Старість близько. Про «дідусів» та «стареньких» в українських новинах

Старість близько. Про «дідусів» та «стареньких» в українських новинах

Колеги часто в різних матеріалах називають героїв «дідусь», «бабуся», «старенька» і так далі.
Старість близько. Про «дідусів» та «стареньких» в українських новинах
Старість близько. Про «дідусів» та «стареньких» в українських новинах
4 Черв 2023
0
1368
От сюжет на телеку, наприклад. Йдеться про пані Ларису, яка щось там коментує. І журналіст робить закадр: «Старенька стверджує, що комунальники у той день не не приїздили».
Мене завжди це виводило із себе. Яка у чорта «старенька»? Що це взагалі за характеристика людини у новинах? Стилістично це десь у тому ж сентиментально-пестливому переліку, що і «діточки». Не кажу про те, що «бабусею», принаймні у медіа, годилось би називати жінку, у якої є онуки і саме про це йдеться у матеріалі. Але навіть не це погано. Дуже часто ти бачиш на екрані людину років 65, а журналіст вирішує, що це вже бабулєнція «одною ногою у могилі».
Можна було стереотипово подумати, що це проблема української новинної журналістики, в якій працюють переважно дуже молоді люди (бо ж не буде поважний спеціаліст «бігати з мікрофоном»). Часто в юному віці нам здається, що 50 років — це вже щось дуже давнє та сивочоле. Ну, але ж є випускові редактори, які можуть щось із цим зробити. Але ні. «Бабусі» з «дідусями» і далі стають героями новин у великих кількостях. 
Те саме постійно з цими розмовами про «давай рожай». Бо ж понарожають тут сорокалєтні, а дітям потім у старших класах не на діскатєкі бігай, а матеру доглядай, у якої вже Альцгеймер, вставна щелепа і ціпок.
І ось ми знову тут. 62-річний охоронець лікарні Віктор Мошкін у нас виявився «дідусем». Як у медіа, так і в соцмережах. І йдеться не лише про слово, а й про те, як саме про нього пишуть. Наче це немічна людина, яка просто доживає свого віку. Усього 62 роки! Ви там шо, геть ку-ку? У вас взагалі життя коли закінчується? Після університету? Може, статтю напишете «Чого не можна носити жінкам після 30»? Ой, сорі, вона вже написана у різних варіаціях. Там кажуть, що я мушу викинути половину свого гардеробу, синій лак для нігтів і готуватися до земельки. І одразу приклад з життя: колись одна пані зробила мені зауваження стосовно зачіски в ефірі. «У вашому віці, — написала вона, — таке волосся вже недоречне». Це було просто випрямлене волосся. Мені — 36 років. Вік хімії та кандібобера. Ще кілька років і, боюся, доведеться переходити у категорію «стареньких».
 
У звʼязку з цим усім поспішаю нагадати, що актору Олексію Горбунову — 61, Станіставу Боклану — 63, а Лесю Подервʼянському — 70. Дідусі непогано збереглися. 
Фото: Олексій Арунян, «Ґрати»
«Детектор медіа»
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Лєна Чиченіна
«Антоніна»
І тут ми поговоримо не лише про зашкварних – пройдемося по нормальних теж, але не надто компетентних. А також про тих, хто просто лунає щодень із кожної праски.
16 Квіт 2024 18:00
6 613
«Антоніна»
Колись я там теж працювала — режисеркою монтажу на новинах. Але в якийсь момент вирішила плюнути на все це.
10 Квіт 2024 12:30
3 436
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду