Гончарук всіх переграв. Огляд політичних відеоблогів за 13–19 січня 2020 року

Гончарук всіх переграв. Огляд політичних відеоблогів за 13–19 січня 2020 року

21 Січня 2020
1939
21 Січня 2020
16:00

Гончарук всіх переграв. Огляд політичних відеоблогів за 13–19 січня 2020 року

1939
Дубінський аж о…фігів від того, що Зеленський простив прем’єра.
Гончарук всіх переграв. Огляд політичних відеоблогів за 13–19 січня 2020 року
Гончарук всіх переграв. Огляд політичних відеоблогів за 13–19 січня 2020 року

Цього тижня українські політичні відеоблогери найактивніше обговорювали так звані плівки Гончарука. При цьому відволікаючись то на високу зарплатню урядовців, то на послання президента Путіна російському Федеральному зібранню.

Зарплати розбрату

Однією з активно обговорюваних тем тижня стала заробітна плата членів Кабінету Міністрів. Зокрема, доходи очільника Міністерства культури Володимира Бородянського та його заступників. У блозі «ЯсноПонятно» на каналі «Страна.ua» Олеся Медведєва порівняла заробітки членів кабміну з цифрами, що вказані на сайтах пошуку роботи. Наприклад, музейному робітнику там пропонують п’ять тисяч гривень зарплати. Вказує блогерка й на те, що розмір премій посадовців часто істотно перевищує суму окладу, при цьому реальних показників вимірювання ефективності роботи чиновників наразі не існує.

Не змовчав на цю тему міністрів і Анатолій Шарій. Проте, відштовхуючись від цифр того ж таки Кабміну, блогер переключився на своїх «улюбленців» — ексжурналістів Мустафу Найєма та Сергія Лещенка, які нині займають посади на «Укроборонпромі» та «Укрзалізниці» відповідно. Хоча заступник гендиректора «Укроборонпрому» Найєм і переконує, що на руки отримує «не більше 140 тисяч гривень», а не понад 300, як повідомила «Страна.ua». Ну а Шарій тим часом робить прості висновки: «грантоїдів», мовляв, де не посій, там і вродять. А от яку користь ексжурналісти принесуть держпідприємствам, блогер не розуміє.

«Хворе суспільство»: діагноз від Скрипіна

Нинішні «Рибки Холодницького» блогер і телеведучий Роман Скрипін записував на фоні бурхливого океану, з не менш бурхливими емоціями та зворотами. Роман вкотре ставив діагнози, назвавши, зокрема, українське суспільство хворим, істеричним і таким, де вкрай не вистачає компетентних фахівців. Скрипін, не цураючись лайки, критикував і комунікацію Володимира Зеленського щодо збитого в Ірані українського літака, й поведінку під час поїздки до Оману. А от усіх, хто розпалює ворожнечу в соцмережах, журналіст закликав прилетіти до океану, «сісти і попуститися».

«Оманський епізод» розібрав і автор проєкту «Вата Шоу» Андрій Карпов (Полтава), який свіжим відео перервав майже місячну мовчанку. Зеленський, мовляв, не виконує обов’язків президента, а тільки вештається курортами. «За останній час він відпочивав шість чи сім разів», — у стилі Сергія Пояркова робить висновки Карпов.

Загалом, усе 16-хвилинне відео побудоване у притаманній для Карпова (і Прямого каналу, де Андрій Полтава є ведучим. — Авт.) манері: перерахуванні жахливих зрад від Зеленського зі вставками про те, як чудово було за часів Порошенка, з доповненням синхронами від членів «Євросолідарності» та прямою мовою «експертів», запрошених на пропорошенківський Прямий. Загалом, після перегляду карповських відео виникає тільки одне питання: коли канал «Вата Шоу» змінить назву на «Порошенко шоу», щоб не вводити в оману глядачів, які бачать «продукт» блогера вперше.

«Профан» залишається з нами

Ну а темою, на яку висловилися мало не всі більш-менш відомі українські блогери, стали оприлюдненні на тижні записи з наради за участю прем’єра Гончарука, членів Кабміну та керівництва Національного банку України, де глава уряду низько оцінює фаховість як самого президента, так і власну, вживаючи при цьому слово «профан».

Оприлюднення розмови збурило, в першу чергу, противників Олексія Гончарука. Наприклад, член так званої «групи Коломойського», телеведучий, а нині народний депутат Олександр Дубинський присвятив скандалу кілька відео, хоча до того публікував влоги лише наприкінці грудня.

Спочатку Дубинський розкритикував зневажливе ставлення до президента, що начебто панувало на засіданні. «Эти люди собрались, чтобы обмануть президента», — певен народний депутат / блогер. Коли ж стало відомо, що Олексій Гончарук таки залишається на посаді, Дубінський зробив висновки: звільняти прем’єра не дають «соросята», а також Міжнародний валютний фонд. «Премьер, которого все считали дурачком, поставил президента на растяжку и победил», — віддає належне Гончаруку Дубінський. Хоча вже за хвилину називає прем’єра «долбо**ом», а від «прощення Зеленського», мовляв, блогер просто «ох*ел».

Інші блогери проросійського штибу реагували схожим чином. Олеся Медведєва, зокрема, вважає, що Зеленському варто визначитися, з ким він: із власними виборцями чи хоче «прогнутися перед соросятами». Ну а Анатолій Шарій і взагалі каже, що рішення Зеленського по Гончаруку — це для нього «шок».

«Нова серія “Слуги народу” вже вийшла на українські екрани», — так із постановочної зустрічі президента та прем’єра глузує активіст та блогер Сергій Стерненко. Згадав Стерненко і про те, що на каналах Медведчука окремі спікери почали просувати тезу про те, що ефективним прем’єр-міністром може стати саме нинішній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. І якраз відомство Авакова, припускає блогер, могло організувати прослуховування членів Кабміну.

Чого чекати від Путіна та інші навколоросійські теми

Тим часом спецкор УНІАН у Росії Роман Цимбалюк аналізував послання президента Росії до Федерального зібрання. «Украине покоя не будет», — одразу робить невтішний висновок журналіст. Адже тільки Путін, мовляв, може говорити про «один народ» і в цей же час посилати до України російські війська. Зауважує Цимбалюк і те, що, яку би посаду не обіймав Володимир Путін, шкодити Україні Росія не припинить.

Тому ж таки посланню присвятив чималу частину власних «Итогов» і телеведучий Євгеній Кисельов. «Я, ребята, никуда не ухожу. И не надейтесь. Я буду всегда», — так трактував основний меседж президента Путіна колишній російський журналіст. Натякнувши, що Путін може бути при владі не менше, ніж колишній очільник Зімбабве Роберт Мугабе. Нового ж російського прем’єра Мішустіна Кисельов вважає «талантливым менеджером высшего звена» і «фанатом цифровых решений».

Тим часом у лавах видання «Страна.ua» знову порушили тему неіснуючої «нищівної українізації». Коментуючи новий закон про середню освіту, Олеся Медведєва із сумом констатує, що в юнацтва «отобрали право получать образование на родном языке». Проросійська блогерка наголошує, що освітні квоти для інших мов у порівнянні з російською, мовляв, не такі жорсткі. А отже найбільших «утисків» зазнають саме російськомовні діти.

Не оминула увагою Медведєва й петицію про ветування закону, яку на сайті президента оприлюднив «громадський діяч» Олександр Скубченко. Те, що вказаний персонаж є активним дописувачем російських пропагандистських медіа і сам, відповідно, потужно просуває тези «русского міра», блогерку не обходить.

Фото: скріншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1939
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду