментарів не було титровано, але оскільки вони були розташовані у тому ж порядку, що і у Подробностях, можна було зробити висновок, що не титрованим був синхрон представника від КПУ В.Мироненка. Коментарі В.Януковича про позитивне ставлення ратифікації угоди по ЄЕП оприлюднили ТСН, Подробности і Вісті.

21 квітня, середа. Л.Кучма, виступаючи на конференції з питань стратегії єкономічного розвитку України, заявив, що ратифікація ЄЕП є важливим кроком, але при цьому не виключена інтеграція до інших субрегіональних утворень. Про це повідомили лише Репортер та Факти усно. Інші новинні служби наводили сюжети про науково-практичну конференцію, але виступ Л.Кучми саме на цю тему не наводився. ТСН цього дня навів усно заяву речника комісара ЄС із зовнішніх відносин про ратифікцію угоди по ЄЕП. При цьому ім”я та прізвище речника не вказувалися. Також в усному повідомленні наводилися уривки з газети “Фавйненшнл Таймз”, але не вказувалося автора вищезгаданої статті.

23 квітня, п”ятниця. Президенти України i Росiї обмiнялися грамотами про ратифiкацiю договорiв про українсько-росiйський державний кордон i спiвробiтництво у використаннi Азовського моря та Керченської протоки. Про це повідомили Репортер (сюж. Т.Висоцької), ТСН (сюж. О.Шилка), Подробности (сюж. О.Іванова), Вісті (сюж. М.Драбка), Факти (сюж. Н.Дерманської). Про заяву Л.Кучми про те, що він не форсуватиме вступу України до Євросоюзу, повідомили тільки ТСН і Факти.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1511
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду