«На жаль, я не можу цього зупинити». Книга Фредріка Бакмана вийде в Росії

«На жаль, я не можу цього зупинити». Книга Фредріка Бакмана вийде в Росії

З 2022 року російські переклади книжок шведського письменника не виходили на території країни-агресорки.
«На жаль, я не можу цього зупинити». Книга Фредріка Бакмана вийде в Росії
«На жаль, я не можу цього зупинити». Книга Фредріка Бакмана вийде в Росії
20 Лют 2024
0
1165

20 лютого у своєму телеграм-каналі «Рыба-лоцман» російська літературна критикиня Галина Юзефович анонсувала вихід третьої книги Фредріка Бакмана російською мовою «После бури», яка входить до трилогії «Медвежий угол». «Героїчне видавництво "Синдбад" якось дотиснуло правовласників, і "Після бурі" все ж вийде російською», — пише Юзефович.

«Я, зізнаюся, не найбільший шанувальник цього циклу, але однаково тішуся, коли хтось, хто грюкнув дверима у 2022-му, все ж повертається до вітчизняного читача. Культурний бойкот — найгірше, що можна придумати», — додає російська критикиня.

Цікаво й те, що на сайті видавництва «Синдбад» є «Гостьова книга», де можна лишати відгуки. І там у січні 2024 року один з анонімних користувачів питав, коли вийде третя частина трилогії «Переможці». Відповідь дав анонім, який написав, що цю книгу ніхто не ризикне видати, бо там «пропаганда ЛГБТ». Між коментарями та заявами про вихід книги пройшло два тижні. Чи то росіяни перестали боятися пропаганди ЛГБТ, чи то вони вирішили зацензурувати текст.

Книги шведського письменника Фредріка Бакмана не виходили в Росії після початку повномасштабного вторгнення. А 28 лютого 2022 року він виклав допис в інстаграмі з жовто-блакитним прапором і повідомленням, що вони з дружиною зробили пожертву в розмірі 50 тисяч шведських крон.

«УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців, є одними з організацій, які зараз допомагають українському народу. Сьогодні ми з дружиною зробили перший внесок у розмірі 50 000 шведських крон і, як і багато інших людей, шукаємо інші способи допомогти. Якщо у вас є можливість, будь ласка, подумайте над тим, щоб зробити пожертву до благодійної організації, яка є поруч з вами», — написав Бакман.

В українському перекладі трилогію опублікувало видавництво «#книголав», а книги мають назви «Ведмеже місто», «Ми проти вас» та «Переможці». В інстаграмі видавництва вже відреагували на обурення з боку українських прихильників письменника та небайдужих громадян і написали пост.

«У зв'язку із ситуацією, що склалася, стосовно повернення Фредріка Бакмана на ринок Росії, повідомляємо, що #книголав вже офіційно звернувся до агентів та автора із запитом щодо роз'яснення передзамовлення, яке відкрило російське видавництво. Очікуємо на відповідь», — ідеться в дописі.

Водночас під дописом думки українців розділилися: дехто пише, що новина розбила серце, сподівається, що це помилка і це «не толерантність до всього навкруги і до геноциду теж» з боку автора. А дехто переймається, що «ми відмовляємося від здобутків літератури, а вони [росіяни] хай читають?», та запитує, хто, крім Ніла Ґеймана та Стівена Кінга, не видається в Росії. Українські користувачі інстаграму лишають коментарі й на сторінці Фредріка Бакмана під його дописами та нагадують про війну в Україні.

Нагадаємо, що першим, хто скасував свої книжкові контракти з Росією, був автор детективів Лінвуд Барклай. Потім його підтримали «король жахів» Стівен Кінг, фантасти Ніл Ґейман, Джон Кровлі, фантастка Голлі Блек, авторка фентезі Ребекка Кван.

Хоча у 2023 році російське видавництво планувало видати її роман, на що відреагували українці. Ребекка Кван тоді відповідала, що не порушувала обіцянок, а ці контракти були підписані ще у 2021 році або раніше. До речі, критика українців змусила письменницю Елізабет Гілберт відмовитися взагалі випускати книгу про Сибір «Сніговий ліс».

Також у сториз видавництво «#книголав», яке має ексклюзивні права на видання книг Фредріка Бакмана в Україні, розмістило текст, на якому позначило письменника.

«Книги допомагають нам підтримувати дух під час таких важких подій в Україні. Країна перебуває у стані війни з Росією вже 10 років, причому останні 2 роки в гострій фазі. Росія безсоромно напала на нашу землю, нищила наші міста, вбивала і катувала людей, вчиняючи геноцид українців.

Ми закликаємо вас підтримати нас, українців, і не повертатися на російський ринок, поки триває ця жорстока війна і ракети летять на Україну з її території. Будемо вдячні вам за пояснення ситуації щодо вашої співпраці з Росією. Важко повірити, що це так», — ідеться в сториз.

Ми звернулися по коментар до директора видавництва «#книголав» Дмитра Осколкова.

Тим часом відповів і сам Бакман:

«Я отримав багато повідомлень про те, що мої книги виходять у Росії. Я цього не хочу і не схвалюю. Жоден шведський автор чи видавництво, наскільки мені відомо, зараз не працює в Росії. Мої нинішні та мої колишні агенти дотримуються міжнародних законів і санкцій, а я особисто дотримуюся вказівок Swedish Pen. Але у Росії все одно видаватимуть давнішні книжки проти моєї волі. На жаль, я чи будь-який інший міжнародний автор не може це зупинити. Але я більше не продавав і не буду продавати книжки жодному російському видавництву, поки триває війна».

Фото: Йонассон Бернгольм, скриншоти з інстаграму #книголав, Фредріка Бакмана, телеграму
«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
868
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 390
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 115
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 376
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
486
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
742
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду