Як Камалія та колишній член партії Шарія представляли Україну в Каннах

Як Камалія та колишній член партії Шарія представляли Україну в Каннах

Злі язики плещуть, що Каннський кінофестиваль нині — без українського порядку денного. Але це неправда. Хоч у найбільш обговорюваних програмах наших стрічок і немає, проте багато кіношників зараз на фестивалі. І не лише кіношників.
Як Камалія та колишній член партії Шарія представляли Україну в Каннах
Як Камалія та колишній член партії Шарія представляли Україну в Каннах
24 Трав 2023
0
2575

Співачка Камалія активно постить у себе в інстаграмі світлини та відео з різних активностей у Каннах. Ось вона з чоловіком (чи колишнім чоловіком — не будемо лізти в ці розбірки) Захуром. Обоє — у жовто-синьому. Камалія підписала це фото так: «Ми разом із Захуром представляємо Україну в усій її красі на Каннському міжнародному кінофестивалі».

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Kamaliya (@kamaliyaofficial)

Культурні амбасадори, на яких ми заслуговуємо, — нічого й додати. Хоча є невеличкий момент. На задньому плані ми бачимо фотографів, які практично не звертають уваги на наших героїв. Схожу картину ви можете побачити на світлинах багатьох блогерів, співаків чи телеведучих, які намагаються показати, що ось, вони теж на червоній доріжці серед знаменитостей світового масштабу. Таку фотку можуть зробити їхні помічники чи піарники, а не фотографи з акредитованих видань. 

Але де Камалія точно була зіркою, так це на події з назвою Ukrainian Fashion Film Festival, про яку ми вже писали. Її організував FashionTv Ua на одній із вілл, а анонси обіцяли ось таке: 

«Ukrainian Fashion Film Festival — обов’язкова подія для любителів моди! Очікуйте на приголомшливі покази, фільми про моду, які надихають, та захопливі виступи експертів галузі. Це чудова можливість зануритися в українську культуру та поспілкуватися з однодумцями. Не пропустіть цю захопливу подію!»

Зізнаємося, ми дуже скептично поставилися до цих обіцянок. Ще й враховуючи, що слоган у них був «Паростки прадавнього коріння». Тому пішли в інстаграм шукати сторіз із події, аби, можливо, переконатися, що були злими та несправедливими до організаторів. Але ні. Ви й самі можете знайти безліч відео та переконатися, що ніяким обіцяним «кутюром» там і не пахло, а сама атмосфера нагадувала провінційні концерти на День міста. І Камалія там займала центральне місце, співаючи різних патріотичних пісень зі словами «Ми, українці, — незламний народ» та «Be Brave Like Ukraine». 

А також приймаючи привітання з днем народження. Нічого не маємо проти Камалії та її творчості, але обирати її для позиціювання української культури під час багато в чому навіть снобістського фестивалю — не найкраща ідея. Ось один із відгуків. 

І ще важливе. Організатори цього свята гламуру в анонсах розмістили лого Держкіно як інформаційного патнера. Представники Держкіно після хвилі критики заявили, що не мають жодного стосунку до цієї події, а дозволу на використання лого не давали. Або Держкіно щось недоговорює, або організатори Ukrainian Fashion Film Festival мали думку інституції десь у себе в портмоне. Бо лого Держкіно легко можна роздивитися на банері та анонсах.

Один із них постить організаторка події та українська Анджеліна Джолі — Юлія Сосюкіна. Принаймні, так стверджує заголовок статті, яку можна знайти в одному з її дописів. Ми написали Юлії повідомлення з проханням пояснити цю ситуацію, але відповіді не отримали.    

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Juliyax (@juliya_julci)

Та це ще не все. Як пам’ятаєте, у Каннах працює український павільйон. Це таке місце, де кінематографісти представляють свої здобутки, проєкти, запрошують колег із різних країн, щоб запартнеритися та подружитися. Такі комунікації страшенно важливі, бо дають можливість знімати спільні проєкти, отримувати фінансування та знаходити хороших знайомих на різних ринках. Ну, а для Держкіно такі звʼязки ще важливіші, бо нині вони кажуть, що для донесення своєї позиції з різних питань хіба пишуть листи в різні організації, на які часто не отримують навіть відповіді. 

І от Держкіно постить у фейсбуку звіт із чергової події — презентації «захопливих» проєктів. Серед учасників ми бачимо такого собі Максима Фірсенка, який представляє кросплатформовий серіал «Щоденник Локі», «за сюжетом якого боги живуть у світі людей під їхніми обличчями та насолоджуються життям. Кожен отримує "задоволення" та "силу" у своєму шляху. Проте все змінюється, коли до богів доходить інформація, що Локі втік з ув'язнення і тепер їхній звичний світоустрій під загрозою». Що це за українська відповідь всесвіту Marvel — розберемося потім, а зараз нас цікавлять Максим Фірсенко та його темне минуле. 

Він справді був у партії Анатолія Шарія і навіть планував пройти як мажоритарник у Верховну Раду. Свідчення цієї діяльності нині потерті, зокрема багато відео вже недоступні. Але не всі. Бо завдяки ютуб-каналу «Редакція — инфа из Одессы» та інтерв’ю за 2019 рік ми можемо насолодитися різними цікавими цитатами людини, яка нині в офіційному павільйоні представляє українське кіно. 

Отже, пан Максим із червоною кулькою на піджаку говорить таке:

«Я вивчав феномен Анатолія ще до усіх цих подій. У 2014 році була велика інформаційна війна, причому дуже дурна, дуже багато фейків було, які Анатолій викривав. Він викривав не лише українські фейки, але і російські. І чомусь його одразу занесли до категорії проросійських лиш тому, що він говорив: дивіться, тут брешуть».

«Меседжі, які Анатолій тоді говорив, сьогодні вже згадуються іншими політичними діячами й тими політичними силами, які ще вчора це заперечували».

«У нас відбувалося перезавантаження усієї політичної системи, і коли Анатолій сказав, що він збирає партію, а у нас був в принципі відкритий діалог з Анатолієм до цього… Я сам написав і кажу: "Хочу!". Він каже: "Ок, хочеш — йди. Ти хлопець хороший"». 

«Я, до того ж, ще є у складі Української кіноакадемії. Під час номінування там теж є практично весь український продукт. Іноді так, іноді — тягар (дивитися українське кіно — «ДМ»). На жаль, українське кіно ще далеке від того, щоб люди із задоволенням чекали і такі: вау, нарешті український фільм йде!»

Остання цитата особливо цікава, враховуючи якість стрічок, знятих чи продюсованих самим Фірсенком. І в Українській кіноакадемії він такий не один, тому ми просто вчергове подивуємося неперебірливості, з якою туди часом приймають людей. 

Ось короткометражка «Покоління» 2011 року. Ветеран Другої світової з георгіївською стрічкою їде у маршрутці. На виході водій агресивно вимагає від нього оплати і каже: «Діду, стріляв би ти гірше, жили б зараз в Європі, пили б пиво баварське». Бажання водія миттєво збувається, в його маршрутці на на вулиці з’являються німецькі солдати, вони довго його б’ють і потім виливають на голову кухоль пива зі словами «русіш швайн». Оцінити рівень режисури, сценарію та акторської гри можете самі. 

У фільмографії Фірсенка є й інші стрічки, сам він позиціює себе передусім як продюсера. Проте жодної успішної чи бодай помітної роботи в нього поки немає. Попри це й попри членство в партії Шарія, він, як бачимо, має підтримку від Держкіно та можливість представляти свою роботу на такому поважному майданчику.

«MediaLife»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Інколи заходиш на ютуб і бачиш відео з написами: «Україні доведеться на це піти», «Буде ще важче, ніж зараз», «Скоро буде два масовані ракетні обстріли?». Хочеться його закрити і лягти в помиральну яму. Про канали, які викладають відео з такими обкладинками, і поговоримо.
10 Квіт 2024 16:30
268
Лєна Чиченіна
Ідеться про шоу ведучої «Моя історія». Це вже другий сезон, між іншим. І він, як і перший, дуже патріотичний.
03 Квіт 2024 09:00
869
Марина Крижня
Те, що в «Дизель шоу» всі жарти побудовані на стереотипах, — не новина, і здавалося б, що тут знову обговорювати. Але мовчати, коли нам показують кринж, неможливо. Бо шоу стабільно має високі рейтинги не лише на телебаченні (ICTV2), а й на диджитал-платформах.
02 Квіт 2024 09:00
1 760
Марина Крижня
Як пишуть росіяни, «Рувікі» — суверенний аналог «Вікіпедії». Я б навіть сказала, що аналоговнєтний. То ж пропоную поглянути, що ж пишуть у цій «онлайн-енциклопедії».
29 Бер 2024 22:50
1 419
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
А разом із ним бідкаються й підписники. Щоправда, не всі.
18 Бер 2024 18:30
453 123
Марина Крижня
«Детектор медіа»
Акторка звернула увагу на відео з ютуб-каналу «Star корупція», у якому йдеться про те, що Ірма Вітовська нібито «вказала на можливе завершення своєї акторської кар’єри».
06 Бер 2024 19:20
1 010
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду