Пробач нам, Джонні Депп, або Як ми все ще віримо російським медіа

Пробач нам, Джонні Депп, або Як ми все ще віримо російським медіа

На актора звалилася лавина критики за відеозвернення до глядачів, яке показали на російській прем’єрі стрічки «Жанна Дюбаррі». Особливо користувачам соцмереж не сподобалася фраза «Бережіть себе та до зустрічі».
Пробач нам, Джонні Депп, або Як ми все ще віримо російським медіа
Пробач нам, Джонні Депп, або Як ми все ще віримо російським медіа
14 Лип 2023
0
7051

У фіналі Каннського кінофестивалю сталося страшне — усі дізналися, що там продають фільми росіянам. Це іронія, звісно. Торгівля з російськими дистриб'юторами — це така собі таємниця Полішинеля. Санкції наче є, але не для всіх. Таке відкрито робили на кіноринку в Берліні, повторилося це й у Каннах. Одразу після оголошення переможців кілька російських прокатників офіційно оголосили, що купили стрічки і навіть призначили дати прокату в Росії. 

Одна з них — «Жанна Дюбаррі» («Фаворитка»), яка й відкривала фестиваль. Це французька робота із Майвен та Джонні Деппом у головних ролях.

Цікаво те, що виконавчим продюсером там був росіянин Костянтин Йолкін, гендиректор компанії Russian World Vision, яка і прокатує цей фільм. В інтерв’ю виданню «Бюллетень кинопрокатчика» він сказав, що збирається продовжити міжнародну діяльність, адже на ринку спостерігає значне потепління до росіян і бачить для себе позитивну динаміку:

«Загалом усі, хто уникав засудження за національною ознакою, так його і уникають. Усі адекватні люди якось лишилися адекватними. Навіть ті компанії, які з політичних причин не можуть собі дозволити працювати з територією РФ, на приватному рівні спілкування уникають конфліктів, що ми робимо і зі свого боку.  Зрештою, рішення залежать від вибору головної компанії чи просто керуючого. 

Взагалі, на рівні особистого спілкування жодних проблем не можу відмітити. Є частина компаній, які, як і раніше, не працюють з Росією або ухвалили рішення не співпрацювати лиш зараз. Є частина, яка не працювала, але почала працювати після берлінського ринку, але зі своїми давніми, перевіреними партнерами. Загалом велика увага до компанії-дистриб’ютора. Здається, кредит довіри почав бути аргументом ще більш вагомим, ніж раніше». 

Взагалі про цю проблему ми писали вже багато разів, у кіноспільноті вона теж активно піднімається. І ось де треба бити у дзвони. Це логічно, адже безліч європейських та американських (крім п’яти великих голлівудських студій, які вийшли з російського ринку ще на початку повномасштабного вторгнення) сплачують податки в Росії. Нерідко ці стрічки паралельно показують і в Україні. Проте ця тема не тригернула наші соцмережі й трохи близько, як відеозвернення Джонні Деппа та його начебто майбутня поїздка до Росії. Це зрозуміло і сумно водночас. Так, Депп відома людина, тому на ймовірну зраду навкого нього повелося так багато людей. А ось нудні ринкові справи— це вже не так цікаво. Хоча збіса важливо. 

Та головне, ця колотнеча означає, що ми досі ведемося на інформацію з російських медіа, а часом і просто телеграм-каналів. Про начебто поїздку актора в Росію нам стало відомо саме з них. Мовляв, він за 370 тисяч доларів записуватиме трек із гуртом «ЯМОРЕ». Цікаво, де це музиканти візьмуть такі гроші, адже в них навіть на пристойні музичні відео не назбиралося. І взагалі, вони страшенно «популярні» – на ютубі мають 8 роликів, половина з яких не назбирали і 200 переглядів. Сам Депп офіційно нічого не заявляв. 

Що стосується відео з привітаннями публіки, то в ньому немає звернень саме до росіян і побажання берегти себе саме їм. Дистриб'ютори в субтитрах навіть дописали фразу «до зустрічі», якої актор не говорив. Завсідники кінофестивалів чи прем’єрних показів чудово знають, що дуже часто актори чи режисери записують короткі привітання для глядачів і вони є здебільшого універсальними. Часом, так, актори вирішують звернутися до публіки в конкретній країні чи на події, але це точно не у випадку Джонні Деппа. 

Офіційні пояснення не забарилися. Генеральний директор кінокомпанії Деппа IN.2 Film у Британії та Європі Стівен Дойтерс опублікував твіт, у якому все це і сказав. Звернення — не для росіян, Джонні в Росію не їде. 

А ось і одне з відео гурту Hollywood Vampires, фронтменом якого є Депп. На концертах зараз вони виконують кавер на пісню Девіда Бові «Heroеs» із візуальним рядом, який показує війну Росії проти України. В кінці він перетворюється не великі жовто-сині прапори. 

«Medialife»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Сподіваюся, ця розмова дасть відповідь на багато питань, які активно обговорюються серед представників кіно- та серіальної індустрії.
28 Квіт 2024 13:00
288
Катерина Городнича
«Антоніна»
У світі, де люди дізнались, що таке сексизм і об’єктивація, конкурси краси поступово втрачають актуальність. А от для штучного інтелекту все тільки починається.
27 Квіт 2024 13:40
436
Катерина Городнича
«Антоніна»
Секція серіалів 19-го конкурсу Держкіно зібрала невеличкий гурток продакшенів, сценаристів і режисерів (до десятка), які рясно розпорошені по всіх 25 заявках розділу.
19 Квіт 2024 17:00
4 241
Марина Крижня
«Антоніна»
Кіберспортивний та спортивний коментатор став гостем нового випуску програми «Пряма червона» з Фоззі та Валерієм Літонінським. Вілат багато говорив про проблеми спортивної журналістики, поностальгував за програмами на телебаченні та зачепив питання грошей.
18 Квіт 2024 16:00
700
Марина Крижня
«Антоніна»
Сьогодні знову кринжуємо від згадки про «хороших» росіян у західних медіа.
17 Квіт 2024 20:00
733
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду