Чому людям подобається дивитися токсичні шоу?

Чому людям подобається дивитися токсичні шоу?

Проєкт «Ебаут» та платформа перевірених психотерапевтів Rozmova створили матеріал про те, чому нас затягують сварки та скандали у розважальних шоу. Пояснюємо, чому ми дивимося, наприклад, «Супермаму».
Чому людям подобається дивитися токсичні шоу?
Чому людям подобається дивитися токсичні шоу?
15 Груд 2023
0
1528

Багато розважальних шоу на телебаченні — треш-контент. А хоч би вже згадана «Супермама». Чотири учасниці ходять по черзі одна до одної в гості, перевіряють холодильники, взаємодіють з дітьми, а потім виставляють оцінки за самореалізацію, виховання та хазяйновитість. Усе це супроводжується криками, матюками, сварками та скандалами, які можуть доходити до бійки. І глядачі чекають щотижня на нову порцію кринжу.

Психотерапевтка Марія Мельничук пояснює, чому нам цікаво дивитися шоу, де є сварки та скандали. На її думку, це дає нам ілюзію контролю, адже в нас є потреба у безпеці. Вона пише: «Людина є стороннім спостерігачем і може відчувати радість, що в нього/неї не так. Або співпереживати і так проживати свій сум, який найчастіше стосується власного життя».

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Ебаут (@ebautebaut)

Переглядаючи шоу «Супермама», глядачі можуть вивищуватися на тлі неідеальних мам. Вдягаєш на себе біле пальто перед телевізором і думаєш, що ніколи б так не вчинив чи вчинила. І засуджуєш учасниць, які засуджують одна одну і яким роздає поради Дмитро Карпачов.

Психологиня пояснює в колонці, що «в розважальних шоу можна спостерігати за життям людей, намагатися встановити причинно-наслідкові зв’язки, щоб пояснити сутність проблем головних героїв». Це ми і робимо. Фахівчиня додає: «Інтенсивність співпереживання та емпатії знижується, коли ми знаходимо причини ситуацій чи проблем, що виникли в людей. Іншими словами, намагання пояснити причинно-наслідкові зв’язки є тим захисним механізмом, що дозволяє легше проживати досвід інших. Це допомагає знизити власні відчуття дискомфорту й можливої провини».

Часто у випусках «Супермами» токсичних учасниць «карають» — у фіналі Карпачов їм читає мораль. І глядачі та глядачки відчувають, що нарешті справедливість перемогла, всі отримали те, на що заслужили. Радість, ейфорія!

Що іще нас приваблює? «Супермама» — це розважальний контент, над яким не потрібно думати. Він може нас розрадити чи насмішити, проте чи справді він нас розслабляє? Особливо коли бачиш, як учасниці одна одну ще трохи — і повбивають за звання супермами, а історії, показані в шоу, далеко не найприємніші.

Наприклад, як-от у випуску, де одна з мам розповіла, що познайомилася зі своїм чоловіком, коли їй було 20 років, а йому — 15,5. І жодного дисклеймера про розбещення неповнолітніх, ні слова від Карпачова про те, що це ненормально. Усе ніби так і має бути. Нормалізація і кримінал.

Марія Мельничук каже: «Це непогано, якщо “легкий і очевидний” контент — не єдине, що ми дивимось». Але тут важливо прислухатися до себе — чи справді нас розслабляють подібні шоу, чи наша потреба у хлібі та видовищах не впливає на нас самих і не викликає безсоння чи агресію? Фахівчиня дає пораду дбати про свою інформаційну гігієну. І ми радимо.

Фото: скриншоти з різних випусків «Супермами»

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Як ми могли пропустити такий чудовий розділ на сайті 24 Каналу? Love24 існує вже 10 місяців, і «ви не повірите», «це взірвало інтернет», «він у труні, а вона в білій сукні». Ми з Антоніною дуже любимо треш, тому весь день займалися читанням.
25 Квіт 2024 16:20
478
Марина Крижня
«Антоніна»
Здається, у Дмитра Гордона та пірамідок «Ю Шинсе» підростає конкурент.
25 Квіт 2024 14:50
317
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Називається фільм «Предатели», і через нього вже другий тиждень як пересралися всі російські «опозиціонери».
24 Квіт 2024 21:20
614
Катерина Городнича
«Антоніна»
Найвідоміший у Британії ведучий вечірніх новин, Г’ю Едвардс, після сексуального скандалу, який триває вже 10 місяців, був змушений звільнитися.
24 Квіт 2024 11:00
1 171
Марина Крижня
«Антоніна»
Три тижні тому канал СТБ випустив одинадцятий випуск «Супермами», який зараз обговорюють у соцмережах. Брат однієї з учасниць, яка родом з Луганщини, воював за росіян у 2016 році, але нібито цього сам не хотів. Вона ж, як вважають деякі користувачі соцмереж, розповіла свою версію подій, відмінну від правди.
22 Квіт 2024 17:00
376
Ольга Семенюк
«Антоніна»
Свята Галичина. Скільки праведного й мемасного в цьому словосполученні. Тілько ві Львові фраза «Де у вас тут найближча греко-католицька церква» – не жарт, а дійсність.
22 Квіт 2024 10:40
534
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду