ISW: Путін втратив контроль над російським інфопростором

ISW: Путін втратив контроль над російським інфопростором

Напередодні речниця МЗС Росії Марія Захарова також заявила, що у Кремлі точиться внутрішня боротьба.
ISW: Путін втратив контроль над російським інфопростором
ISW: Путін втратив контроль над російським інфопростором
12 Бер 2023
0
2002

Президент Росії Володимир Путін втратив централізований контроль над російським інформаційним простором. Такі висновки зробив Інститут вивчення війни (ISW).  

Як повідомив ISW у звіті, 11 березня кремлівські пропагандисти, науковці та прихильники ідеї «Новоросії» у Москві провели форум «Практичні та технологічні аспекти інформаційно-когнітивної війни в сучасних реаліях». Під час панельної дискусії речниця МЗС країни-агресора Марія Захарова заявила, що Кремль втратив централізований контроль над внутрішнім інфопростором Росії, а між невизначеними кремлівськими «елітами» точиться боротьба.

Аналітики зазначили, що заява Захарової підтверджує кілька оцінок:

  • між ключовими членами найближчого оточення Путіна існує внутрішня боротьба в Кремлі;
  • російський президент значною мірою поступився інформаційним простором країни; 
  • Путін не в змозі вжити рішучих заходів для відновлення контролю над цим інфопростором.

Окрім цього, у звіті йдеться про те, що фінансист групи «Вагнер» Євген Пригожин заявив, що після битви за Бахмут він перетворить угрупування на жорстку ідеологічну елітну військову організацію та розпочне нову хвилю вербування.

За даними аналітиків, останнім часом «Вагнер» розширює рекрутингові центри по всій Росії, включно з центрами та програмами, орієнтованими на вербування молоді. ISW посилається, зокрема, на інформацію російського опозиційного джерела новин про те, що Міністерство освіти в Мурманській області включило співробітників «Вагнера» на профорієнтаційний урок, щоб розповісти «героїчні історії» та популяризувати молодіжну групу «Вагнерьонок» і літній табір у Криму.

«Можливо, Пригожин намагається реструктуризувати групу "Вагнера" в жорстку ідеологічну елітну військову організацію, щоб відіграти особливу роль серед російських сил в Україні, оскільки її колишня роль у забезпеченні виключно тактичних переваг зникає з ймовірною кульмінацією угрупування навколо Бахмута», — припустили спеціалісти.

Нагадаємо, постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ заявив, що російська влада намагається консолідувати та мобілізувати росіян з огляду на загальний провал воєнної авантюри в Україні. Для цього вони мусять знайти нову ідеологію для виправдання своєї агресивної війни.

За його словами, нещодавно представники Росії ще намагалися запевнити Постійну раду ОБСЄ, що все йде за початковими планами.

Аналітики ISW вважають, що своєю риторикою президент Росії Володимир Путін у відповідь на невдачі загарбників на полі бою намагається звинуватити Україну і Захід у загрозі існуванню РФ. Таким чином він пробує підживлювати підтримку війни як екзистенційної в самій Росії і розпалювати побоювання на Заході щодо нестабільності після ймовірного розпаду Росії.

Ілюстративне фото: скриншот з відео на ютуб-каналі KamilMagaev

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 142
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 259
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 263
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 970
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 264
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду