«Таку історичну ахінею годі й шукати»: Яніна Соколова відреагувала на інтерв'ю Данила Яневського у Наташі Влащенко

«Таку історичну ахінею годі й шукати»: Яніна Соколова відреагувала на інтерв'ю Данила Яневського у Наташі Влащенко

Вийшло нове відео «Яніна карає» на ютуб-каналі «Вечір з Яніною Соколовою». Журналістка не стримувала емоцій та критикувала і пана Данила, і пані Наташу.
«Таку історичну ахінею годі й шукати»: Яніна Соколова відреагувала на інтерв'ю Данила Яневського у Наташі Влащенко
«Таку історичну ахінею годі й шукати»: Яніна Соколова відреагувала на інтерв'ю Данила Яневського у Наташі Влащенко
26 Бер 2024
1
1873

В описі до відео пишуть, що поважний в минулому журналіст та історик Данило Яневський уже не вперше завітав до Наташі Влащенко. І тут треба розуміти, хто така Влащенко. Ну, може хто забув. Вона працювала на каналах проросійського політика, екснардепа від «Опозиційної платформи за життя», обвинуваченого у державній зраді, Віктора Медведчука. Зокрема була креативною продюсеркою, ведучою та згодом стала генпродюсеркою його телеканалу ZIK. На цьому каналі опускалася до прямих включень Шарія. А у 2018 році вона брала інтерв'ю в колишнього заступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова. Тоді це дуже обурило медійників та громадських активістів.

А потім Наташа Влащенко стала ведучою на телеканалі «Україна 24», що входив до медіаконгломерату Ріната Ахметова і там ми могли почути про «здачу Криму» і ще багато цікавого. Словом, репутація Наташі Влащенко досить сумнівна. Але її минуле не заважає їй зараз робити свій проєкт на ютубі, куди ходять російські ліберали — Фейгін, Латиніна, Піонтковський. Але до неї ходили і колишній президент України Віктор Ющенко та військова і громадська діячка Марія Берлінська.

До речі, сама Яніна Соколова у 2020 році й сама ходила до Влащенко. І про це Соколова згадує у своєму відео. Вона говорить: «Пам'ятаєте, я навіть якось завітала до неї на ефір, аби поставити крапки над "і". Наташу смикало, вона намагалася якимось чином захистити свою позицію, але не вдалося».

І дійсно, під час інтерв'ю у них виникла суперечка. Влащенко говорила про наведення порядку у власному домі, обговорюючи програму Яніни Соколової, де вона боролась з російською пропагандою. Мовляв, чому Соколова не зробить програму про те, як Порошенко краде в Укроборонпромі чи як «однією рукою пан Ніщук видавав дозволи за гроші на будівництво Житнього ринку, а іншою рукою кричав, що він патріот». Яніна відповіла: «А чому ви не зробите програму про те, як кум Путіна [Медведчук], на каналі якого ви працюєте, і який фактично підкладав дрова у війну, як він вбив більше 13 тисяч ваших громадян, моїх громадян, наших земляків?».

І тут Наташу понесло. Вона говорила про те, що коли працювала на «112» каналі, то жодного разу не бачила одного з власників телеканалу Віталія Захарченка і їй ніхто не говорив, яких гостей запрошувати чи які теми обговорювати. Яніна запропонувала провести бліц. І перше питання було «хто винен у вбивстві українців на сході країни», а друге — «яку роль у цьому зіграв пан Медведчук?». При цьому журналістка була дуже спокійною, а Влащенко назвала її «дорогая моя». І сказала, що поняття не має, яку роль зіграв Медведчук. Наташа продовжила: «Так як наплював на кров людей Порошенко, як він розкрадав армію...», мабуть, маючи на увазі, що він більше винен.

Менше з тим, це був ліричний відступ. У березні цього року у гості до Влащенко прийшов Данило Яневський. Щоправда це було більше схоже на особистий виклад історії від Дена Борисовича з купою імен і дат та фактами, які суперечать твердженням багатьох істориків.

От про це Яніна Соколова і говорила у своєму випуску «Яніна Карає». Під описом до її відео також є такий текст: «У цьому відео здмухаємо пилюку з окремих персонажів, щоб побачити на них товстий шар зашкарублого г*вна совєцького чєловєка. Хоча ці люди продовжують наполягати, що вони і є щирі українці. Готуйте конспекти, буде багато гарних та цілком ї**нутих цитат».

Ух, заінтригувала! І дійсно, Яніна Соколова дає нарізки з відео Наташі Влащенко та Данила Яневського, де ведуча ставить «дуже непросте і незручне питання про формування про сучасну еліту».

«Коли ви читаєте про україно-російську війну початку XX століття, викидайте в смітник», — каже Яневський, Соколова жартує, що, може, він має на увазі книжки Олеся Бузини?

«Чому це так? — продовжує Ден Борисович. — Тому що українці в 14-20-х роках, тобто впродовж семи років, воювали в арміях 11 країн. В російській імператорській армії — 4 300 000, і всі вони селяни, елітні групи, які не знали, що вони українці. Чому вони не знали? Бо вони були неписьменні, їм ніхто не міг це пояснити».

На це реагує Яніна: «Так, для уточнення: тупі і неписемні українці не розуміють, що вони українці. А що далі має бути — Ленін, який їх вигадає?»

Далі Яневський говорить про те, що у 1926 році відбувається перший радянський перепис населення і там з'являється дві графи: великороси та українці. Питає, чи встигає за ним Наташа Влащенко. Яніна Соколова каже: «Влащенко може й далі піддакувати, але вона тут більше схожа на Такера Карлсона у Москві: чекала скандального інтерв'ю, але наштрикнулася на історичну лекцію із максимальною попайкою».

Соколова заперечує тезу Данила Яневського про те, що «термін українці вперше з'явився у 1926 році» та часи козаччини, універсали Богдана Хмельницького, де є згадки про українців та іронічно запитує, чи Леся Українка теж народилася у 1926 році. Запитує про те, для кого працює Інститут національної пам'яті й дає наступний уривок з цього геніального історичного дискурсу.

«Український інститут національної пам'яті — це сифілис української історичної науки, це спірохети. Це буквально спірохети. Чому? Тому що вони відкидають факти і керуються чим? ідеологічними настановами. Якими? Які запозичені в діаспорі. З діаспори вони прийшли сюди», — поговорив сам із собою Данило Яневський.

До речі, ось недавнє інтерв'ю Владлена Мараєва на каналі «Розмова», в якому він розбирає «історичну лекцію» Путіна у вже згаданому інтерв'ю Такеру Карлсону. Там історик говорить і про те, коли з'явилося слово «Україна» та «українці». Спойлер: не у 1926 році. Хоча, можливо, Мараєв, на думку Яневського, теж спірохета. 

А ще Яневський сказав, що незалежність України проголосили комуністи. І додає: «Якщо говорити про серпень 91 року, то це було зроблено всупереч волі українського народу, громадян СРСР на території України, які висловилися на загальносоюзному референдумі категорично проти самостійності. Вони сказали: "Давай оновлений радянський союз».

Яніна відповідає: «Настільки всупереч, що 90% населення України підтримали незалежність». І далі вставляє ще один уривок. Яневський там каже, що «українського націоналізму не існує, існує український Галицький націоналізм, маргінальна група». Яніна каже, що скоро з глузду з'їде і тут її прямо хочеться підтримати.

Ден Борисович здає позиції останнім часом. Наприклад, нещодавно в соцмережах розкритикували письменника Андрія Куркова, який зібрався виступати з російськими колегами в Торонто. За нього заступився Данило Яневський, який довів до апогею порівняння реального фронту з різними сферами. Він тоді написав«У всесвітньо відомого українського письменника Андрія Куркова — наша спільна війна. У громадянина України Андрія Юрійовича Куркова — свій Бахмут. Своя “Азовсталь”. Своя Кліщіївка. Кожен воює на своєму місці так, як може». 

Словом, саме відео, яке критикує Яніна Соколова — це урок альтернативної історії від Данила Яневського для глядачів каналу Наташі Влащенко. І не варто, мабуть, сприймати Наташу Влащенко чи Дена Борисовича серйозно. Та ви, напевне, так і робите. 

Більше карколомних цитат Яневського читайте у нашому матеріалі про шоу Наталії Мосейчук. Наприклад «Ніхуй бохуй далайхуй хуйджей дао дахуй» або «Ми не йдемо в Європу. Ми ніколи не були частиною Європи. Ми завжди були лімітрофом у складі Польщі, Литви і Білорусі. І частини правобережної України. Треба викинути з голови раз і назавжди оці ющенківські марення про НАТО і про Євросоюз». 

Фото: скриншоти з випуску «Вечір з Яніною Соколовою», БукІнфо

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Solo
30 дн. тому
Мда… Цікавий текст. Десь 3-5% по суті, все інше особисті образи тих, кого критикують. Але важко зрозуміти чому.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Ексведучий «Інтера» та в минулому спортивний журналіст ніяк не зупиниться. Ділиться своєю безцінною експертною думкою в тіктоку та просуває меседжі російської пропаганди.
26 Квіт 2024 19:00
403
Катерина Городнича
«Антоніна»
Гівняні прикраси, гівняні картини і гівняний мерч. Це не відгук на продукцію. Це її офіційний опис. Киянка Міша Куш у соцмережах рекламує свої товари бренду VALERA, зроблені з голубиного посліду. Спецпроєкт пабліку «Шо там» став нашою улюбленою нативною рекламою з першого перегляду.
25 Квіт 2024 19:30
936
Марина Крижня
«Антоніна»
У відеоролику співак Володимир Дантес та порноакторка Джозефін Джексон озвучили «пікантні» відео з котиками.
25 Квіт 2024 17:40
737
Марина Крижня
«Антоніна»
Користувачі соцмереж знову почали обговорювати фемінітиви. Здається, ця тема невичерпна.
24 Квіт 2024 18:00
7 493
Марина Крижня
«Антоніна»
Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці. Якийсь, як каже Кіпіані, покидьок створив профіль, підписався його ім'ям та додав до нього нецензурне слово.
18 Квіт 2024 17:10
561
Марина Крижня
«Антоніна»
Телеведуча мала модерувати захід на економічну тематику для великої державної компанії, яку Яна не називає.
17 Квіт 2024 16:10
1 253
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду