«УП» внесла до рейтингу «Сила жінок» засновницю бренду Sleeper, який потрапив у скандал через запрошення до команди росіянки

«УП» внесла до рейтингу «Сила жінок» засновницю бренду Sleeper, який потрапив у скандал через запрошення до команди росіянки

Співзасновниця бренду Sleeper Катерина Зубарєва потрапила в рейтинг «УП 100. Сила жінок». Після повномасштабного вторгнення, у листопаді 2022 року, бренд найняв росіянку Марію Лимонову директоркою із взаємодії з брендом та креативних комунікацій.
«УП» внесла до рейтингу «Сила жінок» засновницю бренду Sleeper, який потрапив у скандал через запрошення до команди росіянки
«УП» внесла до рейтингу «Сила жінок» засновницю бренду Sleeper, який потрапив у скандал через запрошення до команди росіянки
21 Бер 2024
0
872

Бренд Sleeper заснували у 2014 році дві дівчини: росіянка Ася Вареца та українка Катерина Зубарєва. Він виробляє піжами, які можна носити і вдома, і виходити в них у люди.

Піжами настільки успішні, що одна з них засвітилася у фільмі «Барбі». В одній зі сцен акторка Ісса Рей, яка зіграла роль Барбі-президентки, з'явилась у комплекті Party Pajamas. Тут би нам хотілося пишатися українським брендом та порадіти за Катерину Зубарєву, яка потрапила в рейтинг «УП 100. Сила жінок» від «Української правди». Але не можемо  не згадати інцидент, що трапився у 2022 році, та інтерв'ю, які співзасновниці давали іноземним медіа.

Восени 2022 року мережу сколихнула інформація про те, що колишня редакторка російського видання Tatler, росіянка Маша Лімонова долучилась до бренду. Всі помиляються, з ким не буває (Лімонова врешті-решт пішла з компанії). Але бренд Sleeper вирішив цікаво вийти із ситуації, що склалася. Після того, як стало відомо про інцидент і дехто навіть закликав бойкотувати компанію, співзасновниці бренду виклали сториз в інстаграмі з текстом. У ньому йшлося про те, що в команді більше 100 осіб з різних країн, більшість яких живе в Україні. І що вони рішуче засуджують криваву війну Росії та Білорусі проти України. Але. 

«Sleeper сповідує європейські цінності та поважає загальні права людини, визначені Загальною декларацією прав людини ООН, зокрема права на рівність і недискримінацію. При наймі людей в команду ми насамперед керуємося наявністю необхідної кваліфікації та дотримуємось принципу недискримінації щодо раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії, переконань, національного або соціального статусу. Ми засуджуємо прояви ксенофобії у будь-якій її формі»,йшлося в тексті, який опублікувала Катерина Зубарєва.

«Усі люди в команді мають чітку та прозору позицію: ми засуджуємо війну та докладаємо всіх зусиль для наближення перемоги України та витіснення ворога з наших територій. З початку свого заснування, сьогодні і надалі Sleeper не наймає людей, які проживають на території Росії, і не підтримує економіку країни-агресора», — йшлося у тексті.

Співзасновниці бренду самі говорили про те, що не наймають людей, які проживають у Росії. Але при цьому найняли Машу Лимонову. Чи «это другое»? Ще й натякнули, що українці схильні дискримінувати всіх без розбору і взагалі  ксенофоби. 

Але це не єдина росіянка, яка працювала з брендом. На це звернула увагу блогерка Стася, яка ще у 2022 році зробила відео про бренд Sleeper та співзасновниць. Вона знаходила сторінку ще однієї росіянки, яка працювала в компанії вже після повномасштабного вторгнення.

У своєму відео на ютубі вона розбирала також інтерв'ю, які Катерина та Ася давали як до 2022 року (в жодному з них, за словами Стасі, не було вказано, з ким в України була війна з 2014 року), так і після початку повномасштабного вторгнення.

Наприклад, у 2018 році у виданні Inc. Magazine вийшла стаття, в якій Зубарєва говорила: «Ми [пережили] дві революції, а зараз у країні війна. Це реальні проблеми. Все, що [інші] можуть вважати проблемою, ми сприймаємо як захоплюючий виклик завтрашнього дня». І все, жодного уточнення, які революції (на початку статті хоча б згадали про революцію 2014 року), з ким війна.

У травні 2022 року в цьому ж виданні вийшов текст про Sleeper, у якому пишуть, що Революція гідності — це п’ятиденна сутичка між протестувальниками та українським урядом. Трохи раніше, у березні 2022 року, вийшла стаття в The Times із заголовком «Український бренд Sleeper: ми — нація, яка допомагає одне одному» (нагадаю, що співзасновниці — росіянка та українка). І цього ж року вони дали інтерв'ю британському Vogue, де Катерина розповідала про жахи війни, а паралельно з цим у цьому ж тексті писали про Асю, мовляв, у неї власне пекло, адже її батьки у Москві. 

В інформації про Катерину Зубарєву на сайті «УП» написано: «А в найтемніші для України часи Sleeper розповідає про російське вторгнення на майданчиках світової індустрії моди, яка зазвичай сторониться політичної визначеності». Якщо вони дають такі інтерв'ю, як-от британському Vogue чи Inc. Magazine, то, може, краще не треба?

Фото: «Українська правда», інстаграм Катерини Зубарєвої, «Еспресо»

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
855
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 367
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 107
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 363
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
478
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
737
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду