ЗМІ про старт Олімпіади: скромно, але потужно

ЗМІ про старт Олімпіади: скромно, але потужно

6 Серпня 2016
1308
6 Серпня 2016
17:00

ЗМІ про старт Олімпіади: скромно, але потужно

Служба моніторингу ВВС
1308
Світова преса із захопленням описує церемонію відкриття XХXI Олімпійських ігор, що відбулася у Ріо-де-Жанейро та віддає належне Бразилії, яка змогла організувати хоч і "скромне", але "потужне" свято попри кризу в країні
ЗМІ про старт Олімпіади: скромно, але потужно
ЗМІ про старт Олімпіади: скромно, але потужно

Наче бальзам на душу

Церемонія відкриття цьогорічних Олімпійських ігор стала справжнім "цілющим засобом" для Бразилії, яка потерпає від економічної та політичної кризи, та змогла загоїти її рани, принаймні, на декілька годин, пише International New York Times.

"Якщо десь у світі і є нація, що потребувала такого життєствердного видовища саме зараз, навіть у формі побудови стосунків з громадськістю, то це Бразилія", - пише видання.

Газета нагадує, що організація Олімпіади супроводжувалася протестами через значні витрати на неї та зазначає, що бразильські високопосадовці тепер розраховують на дивіденди, які подія може принести країні.

Ріо

Image copyrightREUTERSImage caption Церемонію відкриття називають скромною, але дуже яскравою.

Аргентинське видання La Nacion описує церемонію як "потужну та водночас делікатну" та зазначає, що у ній поєдналися креативність та стиль разом з ретельно підібраними технічними елементами.

"Феєрверки, барабани, самба та багато радощів змішалися на церемонії відкриття Олімпійських ігор", - розповідає про подію колумбійське видання El Tiempo.

А чилійське видання El Mercurio пише, що Бразилія "відновила свій фестивальний дух".

"Кінець олімпійського гігантизму"

Церемонія відкриття Олімпіади в Ріо вкотре підтвердила дивовижну спроможність бразильців із нічого зробити свято, зазначає австралійськаSydney Morning Herald.

Видання нагадує, що бюджет церемонії дорівнював лише десятій частині того, що витратили на відкриття Ігор в Лондоні, але брак грошей жодним чином не позначився на якості дійства.

"То було шоу, під час якого нічого несподівано не виринало з-під землі, не виникало з повітря і не пролітало крізь нього. І все ж там було всього вдосталь", - зазначає газета.

Імена артистів, які брали участь у виставі, навряд чи відомі за межами Бразилії, а одним із головних спецефектів було світло ліхтариків тисяч смартфонів, які принесли і з собою глядачі, веде далі Sydney Morning Herald.

РіоImage copyrightAFP GETTY

Простота підходу і порівняно невисока вартість церемонії – може, так і треба? "Якщо ці Ігри покликані покласти край олімпійському гігантизму, вони зробили це якнайкраще", - підсумовує австралійська газета.

В рамках концепції сталого розвитку

Не приховувало свого захвату від церемонії відкриття Олімпіади і одне з провідних польських видань Gazeta Wyborcza.

"Це треба бачити!" - переконує воно своїх читачів.

"Бразилійці здали екзамен на шість! (на шість балів з п'яти. – Ред.) Від суботньої церемонії відкриття Олімпійських Ігор в Ріо просто захоплювало подих. Його головна ідея була дуже потужною: людство повинно почати поважати Матінку Природу, або на нас чекає страшна біда", - пише Gazeta Wyborcza.

Іспанська газета El Mundo теж звернула увагу на присутність компоненту охорони довкілля на церемонії та охрестила відкриття Олімпіади "сталим" у рамках концепції сталого розвитку.

До головної теми дійства на стадіоні Маракана – захисту довкілля – привертає увагу і газета Times of India.

"Батьківщина Амазонії, найбільших у світі лісів, Бразилія використала церемонію, аби звернутися із закликом до трьох мільярдів людей, які дивилися відкриття найважливішої в світі спортивної події, піклуватися про планету", - пише індійське видання.

"Скромне дійство"

РіоImage copyrightEPA

Значна кількість російських ЗМІ у своїх матеріалах про церемонію акцентує увагу на її "скромності", про що, зокрема, свідчать і заголовки "Щастя зі злиднів" у агентства R-Sport та "Ігри злиднів" у видання Lenta.ru.

"Попри те, що все дійство і вийшло доволі скромним за мірками попередніх Ігор, воно було просякнуте атмосферою свята та бразильським колоритом", - пише Lenta.Ru.

"Не можу сказати, що церемонія відкриття вийшла відверто провальною. Організатори добре впоралися зі своїм завданням в умовах скороченого бюджету", - зазначає кореспондент видання Championat.com Олександр Круглов.

РіоImage copyrightAP
Image captionЗбірна Україна на "Параді націй"

Кореспондент британської газети Guardian Барні Роней описав церемонію як "місцями приємну, іноді дещо хитку та організовану в домашніх умовах".

"Цієї прохолодної ночі Ріо 2016 зробило на стадіоні Маракана все, що могло", - каже він.

А видання Independent зауважує, що настав час звернути увагу на позитив та зазначає, що ставитися до цієї Олімпіади з негативом, так само як і до майбутнього країни в цілому, немає жодного приводу.

Про Олімпіаду з іронією

Африканські газети зосереджуються переважно на очікуваннях від власних спортсменів, але не забувають і про більш широкий контекст змагань.

Зокрема, алжирська Liberte публікує карикатуру авторства Алі Ділема. На малюнку зображено людей у бородах, схожих на членів угруповання "Ісламська держава", які крокують стадіоном перед трибунами на тлі олімпійського вогню, ніби представляють одну з держав-учасниць Ігор.

Бородань, який очолює колону, несе чорний прапор і предмет, схожий на автомат за спиною. А ті, хто позаду нього, здійняли руку вгору і мають на поясі предмети, схожі на вибухівку.

Інше алжирське видання El Watan пише, що для Бразилії Олімпіада є "великим викликом", зважаючи на економічну кризу і критику Ігор з боку населення, незадоволеного тим, що на проведення змагань витрачено мільярди.

"Можливо, саме цим пояснюється те, що менш ніж за два дні до старту Олімпіади залишалось мільйон і триста тисяч квитків", - пише El Watan.

Служба моніторингу ВВС

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Служба моніторингу ВВС
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1308
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду