Давос, Порошенко та російські коти. Огляд політичних відеоблогів за 20–27 січня 2020 року

Давос, Порошенко та російські коти. Огляд політичних відеоблогів за 20–27 січня 2020 року

28 Січня 2020
3229
28 Січня 2020
13:30

Давос, Порошенко та російські коти. Огляд політичних відеоблогів за 20–27 січня 2020 року

3229
А також тупі кури, жирні свині та інші тварини, якими обзиваються політблогери.
Давос, Порошенко та російські коти. Огляд політичних відеоблогів за 20–27 січня 2020 року
Давос, Порошенко та російські коти. Огляд політичних відеоблогів за 20–27 січня 2020 року

На тижні блогери найактивніше обговорювали візит української делегації до швейцарського Давосу та похід Петра Порошенка на черговий допит до Державного бюро розслідувань. Хоча не оминули увагою й роботу Кабміну, й відставку помічника Путіна Суркова, й навіть російських котів-старожилів. 

Хороші / погані активісти

Анатолій Шарій присоромив націоналістів, які намагалися зірвати так званий марш антифашистів (який чомусь зацікавив винятково маловідомі або проросійські видання). Те, що активісти спробували розігнати зібрання, переконало Шарія, що живемо ми в «недогосударстве… ведь в демократической стране имеют право ходит и левые, и правые». Можливо, гнів Анатолія викликала й поява серед націоналістів давнього «друга» блогера — Віталія Регора.

Проукраїнські активісти діють на Анатолія Шарія, як яскрава ганчірка на бика. Бо тему блогер розвинув і в одному з наступних відео — про те, як невідомі начебто обливають сечею соратника Регора — Євгена Строканя. За словами Шарія, цей ролик, який він розмістив на власному телеграм-каналі, саме через телеграм йому й передали невідомі особи. Сам блогер вкотре запевнив, що такі методи впливу засуджує. Проте відео викликає чимало запитань. По-перше, дуже підозріло, що напади відбуваються за однаковою схемою (гурт невідомих доганяє особу і вчиняє розправу), а відео за лічені години відправляють саме Шарію. По-друге, в ролику, де фігурує начебто активіст Строкань, вкрай погано видно обличчя людини, на яку напали. Тож відео цілком може бути постановочним, щоб залякати патріотично налаштованих активістів.

Втім, «бумеранг помсти» таки повернувся до Шарія та його однопартійців: невідомі спалили херсонський офіс його політичної сили. Вчинок опонентів змусив блогера говорити мовою цифр: Шарій пообіцяв 50 тисяч гривень за будь-яке відео моменту підпалу та 100 тисяч — за достовірну інформацію щодо того, хто міг вчинити такі дії, та навіть у ролику сказав про те, що вже на 90 % знає виконавців.

Давос розчарувань

Чимало блогерів відреагували й на візит української делегації до швейцарського Давоса для участі у Всесвітньому економічному форумі. Зокрема, авторка «Страни.ua» Олеся Медведєва назвала тематичний ролик «Приключения соросят в Давосе». Аналізуючи промову президента України, де той наполягав на виваженості кожного кроку при русі України до ЄС, блогерка порівняла «походи в Європу» Зеленського та Януковича, який після непідписання Угоди про асоціацію у 2013 році отримав Євромайдан та змушений був тікати з України.

Згадала Медведєва і слова прем’єра Олексія Гончарука про передачу «Укрзалізниці» в управління німецькій компанії Deutsche Bahn, які дуже швидко спростували самі німецькі партнери. На думку блогерки, український прем’єр «сболтнул лишнего».

Відреагував на виступ Зеленського в Давосі й ідеологічний однодумець Олесі Медведєвої — експерший заступник глави адміністрації президента часів Януковича, а нині — політичний діяч та «журналіст» Андрій Портнов. Коментуючи податкові пільги, обіцяні президентом іноземним інвесторам, Портнов застеріг президента, що такі умови не дадуть вітчизняним компаніям змоги конкурувати з іноземцями. «Не нужно советовать президенту глупостей, которые будут вести к уничтожению украинского товаропроизводителя», — резюмував блогер.

Порошенко на допиті: зрада чи перемога?

Не оминула блогерська спільнота увагою й візит попереднього президента Петра Порошенка на черговий допит до Державного бюро розслідувань. Детально епізод розглянула та ж таки Олеся Медведєва, зазначивши, що лідер «Євросолідарності», схоже, й досі вважає себе президентом, а походи до правоохоронців перетворює на шоу із залученням родичів героїв Небесної сотні та педалюванням ура-патріотичних тем.

Схожі тези просував і Анатолій Шарій. Прихильників Порошенка блогер, зокрема, назвав «людьми без интеллекта на лице», а блогера Андрія Карпова (Полтаву), який брав участь у поході політичного лідера на допит, — «жирной свиньей».

Сам Карпов виклав власне бачення ситуації. На його думку, ДБР нині перетворилося на «Державне бюро переслідувань», представники якого, мовляв, «тролять» Порошенка на замовлення Росії. Проте боротьба порошенківців, за словами блогера, триватиме.

Зеленского Карпов на цьому тижні знову ганив за… поїздку до Оману майже місячної давнини. Не обійшлося навіть без лукізму: на думку Карпова, «за останні півроку Зеленський наїв (показуючи на обличчя. — Авт.) більше, ніж у мене». Як висміювання фізичних особливостей людини гармоніює в голові Карпова з європейськими цінностями, за які так показово борються його політичні соратники, сказати важко.

Кадри руйнують все

Активізувався на тижні й колишній ведучий «Грошей» на «1+1» та нинішній народний депутат із монобільшості Олександр Дубінський. Відеоролики Олександра здебільшого стосувалися кадрових проблем в уряді. В одному з відео сумний Дубінський вирішив просто-таки «винести» кабмін Гончарука, який, мовляв, робить «ведмежу послугу» й самому Зеленському. Бо якщо ексочільника «Кварталу 95» Дубінський називав «лучшим президентом Украины», то міністрів просто рвав на шмаття. Назвавши очільницю Міносвіти Ганну Новосад «тупой курицей», а міністра культури Володимира Бородянського — «тупым животным».

«Наш бронепоезд идет в бетонную стену», — робить висновки про нинішню ситуацію у владі Олександр Дубінський, додавши, що «власть захватили соросятник и порохоботник».

Роман Скрипін у межах відеоблогу «Рибки Холодницького» спілкувався із глядачами на наболілі теми. Розмова затяглася — фінальне відео займає понад дві години. Згадав Роман, зокрема, й про «біле пальто», яке на нього часто «одягають» глядачі. «Якщо ви тупі, пояснюю: я пальт не ношу», — відбивався від критиків блогер. Продовживши промову… персональним висміюванням користувачів, які пишуть йому негативні коментарі (звідки у відомого журналіста стільки часу, щоб ще й вивчати акаунти недоброзичливців? — Авт.).

Дісталося згодом і Зеленському. «Якщо всі ми — президенти, то ти — х*ровий президент», — «аналізував» візит глави держави до Давоса Роман Скрипін, назвавши владу «некорисними ідіотами». А щоб не піддаватися масовій істерії, блогер закликав «не дивитися телевізор, а дивитися skrypin.ua».

Кадрових питань торкнувся і блогер та активіст Сергій Стерненко. У черговому відео він згадав про начебто переписку народного депутата від «Слуги народу» Павлиша та заступника міністра охорони здоров’я Семиволоса, оприлюднену днями, де парламентарі від більшості обговорюють розкрадання бюджету. Стерненко не лише розкритикував листування політиків, але й дорікнув давньому критику Міністерства охорони здоров’я часів Супрун Олександру Дубінському, який, мовляв, нині скандали у відомстві ігнорує.

Путін, Сурков та коти

Чимало блогерів присвячували відео і справам північного сусіда. Зокрема, спецкор УНІАН у Росії Роман Цимбалюк проаналізував ймовірну відставку помічника президента Росії Владислава Суркова. Новий куратор бойовиків окупованих частин Донеччини та Луганщини, яким може стати уродженець України Дмитро Козак, посівши місце Суркова, певен Цимбалюк, виконуватиме ту ж саму функцію: завадити Україні долучитися до євроспільноти, залишаючись у сфері впливу Росії.

Телеведучий та блогер Дмитро Гордон (вочевидь, у гонитві за переглядами) записав відео про те, що буде з Росією після смерті Володимира Путіна. «Я думаю, что Путин будет править вечно. Я хочу ошибиться», — зауважив Гордон. Додавши, що й після смерті диктатора нічого неординарного з Росією не станеться.

Російські теми порушував у власних «Итогах» і Євгеній Кисельов. Згадав, зокрема, ту ж таки відставку Суркова, кар’єра якого, на думку ведучого, «давно шла к закату». А можливо, вважає Кисельов, відставка Суркова є наслідком «відходу» експрем’єра Росії Дмитра Медведєва, адже політики входили до одного кола.

Також медійник, говорячи про Росію, розповів про… тамтешніх котів. Згадавши допис російської журналістки про велику вірогідність того, що на території Росії не залишилося котів, які б народилися не за часів правління Путіна. «В действительности такие коты есть. Их три или четыре. Они родились еще до премьерства Путина. И теперь ждут не дождутся, когда же он уйдет. Право слово, мне хочется, чтобы мечта котов сбылась», — саркастично завершив випуск «Итогов» Євгеній Кисельов.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3229
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду