«Будем боротися з аудиторією Арестовича і Мосейчук». Яніна Соколова перезапустила шоу «Вечер»

«Будем боротися з аудиторією Арестовича і Мосейчук». Яніна Соколова перезапустила шоу «Вечер»

Про оновлений формат вона розповіла блогерці Еммі Антонюк в інтерв'ю, що вийшло на каналі «Це ніхто не буде дивитись».
«Будем боротися з аудиторією Арестовича і Мосейчук». Яніна Соколова перезапустила шоу «Вечер»
«Будем боротися з аудиторією Арестовича і Мосейчук». Яніна Соколова перезапустила шоу «Вечер»
2 Лют 2024
0
2620

Поки монтувалося це інтерв'ю, оновлений проєкт уже з'явився на ютуб-каналі «Вечір з Яніною Соколовою». Огляд на нього ми вже готуємо.

Цитуючи Тімота Снайдера («Неможливо протистояти брехні, за яку ти вбивав»), Емма Антонюк підвела розмову до саркастично-політичного шоу Соколової «Вечер».

«Можливо протистояти брехні, за яку ти [русскій] вбивав? “Вечер” виконав свою місію? Чи ця місія була можлива, і що буде далі з цим проєктом?» — запитала Емма. До речі, в цьому ж блоці питань ми дізналися, що в Емми з Яною Брензей (співавторка по каналу «Палає») — неймовірний пієтет до Яніни. 

«Ми вже цього тижня запускаємо “Вечір” українською мовою, і я вперше в інтерв'ю це тобі кажу. І зможу пояснити, чому ми запускаємо. “Вечір” — один з наших найуспішніших проєктів з 18-го року, за який ми отримали купу різних премій: від “Топ-100 блогерів” — першого місця від «ICTV», закінчуючи преміями від USAID, “Детектор медіа” і всього решта за цей проєкт антипропаганди», — говорить Яніна.

Інтерв'ю вийшло 1 лютого, на цей момент на каналі «Вечір з Яніною Соколовою» з'явилося вже два випуски оновленого шоу.

Яніна пояснює, що цей проєкт украв її молодість, бо «стільки нервів і стільки токсичності», яку команда переживала з 2018 року, вона не переживала в жодному з інших проєктів.

«Це була дуже важка історія. Але, на мою думку, відповідаючи на твоє питання, місія була здійснена. З 18-го року ми змогли створити проєкт, який не змогло створити жодне міністерство за жодні гранти на українському телебаченні досі. Телеканал “Дом”, функція якого полягала в тому, що ми робили в “Вечере” з 18-го року, не зробив жодного проєкту, який би займався (в них є всі способи) тією саркастичною, гумористичною, зухвалою антипропагандою, яку обрали ми», — додає Соколова.

Яніна Соколова продовжила пояснювати, для чого вона створила «Вечер»:

«Нашою метою були росіяни, і нашою метою була вата, яка не до кінця розуміла, що вона вата. Як тобі це пояснити... Ну, є ж "хорошиє русскіе", є глядачі "хороших русскіх". І глядачі "хороших русскіх" закінчуються у своєму демократичному розвитку і лояльності та прихильності до України тоді, коли чіпають якийсь момент їхньої імперськості. Взагалі, на мою думку, всі хороші русскі, яких ви зараз бачите в ютубі, — це люди з беззаперечним геном імперськості, який з них нікуди не йде. Що б ви не робили — він нікуди з них не йде».

Як же тоді на них ефективно впливати, якщо навіть з найкращих цей ген не витравиш? Слухаємо далі.

Команда проєкту подивилася список міст, мешканці яких є аудиторією «Вечера», і побачила, що схід і південь «був у топі, через російську мову». Яніна додає:

«Ми зрозуміли, що ми і на них теж можемо впливати, бо є категорія людей, які, до речі, вибирали там партію “Слуга народу”, ті, що ненавиділи попередню владу, говорили "по-русски" і в принципі "хотели, чтоб от них отцепились, нашли где-то что-то посередине, договорились, какие-то точки соприкосновения, просто перестали стрелять" — тобто ця аудиторія теж була. І ми їх російською мовою намагалися зробити трохи націоналістами в тому ключі, в якому ми це спочатку охайно, а потім педалюючи пропонували за цей час». 

Уточнення про партію виглядає дуже «неупереджено». А якщо відкинути іронію, то невже серед несвідомих людей, які хочуть, щоб «от них отцепились, договорились», є лише виборці «Слуги народу»?

Ведуча «Вечера» розповідає, що за п’ять років існування програми вона входила в топи російського ютубу, де патронами ставало багато росіян та мешканців окупованих територій, чимало з яких було «виключено з Донецька». За словами Яніни, ці люди часто мали в Донецьку бізнес, зокрема аграрний, і чекали на українське військо, проте продовжували працювати там. Соколова уточнює, що не знає, як склалася їхня доля, адже ця інформація про людей ще з 2018 року.

«Кримчани були. Двоє чоловіків, які розповідали, як щоранку в п'ятницю (ми тоді виходили в п'ятницю) вони зустрічалися з друзями на набережній Ялти, пили там чай, ставили телефон на підставку і так проводили свої зустрічі під наші ефіри. І це було для нас неймовірно щемко, тому що ми розуміли, що там, на окупованих територіях, вони нас дивляться», — розповідає Яніна.

Емма каже: «Зараз це звучить логічно, хоча мені здається, на окупованих територіях українці розуміють українську. Але в минулому інтерв'ю ти розказувала, що для вас важливо достукатися до русскіх».

На що Яніна відповідає: «Так, ну і вони стали нашою основною аудиторією. Їх на даний момент близько 40–45%. І наша місія була місією антипропаганди, яку, на мою думку, — і я в цьому глибоко переконана, — мала робити українська влада».

І тут знову Емма згадує про «FreeДом». Це  державний телеканал, колишнє українське іномовлення зі складною долею, яке на початку війни отримало назву «FreeДом», а зараз транслює однойменний марафон російською мовою, і в тому числі має протидіяти російській дезінформації.  Яніна зазначає, що там було шоу Олени Кравець, проте це не так. Шоу Кравець виходило на телеканалі «Дім»    теж державному каналі, який задумувався як такий, що мовитиме для українців на окупованих територіях, «ментально повертаючи українців з окупованих територій в Україну», і теж мав протидіяти російській пропаганді, потім був переформатований на телеканал для внутрішніх переселенців і був фактично державним російськомовний каналом (але після початку великої війни мовить виключно українською). Тобто Соколова сплутала «Дім» та «FreeДом».

Вона розповідає про те, що не бачила жодної людини з тимчасово окупованих територій, з якою їй доводилося спілкуватися, яка б подякувала за «FreeДом». Також журналістка каже, що там не побудували телевежі:

«Вони ж там глушать сигнал всього українського. Ми були в Авдіївці перед війною, і всі, кого я там зустрічала, не могли дивитися українські телеканали, бо вони глушаться. Вони дивилися ДНР, ЛОТ, ЛНР — оці всі псевдоканали, і русскіх — все. Чому глушиться сигнал? Я не вірю, що у русскіх є способи зробити так, аби їх там дивилися, а у нас нема способів зробити вишки, аби це все працювало. І американці говорять, що такі методи були. Чому ми не знайшли ресурсу на це, я не знаю. Я не є технічним фахівцем, напевно, є відповідь на це».

Емма зазначає: «Але це і до Порошенка питання, тому що я 2015-го була на сході і писала репортажі звідти. І вони всі [люди] сиділи на русскому телебаченні, бо не мали українського».

Після згадок про Ткаченка, колишнього міністра культури та інформаційної політики, Емма повертається до питання, чи Яніна не готова зізнатися, що росіяни «потрачені». Ну, тобто, чи є взагалі сенс у її програмі? Соколова знову відповідає, що шоу виконує свою функцію, адже «якщо 50 людей в Росії за цей період перегляду однієї програми вже задумалися над тим, що щось “несостыковка” з тим, що вони бачать на федеральних каналах, і це якимось чином в загальній масі вплине на сприйняття України і їхньої власної історії, то можемо сміливо говорити, що ми за ці пять років свою місію виконали».

Також відео Яніни дивилися в Білорусі та Казахстані — ці країни були на другому та третьому місці за переглядами.

Ну і ось програма «Вечер» перетворилася на «Вечір» та виходить українською мовою. Яніна пояснює, що всі проєкти існують за рахунок «Патреону», крім «Рандеву», яке продається на 5 канал. Причини зміни формату наступні. Ютуб перестав просувати контент на Росію, і з початку повномасштабного вторгнення «Вечер» припинив потрапляти в рекомендації. Тому команда задумалась над тим, а навіщо взагалі це робити, «якщо це ніхто не буде дивитися». Яніна додала, що її щелепа вже погано говорить російською і останні місяці зйомок були вкрай важкими — «це була здача крові».

Про новий формат Яніна розповідає: «Це буде націоналістична аудиторія, де ми будемо розповідати про історію. Мені здається, що цей фрагмент у нашому вихованні (мого покоління, акцентую) був втрачений за часів навчання в радянській школі, потім в університеті — нам треба це надолужити. Ми будемо це робити за допомогою мого альтер-его доволі зухвало, з гумором, саркастично. Ми залишимо цей вайб сарказму, іронії.

Другий момент. Ми будемо мати таку рубрику щотижневу, яка називатиметься "Яніна карає". І я буду карати вату за те, що вона є ватою. І пояснювати людям, розбирати просто, що є на даний момент дуже поганою силою, яка поки що м'яка, а потім буде жорстка в тих людях, які толерують наразі російське, не толерують категоричність, націоналістичність певних наших тез, які лунають у наших ефірах. Там, зокрема, про Почаївську лавру нещодавно ми нормально "з'їли" за те, що, мовляв, втручаємось у релігію».

Антонюк уточнює: «Це не релігія. Це розплідник "русского міра", там досі є брошури про царєвічей русскіх».

Яніна розкрила ще одну рубрику в оновленій програмі «Вечір»:

«Ми хочемо залучити військових, аби вони розповідали українцям, що зараз на війні і як вони сприймають паралельну реальність, в якій ми живемо. Будемо дивитися якісь новини разом з військовими і про це говорити в ефірі. Тобто ми наситимо канал україномовним контентом, який буде теж з гумором, теж буде саркастичним, але мені здається, буде впливати вже на внутрішню аудиторію. Будемо боротися з ватою, аудиторією Арестовича, Мосейчук і багатьох інших людей, яких ми вважаємо людьми, які погано й зле впливають на теперішнє, майбутнє нашого громадянського суспільства».

Яніна Соколова прагне створити контент, який впливатиме на українців, що вагаються у деяких питаннях через вплив російської пропаганди на Україну або, здається, мають недостатньо русофобії. Не може не тішити той факт, що на ютубі з'являється все більше українськомовного контенту, тим паче який бореться з наративами пропаганди. Сподіваємось, «Вечір з Яніною Соколовою» за допомогою сарказму та іронії робитиме це ефективно. А що ж вийде у підсумку — побачимо згодом.

Фото: скриншоти з каналу «Це ніхто не буде дивитись», «Вечір з Яніною Соколовою»

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
Алхім багато разів втрапляла у скандали через свої неоднозначні висловлювання і, здається, в цьому відео договорилася до ще одного.
27 Квіт 2024 15:20
9
Марина Крижня
«Антоніна»
Письменник дав інтерв'ю журналістці Ірині Соломко на ютуб-каналі «Голос Америки». Вони поговорили про кенселінг росіян та згадали про зашквар з російським письменником Шишкіним.
24 Квіт 2024 09:00
588
Марина Крижня
«Антоніна»
Телеведуча поговорила з Романом Кравцем, журналістом «Української правди», про дружбу з Юрієм Горбуновим (чи правильніше сказати недружбу), присутність росіян на українському телебаченні та навіщо їх тягнули в наш інфопростір.
23 Квіт 2024 16:20
1 007
Марина Крижня
«Антоніна»
Телеведуча Марічка Падалко стала гостею нового випуску, що має назву «Я (не) держава». Разом із ведучими Наті Гресько, Катериною Мотрич та Ясею Кравченко вони говорили про те, як виховати свідомих громадян, і неочікувано (на перший погляд) дійшли до обговорення футболу.
15 Квіт 2024 19:15
517
Марина Крижня
«Антоніна»
Це сталося в нього ж на каналі, куди Емма прийшла давати інтерв'ю. Поговорили і про цензуру, і про марафон «Єдині новини» та «паторочей», які там працюють, і про роботу Слави як інтерв'юера.
13 Квіт 2024 13:00
1 035
«Антоніна»
Перше відео вийшло на ютуб-каналі проєкту 4 квітня. А гостею цього випуску стала Юлія Саніна, фронтвумен гурту The Hardkiss.
05 Квіт 2024 20:40
174
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду