Я не говорив про пеньюари. Сергій Марченко відповів на резонансний матеріал «Бізнес Цензора»

Я не говорив про пеньюари. Сергій Марченко відповів на резонансний матеріал «Бізнес Цензора»

Нині в соцмережах активно обговорюють міністра фінансів Сергія Марченка. Усе через матеріал, який з’явився у виданні «Бізнес Цензор» із заголовком «"А якщо військові замовлять собі пеньюари?": Мінфін вимагає від волонтерів заплатити 19,5% зі зборів».
Я не говорив про пеньюари. Сергій Марченко відповів на резонансний матеріал «Бізнес Цензора»
Я не говорив про пеньюари. Сергій Марченко відповів на резонансний матеріал «Бізнес Цензора»
1 Черв 2023
0
3023

Видання пише, що Мінфін претендує на 19,5 відсотків від сум, які збирають волонтери. Авторка Тетяна Коломиченко наводить приклад зборів на FPV-дрони у межах проєкту «Люті пташки». Гроші йшли на рахунок фонду Dignitas та на монобанку співзасновника Центру підтримки аеророзвідки Ігоря Луценка. У травні на його рахунку опинилося 20 мільйонів гривень, які він перерахував на закупівлю дронів. А згодом дізнався, що мусить заплатити 4 мільйони податків. 

Далі в матеріалі йдеться не лише про податки для волонтерів, а й про перелік товарів, вартість яких не оподатковується. З того, що потрібно для армії, там є лише тепловізори. Авторка матеріалу цитує волонтерів, які стверджують, що Мінфін блокує розширення цього списку. Зокрема, є слова Любові Шипович, яка згадує фразу, почуту на зустрічі в міністерстві: «А якщо військові замовлять пеньюари?». 

Цю фразу ми бачимо в заголовку поряд із фото Сергія Марченка, отже, читачі приписали цей «жарт» саме йому і почали постити гнівні дописи в соцмережах. На це зреагував сам міністр і теж написав пост у фейсбуку.

«Фразу про “пеньюари” та будь-які інші фрази, які можуть когось образити чи знецінити, я не говорив. І прошу всі ЗМІ, які поширили таку інформацію, це врахувати і спростувати!»

 

Щодо оподаткування, то пан Марченко пише таке:

«Хочу запевнити, що жодних податків з тих товарів, які передаються ЗСУ, сплачувати не потрібно. Це діюча норма Податкового кодексу. Тут не може бути жодних інших тлумачень. Наголошую, ті волонтери, хто офіційно ведуть свою діяльність для допомоги армії, — не сплачує ЖОДНИХ податків!»

Щоправда, багатьох користувачів ці пояснення не заспокоїли, бо вимог піти у відставку — десятки. Крім цього коментатори не розуміють, що таке «офіційне волонтерство», і зауважують, що проблема в оподаткуванні не лише товарів, але й зібраних сум. А ще називають міністра «Cерьога пеньюар», і є серйозний ризик, що це прізвисько лишиться з Марченком надовго. 

Прокоментувала ситуацію і Любов Шипович:

«Сьогодні (четвер) зустрілась з міністром фінансів Сергієм Марченком. Міністр сказав, що не знав про проблему і слова своїх співробітників про "пеньюари" і "квіточки" не розділяє, волонтерам за роботу вдячний, але боїться зловживань, якщо розширити перелік товарів занадто широко. І запропонував на Кабміні винести пропозицію про визначення спецпредставника від уряду, який буде співпрацювати з волонтерами і фондами для оперативного вирішення питань і запобігання застряганню важливих для оборони документів в міністерських кабінетах. Загалом вийшло досить конструктивно, але давайте дочекаємось результатів».

Одним із висновків з цієї ситуації є чергове підтвердження того, що без «срачу» в соцмережах багато справ у нас не рушають з місця. Самі волонтери стверджують, що поки доводиться вирішувати проблеми та непорозуміння з державою саме в такий спосіб. Хоча і наголошують, що воліли б цього уникати. 

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
У квітні письменниця приїхала в Сараєво на резиденцію не тільки ходити по барах (вона сама писала в сториз, що «може скластися враження, що я лише по барах ходжу»), а досліджувати спільне й відмінне у війні в Україні та Боснії. І зараз вона наривається на черговий скандал — побила горщики з користувачкою соцмережі.
20 Квіт 2024 09:00
876
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 400
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 122
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 380
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
488
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
744
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду