Медійники вийшли на акцію підтримки журналістів «Схем». Фоторепортаж

Медійники вийшли на акцію підтримки журналістів «Схем». Фоторепортаж

Вони вимагали звільнити Євгена Мецгера й інших працівників банку, які перешкоджали журналістам.
Медійники вийшли на акцію підтримки журналістів «Схем». Фоторепортаж
Медійники вийшли на акцію підтримки журналістів «Схем». Фоторепортаж
6 Жов 2021
0
3227

6 жовтня біля головного офісу «Укрексімбанку» в Києві відбулася акція «Почистити в ноль» на підтримку знімальної групи програми «Схеми» — журналіста Кирила Овсяного та оператора Олександра Мазура — на яку напали під час інтерв'ю з керівником банку.

На частині плакатів учасники й учасниці акції вказали номери та назви статей Кримінального кодексу, які, на їхню думку, порушили Євген Мецгер і його колеги. Окрім статті 171 про перешкоджання законній діяльності журналіста, це статті 345-1 (погроза або насильство щодо журналістів), 146 (незаконне позбавлення волі), 186 (грабіж).

«Ми вимагаємо звільнення Мецгера й інших причетних людей за порушення конкретних статей Кримінального кодексу, які стосуються діяльності журналіста», — сказала Севгіль Мусаєва, головна редакторка видання «Українська правда».

Журналіст команди розслідувачів Bihus.info Данило Мокрик додав: «Це не має бути формальним жестом, коли людина за власним бажанням пише "відсторонити мене на час розслідування". Мають понести відповідальність усі люди, причетні до цього». Данило Мокрик також сказав, що попри те, що журналісти, як правило, намагаються уникати участі в акціях через дотримання стандартів, «у цьому випадку йдеться про посягання на наші права як журналістів».

Данило Мокрик, журналіст команди розслідувачів Bihus.info

Присутня на акції речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець розповіла, що представники поліції та прокуратури прийшли вручити підозри двом працівникам банку за статею 171 ККУ (пункти 1 і 3). Надія Максимець сказала, що кваліфікація не остаточна: питання вирішать після ретельного вивчення відновленого «Схемами» відео. Вона додала, що підозри планували вручити під час пресконференції, але її скасували.

UPD. Пізніше Надія Максимець повідомила, що правоохоронці так і не знайшли в будівлі Євгена Мецгера та директора департаменту інформаційної політики банку Володимира Пікалова для вручення підозр. Наразі повістки «для виклику їх до органу досудового розслідування залишені адміністрації банку».

Надія Максимець, речниця Київської міської прокуратури 

«Ми хочемо також звернути увагу взагалі на випадки нападів на журналістів, тому що їх багато і, на жаль, вони не розслідуються ефективно. Доволі часто ми бачимо, що відбувається напад, потім заява генерального прокурора, Нацполіції, а потім це ховається в довгу шухляду і нічого не відбувається. Ми вважаємо, що цей випадок має в тому числі порушити на високому рівні питання про те, що відбувається зі справами про напади на журналістів», — додала Севгіль Мусаєва.

Вона звернула увагу на створені робочі групи при Офісі генерального прокурора (14 вересня 2021 року медійні та правозахисні організації підписали меморандум з Офісом Генерального прокурора — «ДМ»), проте поки що вироків у справах нападів на журналістів немає. «Це призвело до того, що наших колег побили в державному банку. Це нонсенс, коли до журналістів під час інтерв'ю, під час зустрічі on the record застосовано фізичну силу», — резюмувала Севгіль Мусаєва.

Севгіль Мусаєва, головна редакторка видання «Українська правда»

Журналіст «Української правди» Ельдар Сарахман висловив думку, що на ситуацію має відреагувати особисто президент України Володимир Зеленський. Поки що коментував лише радник голови Офісу президента Михайло Подоляк; є також офіційна позиція Офісу. 

Ельдар Сарахман, журналіст «Української правди»

Акція минула мирно. Севгіль Мусаєва розповіла, що перед акцією з вікна будівлі банку випав вазон, однак ніхто не постраждав. Плакати прикріпили на вхідні двері та опорні споруди банку.

Зліва направо: Олександр Волошин («Слідство.info»), Максим Савчук, Сергій Андрушко («Схеми»)

Зліва направо: Олена Логінова («Слідство.info»), Михайло Ткач («Українська правда»), Анна Бабінець, Любомира Ремажевська («Слідство.info»)

Олена Логінова («Слідство.info») і Михайло Ткач («Українська правда»)

Нагадаємо, що 4 жовтня знімальна група програми «Схеми» — журналіст Кирило Овсяний та оператор Олександр Мазур — записували інтерв'ю з головою правління АТ «Укрексімбанк» Євгеном Мецгером у його кабінеті у центральному відділенні банку.

Після одного з питань Мецгер висловив невдоволення та припинив інтерв'ю. Він також наказав співробітникам банку забрати в знімальної групи техніку та стерти матеріали. При цьому до оператора застосували силу. Журналістів близько години не випускали з приміщення, а потім віддали техніку без відео.

«Схеми» звернулись до поліції та оприлюднили аудіозапис, який вдалося зробити, а потім відновили та опублікували відеозапис конфлікту до моменту, коли працівники банку вимкнули камери.

Поліція відкрила провадження про перешкоджання діяльності журналіста.

Коментуючи цю ситуацію, «Укрексімбанк» звинуватив журналістів програми «Схеми» у незаконному заволодінні банківською таємницею та порушенні Кодексу етики

Міністр фінансів Сергій Марченко засудив дії керівництва державного банку та назвав конфлікти з журналістами неприпустимими. 

Із заявами на підтримку журналістів виступили Посольство США та Рада зі свободи слова при президентові України

Наглядова рада «Укрексімбанку» розпочала перевірку інциденту з журналістами «Схем».

В Офісі президента виступили за відсторонення Мецгера від посади на час перевірки та розслідування. Невдовзі після цього він повідомив, що написав заяву про тимчасове усунення від посади.

6 жовтня о 13:00 мала відбутись пресконференція тимчасово відстороненого від посади голови правління державного «Укрексімбанку» Євгена Мецгера, на яку зранку журналістів запросила пресслужба фінустановиКоли журналісти вже зібрались, стало відомо, що пресконференцію скасували, а Мецгер вибачився у «дистанційному форматі».

Фото: Максим Поліщук

 

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 143
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 261
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 265
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 971
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 265
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду