Антоніо Лукіч зняв кліп для гурту «Жадан і Собаки»: діти, кров, треш і насильство в харківських районах

Антоніо Лукіч зняв кліп для гурту «Жадан і Собаки»: діти, кров, треш і насильство в харківських районах

19 вересня у київській книгарні Readeat відбулася прем’єра кліпу гурту «Жадан і Собаки» на пісню «Рогань».
Антоніо Лукіч зняв кліп для гурту «Жадан і Собаки»: діти, кров, треш і насильство в харківських районах
Антоніо Лукіч зняв кліп для гурту «Жадан і Собаки»: діти, кров, треш і насильство в харківських районах
20 Вер 2023
0
2097

Найбільша столична книгарня насилу вмістила всіх прихильників української панк-команди, а місця поближче до імпровізованої сцени глядачі займали мало не за годину до початку події. 

Режисером кліпу «Рогань» є Антоніо Лукіч, відомий кіноманам за фільмами «Мої думки тихі» та «Люксембург, Люксембург», а його зйомки проходили у харківських районах: на Рогані, яка була під окупацією росіян, і на Салтівці, яка з початку повномасштабного вторгнення зазнає обстрілів.

Сергій Жадан та Антоніо Лукіч, презентуючи відеороботу, розповіли, з чого починалася співпраця.

Сергій Жадан та Антоніо Лукіч

«Пісню “Рогань” ми написали десь узимку-навесні, думали знімати на неї кліп. Є ряд режисерів, яких ми любимо, до яких ми звертаємося, з якими працюємо, але хотілося чогось нового. Бо пісня, з одного боку, дуже “собача”, а з іншого — дуже харківська, а про Харків слід говорити й показувати трохи інакше після 24 лютого. Ми подумали, що ідеальним варіантом є Антоніо Лукіч. Ми йому зателефонували, це була перша ночі, Антоніо був у творчому процесі, знімав черговий блокбастер для Голлівуду. “Антоніо, є невеличкий бюджет на 125 тисяч доларів, ми розуміємо, що це не твоя сума, але, можливо, з огляду на любов до Харкова ти звернеш на нас увагу”, — сказали ми йому. “Ну, у мене є два вільних дні, якщо вас це влаштовує, зніму”, — відповів Антоніо. І приїхав зі своєю командою та зняв просто неймовірний фантастичний кліп», — розповів Сергій Жадан.

Антоніо Лукіч навів свою версію: «Була перша дня, подзвонив Сергій і каже: “Десять тисяч доларів, Харків, поїхали знімати. Гроші готівкою, в гривнях, по курсу на сьогодні”».

У кліпі «Рогань» на фоні потрощених росіянами будинків харківських кварталів розгортається справжній екшн, головними героями в якому є місцеві діти. Що буде, якщо у маленького хлопчика дорослий хуліган вкраде велосипед, а до того ще й відлупцює? Він одягне куртку з написом «Ukraine», продумає план, збере свою дитячу банду — і помста буде не за горами, бо «наші квартали не місце для погані». Нічого не нагадує? «Всі співпадіння випадкові, алюзії спеціальні» — на щось натякає напис у першому кадрі кліпу «Рогань», а от фінальний напис більш ніж прозорий: «Не чіпай чуже, бо отримаєш п*зд* (народна мудрість) ». Попри те, що у кліпі справді багато крові, трешу та насильства, він залишає по собі піднесений  настрій, бо «твориться добро міцними кулаками».

«Нам здається, що ця пісня про правильні речі, про ті речі, які багато кому співзвучні», — каже Сергій Жадан.

Кадр з кліпу «Рогань»

Над кліпом «Рогань» разом із режисером Антоніо Лукічем працювала та сама команда, що знімала фільм «Люксембург, Люксембург». Зокрема, оператор-постановник Михайло Любарський і режисер монтажу Юра Катинський.

За словами режисера, у кліпі «просто маленькі хороші люди перемагають велике зло». Своєю роботою він задоволений, хоча й є побоювання, що кліп може забанити ютуб за «надмірну кількість насилля».

Кадр з кліпу «Рогань»

«Ми знімали в Рогані та Салтівці. Можливо, хтось скаже, що це географічне порушення, але історія насправді точна, це діти з Рогані, але їдуть вони на Салтівку шукати свій велосипед. Це дуже болючий живий музей війни. Дуже тяжкі враження. Особливо від того, що деякі діти, які в нас знімалися, з Салтівки навіть не виїжджали. Ці діти, їх обличчя насправді відбитки того, що там відбувалося. Чесно скажу, у мене взагалі були сумніви, що ми в Харкові знайдемо дітей, але знайшли», — розповідає Антоніо Лукіч.

Пісня про харківський район Рогань у гурту «Жадан і Собаки» з’явилася невипадково. «Рогань — це район, який був захоплений, там стояли росіяни, звідти почалося звільнення Харківщини. Це східна брама міста, яка виходить на Донбас. Ми цю роботу робили з почуттям великої гордості за те, що ми є жителями цього міста», — розповідає харків’янин Жадан.

Перші глядачі, які разом із творчою командою переглянули кліп, вітали творців аплодисментами. А «Жадан і Собаки» порадували прихильників виконанням улюблених пісень, таких як «Мальви» та «Кобзон», прозвучала наживо і «Рогань».

Сергій Жадан «на біс»

У фіналі події влаштували благодійний аукціон. Сценарій кліпу «Рогань» з автографами Сергія Жадана й Антоніо Лукіча був придбаний за 4,5 тисячі гривень.

Далі була кількагодинна автограф-сесія з підписуванням книжок і фото на згадку. «Люди, які приходять до нас на концерти та презентації, з нами на одній хвилі, ми з ними в одному полі сенсів і в розумінні того, яким має бути цей світ», — сказав Сергій Жадан.

Автограф-сесія

Одночасно з показом у Readeat кліп вийшов на всіх стримінгових платформах. Лише на ютубі за перші п’ять годин він зібрав близько 20 тисяч переглядів.

Фото Максима Поліщука / «Детектор медіа»

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
На ютуб-каналі «У ліжку» Олег Скрипка вкотре прокоментував питання мобілізації та звинуватив журналістів у тому, що вони розганяють хейт. За словами музиканта, з інтерв'ю вирізають частини. Отож він — жертва ЗМІ.
22 Квіт 2024 20:30
616
Катерина Городнича
«Антоніна»
Музикант і телеведучий Мирослав Кувалдін спільно з «Культурним десантом» випустив музичне відео «Шо будемо дуть?»
16 Квіт 2024 18:20
826
Марина Крижня
«Антоніна»
У цьому проєкті співачка планує їздити на військові позиції та готувати разом з бійцями.
16 Квіт 2024 17:15
538
Марина Крижня
«Антоніна»
Якби не сториз Тіни Кароль і Меловіна, ми б і не знали, що сьогодні святкує свій день народження Алла Пугачова.
15 Квіт 2024 22:20
1 205
Катерина Городнича
«Антоніна»
Зростає список світових суперзірок, яким зняла музичне відео режисерка Таню Муїньо. В компанію до Гаррі Стайлса, Кеті Перрі, Сема Сміта, Джей Ло та інших додалась тепер і Дуа Ліпа.
12 Квіт 2024 18:00
694
Марина Крижня
«Детектор медіа»
Низка російських медіа повідомляє, що колишня українська телеведуча Регіна Тодоренко, батьки якої проживають в Одесі, отримала російський паспорт.
19 Бер 2024 21:00
9 124
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду