На фестивалі в Загребі виграла стрічка, профінансована Мінкультом Росії. Організатори це приховали

На фестивалі в Загребі виграла стрічка, профінансована Мінкультом Росії. Організатори це приховали

Анімаційний фільм «Ванлав» Варі Яковлевої отримав гран-прі в секції короткого метру на фестивалі анімації Animafest Zagreb. Організатори події позиціонували цю роботу як незалежну.
На фестивалі в Загребі виграла стрічка, профінансована Мінкультом Росії. Організатори це приховали
На фестивалі в Загребі виграла стрічка, профінансована Мінкультом Росії. Організатори це приховали
12 Черв 2023
0
2260

Проте з’ясувалося, що зафільмована стрічка за підтримки уряду Росії. Про це в себе у фейсбуку написала програмна директорка українського Міжнародного фестивалю актуальної анімації та медіамистецтва LINOLEUM Анастасія Верлінська. Їй вдалося подивитися «Ванлав» в оригінальній версії, де на самому початку є титр, який вказує, що фільм профінансований Міністерством культури РФ. Але для показу в Загребі його вирізали. 

«Вчора Animafest оголосив переможців. Головний приз отримав російський фільм, який фінансується урядом Росії. Так, можливо, ви чули про таке. Той, хто нещодавно залишив цілий регіон без дому і навіть більше — без води. Напевно, ці вступні титри вирізали з фільму і, мабуть, ніде не згадували, що цей фільм з Росії».

У коментарі до Анастасії прийшов один із членів журі фестивалю — нідерландський режисер-аніматор Хіско Хюлсінг. Він підтвердив, що організатори Animafest Zagreb ніде не вказували джерело фінансування стрічки-переможниці. І додав фото каталогу, у якому «Ванлав» навіть не позиціонується як російська. 

«Анастасіє, як член журі я відчуваю себе ошуканим. У каталозі не вказано, що він російський. Я уявлення не мав, що фільм російський чи що він знятий на російські державні гроші. Якби я знав, у нас би була зовсім інша дискусія, оскільки я боровся за український фільм "Маріуполь, сто днів".

Я навіть запросив другий показ, і "Маріуполь, сто днів" був моєю особливою згадкою.

Після того, як було ухвалено рішення нагородити "Ванлав", один із членів журі сказав, що він російський. Ми зробили великий скандал і попросили нашого журі зателефонувати представникам фестивалю, щоб дізнатися, як створювався цей фільм. Нас запевнили, що це перевірено і що це незалежний фільм. На підтвердження своєї правоти додаю дві фотографії з каталогу».

У цих каталогах, як і в титрах фільму, вказано, що майже вся команда — росіяни. Проте це не завадило багатьом глядачам і навіть професіоналам прийняти версію про «незалежність» роботи. Нагадаємо, що така практика вже давно поширена серед російських кінематографістів. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну вони так обходять санкції на фестивалях: приховують державне фінансування своїх робіт, подаються як незалежні або від якихось інших країн. Багато організаторів цих подій, схоже, цілком приймають таку гру. 

На фестивалі Animafest Zagreb відзнаку отримала й українська стрічка «Маріуполь. 100 ночей» Софії Мельник, про неї і пише в коментарі Хіско Хюлсінг. Це була спеціальна згадка він нього як від члена журі. Фільм — історія про дівчинку, що опинилася сама у місті, яке жорстоко знищується. Прототипом стала чотирирічна Аліса, яка пережила облогу Маріуполя, була на «Азовсталі», а під час евакуації росіяни розлучили її з мамою. 

скрин з фільму «Маріуполь. 100 ночей» реж. Софія Мельник

Що ж до «Ванлав», то журі визначили її як історію «про зміну гри влади між жертвою та кривдником». Офіційний опис від команди фільму звучить так: «Додому до молодої пари приходять незнайомці. Неочікувані гості користуються гостинністю дому, провокують пару на необдумані вчинки, що призводить до руйнування порядку та гармонії всередині сім’ї». 

скрин з фільму «Ванлав» реж. Варя Яковлева

Нам теж вдалося подивитися цю стрічку. Йдеться в ній про молоду пару, в якій дівчина любить і турбується про хлопця, якому явно байдужа. Вона викликає сантехніка, за яким до квартири безперешкодно заходять різні чоловіки та нахабно починають наводити свої порядки. Господар квартири не протистоїть цьому, відштовхує та бʼє по обличчю дівчину, яка злякано до нього тулиться, і йде геть. На вулиці на нього одразу нападає група агресивних хуліганів. Літня сусідка на лавці просто за цим спостерігає. Дівчину ґвалтують у квартирі. Причому до процесу приєднуються сусіди.

Уже згадана пані, яка була на лавці, стукає у двері квартири, вочевидь, з бажанням зробити зауваження через гучну музику. Двері відкриває один з чоловіків та показує посвідчення. Пані розвертається і йде до ліфта. Коли всі заснули, дівчина перетворюється на велику кішку і вбиває всіх кривдників. Її побитий чоловік повертається додому, і вони засинають в обіймах одне одного. 

Згодом у коментарі під дописом Анастасії Верлінської прийшов артдиректор Animafest Zagreb Даніель Суліч. Він висловив підтримку Україні, проте написав, що, на його думку, росіяни, які виступили проти війни, мають право брати участь у міжнародних подія. Що ж до лого російського Мінкульту та фінансування, пан Суліч має такі міркування:

«Цей фільм фінансувався з державного бюджету, але виробництво почалося до цього жорстокого нападу. Режисерка — одна із зазначених художниць, яка виступала проти війни і, зрештою, виїхала з країни. Вона вирішила прибрати державного орла зі свого фільму і відмовилася від державного фінансування нового фільму, яке вона отримала на інший фільм».

Інший коментар лишила сербська історикиня анімації Андріяна Ружич, яка закликала «подолати політичні проблеми на фестивалях анімації і оцінювати мистецтво. Адже саме воно допоможе нам подолати демона війни». А ось щодо фінансування, то пані Ружич переконана, що російський Мінкульт керується не пропагандистською метою у своїй роботі, а ефективним розподілом грошей платників податків:

«Ці фільми фінансуються російськими народними грошима, і ви знаєте, що російські аніматори в основному покладаються на це фінансове джерело. Я не згодна з тим, що ми повинні скасовувати, стирати і знищувати фільми російських авторів, тому що вони фінансуються російськими платниками податків. Я була у складі журі Анібара минулого року в Педжі, і ми вирішили нагородити чудовий ізраїльський фільм "Лист до свині" Тала Кантора. Тому що це чудовий фільм, який промовив до наших сердець, і я не можу сказати, що могла би колись схвалити те, що Ізраїль роками чинив з палестинським народом».

У відповідь на це Анастасія написала, що не закликає бойкотувати російських митців, а просто бути чесними та не приховувати інформацію від глядачів. 


Фото: Animafest Zagreb


«MediaLife»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
865
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 379
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 113
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 369
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
484
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
741
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду