«Тих, хто лишився, я не засуджую»: колишній ведучий Роман Кадємін виїхав за кордон та поширює антиукраїнські меседжі

«Тих, хто лишився, я не засуджую»: колишній ведучий Роман Кадємін виїхав за кордон та поширює антиукраїнські меседжі

Колишній український коментатор і телеведучий з Німеччини розповідає про корупцію в Україні та громадянську війну, яка очікує нас після перемоги.
«Тих, хто лишився, я не засуджую»: колишній ведучий Роман Кадємін виїхав за кордон та поширює антиукраїнські меседжі
«Тих, хто лишився, я не засуджую»: колишній ведучий Роман Кадємін виїхав за кордон та поширює антиукраїнські меседжі
12 Лют 2024
1
2111

Ексведучий телеканалу «Інтер», спортивний журналіст Роман Кадємін, за його словами, виїхав з України ще 22 березня 2022 року, але до вересня працював віддалено. Пожив у Литві, Латвії, а потім перебрався в Німеччину. Перше відео про Німеччину на його сторінці в тіктоці датується вереснем 2023 року. Там він російською мовою розповідає, як важливо вчити німецьку мову. 

У тіктоці ексведучий публікує відео з Володимиром Зеленським, де порівнює його слова до повномасштабного вторгнення і після. А також демонструє свою реакцію на уривок з інтерв'ю Володимира Кличка у Дмитра Гордона та розповідає про життя в Німеччині, не приховуючи свого перебування в іншій країні.

«Я можу ще раз сказати, що виїхав абсолютно законно, але ви, напевно, не розумієте однієї речі. Що в сьогоднішній Україні дуже багато людей спокійно виїжджають, приїжджають, повертаються, не повертаються. Спортивні команди, футбольні клуби — всі виїжджають, кому дійсно це треба і хто доводить, що в цьому є необхідність. Якщо ви не можете виїхати, це, напевно, не моя проблема, і, напевно, це ваша проблема, так. Багато хто кричить: я не хочу нікуди їхати. Хлопці, найімовірніше, просто ви не можете виїхати, так. А якщо ви і можете, але не виїжджаєте, це, знову ж таки, ваша особиста справа. Лишайтеся і не виїжджайте, я ж до вас не лізу з цим питанням», — зробив такі «висновки» у своєму відео Роман Кадємін.

@roman.kadiemin #германия???????? #берлин #немецкийязык #жизньвгерманиимоимиглазами ♬ оригинальный звук - ROMAN KADIEMIN

Він додав: «Якщо в когось є питання, робіть офіційні запити, я все офіційно покажу і доведу, що в цьому моменті в мене немає жодних проблем». А от це дійсно цікаво (і чи пов'язано це з його місцем народження — німецьким містом Потсдам). Але в будь-якому разі Роман не просто виїхав, а почав поширювати зневагу до українців у своїх відео в тіктоці.

Ексведучий також прокоментував ставлення українців до його вчинку. Здебільшого в коментарях люди пишуть, щоб не повертався в Україну, та іронічно бажають удачі на новому місці, де Романові, вочевидь, ну дуже важко. Проте є коментарі, де Кадєміна підтримують, але їх менше.

«Дивіться, ось зараз те, що я бачу, нам не потрібен якийсь спільний ворог, ми самі себе з'їмо. Є чіткий зараз поділ: на тих, хто залишився, і тих, хто зміг виїхати. Так, одні кажуть: "Ось це зрадники, умовно, ті, хто виїхали" і так далі. Я так не вважаю. Усі, у кого була можливість, усі виїхали і нормально. Тих, хто залишилися, я теж не засуджую. Напевно, у вас були свої причини. Розумієте, у чому річ? Коли війна закінчиться, багато людей, хтось повернеться, хтось не повернеться в Україну. Припустімо, хтось не повернувся, так, і ось що їх чекає в Україні після війни, після розрухи? Їх чекає міжусобиця, що це далі — громадянська війна? Будуть з'ясовувати: де ти був, а де я був, а що ти зробив, а що я зробив», — додав ще більше ахінеї Роман Кадємін.

Десь ми вже таке бачили: меседж про громадянську війну просувала Росія з 2014 року, щоби приховати присутність російських військ на сході України. Романові треба прийняти таблетки чи поміряти температуру, а також викинути російську методичку.

В іншому відео він відповідає на питання «Чому не воюєте?»: «Напевно, на щастя, але я у своєму житті нікому нічого не винен. І, як виявилося, я такий не один». Тут він вставляє нарізку з інтерв'ю Володимира Зеленського, де він говорить: «Я вам нічого не винен». Це відео зняте 2019 року, на ньому тоді ще кандидат у президенти Зеленський відповідав на запитання журналіста «Схем» про свій бізнес у Росії.

Далі він вставляє відео з жартами Зеленського про повістки: він стоїть поруч із чоловіками у формі (ймовірно, з виступу, але не на сцені). А потім показує уривок з інавгураційної промови Володимира Зеленського, де він говорить, що «кожен із нас — президент». І тут починаються маніпуляції.

Роман Кадємін каже: «Що сьогодні пропонує Україна "президентам" — резидентам, своїм громадянам, які опинилися за кордоном? Повернутися в Україну, піти на фронт і, найімовірніше, загинути. Воювати за що? Знаючи, наскільки Україна загрузла в корупції, знаючи, що діти, дружини, сім'ї, керівників держави, чиновників середньої руки давно перебувають за кордоном. Діти призовного віку перебувають за кордоном. Воювати за те, що хтось може виїхати спокійно, а хтось взагалі не має цієї можливості?».

@roman.kadiemin Ответ пользователю @Kukolka1975 #германия???????? #берлин #жизньвгерманиимоимиглазами #немецкийязык ♬ оригинальный звук - ROMAN KADIEMIN

Тема корупції в Україні — один із поширених наративів російської пропаганди. Агітпроп систематично спекулює антикорупційними розслідуваннями, які проводять українські журналісти та громадські діячі. Але навіть попри повномасштабну війну Україна намагається боротися з корупцією, а більше половини українців вважають, що наша держава робить спроби подолати корупцію і має позитивні зрушення в цьому.

Нагадаємо, Роман Кадємін — колишній український телеведучий, який з 2000 року працював на телеканалі «Інтер», а у 2018 став керівником спортивних програм цього телеканалу. Також він був генеральним продюсером спортивного мовлення Megogo.

Ведучий запам'ятався у 2022 році тим, що взяв інтерв'ю в колишнього гравця «Шахтаря» та збірної України Івана Ордеця. Футболіст у 2019 році перейшов до московського «Динамо». Тоді Кадємін не поставив жодного гострого запитання і, ймовірно, хотів відбілити колишнього українського футболіста.

Також він разом з Анастасією Даугулє він побєдобєсні концерти до 9 травня на «Інтері». А з Ольгою Фреймут — провальне шоу «Роман з Ольгою»

Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Федір
74 дн. тому
"Спартівний журноліст" - це, як правило, довбойоб, невіглас або негідник, за небагатьма виключеннями. Ще б Мазу(фака)рашу виїхав до Кадєміна, а то сидить у ВР і гівном бризкає на всі боки.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
856
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 368
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 108
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 364
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
479
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
737
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду