«Він антисеміт і завдав багатьом душевного болю»: Оззі Озборн заборонив Каньє Весту використовувати уривок з пісні Black Sabbath

«Він антисеміт і завдав багатьом душевного болю»: Оззі Озборн заборонив Каньє Весту використовувати уривок з пісні Black Sabbath

Каньє Вест проігнорував заборону та використав семпл у своїй пісні.
«Він антисеміт і завдав багатьом душевного болю»: Оззі Озборн заборонив Каньє Весту використовувати уривок з пісні Black Sabbath
«Він антисеміт і завдав багатьом душевного болю»: Оззі Озборн заборонив Каньє Весту використовувати уривок з пісні Black Sabbath
13 Лют 2024
0
842

Про це британський музикант і вокаліст гурту Black Sabbath Оззі Озборн написав у соцмережі Х (колишньому твітері) та в інстаграмі.

Оззі Озборн повідомив, що Каньє Вест попросив у нього дозвіл на використання фрагменту пісні «Iron Man», з виступу 1983 року на фестивалі у США. «І отримав відмову, оскільки він є антисемітом і завдав багатьом душевного болю. Але він усе одно використав семпл на вечірці, що пройшла минулого вечора [8 лютого],  напередодні виходу його альбому. Я не хочу мати нічого спільного з цією людиною», — ідеться в дописі рок-музиканта.

Фрагмент «Iron Man» використали в пісні «Carnival», що вийшла в дебютному альбомі «Voltures 1» двох реперів — Каньє Веста та Ty Dolla Sign. На вечірці уривок пролунав, а вже в самому дебютнику його замінили іншим семплом. Чи то злякалися самого Оззі Озборна, чи ймовірного позову до суду за порушення авторських прав — хтозна. Але дружина Оззі Озборна — Шерон Озборн — в інтерв'ю заявляла: «Ми зв’язалися з його командою щодо юридичного питання».

Також вона додавала, що не хоче, аби їхню родину асоціювали з ненависниками. До речі, батько Шерон, британський музичний менеджер Дон Арден, був євреєм.

І це не єдина проблема цієї пісні. У тексті репери згадують імена суперечливих постатей (яких звинувачують у зґвалтуванні, наприклад, Паффа Дедді чи визнаного винним у сексуальному насильстві  Білла Козбі), візіонера та мільярдера Ілона Маска і разом з ними — співачку Тейлор Свіфт, з якою в Каньє вже були колись конфлікти.

До речі, у цьому альбомі також використали фрагмент пісні «I Feel Love» Донни Саммер. Уривок з неї прозвучав у треку «Good (Don't Die)» попри те, що спадкоємці не дали дозволу на використання. Вони заявили, що це порушує авторські права, та додали: «Він змінив слова, змусив когось переспівати пісню або використав штучний інтелект».

Каньє Вест відомий своїми расистськими та антисемітськими заявами. Він заявляв, що рабство — це вибір темношкірих, а у жовтні 2022 року з'явився на Тижні моди в Парижі у футболці «Життя білих важливе» («White Lives Matter»). Ця фраза поширювалася серед білих расистів у відповідь на рух «Black Lives Matter» (який проти расової несправедливості та дискримінації). А потім Каньє ще підкріпив свої слова та погляди у сториз в інстаграмі, зазначивши, що «Black Lives Matter — це шахрайство».

Потім його забанили в інстаграмі за те, що він написав, нібито репером Diddy (який закликав не купувати футболки Каньє) керують «впливові євреї». Імовірно, Вест натякав на антисемітську конспірологічну теорію, згідно з якою таємна єврейська спільнота керує світом.

У твітері його блокували за висловлювання: «Я зараз трохи сонний, але коли я прокинуся, я перейду до смертельного режиму 3 (death con) проти єврейського народу» (ймовірно, Каньє мав на увазі готовність США до відповіді на військову загрозу, яких існує кілька ступенів, і один називається Defence Conditions, чи DefCons, а репер замінив defence на death).

Його блокували й за те, що публікував дописи, де свастика поєднувалася з єврейською зіркою, і за те, що зізнавався, що йому подобаються Гітлер та Путін. Навіть візіонер Ілон Маск, який вибірково блокує користувачів соцмережі, не витримував і неодноразово кидав репера в бан.

До речі, компанія Adidas таки припинила співпрацю з Каньє Вестом ще восени 2022 року через антисемітські висловлювання. До неї це встигли вже зробити Def Jam, JP Morgan Chase і Balenciaga.

Наприкінці 2023 року репер перепросив перед єврейською громадою за минулі дії (але не уточнив, які саме), проте користувачі соцмереж запідозрили його у використанні штучного інтелекту. Наразі цей допис видалено з його інстаграму.

Здається, репер може взагалі не приносити вибачень і не питати дозволу на використання фрагментів музики у своїх піснях. Все одно робить, що захоче. Поки ніхто не подав на нього до суду.

Фото: Getty Image, скриншоти з Х

Donna Summer’s Estate Claims Kanye West Used ‘I Feel Love’ Without Permission

“He changed the words, had someone re-sing it or used AI,” the late singer’s estate alleges
«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
868
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 390
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 114
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 375
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
485
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
742
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду