Що хорошого №9: Малюк Грут, Кокотюха та повстання машин

Що хорошого №9: Малюк Грут, Кокотюха та повстання машин

9 Жовтня 2022
1711
9 Жовтня 2022
10:00

Що хорошого №9: Малюк Грут, Кокотюха та повстання машин

1711
Цього тижня вчимося ставити нормальні тире, дивимося пародійне шоу про футболістів та читаємо Кокотюху. І це не блеф.
Що хорошого №9: Малюк Грут, Кокотюха та повстання машин
Що хорошого №9: Малюк Грут, Кокотюха та повстання машин

«Детектор медіа» постійно критикує, тож на противагу негативу ми вирішили запустити моніторинг хорошого. Щотижневий список рекомендацій від наших авторів, де вони радять гарні речі: комікси, балет, ютуб-канали чи будь-що інше. Це вже дев'ятий випуск «Що хорошого» — перший, другий, третій, четвертий, п’ятий, шостий, сьомий та восьмий тут. Діліться в коментарях враженнями та власними рекомендаціями. І приємного!

Отар Довженко

Знаєте, що мене бісить? Ні, мене бісить багато речей, але є одна, яка доводить редактора в мені до сказу. Це маленька річ — власне, занадто маленька. Дефіс замість тире. Тобто коли замість «Вася — лох» пишуть «Вася - лох». І це, звісно, видає в мені ґраммар наці, але що вдієш: це саме той різновид нацизму, існування якого в Україні неможливо заперечити.

Коли просиш людей не вживати дефіс замість тире, деякі з них зовсім не розуміють, яка кому різниця, довша риска чи коротша (скажімо так, це протилежність ґраммар наці… граматичні марксисти?).  Але більшість питає: «А де на клавіатурі це твоє довге тире?» Деякі шукають, але знаходять оце  –; а це не тире, а мінус. Мінус замість тире мене не бісить, але трохи засмучує.

Розв’язати цю проблему допомагає розкладка клавіатури different Ukrainian, яку можна абсолютно безкоштовно скачати тут. Коли ви її встановили, натискання одночасно Alt і - народжує тире ідеальної довжини —.  

Єдиний мінус: коли ви призвичаїлись до довгого тире, працювати на чужому комп’ютері, де нема такої опції, стає фізично боляче. 

Гюнель Бабакішієва

Що відбудеться, якщо елітні футболісти і тренери житимуть під одним дахом? Відповідь на це дає мультиплікаційне «реаліті» шоу від B/R Football. Однозначно рекомендую його всім футбольним фанатам. Для того щоб оцінити всі жарти, потрібно бути в контексті футбольних і навколофутбольних новин. Це тонка, а іноді й «товста» сатира на топових футболістів і тренерів — на їхні характери, звички, особливості спілкування. Автори гіпертрофують якості гравців і показують, як вони могли б виглядати поза камерами, диктофонами та пресконференціями, якими могли б бути їх справжні емоції. Наприклад, Мессі носить на руці ляльку-маріонетку: Лео говорить стандартні правильні речі, а лялька (насправді той же Мессі) озвучує його справжні думки. Їх протистояння з Кріштіано Роналдо обігрується в кількох серіях, і це дуже смішно (особливо їхня вечеря в ресторані Еріка Кантони). 

В кожній серії обігруються конкретні інфоприводи й ситуації в гіперболізований манері. Наприклад, Салах і Рамос, які мають конфлікт, стають сіамськими близнюками, Мауріньо намагається здобути прихильність футболістів дивними вечірками, ніхто не розуміє Гаррі Кейна, Клопп і Гвардіола хочуть переманити Мессі в Англію шампанським і в'язаним светром, Кріштіано в депресії, що в нього тіло 23-річного, а не 22-річного. Запрошую до перегляду.

Віка Наместнік

Ярослав Зубченко щотижня так натхненно закликає нас до написання тексту «Що хорошого», що рідко можеш пройти повз. Тож довелось відкривати свою електронну бібліотеку й пошукати щось, що можна було би порадити вам. І таки знайшла! Я дуже люблю детективи. А що може бути кращим, ніж детектив, написаний українською? Правильно — детектив, події якого розгортаються в Україні. А коли в головній ролі ще й жінка-детектив — це вже просто джек-пот. Ба більше, я не лише вам пораджу почитати ці книжки, а з величезним задоволенням іще раз перечитаю їх сама. 

Київ, вулицями якого ходжу щодня… Галасливі, метушливі, сучасні й разом із тим — такі древні й величні. Чернігів — місто, в яке я закохалася з першого візиту. Місто з неймовірною енергетикою і чарівністю. Саме в цих двох містах відбуваються події детективів Андрія Кокотюхи «Розбите дзеркало» та «Лихе око. Павутиння мороку». Знайомі пейзажі, приправлені містикою та хитросплетіннями злодійських задумів. Не буду писати спойлери, скажу лише, що книжки правда чудові.

А якщо хочете зануритись у події літ давно минулих і прогулятися, нехай і уявно, вулицями старого Києва, відчути красу старовинних двориків, почути цокіт каблучків по бруківці, — то для вас ще дві книжки про жінку-детектива «Життя на карту. Київська сищиця» і «Зламані іграшки. Київська сищиця». Піду пошукаю, можливо вже й продовженння цих серій є.

Юля Зелінська

Сміялись навіть сурові та відважні ТРОшники Києва. Моя рекомендація — мультик про наймиліше створіння всесвіту Marvel — маля Грута (мого юлюбленця з «Вартових галактики 2»). Прем’єра анімації відбулася 10 серпня 2022 року. В українському перекладі вже можна знайти 5 серій. Хоча, будьмо відвертими, який там переклад потрібен для героя з єдиною фразою «Я є Грут» :) Дивіться та радійте пригодам смішнючого Грута.

Ярослав Зубченко

Я недостатньо фінансово грамотний, щоби приймати зважені рішення. Але коли побачив прогноз Кабміну на наступний рік (долар по 42+). Та оцінки засновника мережі «Алло», що електроніка до кінця року може подорожчати ще на 40–60%. То вирішив нарешті реалізувати дитячу мрію: швабру Мікі Мауса, яка прибирає сама, тільки робот-пилесос. Усім раджу. 

Вам усе одно доведеться робити якусь роботу (заздалегідь підняти стільці), але автоматизація справді крута. Ти такий сидиш-працюєш чи снідаєш, а робот методично катається по кімнаті і прибирає все сам. Навіть краще, ніж я, бо я лінюся і пропускаю частини підлоги. А невтомна машина покриває кожен сантиметр.

Ще одна перевага — можливість відчути себе у футуристичному майбутньому, де люди без необхідності переускладнюють життя. Робот сам робить карту вашої квартири. І якщо ви, наприклад, розсипали цукор під столом, то можна обрати саме цю зону на карті. Робот приїде та прибере. 

Купівля робота-пилесоса здається викиданням грошей на вітер. Типу, можна витратити 20 хвилин і пропилососити самому, руки не відваляться. Але, як показує практика, психологічна різниця відчувається десь на рівні розігрівання в мікрохвильовці проти розігрівання на плиті. Спеціальний прилад робить це якісніше, простіше і, як наслідок, частіше. 

Я навіть краще почав розуміти ідею повстання машин. 

Колаж: Світлана Григоренко / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1711
Читайте також
08.01.2023 10:00
ГО «Детектор медіа»
2 188
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду