«Я здивований такою шаленою популярністю серед українців гурту “Тату”». Дмитро Шуров про «плагіатний скандал» на Нацвідборі на «Євробачення»

«Я здивований такою шаленою популярністю серед українців гурту “Тату”». Дмитро Шуров про «плагіатний скандал» на Нацвідборі на «Євробачення»

11 січня учасники Нацвідбору на «Євробачення-2024» презентували конкурсні пісні. Після цього в соцмережах почали обговорювати, що пісня гурту «Nahaba» схожа на пісню російського гурту «Тату». Музпродюсер Дмитро Шуров прокоментував закиди.
«Я здивований такою шаленою популярністю серед українців гурту “Тату”». Дмитро Шуров про «плагіатний скандал» на Нацвідборі на «Євробачення»
«Я здивований такою шаленою популярністю серед українців гурту “Тату”». Дмитро Шуров про «плагіатний скандал» на Нацвідборі на «Євробачення»
17 Січ 2024
1
11815

Після того, як відео гурту «Nahaba» з піснею «Glasss» з'явилося на ютубі, люди в коментарях почали писати, що вона нагадує пісню «Нас не догонят» чи «Не верь, не бойся, не проси» російського гурту «Тату». Самим коментаторам важко визначитися.

Були також і коментарі, що це нагадує більше канадський електронний гурт «Crystal Castles». Музичний продюсер Нацвідбору на «Євробачення-2024» Дмитро Шуров прокоментував телеграм-каналу «Культурна Прачечна» схожість із «Тату».

«“Євробачення” — конкурс популярної пісні, а в кожному сучасному хіті є знайомі речі, які ми вже раніше чули — у атмосфері пісні, мелодіях, бітах, прийомах продакшну — все це є невід’ємною частиною хіта, і в тому числі від цього трек одразу резонує з масовою аудиторією. Це можна сказати майже про кожну конкурсну пісню. До того ж, трьохнотна мелодія буде завжди схожа на іншу трьохнотну, і це не обов’язково робить її плагіатом. Для мене Nahaba — продовжувачі лінії Crystal Castles та Prodigy, але вони роблять це по-своєму, зі своєю власною енергетикою і баченням, які слухач або любить, або ні», — сказав Дмитро Шуров.

І додав: «А взагалі я здивований такою шаленою популярністю серед українців дуету “Тату”, пік яких був у 2001 році, і тим, що тільки ця асоціація виникає, коли вони чують жіночий вокал, пропущений через автотюн та дісторшн».

Здивування Дмитра Шурова трошки дивне, адже раніше російські пісні були на найвищих сходинках музичних рейтингів України. Наприклад, у 2020 році музичний сервіс Spotify виклав статистику, згідно з якою найпопулярнішими в Україні стали пісні російських виконавців. У топах тоді були репери і навіть гурт «Король и Шут».

«Культурна Прачечна» іронічно пише: «Шуров теж у 2000-х був піаністом Земфіри, а не Авріл Лавін». І тут складно щось додати. Тим паче у 2000-х роках співпраця з росіянами та прослуховування російської музики вважалися нормальною практикою. Тому ці асоціації легко пояснити. 

Самі ж музиканти гурту «Nahaba» так коментували у своїх сториз в інстаграмі схожість їхньої пісні з піснею «Тату»: «Насправді дуже шкода, що досі так багато українців тримають в голові російський контент. Дуже сумно, що один російський гурт в такому стилі може перекрити просто сотні різних проєктів в цьому жанрі у всьому світі».

Довгий час російська культура була для нас більш видимою, ніж світова (хоча її українці теж споживали, просто не в такій кількості, як зараз). І досі перші асоціації, які в нас виникають, можуть бути пов'язані з чимось російським. І в цьому немає нічого дивного, хоч приємного теж мало.

А щодо гучного слова «плагіат», яке використовують при обговоренні пісні «Glasss», то тут повинні працювати незалежні експерти, які проаналізують музичний твір. Плагіатом вважається повне привласнення чужого твору, збіг семи нот поспіль чи двох тактів, а в текстах — 5 і більше слів.

«Nahaba» могли просто надихнутися схожою музикою та видати свою пісню. Побачимо, що скажуть музичні критики.

Фото: «Суспільне Євробачення», інстаграм «Nahaba», скриншоти з ютубу

Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
DestroyeR
102 дн. тому
Ну по-перше тату на даний час були б гірше пусі райот. Лгбтк+ та ще й іноагенти. По-друге в їх піснях я шось не пам'ятаю російських імперських наративів. А ще вони живуть у США і до рашки вже відношення не мають. Тому плагіат, групу цю в суд і закенселити
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
872
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 397
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 119
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 379
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
487
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
744
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду