Пошуки токсичної матері. У прокат вийшов психологічний трилер «Між нами»

Пошуки токсичної матері. У прокат вийшов психологічний трилер «Між нами»

Це дебютний повнометражний фільм Соломії Томащук. Головні ролі виконали Ірма Вітовська та Анастасія Пустовіт.
Пошуки токсичної матері. У прокат вийшов психологічний трилер «Між нами»
Пошуки токсичної матері. У прокат вийшов психологічний трилер «Між нами»
3 Лист 2023
0
2764

Пошуки батька в нашому кіно вже були. Маю на увазі, звісно, «Люксембург, Люксембург» Антоніо Лукіча. Це була добра, лірична комедія про двох братів, які дізнаються, що тато, який їх покинув ще дітьми, помирає. У Люксембурзі. Один брат негайно збирається до нього їхати, інший — намагається його зупинити.

Тепер ми дочекалися ще й пошуків матері. Але це вже не комедія, а трилер. І навряд чи ви під час перегляду будете мило усміхатися. Взагалі, такого типу стрічки, як «Між нами», зовсім не годяться для будь-яких рецензій. Точніше, критикам та оглядачам зазвичай вкрай важко їх описувати і якось оминати спойлери. Автори теж позиціонують фільм доволі розпливчато: «Саша та Аня потрібні одна одній. Вони стали заручниками обставин і власних рішень. Заручниками вибору між правдою і брехнею, зрадою і вірністю, заручниками таємниці, що є між ними». Більше про виробництво і плани на цю стрічку «Детектору медіа» розповіла продюсерка Поліна Герман. 

Між тим, Ірмі Вітовській тут, нарешті, дали можливість вийти зі звичного образу та зіграти якщо не психопатку, то доволі жорстоку людину. І навіть ці слова вже можуть вважатися такими собі напівспойлерами. Одразу скажу, що це один з найбільш позитивних моментів у цій стрічці, за який ми всі повинні Соломії Томащук подякувати.

У нас є багато чудових і талановитих акторів, які можуть зіграти кого завгодно, але більшість із них застрягають у якомусь одному амплуа. Або самі бояться ризикувати, або отримують одноманітні пропозиції. Ну і ще одна причина — поки українські кіновиробники не так вже й часто пропонують своїм глядачам якихось яскравих, неординарних, суперечливих персонажів. 

Ось вам і приклад. Усі ви знаєте Ніну Набоку, яка відома як за серіалами, так і за кіно. Переважно вона отримує ролі простих, водночас яскравих, часом сварливих і комічних жінок. У «Припутнях» у неї був той самий образ, але із серйозним апгрейдом — вона зіграла бабусю сімейства і неймовірно показала, що таке токсичність, яка руйнує все навколо.

І ось пані Ніна тепер готується неабияк здивувати публіку. Коли у прокат вийде стрічка «Тривала втеча», ви побачите акторку в образі абсолютно відбитої убивці. Її героїня дуже нагадує Ганнібала Лектера, який був настільки небезпечним, що у в'язниці його ретельно ізолювали і виводили тільки зв'язаним та у наморднику. Набока з цією маніячкою впоралася неймовірно. І не сумніваюся, що вона так само подужає втілити й інші образи, кардинально протилежні звичним. 

Але повернімося до Ірми Вітовської. Вона грає гінекологиню Аню, в якої тяжка жіноча доля: чоловік зраджує, син наче і хороший, але росте гопником, грошей мало. Проте ця персонажка не така проста і проявляється впродовж фільму. До неї на прийом приходить дівчина, з якою в неї зав’язуються досить дивні стосунки. Дівчину грає Анастасія Пустовіт, і головна героїня «Між нами» — саме вона. 

Пустовіт — одна з найяскравіших і найталановитіших українських молодих акторок. Взагалі, у тусовці часто можна почути фразу: «Настя — це секс», — і не погодитися із цим важко. І під цією фразою зазвичай мають на увазі не примітивну сексуальність, а саме талант, енергетику і харизму. Героїню Пустовіт звати Саша, і вона — наркоманка. У неї надзвичайно складна психологічна травма через матір.

Ми точно не знаємо, як саме вона знущалася з доньки, але це точно було щось за межею. Як і Вітовській, Пустовіт вдалося гармонійно поєднати кардинально протилежні риси характеру у своїй героїні. Вона цинічна, смілива, ексцентрична і водночас повністю зламана. До речі, фільм чудово показує, чому потрібно ходити до психоаналітика. Без нього героїні не здатен допомогти навіть люблячий, серйозний та надійний чоловік. Його грає Дмитро Сова, який зараз служить у ЗСУ.  

Власне, це все, що я можу розповісти, бо решта деталей зробить ваш перегляд менш цікавим. Загалом це кіно мені видалося цілком непоганим і незвичним для вітчизняного кінопроцесу. І не тому, що воно справді незвичне. Просто в нас не так багато психологічних трилерів. Тим паче, як для дебюту, Соломія Томащук упоралася добре: фільм цікаво дивитися, він ніде не «провисає» і загалом тримає увагу. Проте я не можу обіцяти, що ви як глядачі вийдете із зали і напишете захопливий відгук у себе в соцмережах. Або скажете, що це кіно тягне на якусь знаковість. Людям, які звертають увагу на нелогічності, раджу взагалі приготуватися, бо вони там є і доволі явні. 

Як на мене, «Між нами» цілком міг би стати подією, якби був сміливішим, вибагливішим та оригінальнішим. Натомість ми бачимо історію, опис якої нам так чи інакше вже траплявся. Справді несподіваний поворот на вас чекатиме лише в одній сцені, а психологічний трилер нам обіцяє таких моментів значно більше. Після перегляду поведінку та мотивації героїв доволі легко можеш пояснити, а хочеться, щоб було навпаки. Тому здивуватися і потім вдатися до роздумів вам навряд чи вдасться. А шкода, бо обидві акторки точно могли б упоратися зі значно складнішим завданням.

Ну а поки ви роздумуєте, йти чи не йти на фільм «Між нами», тримайте невеличкий репортаж з прем'єри.

Режисерка Соломія Томащук разом з Анастасією Пустовіт та Ірмою Вітовською. Акторки трішки запізнилися на прем'єру, тому мусили з усіма фоткатися у пришвидшеному режимі. Охочі зробити селфі кидалися одразу на вході.

А ось і Дмитро Сова. Разом із дружиною та акторкою Дар’єю Легейдою. До речі, не так давно вийшов серіал за її участі — «Ботоферма». Ось тут можна почитати, чим він відрізняється від типового українського мила. І чим не відрізняється — теж.

А тут бачимо, як на вечірках поєднується авторське кіно і масове. Високе і низьке. Касове і не дуже. Те, що ніколи б не перетнулося в реальному житті. Команда «Між нами» та команда «Скаженого весілля». Насправді жартую. Леся Самаєва та Анастасія Пустовіт грають разом у Театрі на лівому березі. 

Трохи більше членів знімальної групи.

Власне, ось і початок процесу обов'язкових селфі. Цього разу його почала телеведуча Ілона Довгань. Відгук на фільм вона вже написала у себе в соцмережах. 

А тут може бути наша вже постійна рубрика «Вигадайте назву для фото». Я просто гублюся. Напевне, «Ірма Вітовська та Андрій Кокотюха обговорюють складну ситуацію в нашій кіноіндустрії та Марину Кудерчук».

Акторки Інна Приходько та Анна Сагайдачна. 

А, ну тут уже точно Кудерчук обговорюють.

Зірка «Спіймати Кайдаша» акторка Антоніна Хижняк. Людина, причетна до неймовірного явища із назвою «В Україні можуть знімати серіали не з гівна і палок». 

А тут Андрієві Кокотюсі вже не до сміху. Напевне, обговорюють з Антоніною, як продюсери серіалів вивертаються, аби не знімати про війну (бо глядачі втомилися і хочуть розваг) і водночас знімати (ну бо вже зараз тему оминути не вдасться, як це було раніше). 

Ведуча телеканалу «Київ» Ілона Довгань зі своєю незмінною колегою за професією та походами на культурні заходи ведучою радіо NV Анною Ільницькою. 

Акторок Світлану Охрименко та Наталію Арутюнян теж часто можна побачити разом на тусовочках. А невдовзі ми від них дочекаємося і нових проєктів. Обіцяє бути щось цікаве. 

Фото: Максим Поліщук, кадри з фільмів «Між нами», «Люксембург, Люксембург», «Припутні» і «Тривала втеча». 

 

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Фільм уже в прокаті, а ми з вами розберемося, кому він може сподобатися.
25 Квіт 2024 17:00
2 771
Катерина Городнича
«Антоніна»
19-й пітчинг Держкіно стане історичним і особливим. Уперше за багато років тут не знайдеш прізвищ продюсерів чи режисерів, які останнім часом були візитівкою України на кінофестивалях світу.
17 Квіт 2024 20:30
6 564
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
В оригіналі вона так і називається — Civil War, але на фразу «Громадянська війна» у нас реагують якось не дуже позитивно. В прокат стрічку випускає компанія Green Light Films.
12 Квіт 2024 09:00
891
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Ну що, припиняємо обговорювати Булгакова та Оксану Линів та переходимо на новий рівень.
11 Квіт 2024 15:30
2 944
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Відповідь знайшлася, і доволі легко.
09 Квіт 2024 09:00
2 347
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Колись наші кінематографісти любили піарити свої стрічки фразою «перший український». Типу «перший український фільм жаху», «перша українська комедія», «перший український фільм з високим актором».
30 Бер 2024 14:20
3 399
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду