Після критики від українців Елізабет Гілберт написала, що не випускатиме книги про Росію

Після критики від українців Елізабет Гілберт написала, що не випускатиме книги про Росію

На своїй інстаграм-сторінці письменниця повідомила, що всім, хто передзамовив книгу «Сніговий ліс», гроші обов’язково повернуть.
Після критики від українців Елізабет Гілберт написала, що не випускатиме книги про Росію
Після критики від українців Елізабет Гілберт написала, що не випускатиме книги про Росію
12 Черв 2023
0
2984

Днями серед українських книголюбів спалахнув справжній скандал: популярна американська письменниця Елізабет Гілберт («Їсти, молитися, кохати», «Місто дівчат») анонсувала новий роман із назвою «Сніговий ліс» (The Snow Forest). Авторка розповіла, що впродовж першого року ковіду насолоджувалася чарівністю ізоляції та почала думати, а якою могла бути екстремальна версія відокремлення від світу. 

Осяяння прийшло, коли вона дізналася, що колись у Сибіру жила ось така відлюдькувата сім’я, яку пів століття ніхто не помічав. «У моєму романі вам доведеться зустрітися з дуже радикальною сім’єю у засніженому лісі, члени якої випробовують межі свого фізичного та духовного світів. І ви також будете стежити за неймовірною подорожжю жінки, чий шлях зробить її першою, з ким родина перетнеться за багато десятиліть. Я не хочу розповідати занадто багато, але ця зустріч зруйнує та змінить усі їхні життя та буде дивовижнішою, ніж хтось міг собі уявити».

Надихалася Гілберт сім’єю Ликових, які жили в Хакасії і в 1933 році мусили переїздити на Алтай через колективізацію. У 1937 році до них завітали співробітники НКВС, і голова родини Карп Ликов вирішив, що треба ховатися краще. Відтоді все сімейство постійно переїздило в усе більш знелюднені місця, тікаючи від радянської влади. Їх знайшли лише в 1978 році, що викликало широкий резонанс. 

Українці, прочитавши все це, зрозуміли, що, мабуть, на нас чекає чергова історія про те, які росіяни жертви. До того ж письменниця анонсувала вихід роману на лютий 2024 року, а повідомила про це в день підриву росіянами Каховської ГЕС. Це остаточно змусило користувачів піти до Гілберт у коментарі. Ось найпопулярніші з них:

«Як драматично! Книга вийде до річниці війни в Україні. Молодець! Прикро, що є такі безсовісні люди в світі. Поки ми сидимо під ракетами, хтось може писати книги про терористичну державу».

«Роман про Росію? Зараз? Коли росіяни вбивають людей в Україні і відбувається геноцид української нації… Я дуже розчарована»

«Чи враховували ви під час свого дослідження для книги (тому що, безперечно, ви це робили, чи не так?), що історії про росіян у Сибіру ігнорує історичний контекст того, як регіон використовувався як інструмент для політичних репресій та примусових депортацій за сталінського режиму? Ви знаєте, скільки людей там було закатовано, загинуло в таборах? Я щиро сподіваюся, що ця книга не побачить світ, і ви щиро перепросите за свою нечутливість. Ваша колишня читачка і шанувальниця»

«Уявіть собі, якби під час Другої світової війни хтось у США написав книжку про "затишний Берлін"... Повне розчарування».

«Я дуже розчарована новиною про те, що моя улюблена авторка пише свою нову книгу про "таємничу російську душу" в той час, коли я, як і мільйони інших українців, переживаємо жорстоку, варварську, геноцидну війну цих монстрів проти нас. Видавати такі книги зараз — боягузтво. Це романтизує агресора, який нападає на інші країни і жорстоко вбиває там невинних людей».

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Elizabeth Gilbert (@elizabeth_gilbert_writer)

Та, напевне, колишні шанувальники знову повернуться до попереднього статусу. Адже Гілберт зреагувала майже блискавично. Вона записала відео, в якому сказала, що впродовж вікенду отримала надзвичайно багато злих, засмучених, розчарованих і сповнених болю коментарів від українських читачок. «Хочу сказати, що я прочитала, почула та поважаю всі ці повідомлення. Отже, зміню плани і не публікуватиму книгу. Це не час для її виходу. Я не хочу завдавати шкоди людям, які вже стільки натерпілися і продовжують потерпати в такий жахливий спосіб». 

Елізабет Гілберт додала, що в неї є інші проєкти і вона займатиметься ними. Що ж, тут можна лише подякувати письменниці за таку позицію, розуміння і швидку реакцію. І це, до речі, чудовий приклад комунікації, як з боку українців, так і з боку авторки, яка не почала влаштовувати істерику та смертельно ображатися на критику, як це часто роблять вітчизняні знаменитості. 

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Elizabeth Gilbert (@elizabeth_gilbert_writer)

Проте цим діло не скінчилося, бо тепер у коментарі прийшли шанувальники письменниці з інших країн і почали писати те, що ми вже не раз чули. Українці дуже чітко пояснили, у чому конкретно справа, утім багато іноземців використовують аргумент про те, що герої книги були проти радянського режиму і теж жертви. Ну і, звісно, про свободу слова теж згадують. Враховуємо, звісно, що серед коментаторів вже є і ще з’явиться багато ботів. 

«Незважаючи на те, що я ціную турботу Елізабет про своїх читачів, вважаю неправильним заважати художнику творити. Вона сама сказала, що йдеться про людей, які виступили ПРОТИ Радянського Союзу, тому я дійсно не думаю, що вона збиралася публікувати пропаганду на підтримку Росії. Я думаю, що художники певним чином втрачають свободу слова, дозволяючи своїм шанувальникам говорити їм, що публікувати, а що ні. Це також підіграє тим, хто намагається розділити людей. Не всі росіяни погані. Не всі німці були нацистами».

«Хоча я дуже поважаю вас, Ліз, але жахаюся, що ми зараз цензуруємо все російське. А як щодо мільйонів простих росіян? Я прочитала про цю сім’ю після того, як ви про неї написали. І це звучить захоплююче. Це не прославлення Росії. Це відбувалося у минулому столітті!»

«Це все одно, що скасувати російський балет та інше мистецтво. Чи в цьому напрямку ми хочемо рухатися у цьому світі?»

«Привіт, Ліз, я поважаю ваші твори, і, безсумнівно, ви прийняли це рішення від усього серця. Але я хотіла б підкреслити, що для росіян це могла бути дуже важлива книга. Дійсно, приклад того, як протистояти владі, коли ти не згоден, коли хочеш щось змінити і пройти через страх бути покараним, був би дуже корисним».

Коментарі від росіян теж є, і ви можете легко вгадати, що саме вони пишуть. Наприклад:

«Елізабет, дякую… Я росіянка, думаєте, що росіяни не страждають: Я втратила бізнес, не можу їздити на батьківщину, моя мати отруєна ЗМІ, тому я не можу з нею спілкуватися. Багато нормальних людей в Росії теж страждають: немає ліків, люди гинуть на війні. Всі страждають».

Що ж, українці переймалися, що Гілберт напише про страждання нещасних росіян, натомість вони самі прийшли до письменниці і розповідають про свій біль уже зараз. 

Фото: Steve Schofield/ Contour RA




«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
859
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 372
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 109
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 366
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
481
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
738
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду