Держкіно везе у Канни гламур, кутюр, Камалію і партнера Єрмака

Держкіно везе у Канни гламур, кутюр, Камалію і партнера Єрмака

Якщо немає фільмів, то буде гламур. Держкіно планує організувати під час Каннського кінофестивалю фешн-вечірку. Вхідний квиток - 200 євро. Кінематографісти знову обурені.
Держкіно везе у Канни гламур, кутюр, Камалію і партнера Єрмака
Держкіно везе у Канни гламур, кутюр, Камалію і партнера Єрмака
12 Трав 2023
1
4885

В українській кінотусовці останнім часом бідкаються, що Каннський кінофестиваль відбудеться без українських фільмів в основних програмах. Причин тому називається багато, але вже традиційно кіношники активно тицяють пальцями у Держкіно. Інституція, кажуть, займається незрозуміло чим, аби не ділом. Комунікацією із впливовими іноземними колегами, наприклад. Ну чи там, формуванням державної кінополітики. І знову своїми пальцями тицяють, у бік вже конкретно Марини Кудерчук, бо яка там комунікація, якщо голова Держкіно навіть англійською не говорить. 

Але усім цим хейтерам готується гідна і несподівана відповідь. У самісінький розпал Каннського кінофестивалю на такій собі віллі Домерг Держкіно влаштує ні що інше як Ukrainian Fashion Film Festival. Його анонс знайшла журналістка Дарія Бадьйор. Перше ж речення анонсу має точно заінтригувати публіку: “Приготуйтеся до гламурного показу найкращих українських фільмів про моду”. Шкода, що французи не зможуть оцінити слоган цієї події, проте це можемо зробити ми. Тримайтеся, він звучить так: “Паростки прадавнього коріння”. І не розслабляємося, бо далі, за усіма законами хорошого трилера, напруга лише наростає. 

“Ukrainian Fashion Film Festival — обов’язкова подія для любителів моди!”, — повідомляє французам Держкіно. “Очікуйте на приголомшливі покази, фільми про моду, які надихають та захоплюючі виступи експертів галузі. Це чудова можливість зануритися в українську культуру та поспілкуватися з однодумцями. Не пропустіть цю захоплюючу подію!”. У мешканців Канн та гостей міста після цього не лишається жодних шансів – треба йти. 

Щоправда, в анонсі немає переліку жодних фільмів про моду, а лише “Під час бойових дій” Артема Колюбаєва голови Ради з державної підтримки кінематографії та партнера голови ОП Андрія Єрмака. Того самого, про якого три місяці тому BIHUS info виклали розслідування із назвою “Як кіносоратник Єрмака увійшов в бізнес будівельного магната Столара”. До речі, Фейсбук-сторінка у пана Колюбаєва закрита, як і у Марини Кудерчук. Цією стрічкою Держкіно “демонструє досягнення сучасної української кіноіндустрії”. 

Далі грамурну публіку обіцяють дивувати українськими стравами, “дадуть відчути глибину української душі” сучасним мистецтвом а ще “в інтимній обстановці українські виконавці вразять гостей своєю музикою”. Але особисто мене до глибини душі вразила навіть не стилістика піарників-початківців, а інше – Fashion Show. “Найкращі українські дизайнери продемонструють суть української моди – її драйв, етнічні впливи та кутюр. У показах візьмуть участь найяскравіші українські моделі”. І змусило мене здригнутися лиш одне слово – “кутюр”. Впевнена, що французи й взагалі очманіють. І ось чому. 

Справа в тім, що з ось цим кутюром потрібно бути страх як обережними, чого у нашому інформаційному просторі не звикли робити. Бо це слово позначає не якийсь там дизайнерський одяг, а той, який створений за десятками різних правил, це і ручна робота, одиничний екземпляр, але головне – називати свої колекції кутюрними мають право лише французькі будинки моди, та й лиш ті, які відповідають усім необхідним високим критеріям.

Французи, а надто люди “в темі”, ставляться до цього з величезним пієтетом та прискіпливістю. Якщо хочете, кутюр – це їхнє національне надбання. І якщо їм покажуть одяг від умовного Андре Тана і ще й назвуть його “кутюр’є” — усім будуть гайки. Тоді вже для повного ефекту Держкіно, аби остаточно зганьбитися, має на цій вечірці влаштувати дегустацію “советского шампанського” і “закарпатського коньяку”. Щоб закріпити ефект, уявіть, що вас зібралися пригощати “російським борщем”. Культурна комунікація як вона є. 

Після цього всього вкурвленим модникам запропонують живі виступи Олега Скрипки, Камалії, Влада Ситника та Козака Сіромахи. Вхідний квиток – 200 євро.

І ще цікавий момент. На фото серед організаторів Держкіно прописана українська його назва – Державне агентство України з питань кіно. А ось у тексті анонсу ми вже бачимо інше – FTV UA (тут зрозуміло – Fashion Tv Ua) та National Ukrainian Movie Agency. І хто його зна, що то таке, адже англійською назва інституції буде Ukrainian State Film Agency. Невже у Держкіно неправильно переклали власну ж назву?

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Hg
342 дн. тому
Це жах і ганьба. Скільки бюджету розпиляли?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Марина Крижня
«Антоніна»
Дехто вже навіть пише, шо ніколи не даватиме коментарів цьому виданню.
16 Квіт 2024 23:15
1 086
Катерина Городнича
«Антоніна»
Свіжу дискусію підвезли. Леся Ганжа, колишня журналістка, комунікаційниця, громадська діячка, а нині військовослужбовиця, змусила частину фейсбучної публіки обговорювати доречність фешенебельних івентів.
15 Квіт 2024 13:30
1 034
Лєна Чиченіна
Ім'я юристки та колишньої заступниці міністра оборони відучора полощуть по всіх соцмережах.
13 Квіт 2024 15:35
3 257
Катерина Городнича
«Антоніна»
А от і не припиняємо обговорювати Линів, як ми сподівалися ще напередодні через новий срач навколо Сергія Лозниці.
12 Квіт 2024 10:00
441
Катерина Городнича
«Антоніна»
Хореограф дав інтерв’ю проєкту «Плюсів» «Наодинці», де пояснив, чому, живучи в Україні 18 років, досі не говорить українською.
11 Квіт 2024 22:20
712
Марина Крижня
«Антоніна»
І вчергове звинуватив генпродюсера каналу Володимира Завадюка.
11 Квіт 2024 12:00
9 682
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду