Самодебати. Огляд телетижневиків 12–14 квітня 2019 року

Самодебати. Огляд телетижневиків 12–14 квітня 2019 року

20 Квітня 2019
2255

Самодебати. Огляд телетижневиків 12–14 квітня 2019 року

2255
Останні реверанси в бік Порошенка, молода (але не справжня) команда Зеленського та неприховані парламентські амбіції. Про що говорили інформаційно-аналітичні програми «Інтера», ZIK, 5-го каналу, ICTV, «України» та «1+1».
Самодебати. Огляд телетижневиків 12–14 квітня 2019 року
Самодебати. Огляд телетижневиків 12–14 квітня 2019 року

«Подробиці тижня», Інтер», 12 квітня. «Бігти будуть усі»

Порядок денний тижневика «Інтера» був насиченим: міжнародні візити кандидатів, аналіз їхніх програм та цифрових стратегій, свіжа соціологія, зустріч на «1+1».

До теми міжнародних візитів Порошенка та Зеленського підійшли виважено — не просто зробили сюжет, але й надали слово обом кандидатам. Коментар Зеленського журналістам «Радіо Свобода» показали одразу після матеріалу: «Зустріч була конструктивною. Я побачив перед собою дійсно лідера об'єднаної Європи. Мені сподобалося. Дійсно було... конструктивна була зустріч. Ми обговорювали найважливіші питання для українського суспільства, для України в цілому. Про життя, про головне говорили, говорили про припинення війни на Донбасі». Порошенко з'явився в ефірі наприкінці випуску й під час прямого включення поділився враженнями від візиту. Мовляв, обговорили міжнародну співпрацю, Росію, потребу звільнити політв'язнів. Також президент озвучив програмні тези та вчергове закликав опонента прийти на дебати.

У матеріалі також був паритет — розповіли про закордонні вояжі обох кандидатів. Порошенку дісталося трохи більше уваги, адже він крім Франції відвідав ще й Німеччину. Втім «Інтер» наголошує: зустріч Меркель із Порошенком не означає, що Німеччина підтримує одного з кандидатів. Повідомили, що «зміст переговорів був суто робочим ситуація на сході України, виконання мінських домовленостей, звільнення українських моряків з російського полону і будівництво газогону».  Щодо зустрічей із французьким президентом зазначили: факт зустрічі із Зеленським свідчить про те, що його розглядають як кандидата, а от візит Порошенка відбувався у форматі офіційної зустрічі лідерів держав.

Любов Кукла в окремому сюжеті розповіла про перший контакт опонентів, який відбувся на ток-шоу каналу «1+1»: «Спілкуватися довелося телефоном. Розмова вийшла не стільки конструктивна, як емоційна». Глядачам не просто показали фрагмент запису спілкування, а ще й запропонували коментар Юлії Тимошенко, яка побачила в розмові руйнацію статусу президента і приниження української держави.

За словами журналістки, триває дебати-челендж, бо існує запит на дебати у суспільстві. «Я навіть провела невеличке соцопитування на своїй сторінці у фейсбуці. На цілковиту соцоб'єктивність, звісно, не претендую, але результати красномовні — переважна більшість "за"», — каже вона. Поведінку кандидатів характеризує як гру, мовляв, весь тиждень вони гралися датами й місцем. Вона також повідомила, що НСК «Олімпійський» отримав одну заявку від штабу Зеленського на 19 квітня й одразу дві заявки від штабу Порошенка — на 14 і 19 квітня. Опоненти й далі продовжили мірятися аналізами, причому Порошенко перетворив тему на «свій медично-політичний піар-хід — знову прийшов здавати кров на НСК волонтерській антидопінговій організації».

Любов Кукла акцентує на тому, що кампанія сповнена емоцій, на яких будуються політичні гасла. Вона аналізує білборди Порошенка з Путіним, які, за її словами, викликали неоднозначну реакцію й були замінені, та ролик, у якому Зеленського збиває вантажівка. «МВС щодо цього почало перевірку, при цьому припускають, що Петра Порошенка підставили», — повідомляє вона. Політкоментатор Олексій Якубін каже, що чорні технології витягуються тоді, коли аргументів для раціональної дискусії бракує і сторони намагаються впливати на емоції.

Дослідження «Рейтингу» подають коректно, але обговорення у студії емоційне. Разом із політкоментатором Володимиром Фесенком ведучий Олексій Ліхман розкладають по поличках перспективи обох кандидатів, оцінюють, як їхня поведінка вплинула на рейтинги. На думку Фесенка, налаштовані опозиційно виборці йдуть до Зеленського: «Схоже, що він певною мірою виграв перший тиждень після голосування 31 березня». Те, що люди почали трохи вагатися, більше вдарило по Порошенку: «Це ознака того, що були серйозні помилки в компанії». Розмову в ефірі «1+1» експерт називає психологічною атакою президента на чиновників. Володимир Фесенко декларує: не вірить у те, що відбудуться дебати, а навіть якби відбулися, то кожен із кандидатів говорив би про своє й до своєї аудиторії. А те, що Володимир Зеленським уникає конкретики, називає свідомою політтехнологією: «Це як з коханням. Ти маєш ідеальний об'єкт». Втім він прогнозує, що після перемоги президентові доведеться давати конкретні відповіді.

У сюжеті Інни Томіної стисло перераховуються обіцянки кандидатів. На початку цитується згадуваний уже Фесенко з тими самими думками: «На українських виборах завжди перемагають емоції. Виборці голосують не за програми, а за особистості кандидатів, а ще більше за очікування». Наголошують, що обіцянки виходять за межі повноважень президента. Їх коментує юрист Богдан Бондаренко, який називає обіцянки Порошенка більш конкретними, а Микола Давидюк визначає проблемою президента те, що він не дав меседжа про те, як боротиметься у другому турі.

Окремо зупинилися на можливій команді Зеленського: «Днями неофіційно у "ЗЕ-команді" назвали такі імена — Олександр Данилюк може очолити МЗС, СБУ віддали Ігорю Смешку, Генпрокуратуру — голові НАБУ румунського зразка Лаурі Ковеші або екс-прокурору США Марті Борщ.

Микола Давидюк: Ще б запитати у самої Марти Борщ, чи знає вона про такі пропозиції, і чи давала вона згоду і чи велись з нею професійні діалоги?

Зрештою, з'ясували, Марта Борщ нічого не знає. Смешко офіційно заявив, що не піде до жодного з кандидатів. А весь цей список — лише "пробний постріл"». Не зрозуміло, навіщо взагалі розповідати про цей список, якщо джерело його невідоме, а кілька пунктів не підтвердилися. Про команду Порошенка Фесенко говорить: якщо лишаться старі, це діагноз.

Окремо звернули увагу на віртуальну боротьбу під час цих виборів. Роль Фейсбуку та Інстаграма коментують експерти, зокрема  керівник агенції Postmen Ярослав Ведмідь, якого «theБабель» звинувачує в організації чорного піару проти Зеленського.

Про нові технології на виборах говорять із експертом Олександром Ольшанським. За його словами, «це інший стиль комунікацій, це — персональна комунікація, це вони хочуть бачити у політичних лідерах живих людей таких. Вони хочуть розмовляти з ними звичайною мовою, а не таким совковим канцеляризмом. Звісна річ, що це не про те, що там, як один з кандидатів написав: "гайс" у своєму там акаунті. Але вони хочуть бачити живу людину». Він прогнозує подальшу гібридну кампанію — будуть і традиційні способи спілкування, і нові.

Ще виборчої тематики торкаються в матеріалі про тих, хто голосує на кордоном. «Зараз за кордоном, за різними даними, від п'яти до десяти мільйонів українців, але до виборчих списків включено лише близько півмільйона, а проголосували в першому турі тридцять першого березня лише п'ятдесят три тисячі. Чому так мало? Не хотіли, чи не змогли?» — ставить запитання Олексій Ліхман. Як виявляється, зареєструватися на вибори за кордоном важко.

«Непогано було б спростити і процедуру реєстрації виборців для голосування не за місцем проживання в Україні», — вів далі ведучий. За його словами, люди годинами стоять у чергах. Втім, не все так погано: «Працівники більшості районних адміністрацій у містах все таки змогли перебудувати роботу та пришвидшити процес. Але цього недостатньо. Загалом уже понад 100 тисяч виборців відстояли в чергах і отримали можливість проголосувати у другому турі».

Аналізують у тижневику і діяльність Верховної Ради, яка досі заблокована. «Депутати котрий тиждень розглядають мовний законопроект і збираються закінчити цю роботу аж після виборів», — повідомили глядачу. А от у сюжеті говорять про те, що депутати виходять із фракцій. «Перші депутатські перебігання вже відбулися — із "Самопомічі" пішли двоє: Соболєв та Семенченко. Проте залишили партію, а не фракцію.

Єгор Соболєв, народний депутат, "Самопоміч": Залишається як безпартійний член фракції "Самопоміч". Ні до Порошенка, ні до Зеленського я не піду. Я сам терпіти не можу перебіжчиків. Ймовірніше буду разом з дієвими і принциповими. Одночасно із дієвими і принциповими людьми творити нову політичну силу на наступні вибори».

Кажуть про намагання створити об'єднання «За Зеленського», яке коментує ініціатор Віталій Купрій, і про ініціативу ОПЗЖ розпустити парламент (коментар Бойка: «Почнуть розбігатися перш за все мажоритарники, які були зігнані у президентську фракцію після виборів, після другого туру виборів і ви побачите цей процес. Бігти будуть всі. Український парламент до цього звик»).

Юрій Бойко з'являється в ефірі ще раз у включенні з кулуарів парламенту, і ще раз каже, що ВР має бути розпущена: «Я думаю, що будуть спроби фальсифікації, в основному з боку діючого президента, тому що в нього дуже велика відстань від основного кандидата, але те, що головне, щоб це було чесним, тому що це запорука руху країни вперед. Якщо, не дай Боже, в тому стані, в якому зараз знаходиться суспільство, будуть навіть спроби фальсифікації, то ситуація може бути просто непередбачувана».

На «Інтері» повідомляють про звільнення голови Полтавської ОДА та його заступника через підозри в корупції, голови Херсонської ОДА та заступника — через заяви про причетність до вбивства Катерини Гандзюк. Також переповідають глядачеві історію з губернатором Одещини, якого намагався звільнити Порошенко.

Крім того, в паркетному форматі розповіли про третю річницю уряду Володимира Гройсмана.

«Перші про головне. Деталі», ZIK, 13 квітня. Агонія президента і «український Макрон»

Сам випуск обійшовся без агітації, але після його закінчення глядачам запропонували два сюжети, спрямовані проти Зеленського. В першому представники ГО «Патріот» розповідали про загрозу наркозалежного кандидата. Ім'я Зеленського не називали, але в тому ж сюжеті зазначили, що Порошенко вже здав аналізи. У другому матеріалі йдеться про те, що ветеран війни на Донбасі Микола Воронін голодує в аеропорту «Бориспіль» і вимагає, щоби Зеленський перепросив та здав аналізи. Аналогічний матеріал, до речі, був і на сайті ZIK. Балансу в обох сюжетах немає.

Розпочали «Перші про головне. Деталі» з оголошення результатів соцопитування групи «Рейтинг». Ведуча Катерина Романюк сказала, що Зеленський випереджає свого конкурента більш ніж удвічі. Втім 18 % не визначилися, 10 % не збираються брати участь у виборах. Тож саме за ці 28 % і будуть змагатися.

Обговорюють білборди із зображенням Порошенка та Путіна, що з'явилися в Києві та Харкові. Мовляв, «Національний корпус» вимагав їх зняти, а у штабі пояснили, що так хотіли нагадати про потребу сильного президента за умов зовнішньої загрози. За словами ведучої, поки точилися суперечки, з білбордів почав зникати Путін.

У сюжеті Сергія Костежа показали розмову опонентів у студії «1+1». Політкоментатор Сергій Гайдай каже, що це журналісти та експерти вважають, що Зеленський не спілкується, натомість він робить це в соціальних мережах. А Порошенко намагається вибудувати там комунікацію.

Зустріч у студії «Права на владу» коментують Юлія Тимошенко та Віталій Купрій, який назвав появу Порошенка на шоу «агонією президента, який приходить на приватний канал і перериває ефір». Говорять про те, чи можна підготуватися до дебатів за два тижні, чи добре проводити дебати на стадіоні чи краще у студії. Повідомляють також, що Порошенко записав чергове звернення із закликом прийти на дебати 14 квітня, та показують його запис.

Розповіли в «Деталях» і про міжнародні візити. Візит Зеленського висвітлили повно — показали його коментар, розповіли, що на зустрічі з президентом Франції був присутній Олександр Данилюк. Про Порошенка повідомили, що той був у Берліні, де зустрічався з Ангелою Меркель. Розкрили й подробиці його візиту до Макрона. Сказали що дехто (але хто?) називає Володимира Зеленського «українським Макроном».

Обіцянки кандидатів у сюжеті проаналізував Дмитро Будкевич. У фокусі Порошенка — зарплати, пенсії, доступність комунальних платежів. Зеленський теж обіцяє підвищення виплат. Втім цю ідею критикують експерти, мовляв, не можна одночасно підвищити соцвиплати й покращити становище підприємців. Ідею Зеленського про премію 10 % для тих, хто «здав» правоохоронцям корупціонера, розкритикували, як і його «мирний план». Порошенка  критикують за те, що, маючи можливості, він не втілював свої ідеї, а розпочав лише перед виборами.

«Час. Підсумки тижня», 5 канал, 14 квітня. Аналіз, стадіон, дебати

Ведучий тижневика 5-го каналу Віталій Гайдукевич каже, що до виборів тиждень, а конструктивного діалогу немає: «Якщо штаб Порошенка і надалі намагається схилити виборця на свій бік, якось оперуючи здобутками 5 років, штаб Зеленського на повну використовує емоцію своїх прихильників і уникає прямого діалогу. Відбувається таке собі заочне перекидання заявами, і це насправді перетворює вибори на щось геть несерйозне». Міжнародні візити, за його словами, різняться за наповненням — президент обговорював із французьким колегою серйозні речі, а із Зеленським  «поговорили за жизнь».

У сюжеті Сергія Барбу викладаються перипетії навколо виборчого процесу останнього тижня. Зокрема кажуть, що реакція в суспільстві на нові борди Порошенка була неоднозначна, а Зеленський обійшовся без новинок. Розповіли й про здавання аналізів та відмову Зеленського. Сказавши про те, що 14 квітня Порошенко сам із собою дебатував на «Олімпійському», журналіст висловив припущення, що «змістовна дискусія поміж двох кандидатів ризикує перетворитися на монолог кожного із них. Причому нарізно».

Віталій Гайдукевич прив'язав до виборів тему декомунізації. За його словами, процес декомунізації зараз під загрозою, оскільки у штабі Зеленського «декларують інші цінності». Втім, доводити те, що Зеленський зупинить або відіграє назад бодай якісь декомунізаційні процеси, в тижневику 5-го каналу не стали. В самому сюжеті про можливі рішення команди кандидата у президенти також не згадувалося — це розповідь про декомунізацію.

Наприкінці програми ведучий наголосив, що в день виборів програма в ефір не вийде, та побажав усім «менше емоцій і більше витримки».

«Сьогодні з Олегом Панютою», «Україна», 14 квітня. Мемотворець

Підсумкова програма каналу «Україна» вдруге поспіль запрошує до студії Порошенка. Постійність і в інших героях — глядачам розповіли про ініціативи Яценюка, Ляшка та Ахметова.

Розпочали випуск із детального сюжету про «дебати» на стадіоні 14 квітня. Олег Панюта каже: була надія, що «відомий шоумен» Зеленський прийде. Доволі сумнівне твердження, адже його команда жодного разу не підтверджувала участь у цьому заході. Розповіли про дискусію в ефірі, що відбулася 11 квітня, але значну частину сюжету приділили висвітленню заходу Порошенка на стадіоні. Рок-гурти на розігріві, коментарі простих прихильників президента, дещиця пафосу і в цілому дуже помітна прихильність до Порошенка. Разом із тим у матеріалі зазначається, що Зеленський не з'явився, втім глядачі того і не чекали. Коментарів прихильників Зеленського немає.

У студії розмову продовжують власне з Петром Порошенком. Той каже: «Моя відповідь стала мемом — стадіон так стадіон». Акцентує, що 19 квітня обидва кандидати зобов’язані бути у студії суспільного мовника, але він розуміє, чому сьогодні опонент не прийшов. Він називає цифру 20 тисяч людей на стадіоні, хоча за даними Нацполіції було близько 5 тисяч. Порошенко критикує тактику свого опонента: «Намагатися пересидіти — це нечесно щодо виборців».  Розповідає про результати переговорів із канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель.

Опосередковано критикує Зеленського і спікер Верховної Ради Андрій Парубій в ексклюзивному інтерв'ю «Україні». Мовляв, він може спрогнозувати те, що буде з парламентом, якщо виберуть Порошенка, але не знає, яка буде співпраця із Зеленським.

Докладно висвітлили безпековий форум Арсенія Яценюка, процитувавши його самого,  Олександра Турчинова та Петра Порошенка. Авторка матеріалу Наталія Кравченко сказала, що Зеленського на форум запрошували, але він не приїхав.

Олег Ляшко на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи критикував Росію. Звісно, це не могло не потрапити до тижневика прихильної до Ляшка «України». І як завжди в ефірі каналу Ріната Ахметова вийшов матеріал про його доброчинність на Донбасі.

«Факти тижня», ICTV, 14 квітня. Постріл у ногу

«Другий тур продовжує розвиватися в аналізно-дебатному ключі. Зеленський показує фізичну форму, Порошенко здає аналізи», — сказала ведуча тижневика ICTV Оксана Соколова на початку випуску. В сюжеті Андрія Бориса йшлося про дебати на Суспільному; говорили з Павлом Казаріним, ведучим програми «Зворотній відлік» на каналі «UA: Перший». За його словами, підтвердження участі Зеленського в дебатах у студії суспільного мовника немає. Розповіли про дебати на «Олімпійському» 14 квітня, на які прийшов тільки Петро Порошенко і мав можливість звернутися до людей. Також «Факти тижня» провели імпровізовані дебати між виборцями, які підтримують Порошенка та Зеленського, які відповідали на питання один одного.

Про необхідність дебатів у матеріалі говорить політкоментатор Олексій Гарань, який називає їх інструментом контролю майбутнього президента.

Є в сюжеті й інформація про ставки букмекерських контор на дебати. Як повідомив представник такої контори, клієнти роблять ставки на те, які слова вживатимуть, хто буде модератором, чи покине хтось дебати дочасно, чи знепритомніє хтось із кандидатів тощо.

Розповіли у «Фактах тижня» і про візити кандидатів до Франції. Назвали зустріч із Зеленським шансом для Макрона дізнатися щось про кандидата у президенти України та процитували враження Зеленського від спілкування. Розповівши про поїздку Порошенка до Меркель і Макрона, процитували уривок його включення.

У сюжеті Володимира Соколова згадали про білборди Порошенка, які політтехнолог Олексій Ковжун назвав «пострілом у ногу». Мовляв, це не завдало школи Зеленському, хіба що мобілізувало його електорат: «вони відчули, що Путін — це вони».

«Факти тижня», як і «Подробиці тижня» на «Інтері», навели прізвища з невідомо ким озвученого списку людей, що можуть бути призначені на ключові посади. Хоча тут же сказали, що Ігор Смешко заперечив будь-які пропозиції від Зеленського. Отже, журналісти ICTV теж знали, що список несправжній — навіщо було озвучувати його?

Тему майбутніх парламентських виборів порушив гість студії — Володимир Гройсман. Він підтвердив, що балотуватиметься. Про президентські ж сказав, що «буде голосувати за того ж, за кого і в першому турі». Здебільшого йшлося про урядові ініціативи і здобутки за три роки, зокрема децентралізацію, яку Петро Порошенко записує до переліку своїх досягнень. Оксана Соколова вела розмову в приязному тоні й називала уряд Гройсмана «довгожителем».

«ТСН. Тиждень», «1+1», 14 квітня. Вертикаль тріщить

За словами ведучої Алли Мазур, виборча кампанія перетворилася на «гладіаторські бої» на знищення. «Скандальні білборди, що розколюють соцмережі, відеоролик, де один з кандидатів гине, перше за 3 місяці особисте схрещення в телеефірі і синхронні візити до одного зі світових лідерів», — перераховує вона. У сюжеті Сергія Швеця йдеться про те, що відео, де Зеленського збиває вантажівка, розповсюдив один із президентських телеграм-каналів. Цей випадок продемонстрував, що «забрала опущені, обмежень більше немає». За словами Швеця, вкрай агресивна стратегія Порошенка виникла після запрошення ізраїльського технолога Моше Клугхафта, з легкої руки якого штаб президента почав видавати чорнуху — образи, повідомлення про наркозалежність Зеленського тощо. Схожу тактику, за словами Швеця, використовували політтехнологи Януковича, ділячи Україну на сорти. Втім, твердження, що Клугхафт працює на Порошенка, досі не доведене: у штабі це заперечують, а сам політтехнолог каже, що не в Україні. 

Сергій Швець розповідає: Порошенко без запрошення прийшов до студії ток-шоу «Право на владу», «скориставшись статусом глави держави» (насправді жодного права у президента заходити чиюсь на приватну територію немає, і «1+1» міг цілком законно його не пустити, якби хотів). Порошенко, мовляв, точно знав, що Зеленський за межами країни (сам президент це заперечує), тому прийшов до студії, аби нейтралізувати запрошених на ефір критиків — звільненого голову Одеської ОДА Максима Степанова і прокурора Костянтина Кулика. Останній у матеріалі Швеця є живим свідченням того, що «президентська вертикаль» тріщить і не слухається Порошенка. «Плюси» «хвалять» Порошенка за те, що він «виконує вимоги Зеленського», але критикують за те, що його дії демонстративні.

Тим часом, повідомляє «1+1», Зеленський почав оголошувати список «фахових представників», серед яких переважно молодь, яка не має стосунку до номенклатури. Йдеться також про зустріч кандидата з Емманюелем Макроном. Про те, що Макрон зустрівся також із Порошенком, вирішили в тижневику не розповідати.

Що ж до дебатів, то журналіст висловив припущення (як ми вже знаємо, хибне): очної ставки не відбудеться. Організовані Порошенком дебати на стадіоні, які проігнорував Зеленський, називають «самодебатами». За словами ведучої, Порошенко прийшов не на трибуни, а під чашу стадіону, куди не обіцяв прийти Володимир Зеленський. Там зібралися прихильники, яких запросили заздалегідь. У сюжеті показують спілкування Порошенка з людьми, наголошують на потребі справжніх дебатів, а те, що відбулося, називають «прес-конференцією».

Подає тижневик «1+1» і результати дослідження групи «Рейтинг». Алла Мазур називає цифри 71,4 % за Зеленського і 28,6 % за Порошенка. Це кількість тих, хто має намір голосувати й визначився з вибором.

Дісталося Порошенку і в матеріалі Ніни Грушецької про мову тіла. Журналістка з’ясувала, що «політики приховують за своїми досконалими промовами». Виявляється, Порошенко демонструє жести лідерства й контролю, намагається тримати себе в руках. А от Зеленський менше схильний до красномовства, проте більш щирий.

У матеріалі про п’яту річницю початку війни Стас Ясінський прямо не критикує Порошенка, але зазначає, що війну війною так і не назвали, щоб легше було отримувати міжнародну допомогу та кредити. Критикують і воєнний стан — мовляв, морякам він не допоміг. А свого часу «1+1» стверджував, що воєнний стан принесе гігантські дивіденди владі й буде рятувальною шлюпкою для Порошенка.

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2255
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду