Де гроші, «Саміт-Книга»? Мстислав Чернов заявив, що видавництво два роки не платить йому авторський гонорар

Де гроші, «Саміт-Книга»? Мстислав Чернов заявив, що видавництво два роки не платить йому авторський гонорар

Ідеться про роман «Часи сновидінь», який вийшов у «Саміт–Книзі» у 2021 році.
Де гроші, «Саміт-Книга»? Мстислав Чернов заявив, що видавництво два роки не платить йому авторський гонорар
Де гроші, «Саміт-Книга»? Мстислав Чернов заявив, що видавництво два роки не платить йому авторський гонорар
26 Вер 2023
0
1987

Журналіст і режисер стрічки «20 днів у Маріуполі» написав про це у фейсбуку:

«Більше двох років тому у видавництві “Саміт-книга” в друк вийшов мій роман “Часи сновидінь”. До цього дня видавництво жодного разу не заплатило мені авторський гонорар. Більш того, вони приховують продажі книги (згідно з авторським договором видавництво має мені звітувати про продажі кожні три місяці).

При цьому власник та директор видавництва постійно використовує моє імʼя для промотування. На всі мої запити вже рік відповідає “завтра”, користуючись тим, що я зайнятий роботою на фронті».

 У зв’язку з цим Чернов заявив, що забороняє використовувати видавництву своє ім’я та книгу для реклами, бо «не хоче мати з ними нічого спільного». Понад те — він просить тих, хто зіткнувся з такою ж проблемою, писати йому, бо є підозри, що такі випадки трапляються часто.

Під дописом одразу почали з’являтися коментарі, які наштовхують на думку, що підозри таки мають підстави. Письменник Олександр Михед дав усім зрозуміти, що вважає видавців із «Саміт-Книги» недоброчесними, і такі вони не одні на нашому книжковому ринку.

Чернов згодом розмістив відповідь від видавництва, яка прилетіла йому одразу після публікації допису. Що не кажіть, а виносити проблеми в публічне поле — часто чи не єдине правильне та ефективне рішення. Щоправда, «Саміту-Книзі», схоже, доведеться напружитися значно більше для порятунку своєї репутації.

Ми також звернулися по коментар до співзасновника та директора видавництва Ігоря Степуріна. Поки повідомлення він не прочитав, але щойно відповість — розмістимо і його позицію. 

А взагалі, якщо говорити про тему грошей у нашому видавничому бізнесі, то автори часто скаржаться на схожі проблеми, порушення своїх прав та  незахищеність. А також — на невеликі гонорари і те, що заробити собі на життя літературою практично неможливо. Окрема тема — виплати перекладачам та літредакторам. Вони роками вказують на те, що їм ставлять дуже обмежені дедлайни, працювати доводиться дуже швидко і тому результат виходить не завжди якісним.

І грошей хотілося б трохи більше. Але це вже окрема тема для розмови.
(ОНОВЛЕНО)
Ігор Степурін відповів на наш запит. Публікуємо його позицію:
«Нам дуже прикро, що склалася така ситуація. Книга Мстислава Чернова "Часи Сновидінь" була видана нашим видавництвом у 2021 році накладом 1000 єкз. Сьогодні книгарні та торгівельні мережі надають звіти виключно за запитом, а наші співробітники у ситуації, що склалася, не завжди оперативно мають можливість реагувати на запити. Ще раз приносим свої вибачення за ситуацію, що склалася, признаємо свою провину. Мстиславу оперативні звіти надіслали і ми завжди на зв'язку з Мстиславом, як і з іншими нашими авторами. Реалізація книги Мстислава Чернова на сьогоднішній день складає 266 книжок. З найбільших мереж: Книгарня "Є" продала 78 книжок, Якабу 73 книжки, Книголенд 18 книжок тощо. Також понад 100 книжок "Часи сновидінь" ми безкоштовно передали до бібліотек деокупованих територій України».
Фото: Mstyslav Chernov / фейсбук
«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
862
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 375
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 111
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 367
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
481
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
739
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду