Янукович у Галичині: на ловця і звір біжить

3 Червня 2010
22873

Янукович у Галичині: на ловця і звір біжить

22873
Замість повноцінного висвітлення й аналізу Ради регіонів у Львові глядачі новин побачили жорстку технологічну нарізку вивірених меседжів президента
Янукович у Галичині: на ловця і звір біжить

Стримано-позитивне висвітлення першого візиту Віктора Януковича до Львова потрібне владі для демонстрації своєї сили та впевненості. Впевненості в тому, що альтернативну думку про причини і наслідки такого візиту, не кажучи про бодай поверховий аналіз, громадяни ніколи не почують. Україна повільно, але впевнено просувається до російського аналогу «керованої теледемократії».

 

Оцінку Мустафи Найєма про те, що «перший візит президента Віктора Януковича до Львова - поки що, мабуть, найтехнологічніший захід у виконанні адміністрації глави держави» можна в принципі поширити і на висвітлення цього візиту центральними телеканалами.

 

В сюжетах не тільки новин усіх центральних телеканалів, а й - увага! - так званих підсумкових тижневиків, які за форматом мають містити хоча б елементу аналізу, - жодних згадок про передісторію непростих стосунків Януковича з електоратом західних регіонів. Як і про те, що управління найбільш неспокійними західними регіонами (Львівщиною й Тернопіллям) здійснюється «варягами», особисто відданими президенту. Проте те, як обділили західні регіони в державному бюджеті на 2010 рік порівняно зі східними. І про те, що погляди більшості населення регіону на історію України та зовнішньополітичний вектор кардинально відрізняються від поглядів президента і його команди. І про те, як важко в таких умовах налагодити справжній діалог між центральною і місцевою владою і як легко моделювати та використовувати реальні й вигадані конфлікти.

 

Що побачили глядачі замість цього в сюжетах 27-го й 30 травня?

 

Побачили жорстку технологічну нарізку вивірених меседжів президента: про недоцільність вступу до НАТО, про завершення у визначені строки будівництва стадіону і летовища у Львові, про залучення інвестицій у регіони. Складалося враження не про чергове бюрократичне збіговисько, а про динамічний семінар просунутих управлінців, людей не слова, а діла. Хоча насправді окрім цих слів жодних результатів Рада регіонів не мала.

 

Окремо варто зупинитися на черговому «крилатому» висловлюванні Януковича про «жіночий характер» економіки. Чи це була гарна заготовка, чи просто вдалий експромт, але телеканали чомусь вирішили зупинитися на ньому, а не на трансляції цифр і чітких персональних доручень членам Ради регіонів, губернаторам, мерам і главам місцевих рад. Можливо, на заваді став «бюрократичний душок» зібрання чи просто... відсутність таких ініціатив влади. А коли немає чого сказати, то вихід один: вдатися до образного мовлення. Що Янукович і зробив своєю метафорою про жіночий характер економіки, а телеканали показали, що глава держави чи то вміє жартувати, чи то пояснювати складні речі простими словами. Спробу прогнутися, як то кажуть, зараховано.

 

Привертає увагу й намагання практично всіх телеканалів уникнути згадки про черговий конфуз президента. Мова про те, як Янукович переплутав курортний Буковель із цілим історичним регіоном - Буковиною. Натомість усі телеканали, окрім СТБ, використали спіч Ганни Герман про те, що Янукович взагалі не помилявся, бо там і там Карпати, відстань порівняно невелика і головне - це дуже вдала ідея.

 

Так і з'явилося непомітне на перший погляд, але смішне, якщо вдуматися, повідомлення про проведення зимової Олімпіади в Карпатах. За аналогією, Володимир Путін у 2007-му мав би говорити про Олімпіаду на Кавказі в 2014 році (на відміну від Карпат, із цим словом нині пов'язано переважно неприємні конотації) замість Олімпіади в Сочі, а канадський прем'єр-міністр Стівен Харпер - про Олімпіаду на тихоокеанському узбережжі Канади в 2010 р. На перший погляд, це дрібниці. Але тільки не з Януковичем із його довгим «послужним списком» подібних курйозів.

 

Окрім пізнього ефіру на СТБ, відео з курйозним спічем Януковича більше ніхто не наважився показати. В тому числі й на ICTV, що ніби належить до одного з СТБ медіахолдингу і має підсумкову тижневу інформаційно-аналітичну програму. Натомість на цьому каналі глядачі побачили зразок сервільного й вилизаного сюжету про візит Януковича. Навіть пасаж із виправленням Буковини на Буковель про всяк випадок доповнили словами «та інші гірськолижні курорти Карпат». А раптом Янукович і Герман передумають щодо Буковини?

 

Зрештою, в жодній країні, яка вважається демократичною, ЗМІ не бачать нічого страшного в тому, щоб показати, що можновладці теж роблять помилки, які і решта звичайних громадян.

 

Але якраз у цьому і розкривається суть нинішнього режиму. Він узяв на озброєння старе казармене гасло: влада ніколи не помиляється, якщо влада помиляється, див. вище. І телеканали готові дотримуватися в свої роботі цього правила (за власною волею чи волею поневолених власників).

 

Поки що це правило діє не скрізь і не завжди, але тенденція чітка і загрозлива.

 

«Віктор Янукович пропонує провести зимові Олімпійські ігри 2022 року в Україні

СТБ, "Вікна-новини" (випуск 22:00:46)

27.05.2010

Сюжет № 2

22:04:32-22:05:33 (час ефіру)

Тетяна ВИСОЦЬКА, ведуча: Віктор Янукович пропонує провести зимові Олімпійські Ігри-2022 року в Україні. Про це він заявив у Львові. Спочатку Янукович перевірив підготовку Львова до ЄВРО-2012. Оглянув будівництво нового терміналу аеропорту та футбольної арени і взяв участь у засіданні ради регіонів. Якраз під стінами, де воно тривало зібралися прихильники і супротивники Голови держави. Сутички між ними ледь удалося уникнути. Міліціянти відтіснили пікетувальників на сусідні вулиці. Наприкінці зборів Президент і оприлюднив пропонування.

Віктор ЯНУКОВИЧ, президент України: "В 2022 році внести пропозицію - провести зимові Олімпійські ігри на Буковині. Це нормальна, да, ініціатива Ради регіонів? В нас багато часу в вас є"».

 

 

«Президент провів засідання ради регіонів у Львові

ICTV, Передача "Факти тижня" (випуск 18:45:27)

30.05.2010

Сюжет №2

18:49:17-18:56:18 (час ефіру)

Оксана СОКОЛОВА, ведуча: Цю заяву харківський губернатор зробив вже після паркових сутичок, повернувшись із засідання ради регіонів. Цього тижня президент Віктор Янукович проводив її у Львові. Візит до цього знакового західного міста мав означати, що нинішня влада живе не лише співпрацею із Росією. Інтеграція в Європу залишається нашим пріоритетом, - заявив президент. Віктор Янукович сподівається, що вже цього року Україна зуміє домовитися про безвізовий режим з Євросоюзом. Ймовірно, з 2012 року. Для цього Україні теж доведеться зробити низку серйозних кроків, аби відповідати європейському статусу. Про це теж говорили у Львові.

 

Олександр ВІЗГІН, кореспондент: Після досягнень на східному напрямку Віктор Янукович взяв курс на захід і нарешті завітав до Галичини, аби продемонструвати, що він президент всієї України. У Львові висадився потужний десант влади: голова Верховної Ради, шість міністрів, 23 губернатори, мери найбільших міст. Опозиція готувала президенту холодний душ, та він його ледь помітив. БЮТ і "Наша Україна" акцію проігнорували. З ними начебто домовився новий галицький губернатор Василь Горбаль. В результаті на підступах до Львівської політехніки, де проходило виїзне засідання ради регіонів, зібралася лише "Свобода" Тягнибока. З іншого боку - прихильники президента з національними прапорами. За хвилину до появи кортежу міліції вдалося відтіснити чотири сотні "свободівців" подалі від будівлі.

 

Василь ГОРБАЛЬ, голова Львівської обласної державної адміністрації: "Представники політичних сил, що пікетували цю залу, сиділи також у залі. Тобто хто кого пікетував - це ще велике питання".

 

Олександр ВІЗГІН, кореспондент: Василя Горбаля разом з новими очільниками Тернопільщини і Буковини - Ярославом Сухим та Михайлом Папієвим - назвали камікадзе. Та, схоже, їм вдалося домовитися з місцевими елітами, які не хочуть конфліктувати з владою. Свідчення тому - невдале голосування по недовірі Горбалю у Львівській облраді, хоч вона на 95% складається з опозиційних сил.

 

Василь ГОРБАЛЬ, голова Львівської обласної державної адміністрації: "З кожної сесії ви побачите прогрес і у спілкуванні, і у співпраці. Тобто це потребує певного часу, але думаю, що ми на правильному шляху".

 

Олександр ВІЗГІН, кореспондент: Вразливих для галичан тем президентська команда не чіпала. Натомість застосувала об'єднавчу тактику - провести реформи для покращення життя людей, не звертати з курсу на Європейський Союз, з НАТО тісно співпрацювати, але не приєднуватися.

 

Віктор ЯНУКОВИЧ, президент України: "Відповідні плати будемо будувати співпраці з НАТО і проводити відкриту політику позаблокової країни. Сьогодні де-факто не входимо не в ОДКБ, ні в НАТО".

 

Олександр ВІЗГІН, кореспондент: Новою національною ідеєю, яка здатна об'єднати країну, може стати підготовка до "Євро-2012". Одразу по прильоту президент ознайомився з ходом реконструкції літовища та будівництва стадіону у Львові. І переконався: будівельники наздоганяють графік.

 

Віктор ЯНУКОВИЧ, президент України: "Мені пообіцяли, і я це зроблю, у вересні 2011 року приїду у Львів і вдарю м'ячем на побудованому стадіоні".

 

Олександр ВІЗГІН, кореспондент: На засіданні ради регіонів президент говорив переважно про реформи, які разом з урядом запропонує парламенту і країні вже наступного тижня. І навіть порівняв економіку з жінкою.

 

Віктор ЯНУКОВИЧ, президент України: "Економіка - це така чутлива, скажімо, жінка, до якої не можна підходити просто так, без розуму. Системний підхід в економіці - це те, що завжди приносило успіх".

 

Олександр ВІЗГІН, кореспондент: Зміст реформ презентував економічний віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Це насамперед зменшення податкового тиску, дозволів і ліцензій для бізнесу, антирейдерський закон - все, аби поліпшити інвестиційний клімат, за яким Україна аутсайдер і посідає 181 місце. Уряд вже спрямував до Верховної Ради дев'ять економічних законопроектів.

 

Сергій ТІГІПКО, віце-прем'єр-міністр України: "Ми чекаємо, що якраз на наступному тижні Верховна Рада і відповідний комітет розгляне, і Верховна Рада прийме їх. Якщо ми цього не зробимо, то ніякі інвестори сюди не прийдуть".

 

Олександр ВІЗГІН, кореспондент: Це має поліпшити і клімат з Європейським Союзом. Курс на Брюссель влада активно заявляла і у Львові, і протягом всього тижня. Вже до кінця року може бути підписана угода з ЄС про безвізові поїздки українців до країн Шенгенської зони.

 

Віктор ЯНУКОВИЧ, президент України: "Є знакові питання, наприклад, такі, як асоціація з Європейським Союзом. І це нам вкрай необхідно, щоб Україна бачила перспективу. Але є питання дуже важливі, практичні питання - це безвізовий режим. Цього очікують люди. Це дуже важливо, щоб ми цей знаковий, я сказав би, крок зробили в цьому році".

 

Олександр ВІЗГІН, кореспондент: Президент доручив МЗС вже до середини жовтня підготувати необхідні документи, а концерн "ЄДАПС", який друкує закордонні паспорти, готовий швидко налагодити випуск документ з біометричними даними. Якщо все йтиме за планом, з 2012 року візи до країн ЄС нам вже не знадобляться.

 

Сергій ТІГІПКО, віце-прем'єр-міністр України: "Ми повинні створити спеціальну службу, яка буде займатися питаннями імміграційними. Ми повинні мати зразок загальноєвропейського паспорту. Тобто там вже пішла така конкретика".

 

Олександр ВІЗГІН, кореспондент: До кінця року ми можемо отримати і зону вільної торгівлі з ЄС - теж серйозний козир у розмові з Галичиною, яка отримає завдяки цьому мільярди гривень і додаткові робочі місця. Під час львівського десанту президент отримав подарунок від десантників.

 

Чоловік: "Хотів би на згадку, для десантників це святиня, подарувати вам символ - берет і тельняжку, частинку душі десантника".

 

Олександр ВІЗГІН, кореспондент: Натомість президент зробив несподіваний подарунок всьому карпатському регіону. Олімпіада в Україні - фантастика? Аніскільки, - переконаний Віктор Янукович. Справдити свою мрію він сподівається взимку 2022 року. Ініціативу глави держави вже підтримали в Національному олімпійському комітеті. Кажуть, базою для зимових ігор може стати Буковель та інші гірськолижні курорти Карпат. Часу на підготовку достатньо - заявки прийматимуть 2014-го. Серед потенційних конкурентів - Канада, Нова Зеландія, Румунія та Іспанія».

 

Можна також зазначити позиціювання на телеканалах Януковича як прагматика, який приїхав із добрими намірами та ініціативами, на тлі агресивної акції протесту однієї з опозиційних партій.

 

Так, це правда, що «Свобода» поводилася агресивно, і саме на демонстрацію своєї агресивності, очевидно, зробили ставку її керівники. Свободівці підіграли й собі: адже БЮТ і «Наша Україна», популярність чиїх лідерів у цьому регіоні була в рази вища за популярність Олега Тягнибока, взагалі проігнорували зручний інформаційний привід для нагадування про себе. Також «Свобода» підіграла й владі: неадекватність політики і постаті Януковича ніби затьмарювалася продемонстрованою неадекватністю опозиції. Принаймні в очах громадян, що вагаються або схиляються підтримувати Януковича. Бо, як зауважили репортери Першого каналу (чомусь вкладаючи власну думку у вуста президента), «на часі не протистояння, а порятунок економіки».

 

У підсумковому «ТСН. Тижні» на «1+1» 30 травня про поїздку повідомили дуже стисло:

 

«Сюрприз іншого роду підготували Віктору Януковичу Львівська облрада. Напередодні першого його приїзду на Галичину у статусі президента, депутати вирішили 9-те травня відзначати не як День Перемоги а як День пам'яті жертв Другої світової війни. Голова Львівської ОДА Горбаль цю ініціативу збирається оскаржувати у суді. Ну а посилені заходи безпеки під час приїзду президента, заявлені правими партіями протести і навіть сутички із правоохоронцями стали тлом для зібраної у Львові ради регіонів. Щоправда львів'яни побачили і прибічників Віктора Януковича. Сам президент анонсував раді концепцію економічних реформ і підтвердив бажання провести місцеві вибори восени. А з Львівською владою говорив переважно про підготовку до Євро-2012 і навіть більше. Запропонував подати заявку на проведення в Україні Зимових олімпійських ігор 2022-го року».

 

На противагу колегам із ТСН, команда інтерівських «Подробностей недели» ніяких акцій протесту не побачила, а повідомлення витримала в дусі офіційного прес-релізу:

 

«Олег ПАНЮТА, ведущий: Работе местных властей было посвящено и заседание Совета регионов. Напомним, этот орган создан недавно при президенте Украины, и должен обеспечить полноценное развитие всех областей страны. Это второе заседание совета за последний месяц. Его президент провел во Львове. Как и на первой встрече с губернаторами, Виктор Янукович потребовал от областных руководителей начать активную борьбу с бедностью. Также губернаторам поручено привлекать инвестиции и развивать вверенные им территории. К чему нужно стремиться глава государства тоже обозначил. Амбициозная цель - провести зимнюю Олимпиаду 2022 года в Карпатах. Национальный олимпийский комитет уже одобрил эту идею. Такой проект поддержит не только спортивную, но и туристическую сферу Украины, отметили в НОК. На это заседание совета регионов были приглашены также частные инвесторы. От них ожидают активного участия в развитии страны. Со своей стороны президент уже на следующей неделе пообещал представить программу экономических реформ.


Виктор ЯНУКОВИЧ, президент Украины: "Вже на наступному тижні я буду проголошувати концепцію економічних реформ. І на цьому шляху, я сподіваюся, що ми об'єднаємо більшість нашого суспільства, Ця програма буде відповідати вимогам цього часу і, безумовно, вона буде дивитися у майбутнє"».

 

«События недели» на ТРК «Україна» окремого сюжету поїздці не присвятили, натомість про акції протесту згадали:

 

«Юрий СУГАК, ведущий: Украина пока не готова вступать в НАТО. Внешнюю политику страны отныне будут определять экономические интересы. На этой неделе президент Виктор Янукович окончательно расставил все точки над "і" в международных отношениях. Во Львове под вой сирен и акции протеста глава государства также объявил о начале экономических реформ. И концепцию обещает обнародовать в ближайшие дни.

Наталия КРАВЧЕНКО, корреспондент: Это было похоже на предвыборную кампанию в ее финальной стадии. Но так встречали уже избранного несколько месяцев назад президента. Однако столь неоднозначный прием львовян Виктора Януковича не расстроил. Публично он всех будет уверять: это же проявление демократии. В отличие от своего предшественника, приезжавшего в Донецк представлять нового губернатора и диктовать свои правила игры, президент действующий цель визита во Львов ограничил исключительно экономическими рамками. В регион предстоит активно привлекать инвестиции, заканчивать подготовку к футбольному чемпионату, а в будущем и Олимпиаду проводить. Но перед этим нужно если и не авгиевы конюшни, то завалы, оставшиеся от предыдущей власти, все-таки расчистить.


Виктор ЯНУКОВИЧ, президент Украины: "І якщо ми не будемо шукати можливість знаходити і, головне, виконувати все, що ми приймаємо, безумовно, ми, як кажуть, будемо пасти останніх. А це неприпустимо"». (Далі в сюжеті про інші політичні події)

 

Зрештою, кожен читач може самостійно переглянути транскрипти і скласти власну думку про висвітлення візиту Януковича до Львова.

 

1. Президент Янукович провів у Львові виїзну нараду Ради регіонів

Перший національний, «Підсумки дня» (випуск 21:00)

27.05.2010

21:00:41-21:03:31(час ефіру)

Іванна НАЙДА, ведуча: Президент Янукович провів у Львові виїзну нараду Ради регіонів. Подивився, як готуються до Євро, говорив про інвестиції, НАТО і навіть про можливість проведення в Карпатах олімпійських ігор.

 

Ольга КРУПНИК, автор: Президент одразу взявся вивчати, як готують до Євро аеропорт і стадіон. Щоправда, оглядини були дуже короткі. 10 хвилин на кожен об'єкт.

 

Степан ЛУКАШИК, начальник управління будівництва Львівської облдержадміністрації: "Сьогодні графік виконання виконується на 100% на всіх ділянках: стадіон, аеропорт, аеродромна частина і термінальна частина".

 

Ольга КРУПНИК, автор: Кінцева зупинка - Політехнічний інститут. Там призначили засідання Ради регіонів. По дорозі відвідини десантників. Президент пообіцяв їм гроші на оновлення техніки, тренажери та парашути. А вступ України до НАТО, - сказав Віктор Янукович, - нині не реальний.

 

Віктор ЯНУКОВИЧ, Президент України: "По критеріям вступу до НАТО ми повинні мати підтримку більшості населення України. І це добре розуміють і в НАТО. Тому сьогодні що стосується відносин з НАТО, ми їх бачимо як, я сказав би так, партнерські".

 

Ольга КРУПНИК, автор: У Політехніці перше засідання нещодавно створеної Ради регіонів. На неї приїхали керівники усіх областей та урядовці. Перший візит Віктора Януковича на Львівщину як Президента зустріли пікетами. Більше трьох сотень львів'ян зібралися біля корпусу Політехнічного інституту, де відбувається Рада регіонів. Вони розділилися на два табори - противників та прихильників Президента. Перших відтісняє кордон "Беркута", інші вітають Президента біля воріт. Президент пікет називає проявом демократії. Але додає: це купка людей, яка відстоює інтереси певних політичних партій. Каже, що на часі не протистояння, а порятунок економіки.

 

Віктор ЯНУКОВИЧ, Президент України: "Економіка - це така чутлива, скажімо, жінка, яку не можна... до якої не можна підходити просто так, без розуму. Системних підхід в економіці - це те, що завжди приносило успіх".

 

Ольга КРУПНИК, автор: Основна тема засідання - інвестиції. Західному регіону вони потрібно для розвитку туризму, - вважає Президент. Він запропонував подати заявку до олімпійського комітету, що за 12 років зимова олімпіада відбулася у Карпатах.

 

2. Віктор Янукович уперше за три місяці перебування на президентській посаді відвідав Львів

 

«1+1», ТСН (випуск 19:30:00)

27.05.2010

Сюжет №1

19:30:49-19:33:33 (час ефіру)

Наталія МОСЕЙЧУК, ведуча: Віктор Янукович уперше за три місяці перебування на президентській посаді відвідав Львів. Зустрічали його по-різному. Байдужих до візиту точно не було. В стінах політехніки Главу держави зустрічали оплесками, по той бік - пікетами. Натомість Президент сам зрозумів почуття невдоволених і закликав до цього інших. Пояснив одним словом: демократія.

 

Омелян ОЩУДЛЯК, кореспондент: Поряд із дівчатами з короваєм біля трапа з'являється пара хлопців танцюристів у вишиванках.

 

Хлопець у вишиванці: "В першу чергу мусимо подарувати хороший настрій".

 

Омелян ОЩУДЛЯК, кореспондент: Хороший настрій намагалися зіпсувати пікетувальники під львівською політехнікою, де відбувалася рада Регіонів. Президентський автомобіль чекали кілька сотень мітингувальників. За кілька хвилин до появи кортежу їх щільно оточують беркутів ці і відтискають до найближчого провулку.

 

Віктор, мітингувальник: "Є хлопці, яких вдарили по лицю, копали в основному по ногах. Дивіться що робиться от зараз".

 

Омелян ОЩУДЛЯК, кореспондент: Прихильникам Президента, які викрикують гасла у його підтримку люди у погонах не заважають.

 

Віктор ЯНУКОВИЧ, Президент України: "Ми до цього вже звикли. Ми знаємо, що є політичні сили, які мотивують учасників тих чи інших пікетувань. Чи якщо це для вас новина, для мене це не новина".

 

 

Омелян ОЩУДЛЯК, кореспондент: На раді Регіонів Президент говорив про нове ставлення до економіки.

 

Віктор ЯНУКОВИЧ, Президент України: "Економіка - це така чутлива, скажімо, жінка. Яку не можна, до якої не можна підходити просто так. Без розуму".

 

Омелян ОЩУДЛЯК, кореспондент: У Львів Янукович ще раз дав зрозуміти, що не збирається увійти в історію, як Президент, що зробить Україну членом НАТО. Причина - більшість українців цього не підтримають.

 

Віктор ЯНУКОВИЧ, Президент України: "Проводити відкриту політику позаблокової країни".

 

Омелян ОЩУДЛЯК, кореспондент: Об'єкти до "Євро-2012" - аеропорт і стадіон Президент оглянув менш ніж за годину. Запитував мало, слухав обіцянки.

 

Віктор ЯНУКОВИЧ, Президент України: "Мені пообіцяли і я це зроблю в вересні 2011-го року, приїду у Львів і вдару м'ячем на побудованому стадіоні".

 

Омелян ОЩУДЛЯК, кореспондент: Проте "Євро-2012" - вже не остаточно спортивна мрія для Президента. Янукович запропонував поборотися за проведення в українських Карпатах зимової олімпіади 2022-го року.

 

3. Сегодня во Львове состоялось первое выездное заседание Совета регионов

«Iнтер», «Подробности» (випуск 20:00:00)

27.05.2010 3:00:23

20:02:07-20:05:43 (час ефіру)

Ольга ГРИЦЫК, ведущая: Сегодня во Львове состоялось первое выездное заседание Совета регионов. Президент собрал за одним столом министров, губернаторов, мэров городов, а главное - инвесторов. Ведь именно привлечение инвестиций для развития областей стало основной темой заседания. Во время визита Виктор Янукович успел также посмотреть объекты, которые возводят к Евро-2012. С подробностями из Львова - Анна Панова.

 

Анна ПАНОВА, корреспондент: Виктор Янукович прибыл во Львов и первым делом президентский кортеж отправился по львовским евростройкам. Проведя экспресс-ревизию, глава государства лично убедился - строительство авиатерминала идет в срок, а вот возведение стадиона запаздывает. Вице-премьер Борис Колесников инспектировал эти объекты всего два дня назад, поэтому сам взялся провести Президенту экскурсию. Новый терминал и взлетно-посадочная полоса нареканий у чиновников не вызывают. Другое дело - львовский стадион. От графика стройка пока отстает на полгода. Впрочем, главу государства заверили - объект будет готов вовремя.

 

Виктор ЯНУКОВИЧ, президент Украины: "Мені пообіцяли і я це зроблю. У вересні 2011 року приїду у Львів і вдарю м'ячем на побудованому стадіоні".

 

Анна ПАНОВА, корреспондент: От строителей - к военным. Виктор Янукович наведался в 80-й отдельный аэромобильный полк. Осмотрел казармы и пообещал - уже с июня социальная защита воинов улучшится. Совсем другая армия ждала Президента под стенами национального университета "Львовская политехника". Сторонники Януковича - под флагами Украины... И через кордон милиции - оппоненты - под флагами "Свободы". Здесь, в старейшем ВУЗе страны, - главный пункт программы Президента - заседание Совета регионов. Для развития областям нужны средства, говорит Янукович, и ставит задачу.

 

Виктор ЯНУКОВИЧ, президент Украины: "Створити систему, яка б мала можливість залучати цілодобово, щомісячно, щорічно інвестиції".

 

Анна ПАНОВА, корреспондент: Президент констатирует: ВВП в стране растет - это плюс. Но есть проблемы с кредитами и возвратом НДС - это минус. В Кабмине эти преграды для инвесторов прекрасно знают.

 

Сергей ТИГИПКО, вице-премьер-министр Украины: "У нас - один із найгірших інвестиційних кліматів не те, що в Європі, а у світі! Якщо подивитися на податкове законодавство - 181 позиція зі 183-х країн. Якщо подивитися на питання виділення землі - 181 позиція зі 183-х країн".

 

Анна ПАНОВА, корреспондент: Начать нужно с принятия Налогового кодекса и целого ряда законов в Верховной Раде. За парламентом дело не станет, - заверяет Владимир Литвин. И добавляет: инвесторам важна и политическая стабильность. Взять хотя бы местные выборы - вопрос их проведения до сих пор висит в воздухе.

 

Владимир ЛИТВИН, председатель Верховной Рады Украины: "Взагалі то для того, щоб провести реальні реформи, було б добре, якби у нас менше було виборів, а побільше було б роботи".

 

Анна ПАНОВА, корреспондент: Свой вклад президент пообещал внести на следующей неделе - представить концепцию экономических реформ. В ней будут рецепты и по поводу инвестиций.

 

Виктор ЯНУКОВИЧ, президент Украины: "Економіка - це така чутлива, скажемо, жінка, до якої не можна підходити просто так, без розуму".

 

Анна ПАНОВА, корреспондент: Президент уверен - школу привлечения инвестиций власть пройдет. И потому предлагает новый заманчивый проект - провести Зимние Олимпийские игры в Карпатах в 2022 году.

 

4. Перший візит Віктора Януковича до Львова на посаді президента відбувся 

Новий канал, «Репортер» (випуск 19:00:20)

27.05.2010 3:00:18

19:05:22-19:08:54 (час ефіру)

Леся ЯВОРІВСЬКА, ведуча: Перший візит Віктора Януковича до Львова на посаді президента відбувся. До Західної України Глава держави приїхав не сам - з усіма губернаторами. У Львові спокій влади охороняли правоохоронці. Тому обійшлося без сутичок.

 

Світлана ХРУЩАК, кореспондент: Він іще не сів на львівську землю, а тут уже мало не побилися. Супротивники візиту Януковича влаштували пікет і мали намір дати виставу "Про царя Медведа", однак силовиків було у кілька разів більше, і "Беркут" відтіснив пікетувальників.

 

Ігор ЦІКАЛО, начальник міської міліції: "Ми просто відвели людей на відведене для них місце, та й на тому кінець. Ви що не бачите, що є порядок. Кажете, що нема порядку, а я кажу, що є порядок і ми забезпечили його на належному рівні, я рахую".

 

Світлана ХРУЩАК, кореспондент: Заходи безпеки з нагоди президентського візиту справді були безпрецедентні. Перевіряли всіх і все, не забули і про коровай. Журналісти - на дистанції, аби не перешкодили оглянути основні об'єкти до Євро. З цього і почався президентський візит. Спершу - будівництво нового терміналу Львівського аеропорту, потім - майбутній Євро-стадіон. Після третьої зупинки - у полку десантників, яким пообіцяли 2 млн. на парашути і спорядження, почалося. Так зустрічав Президента народ. По один бік - партія "Свобода", по інший - "Регіони". Скандування посилилося, тільки-но президентський кортеж під'їхав до університету Львівська Політехніка, де збирали Раду регіонів. Поблизу - жодного чиновника, хіба що Сергій Тігіпко затримався між кордонами опозиціонерів. Сигнал пішов, "свободівці" натиснули, проте оточення силовиків не прорвали. Тоді взялися за мегафона, мовляв, скоро українці прокинуться і зрозуміють, що вони у чужій державі.

 

Ірина СЕХ, депутатка, представниця партії "Свобода": "Ми мусимо показувати, що є велика небезпека. Сьогодні здаються національні інтереси держави, сьогодні здається мова, сьогодні здається наша культура. Сьогодні є зрадницька зовнішня політика держави і ми є тут, щоби показати свій протест".

 

Світлана ХРУЩАК, кореспондент: Місцевих прихильників політики Президента та його уряду пікетувальники називали запроданцями, які начебто і нині прийшли за гроші.

 

Сергій Баранський, голова первинної організації Партії Регіонів: "Абсолютно неправда, ніяких коштів і так далі не виділялось. Кошти - це є повний абсурд, просто є люди, які рахують, що Віктору Федоровичу треба допомогти. Вони прийшли за власним бажанням, абсолютно лояльно і по своїй власній волі".

 

Світлана ХРУЩАК, кореспондент: Тим часом Президент головував на Раді регіонів. Обіцяв справедливу державну політику, для початку - тарифну.

 

Віктор ЯНУКОВИЧ, Президент України: "Треба створити таку систему, при якій би де б не жила людина, в якій частині нашої країни, щоб вона платила за газ, воду, електроенергію, платила однакові кошти. Щоб не було різниці, де живе пенсіонер".

 

Світлана ХРУЩАК, кореспондент: Львів довго чекав на візит Президента Януковича, про нього заявляли тричі. І востаннє навіть розписали, але знову ж таки скасували. І це розтягнуте майже на 2 місяці очікування, напевне, остудило львівських націонал-патріотів. Так що на пікет прийшли хіба що найпалкіші противники. Вони вистояли і дощ, і всю Раду, на яку жодного з міських чи обласних депутатів не пустили. А Президент, як прибув спокійно, так і поїхав, на прощання назвавши протестувальників замовною політичною купкою, яка все одно його візитові не завадила.

 

5. Західній Україні олімпіаду і інвесторів   

5 канал, «Час новин» (випуск 20:30:11)

27.05.2010

20:31:17-20:34:21 (час ефіру)

Олег ДЕЙНЕКА, ведучий: Західній Україні олімпіаду і інвесторів. Такі обіцянки привіз до Львова під час свого першого візиту на посаді голови держави Віктор Янукович. Президент каже: Україна подаватиме заявку до Олімпійського комітету на проведення зимових 2022-го року у Карпатах. Прокоментував президент також і майбутній зовнішньополітичний курс України. Поки не має підтримки більшості населення бути державі позаблоковою, зокрема забути і про наміри вступати до НАТО.

 

Олександр ВАВРИЩУК, кореспондент: Програма першого робочого візиту Президента Віктора Януковича до Львова розпочалася вже в аеропорту. Глава держави оглянув хід реконструкції літовища. Згодом оцінив будівництво євро стадіону. Засідання ради регіонів на якому головував президент розпочалося та відбувалося під крики пікетників. Вгамовували пристрасті та розділяли обидва табори пікетників правоохоронці. Вони порахували що проти політики Януковича протестувало близько сотні людей. А прихильників президента, за тими ж підрахунками міліції було уп'ятеро більше. Хоча візуально обидва табори за кількістю людей виглядали однаковими.

 

Пікетувальник: "Я тут буду стояти до тих пір поки Янукович сам не зрозуміє, що йому тут не місце".

 

Пікетувальник: "Я сьогодні прийшов подивитися як він буде дивитися людям в очі".

 

Пікетувальниця: "Ми підтримуємо нашого президента. Єдиного на Україні".

 

Пікетувальниця: "Законно обранный президент в любой стране мира вот такое это ганьба. Потому, что это провокация".

 

Олександр ВАВРИЩУК, кореспондент: Не створивши привабливого інвестиційного клімату в Україні чекати великих інвестицій не варто. Інвестори ігнорують країни з нестабільною економікою та не вкладають кошти без державних гарантій. Така основна думка двогодинної дискусії у Львові. Віце-прем'єр Сергій Тігіпко найближчим часом представить новий податковий кодекс, де кількість податків та зборів для підприємців буде скорочено удвічі.

 

Сергій ТІГІПКО, віце-прем'єр-міністр України з питань економіки: "Не буде реформ - не буде змін в країні, ніхто сюди не прийде. У нас один з найгірших інвестиційних кліматів не те, що в Європі, у світі. Якщо подивитися на податкове законодавство181-ша позиція з 183-х країн. Якщо подивитися на питання виділення землі 181-ша позиція з 183-х країн".

 

Олександр ВАВРИЩУК, кореспондент: Вже наступного тижня Президент обіцяє презентувати власну концепцію економічних реформ. Він порівнює економіку з жінкою, до якої буз розуму підходити не радить.

 

Віктор ЯНУКОВИЧ, Президент України: "Економіка - це така чутлива, скажемо, жінка, до якої не можна підходити просто так, без розуму. Системний підхід в економіці - це те, що завжди приносило успіх".

 

Олександр ВАВРИЩУК, кореспондент: Львівщина має усі шанси стати інвестиційно привабливою. Вже сьогодні Президент привіз до міста Лева, за його словами, чимало людей з великими грошима. Чи залишать вони тут свій капітал залежатиме від пропозицій місцевого керівництва.

 

6. Вступление Украины в НАТО пока нереально    

ТРК «Украина», «События» (випуск 19:00:00)

27.05.2010 3:00:17

19:01:19-19:03:35 (час  ефіру)

Елена КОТ, ведущая: Вступление Украины в НАТО пока нереально, зимняя олимпиада в Карпатах, зарплаты поднять, а коммунальные тарифы уравнять. Заявления Виктора Януковича во Львове. Там Президента сегодня встречали сторонники и противники. Последних было больше и они устроили пикет. В центре событий была Ольга Кисиль.

 

Ольга КИСИЛЬ, корреспондент: У стен Львовской политехники ожидают гаранта. Под его управлением здесь должен пройти совет губернаторов. Для Виктора Януковича готовят театрализованное представление. Но перед самим приездом президентского кортежа. Пикетчиков окружают правоохранители.

 

Ирина СЕХ, депутат Львовского облсовета: "Сьогодні ми протестуємо мирно. Нас працівники міліції притиснули і змушували людей, загрожували. Я не знаю, чи ми сьогодні всіх людей привеземо додому здоровими. Сьогодні подивіться, повністю працівники міліції тиснули, пальці притискували. Такого ще у Львові не було".

 

Ольга КИСИЛЬ, корреспондент: Их меньше, но Президента, говорят , в обиду не дадут. Георгий специально приехал во Львов из области. Чтобы увидеть Януковича.

 

Георгий, : "Побачити, якщо є можливість - поспілкуватися, побажати йому плідної роботи на благо України. тільки для цього ми й приїхали".

 

Ольга КИСИЛЬ, корреспондент: После получасовой стычки с милицией националисты все таки устроили запланированный спектакль. Главные герои - царь Медведь, холопы, Витька Ялинкович, Колян Хазаров, Дима Собачник, и Анька Разводчица.

 

Тарас МУМУЩАК, участник акции: "Зведений образ тих українофобів, які перебувають при владі теперішній. Які пишуть через московські окуляри - пишуть українську історію, українську мову, українську культуру. Скажем, переробляють її під свій влад, власне на догоду московській верхівці."

 

Ольга КИСИЛЬ, корреспондент: Во Львове уже дважды ожидали Президента - он планировал представить новое областное правительство. Сегодня, заручившись поддержкой спикера парламента и членов Кабмина, Янукович приехал с рабочим визитом на совет регионов. Еще до окончания собрания губернаторов все митингующие начали расходиться.

 

Фото - www.segodnya.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22873
Читайте також
29.05.2010 14:41
«Телекритика»
31 990
21.05.2010 15:56
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
28 998
16.05.2010 12:12
«Телекритика»
56 825
08.05.2010 21:05
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
34 613
01.05.2010 09:47
«Телекритика»
73 974
30.04.2010 10:30
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
48 681
18.03.2010 08:50
«Телекритика»
23 753
04.03.2010 09:14
«Телекритика»
20 067
08.02.2010 18:19
Отар Довженко
30 673
01.02.2010 08:23
«Телекритика»
64 366
24.01.2010 09:59
«Телекритика»
78 315
30.12.2009 07:14
«Телекритика»
32 243
02.12.2009 11:32
Ігор Куляс
, для «Детектор медіа»
40 396
27.11.2009 08:44
Андрій Трипільський
, для «Детектор медіа»
24 473
26.11.2009 23:49
Отар Довженко
23 786
25.11.2009 15:29
Отар Довженко
17 430
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Газетний
5074 дн. тому
Для мене, звичного писати і читати, довгі тексти це нормально. А для телевізійників, гадаю, то цінний матеріал для аналізу, порівнянь, роздумів тощо. Автор дуже старанно. грунтовно попрацювала і, напевно, дався їй той текст не легко. В ньому є вдалі вислови, звороти. Словом, (поза всяку політику і пристрасті) по-журналістськи майстерно, кваліфіковано.
Хмара
5074 дн. тому
От про що цей довгий і важкий для читання текст? Про те, що авторці, яка, швидше за все, чомусь сховалася за псевдо (перелякалася, чи що?), не подобається Янукович. І кому це цікаво? Навіщо таке друкувати, редакціє?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду