Російські медіа цитують антиєвропейські висловлювання екснардепа Ржавського, якого вбили російські військові

Російські медіа цитують антиєвропейські висловлювання екснардепа Ржавського, якого вбили російські військові

Проросійський політик знадобився пропагандистам навіть після смерті.
Російські медіа цитують антиєвропейські висловлювання екснардепа Ржавського, якого вбили російські військові
Російські медіа цитують антиєвропейські висловлювання екснардепа Ржавського, якого вбили російські військові
12 Квіт 2022
0
2599

Низка російських провладних медіа опублікували цитати колишнього народного депутата Олександра Ржавського, в яких він висловлюється проти європейської інтеграції України. Проросійський політик Ржавський загинув 27 березня у своїй оселі в Бучі від пострілу п’яного російського солдата, який вимагав алкоголю. У публікаціях російських ЗМІ про смерть Ржавського та її обставини не згадують.

«Бывший депутат Верховной Рады и экс-кандидат на пост президента Украины, предприниматель Александр Ржавский выступил против членства Украины в Европейском Союзе (ЕС). В распоряжении агентства оказалась аудиозапись, в которой бывший политик, в частности, рассказал, почему он против вступления Украины в ЕС», — йдеться в публікації одного з найпопулярніших онлайн-видань Росії — Lenta.ru. Посилаючись на інформагентство «РИА Новости», видання цитує Ржавського: «Я понимаю, что лезть нам "со свиным рылом в калашный ряд" какого-то Евросоюза, где мы для них вообще никто — мы же для них вообще никто, — это и экономически неправильно будет сделано, ну и, соответственно, политически», — сказал он, добавив, что у украинцев другая ментальность и «мысли по-разному текут». Видання не уточнює, за яких обставин і коли Олександр Ржавський висловив ці думки.

Олександр Ржавський народився у Краматорську. Йому було 63 роки. Він був народним депутатом України третього скликання, балотувався у президенти України 1999 та 2004 року. Під час парламентської кампанії 2002 року Олександр Ржавський ініціював створення виборчого блоку «За Ющенка!», що мав відтягнути голоси у блоку Віктора Ющенка «Наша Україна».

Напередодні вторгнення російської армії Олександр Ржавський звинувачував українську владу в тому, що вона своїми діями накликала війну. «У ЗМІ пишуть про якісь вибухи у Києві. Хоча воєнна операція оголошена в Донбасі. Кошмар», — написав він вранці 24 лютого. Згодом він стверджував, що «Путін виконує свою погрозу повної демілітаризації України — знищує зброю, куплену в західних партнерів».

Другого березня він писав: «Десь усередині росте ще до кінця не осмислене та не висловлене вголос відчуття якогось страхітливого обману, що зруйнував на друзки наше усталене життя та стереотипи його побудови. Хто з нас міг передбачити таку реакцію Путіна на відмову України від виконання Мінських угод? Чому вона виявилась настільки неадекватною гріхам, скоєним нашою владою?» В останньому дописі Ржавський висловив надію, що Україна погодиться на нейтральний статус та бойові дії припиняться.

Після повідомлення в українських медіа про смерть Ржавського його дочка на фейсбук-сторінці батька звинуватила журналістів і блогерів у паплюженні його пам’яті, наголосивши, що в батька протягом місяця війни сталась переоцінка цінностей, і він облишив проросійські погляди та виступав за мир.

«Сп’янілий від власної безкарності “руський” вояк обірвав життя близької нам людини, яка все життя намагалася оберегти нас від усіляких лих. Але його енергії було замало для нашої родини і тому він намагався бути максимально корисним для своєї України, яку любив безмежно. Він не був зручною людиною, завжди мав власну думку та оцінку того, що відбувається навколо. Багатьом його позиція не подобалась і ми з розумінням та повагою ставимося до цього, тому що можливість вільно висловлювати свою думку в нашій країні є однією з тих цінностей, за яку проливають кров українські бійці», — йдеться в заяві родини Ржавських.

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 125
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 247
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 244
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 955
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 244
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду