«Денис, пришел ли хоть кто-то?» Канал «Дождь» розповідає про мітинги на день народження Навального

«Денис, пришел ли хоть кто-то?» Канал «Дождь» розповідає про мітинги на день народження Навального

4 червня Олексій Навальний відзначав своє 47-річчя. Святкував опозиціонер цю дату у штрафному ізоляторі, а його шанувальники влаштували мітинги в різних країнах. Підтримка росіян виявилася настільки «активною», що це мусили констатувати навіть журналісти «Дождя». Щоправда, як завжди, у причинах такої оказії розбиратися не захотіли.
«Денис, пришел ли хоть кто-то?» Канал «Дождь» розповідає про мітинги на день народження Навального
«Денис, пришел ли хоть кто-то?» Канал «Дождь» розповідає про мітинги на день народження Навального
5 Черв 2023
0
2817

Мітингам за Навального телеканал присвятив 15 хвилин. Глядачам показували зібрання у Тбілісі, Берліні, Парижі та Москві. На початку ефіру ведуча Анна Монгайт нагадує, що попереду в опозиціонера процес, у результаті якого він найімовірніше отримає 30 років ув’язнення. «Те, як він тримається і що він пише з-за ґрат, — одна з небагатьох причин для нас із вами зберігати надію і триматися. Разом і за нього», — говорить ведуча. І далі зачитує послання Навального росіянам, у якому він, схоже, усе ще намагається мотивувати своїх співгромадян на якісь дії, бути сильними, закликає триматися в гуморі та зберігати оптимізм. 

Думаємо, що працівники ізолятора мали б вирізати ці 15 хвилин з «Дождя» і демонструвати Навальному по колу як процес катування. Спочатку показують Тбілісі. Люди з біло-синьо-білими прапорами скандують: «Россия будет свободной» і «Свободу Алексею Навальному». Також є різні плакати з цитатами Навального, наприклад: «Я ничего не боюсь. И вас призываю ничего не бояться».

«На око» можна побачити, як то кажуть, «ліс рук». Журналістка і сама це констатує: «Після початку повномасштабного вторгнення в Україну (хто саме вторгнувся — не кажуть. — MediaLife) у Грузію проїхали більше 100 тисяч росіян. Багато з них досі залишаються в країні. Попри це, сьогоднішня акція зібрала менше сотні людей». 

Ось як це пояснює один з учасників: «Я пов’язую це з тим, що є великі проблеми з тим, що грузинський уряд може потім тебе просто не пустити у випадку, якщо ти виїдеш із Грузії. Багато людей хоче лишати собі таку можливість. І це не значить, що вони у жоден спосіб не беруть участі в тих чи інших протестах. Вони можуть їх робити зовсім по-іншому. Деякі, приміром, поїхали у Брюссель, щоб там взяти участь». 

Інша учасниця знаходить інший аргумент: «Є такий момент, що коли люди їдуть, вони хочуть скинути із себе цей вантаж усіх сумних та складних новин. І хочуть просто жити життя. Вони вже трішки забувають про це. Є таке, на жаль». Схоже, Навальному тепер доведеться писати свої мотиваційні промови ще частіше. І не робити їх занадто сумними, щоб не відвернути травмованих переїздом і новинами співвітчизників. Гедоністичні промови — ось що потрібно. 

Але що робити з переляком росіян в екзилі — поки не дуже зрозуміло. Хоч би в яке місто вони переїдуть  — обовʼязково знайдуть страшну загрозу. Щоб мітингарі були повністю убезпечені від підступних нападів, у Берліні охороняти їх приїхала поліція. Проте біля російського посольства зібралося лише кілька сотень людей. Журналіст у включенні зазначає: «Я б обережно сказав, що тут поки — бо усе лиш почалося — небагато людей». Проте, судячи із подальших фото та відео, берлінські росіяни теж або бояться, або живуть життя. Саме час робити інші плакати з іншими цитатами. Наприклад, щось із Булгакова: «Да, погиб, погиб. Но мы-то ведь живы! Ну не пропадать же из-за этого куриным котлетам де-воляй!». 

Проте кореспондент зберігає оптимізм: «Я б сказав, що на тлі інших таких акцій протесту російської ліберальної діаспори ця поки має вигляд більший».  

І він має рацію, бо наступне включення було з Парижа. Ведуча, яка, схоже, вже навіть не очікує приємних сюрпризів, запитує в колеги: «Денисе, розкажи, будь ласка, чи прийшов хоч хтось цього разу на цю попередньо оголошену міжнародну акцію?». Денис, своєю чергою, показує буквально кілька десятків людей, які зібралися на площі Бастилії. Дехто з них, повідомляє він, написали на плакатах лозунги з «Трьох мушкетерів». І ні, це не «Тысяча чертей» або «Я не сказала "да", милорд… Вы не сказали "нет"». Чомусь вони обрали більш несподіваний варіант: «Один за всех и все за одного».

Кореспондента просять показати мітингарів ближче, тому він іде «в саму гущавину» і навіть показує ляльку Путіна в образі балерини, яку хтось наважився принести. І, зауважте, це попри відсутність на акції поліції для охорони. Денис, як і його берлінський колега, намагається припустити, що з часом люди ще підтягнуться. Але одразу сам мусить зізнатися, що на базарі через дорогу людей, які бажають купити томатів та цукіні, значно більше, ніж тих, хто прагне привітати Олексія Навального з днем народження. 

Показує «Дождь» і столицю Росії. «Вся Москва в автозаках — чекають на масштабні акції. Про всяк випадок. Хоча зрозуміло, що в умовах такого тиску репресивного великих протестів у Росії ніхто не чекає». На фото і відео бачимо людей, які вийшли на одиночні пікети. Їх під руки ведуть в автозаки. Часом вони йдуть і самі. Мітингарі покірно прямують до автівок, іноді пересварюючись із силовиками. Інші протестувальники все це активно знімають на телефони. 

Фото: скриншоти з ефіру телеканалу «Дождь»



«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Катерина Городнича
«Антоніна»
Як ми могли пропустити такий чудовий розділ на сайті 24 Каналу? Love24 існує вже 10 місяців, і «ви не повірите», «це взірвало інтернет», «він у труні, а вона в білій сукні». Ми з Антоніною дуже любимо треш, тому весь день займалися читанням.
25 Квіт 2024 16:20
579
Марина Крижня
«Антоніна»
Здається, у Дмитра Гордона та пірамідок «Ю Шинсе» підростає конкурент.
25 Квіт 2024 14:50
373
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
Називається фільм «Предатели», і через нього вже другий тиждень як пересралися всі російські «опозиціонери».
24 Квіт 2024 21:20
800
Катерина Городнича
«Антоніна»
Найвідоміший у Британії ведучий вечірніх новин, Г’ю Едвардс, після сексуального скандалу, який триває вже 10 місяців, був змушений звільнитися.
24 Квіт 2024 11:00
1 187
Марина Крижня
«Антоніна»
Три тижні тому канал СТБ випустив одинадцятий випуск «Супермами», який зараз обговорюють у соцмережах. Брат однієї з учасниць, яка родом з Луганщини, воював за росіян у 2016 році, але нібито цього сам не хотів. Вона ж, як вважають деякі користувачі соцмереж, розповіла свою версію подій, відмінну від правди.
22 Квіт 2024 17:00
386
Ольга Семенюк
«Антоніна»
Свята Галичина. Скільки праведного й мемасного в цьому словосполученні. Тілько ві Львові фраза «Де у вас тут найближча греко-католицька церква» – не жарт, а дійсність.
22 Квіт 2024 10:40
558
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду