Чи місце музикантам на фронті? Співак та музичний продюсер Дмитро Шуров розповів у інтерв'ю

Чи місце музикантам на фронті? Співак та музичний продюсер Дмитро Шуров розповів у інтерв'ю

Лідер гурту «Pianoboy» та музичний продюсер Національного відбору на Євробачення-2024 висловився щодо мобілізації.
Чи місце музикантам на фронті? Співак та музичний продюсер Дмитро Шуров розповів у інтерв'ю
Чи місце музикантам на фронті? Співак та музичний продюсер Дмитро Шуров розповів у інтерв'ю
1 Лют 2024
0
157

Журналістка видання «NV» навела слова співака Гаріка Кричевського про те, що артисти повинні мати «бронь». Дмитро Шуров одразу зазначив, що «ми живемо в часи, коли немає єдиної хорошої та вірної відповіді на таке питання».

«Завжди залишаться ті, хто не згоден. З однієї сторони, очевидно, що перемогти ми зможемо тільки ефективно та цільово використовуючи потенціал всіх громадян. Тобто з чисто менеджерської точки зору, «бронь» повинні отримувати ті люди, яких неможливо ніким замінити, звісно, артисти підходять під ций критерій. Бо це обличчя», — сказав Дмитро.

Також він додав: «На мою думку, активно діючий артист, який гастролює, дає благодійні концерти, акумулює кошти для допомоги тим, хто її потребує, дає людям нові сенси та емоційну підтримку, принесе набагато більше ефективної користі перемозі, займаючись свою справою, ніж в окопі чи на кухні.

В першу чергу ті артисти, які окрім смислового навантаження ще є бізнесом, який платить податки, жодної копійки не отримували від держави і побудували свою справу та кар'єру своїми руками та ресурсами. Логіка така: держава не витрачає на них ресурс, а навпаки, діяльність цих людей є ресурсом для перемоги всіх. Але ще є інша сторона, людська, вона емоційно важка: адже всі люди для когось є незамінними, кожен тато та син, брат та онук є єдиними для їхніх близьких. Ми всі постали перед питаннями, на які важко дати незаперечну відповідь».

Питання щодо мобілізації та обговорення цієї теми раз у раз виринає в різних інтерв'ю. У грудні співак Меловін дав інтерв'ю журналістці Аліні Доротюк. Вона запитувала, чи думав він про повістку та чи піде воювати, якщо її вручать. Тоді він відповів, що не впевнений, що з його переліком хвороб його візьмуть. Але якщо він підходить, то не знає, що робити.
«Добровольцем я ж не пішов, тому що я сцу. Я в цьому плані сцикло. Ну я це визнаю, ну це нормально. Я боюсь. А ті, хто пішов добровільно, — для мене це герої. Я так не зміг би. Я можу на фортепіано потринькать. Я не знаю, що я б там робив. Забився би в куток? Ну так, я дійсно боюсь. А хтось не боїться, а для когось це взагалі справа життя. Для когось справді (...) військова справа — це все його життя, таке ж саме, наприклад, як для мене моє творче життя», — відповідав Меловін. 
І додавав: «Я не знаю, що тобі відповісти. Ну тому що я вперше в цьому. Ми ж не вибирали народитися, щоб війна була. Я не знаю, в мене немає відповіді. Якщо б я її мав... Я так само боюся, як і всі. І моя мама і тато переживають так само. То для всіх боляче. Х*р його знає. Питання ці ж постійно сипляться, а відповіді нуль. «Чому ти не на фронті?» — ну добровольцем не на фронті — тому що я сцу, що мені ще виправдовуватись? Перед чим і перед ким?».

У січні видання «Telegraf» опублікувало інтерв'ю зі співаком EL Кравчуком. Журналіст згадав пісню «Додому», в якій співак закликає жінок повертатися в Україну, та зазначив, що у контексті розмов про мобілізацію, багато думок точиться щодо повернення і чоловіків.

EL Кравчук відповів, що бачив закордоном небагато чоловіків, але вважає, що багато з них планують повернутися. Він знає такі історії, навіть про тих, хто ще до початку повномасштабного вторгнення виїхав з України. Але постає питання, як це зробити. Співак припускає, що вони бояться, що їм загрожує служба в армії.

«Але я вважаю: якщо це гарний музикант, який в таких відомих колективах працює, то він корисніший на сцені, бо тил також має бути. Це дуже велика помилка — призивати усіх без розбору. Коли я читаю коменти у себе в соцмережах, де кажуть: "Чому ти не служиш? Іди служи!" А я служу, справді служу, у мене дві медалі вже є. Служу своєю піснею, моя зброя — мій мікрофон. Не знаю, може, це не дуже коректно казати, але я теж готовий співати там, де ризиковано. Я хочу їздити в армію як чоловік і співак на самісінький передок», — сказав EL Кравчук.

Але ми знаємо митців, які пішли на фронт ще до повномасштабного вторгнення або вже після 24 лютого 2022 року. Їх також часто запитують, що вони думають про мобілізацію.

У грудні на каналі «Пряма Червона» вийшло інтерв'ю з лідером гурту «Бумбокс» Андрієм Хливнюком, який з початку повномасштабного вторгнення вступив у підрозділ патрульної поліції «Софія», відповідав на запитання «можливо в нас невірні методи мобілізації», чи треба мотивувати людей на державному рівні, показувати приклад, і, мовляв, круто, коли зірки на кшталт Хливнюка та Олега Сенцова служать.

«Він [Олег Сенцов] вийшов і почалася повномасштабка, і він штурмує посадки в свої 40+. Якщо мало такого прикладу, то який треба? На мою думку, взагалі не треба чекати ніякого рекрутингу і мобілізації, просто наше життя змінилося, тепер у нас є в кожного своя професія, якщо вона є, да? Ми достатньо дорослі. Мирна, яку теж не можна кидати, нею треба займатися, але ми мусимо опанувати якусь і військову. Або забезпечення війська, розумієш? Це важливо. Кожен з нас. І не треба чекати, куди тебе поставлять: на блокпост, в окоп чи в штаб. Подивись одразу, до чого в тебе лежить серце, що ти вмієш насправді. Хто ти є: гуманітарій чи в тебе математичний склад ума. Що ти можеш, як ти можеш долучитися до цього, маючи певні знання, досвід життєвий, і допомогти. І зараз вже займатися цим.

Своїм з групи молодшим я кажу: «Що ви чекаєте, друзі? Чого ви чекаєте, ви чекаєте повістки? Давайте сюда». Спочатку туристами «ми в тилу», приїхали подивились: «Оце я боюся, ой а я можу там за комп, а я можу білдити дрон. А мені цікавий кулемет, а в мене СТО своє. І разом гуртом зробили справу і все. Не обов'язково всім з штиком бігти, але є і такі люди, і вони теж потрібні», — сказав Андрій Хливнюк.

Режисер Олег Сенцов висловлювався на своїй сторінці у фейсбуці влітку 2023 року. Тоді він написав у дописі: «Не можу дивитися на кав'ярні, переповнені бородатими накачаними мужиками без однострою та пусті клітини в штатці свого підрозділу. Не хочу чути жарти про мелітопольску черешню та шашлики в Криму. Від нас до Криму, як до Місяця, але ми обов'язково подолаємо цей шлях. Питання тільки, скільки це займе часу. Питання скільки ще друзів перетворяться на чорно-білі фотографії. Питання, коли почне воювати вся країна, а не її частка». А повістки, які вручають на вулицях, у магазинах або як покарання, ще у 2022 році він називав «метастазами пострадянської бюрократичної системи».

У січні цього року музикант та військовослужбовець Коля Сєрга розповів у інтерв'ю «24 каналу», що війську потрібні люди. А щодо медійних осіб, він говорив, що інфлюенсери виконують частину інформаційної політики, але вони можуть робити більше.

«Вони можуть мілітаризуватися, підключатися до українського спротиву не тільки частиною свого часу, а, як і всі, хто залучені до оборони, включатися на повну. Блогери могли б піти стати на облік, показати свою свідомість. Якщо їм повістка прийде, то пройти на КМБ і чекати на розподіл», — сказав Коля Сєрга. Та додав, що блогер Міша Лебіга є «потужною медійною особою».

Він додав: «Я впевнений, що посада, яку буде обіймати той самий Лебіга, буде пов'язана з медійною, інформаційною боротьбою. Вона є дуже важливою і від її ефективності багато що залежить на фронті. Тому я на сто відсотків впевнений, що він буде мобілізований на цю посаду, як і його колеги. І вони будуть працювати 24/7 на військо, і це вже є дуже важливим».

А лідер гурту «Був'є», екслідер «Тартак», військовослужбовець Олександр Положинский ще влітку 2023 року висловлювався щодо можливості відкупу від армії. Він говорив, що «хотів би служити поруч із тими людьми, які хочуть захищати свою Батьківщину, які розуміють свою відповідальність у цьому питанні, яким не байдуже на майбутнє нашої країни та народу».

«Звісно, може виявитися, що таких вмотивованих людей у нас недостатньо. Тому я вважаю, що справа захисту Батьківщини має стати справою кожного. І мені дуже хочеться, щоб механізм фінансового врегулювання був узаконений. Якщо людина настільки сильно не хоче служити у Збройних силах України (знову ж таки це не завжди служба тільки на фронті, це ще є дуже багато інших підрозділів і функцій, які ніяк з фронтом не пов'язані і це теж нелегко, і  захищати Україну від ворога, і не вимагає такого рівня підготовки).

Все ж таки, якщо людина настільки неготова стати частиною ЗСУ, що вона готова давати хабарі, потрібно, щоб ці хабарі діставалися не нечесним чиновникам, а державі, йшли на користь обороні»,говорив Положинський у інтерв'ю Сергію Лиховиді.

«Можливо, є сенс прорахувати, яким адекватним міг би бути цей внесок, щоб компенсувати відсутність цієї людини [в ЗСУ]. Мені здається, це має бути не якась одноразова акція. Так, це виглядає з одного боку дуже несправедливо до людей, які пішли до Збройних Сил не за власним бажанням. Але їх мобілізували, і у них не було можливості відкупитися», — додав Положинський. Він зазначив, що це його роздуми вголос і можливо він прийде додому і подумає, що наговорив дурниць. І тим не менш він вважає, що однозначно всі повинні йти в армію.

Хтось вважає, що митцям потрібна бронь, проте ми знаємо, що багато з них зараз перебувають на фронті й виконують бойові завдання. А хтось вважає, що потрібно мобілізуватися самим, не чекаючи повісток. Такі є думки.

«Детектор медіа»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
856
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 368
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 108
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 364
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
479
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
737
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду