«Не повія із Москви, не польська панночка»: Гарік Кричевський українізував пісню про кияночку

«Не повія із Москви, не польська панночка»: Гарік Кричевський українізував пісню про кияночку

Український політик і поет Євген Рибчинський допоміг співаку Гаріку Кричевському перекласти пісню «Киевлянка».
«Не повія із Москви, не польська панночка»: Гарік Кричевський українізував пісню про кияночку
«Не повія із Москви, не польська панночка»: Гарік Кричевський українізував пісню про кияночку
29 Груд 2023
0
7721

З допису Євгена Рибчинського, сина поета та сценариста Юрія Рибчинського, ми дізналися, що в нього є друг — співак Гарік Кричевський, і що той вирішив перекласти всі свої пісні українською мовою.

Євген називає Гаріка «шансонованим друзякою» зі Львова. «Все життя він писав російською за рідкісним виключенням 2-3 пісень. Почалася повномасштабна інтервенція, і у Гаріка стався мікроінфаркт — він до останнього не міг повірити у віроломство рашистів. Ледь відкачали. А як виповнилося 60 [років], Гарік поїхав лікуватися у ФРН. Раптом місяці два тому дзвонить і каже: “Перекладаю усі свої пісні українською”. Кажу: “Прекрасно!” А він: “Можеш допомогти, бо не йде рима”. І от я переклав “Кияночку”, і тепер у Гаріка буде справжній український хіт. І вже за звичкою першими читачами будете ви, мої фейсбучні другани і кубіти»,написав у фейсбуку Євген Рибчинський та виклав українську версію тексту.

Отож тепер «Киевлянка» стала «Кияночкою». Російською мовою вона була «ни путана, ни воровка, ни цыганочка», а українською — «не повія із Москви, не польська панночка», киянка не «строптивая», а «моя квіточка» (куди ж поділась норовливість?), і вже ніяка не «простая украиночка красивая», а «усміхнена вродлива україночка».

Прямо відбувся розвиток персонажа (бо раніше «путана», «воровка» і «цыганочка» стосувалися загалом усіх жінок, зокрема й українок, а тепер нам уточнили, що повії — у Москві). Але слово «повія» — мізогінний слюр. Ну хоча б тепер немає ксенофобного слюру «циган» на позначення ромів.

Ще в листопаді 2022 року Гарік дав інтерв’ю журналістці програми «ЖВЛ», де розповів, що 25 лютого з родиною збирався переїхати в новий будинок у передмісті Києва, але плани не реалізувалися, а місто опинилося під окупацією. Їхній будинок пограбували. Також говорив про благодійні концерти та звернувся до прихильників: «Якщо взагалі я буду писати [пісні], я буду писати українською мовою. Я буду писати і російською мовою. Якщо мені товариство українське дозволить, то я буду співати свої старі пісні російською мовою. Але я не ображусь, якщо люди не захочуть слухати мене».

І все ж у 2023 році Гарік Кричевський вирішив перекласти старі пісні українською мовою. Чи то «українське товариство» таки дотисло, чи то співак сам дійшов до цього — невідомо. Але відтепер старі пісні українізуються.

Фото: фейсбук Євгена Рибчинського, інстаграм Гаріка Кричевського

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
На ютуб-каналі «У ліжку» Олег Скрипка вкотре прокоментував питання мобілізації та звинуватив журналістів у тому, що вони розганяють хейт. За словами музиканта, з інтерв'ю вирізають частини. Отож він — жертва ЗМІ.
22 Квіт 2024 20:30
605
Катерина Городнича
«Антоніна»
Музикант і телеведучий Мирослав Кувалдін спільно з «Культурним десантом» випустив музичне відео «Шо будемо дуть?»
16 Квіт 2024 18:20
802
Марина Крижня
«Антоніна»
У цьому проєкті співачка планує їздити на військові позиції та готувати разом з бійцями.
16 Квіт 2024 17:15
524
Марина Крижня
«Антоніна»
Якби не сториз Тіни Кароль і Меловіна, ми б і не знали, що сьогодні святкує свій день народження Алла Пугачова.
15 Квіт 2024 22:20
1 199
Катерина Городнича
«Антоніна»
Зростає список світових суперзірок, яким зняла музичне відео режисерка Таню Муїньо. В компанію до Гаррі Стайлса, Кеті Перрі, Сема Сміта, Джей Ло та інших додалась тепер і Дуа Ліпа.
12 Квіт 2024 18:00
691
Марина Крижня
«Детектор медіа»
Низка російських медіа повідомляє, що колишня українська телеведуча Регіна Тодоренко, батьки якої проживають в Одесі, отримала російський паспорт.
19 Бер 2024 21:00
9 116
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду