Прощання зі зрадою/перемогою. Як медійники відреагували на зустріч Байдена та Путіна

Прощання зі зрадою/перемогою. Як медійники відреагували на зустріч Байдена та Путіна

Прощання зі зрадою/перемогою. Як медійники відреагували на зустріч Байдена та Путіна
Прощання зі зрадою/перемогою. Як медійники відреагували на зустріч Байдена та Путіна
17 Черв 2021
0
5733
Завищені очікування, розчарування, позитивні оцінки, подяки та взаємні претензії. А ще більшість коментаторів рекомендує почекати реальних результатів перемовин та не робити поспішні висновки.

Перша зустріч у статусі президентів Джо Байдена та Володимира Путіна в Женеві викликала багато очікувань і сподівань, та ще більше висновків, які висловлюють  політики та політологи, журналісти та блогери.  І майже кожен з них оцінює результати зустрічі по своєму, іноді прямо притилежно. MediaSapiens зібрав в соцмережах цікаві, неочікувані та пізнавальні реакції на зустріч двох президентів  в Женеві. 

Спочатку про сподівання та прогнози.

Павло Клімкін, екс-міністр закордонних справ України 

Сьогодні Байден має сказати Путіну, що часи російської імперії минули. Сфера впливу РФ - це її кордон, а не “русский мир” та російські паспорти. І ця сфера закінчується на східному кордоні України.

Він також має сказати, що світ свободи завжди буде проти "світу скреп" і це означає, що США будуть у всьому підтримувати Україну: вона це виборола. І що роздача російських паспортів - це така сама агресія Росії й вона отримає відсіч Заходу. А підтягнути війська та озброєння до кордону України або у Білорусь означає агресію проти світу свободи і означатиме подальшу ізоляцію Росії. "Ломка" після втрати СРСР має закінчитися і ніщо цьому не допоможе. Ну а після можна почати "предметне обговорення").

Наталя Гуменюк, Суспільне

“Найбільшим успіхом саміту Байдена й Путіна буде, якщо домовляться про те, щоб посли повернулися і посольства запрацювали», - пише голова Валдайського форуму. Це суголосно з тим, що розпитувала у росіян і журналістів, які поїхали в Женеву. Відносини між Вашингтоном і Москвою в гіршій точці, ніж в часи Холодної війни (так кажуть і представники офіційної Москви публічно й аналітики). Посольства реально не працюють. Тому більшого прориву за дипломатичну нормалізацію не чекають. Звісно, нам, українцям важливо, чи йтиметься про Україну, а наявність в російській делегації Козака, відповідального за пострадянський простір вказує, що точно так. Попри те, що федеральні ЗМІ про Україну/Білорусь згадують реально десятим і то «ймовірним» пунктом. Пункт номер один - роззброєння СНВ-ІІІ. Це звучить так технічно, що після всієї епопеї з Трампом, кібератаками, війнами видається, що ну не може бути, що топ-пріоритет така «нудна» тема, незрозуміла широкому загалу. Але це чи не єдине, де росіяни і американці можуть домовлятися. А Кремль понад усе хоче бути «державою, що підписує важливі угоди на рівних», і СНВ саме те. До того ж в обох адміністраціях є люди, які чекали на відновлення цього пункту, бо за Трампа це було відкладено. Так, є ще клімат і квоти, пандемія, Сирія, Карабах, але знову ж таки - тут особливо домовлятися поки мало про що.

Щодо особистих відносин, то у книзі Макфола йдеться, що ще за часів Медвєдєва віце-президент Байден зустрічався в РФ з Немцовим і казав, що ліпше другий термін Медведєва, ніж Путін, за що той тримає зуб. Але навряд чи це на щось вплине. Попри все відносини з демократами ніколи особливо не складалися, тому особиста неприязнь не новинах

От такі основні думки щодо цієї зустрічі заради зустрічі.

Цього разу реально ніхто не міг толком сказати, а що може бути предметом розмови про Україну. Нинішня риторика Москви про Донбас (де реально ми самі чекаємо чогось нового від США) - прямі переговори з ватажками ЛДНР, а США точно це не підтримують. Тому чекатимемо.

Потім – трохи про місце зустрічи. 

Юрій Мацарський, Радіо НВ 

Женевская вилла La Grange, на которой Байден встречается с главоккупантом, - полная тёзка техасского города La Grange, главной достопримечательностью которого долгие годы был бордель "Цыпочкино ранчо". ZZ top ему даже песню посвятили. Послушайте, там о том, что поездка на это ранчо - лучший способ потратить десять долларов. И когда путинская пропаганда утверждает, что РФ на этом саммите - принимающая сторона, с ней даже спорить не хочется. Десятидолларовая принимающая сторона. 

Про те, чому Україна – не головна тема переговорів.

Віктор Шлинчак, Главком

Читайте між рядків про те, що не написано/не проговорено. Логічним видається, що вчора і Путін, і Байден 2/3 зустрічі проговорили про Китай. Але в прес-релізах, спічах на прес-конференціях і публічних заявах ви цього не побачите. Бо принцип: «ворог мого ворога - мій друг» ніхто не відміняв. А це тема, яка обох об‘єднує. І тому логічно було на першій зустрічі говорити про спільні загрози.

Тому не треба дивуватись, чому так мало було про Україну, НАТО, Сирію, про глобальний мир. Їм зараз не до цього. Зі своїми окремими проблемами кожен буде розбиратися сам. Вже згодом.

Віталий Портников, ЕспресоТВ/Радіо свобода

Ще до Женеви ми розуміли, навіщо цей саміт президенту Путіну з його прагненням продемонструвати, що ніякої міжнародної ізоляції немає і він, незважаючи на вигнання з «вісімки», залишається одним з лідерів сучасного світу. Тепер ми розуміємо, навіщо ця зустріч була потрібна президенту Байдену. По-перше, це його стиль – розмовляти у будь-якому випадку, навіть коли це жорстка розмова. По-друге, йому важливо було довести до Путіна, що Захід буде серйозно реагувати на його дестабілізуючі дії. (Навряд чи для Путіна це є важливим, тому що будь-яка жорстка реакція позначається насамперед на економіці Росії і рівні життя її громадян, а Путіна це абсолютно не цікавить, йому б своїх силовиків прогодувати і досить). По-третє, Сполучені Штати зараз набагато більшою мірою стурбовані Китаєм, а не Росією – це було помітно навіть на прес-конференції американського президента. І Путін, на думку Байдена, повинен якось розділити його заклопотаність – адже у нього такий довгий кордон з Китаєм!

Але Путін навряд чи тут стане союзником Байдена просто тому, що успіхи Китаю – це і його успіхи. Країна, яка стверджує, що авторитаризм може процвітати – гарант того, що путінський режим збережеться ще на десятиліття. А ось Америка з її прихильністю до демократії – зовсім не гарант. Вона ворог. Ворог не Росії. Ворог особисто Путіна і його шпани.

Нарешті, про Україну.

Володимир Фесенко, політолог

Результаты переговоров между Путиным и Байденом я оцениваю в целом позитивно. Каких-то конкретных результатов не было и не могло быть, в силу принципиального различия подходов США и России по украинскому вопросу.

По Украине обсуждались всего две темы - Донбасс и Минские соглашения, а также НАТО и Украина. Судя по репликам Байдена и Путина на эти темы, обе стороны обменялись своими позициями, проявились "различия" (как сказал Байден). А они проявились и по Минским соглашениям (как сказал Байден), и по теме "Украина и НАТО". А если различия оказались слишком принципиальными (как по НАТО), то и "обсуждать нечего" (это я уже цитирую Путина). Именно поэтому переговоры по Украине оказались короче, чем планировались. Этот тот случай, когда отсутствие результата гораздо лучше каких-то договоренностей. Вряд ли бы нам понравились "компромиссы" на российских условиях.

Для нас гораздо важнее другое - заявление Байдена о поддержке суверенитета и территориальной целостности Украины. Вроде бы традиционная и уже ритуальная фраза. Но важно ее повторять как мантру (тот же Путин как мантру повторяет о приверженности Минским соглашениям). Важно то, что Байден заявил о поддержке Украины, формулируя список вопросов, которые принципиальны для США, в том числе права человека (Навальный), по которым США не собираются идти на уступки России. Важна и демонстрация последовательности и принципиальности позиции США в украинском вопросе.

Так что в целом ощущения после этой встречи скорее позитивные. Однако подождем последствий саммита в практических действиях России. Об этом, кстати, сказал и Байден. Вот тогда и будем делать окончательные выводы. 

Тетяна Даниленко, 4 канал

Путіну влаштували прес-конференцію в кондиціонованому шатрі, а президенту США - під палючим сонцем. Коли Байдену стало спекотно, ніхто не здогадався допомогти йому зняти піджак. А коли він зробив це сам, ні помічники, ні охорона не забрали в нього з рук одяг. Зрештою, той впав і Байден змушений був нахилятися по піджак. Ех, не береже американська команда свого лідера!

Це все, що можна сказати про змістовну частину саміту.

Ну не заради ж того все це було, щоб передати Путіну список об‘єктів критичної інфраструктури США, на які росіянам краще не нападати?

А за слова підтримки Україні звісно подяка.

Олена Яхно, блогерка 

ВЕЧЕР ПРОЩАНИЯ С ИЛЛЮЗИЯМИ

В понедельник в эфире одного из телеканалов Марія Гурська меня спросила:

— Чего вы ожидаете от встречи Байдена и Путина?

— Ничего, — ответила я, но в душе понадеялась, что мой прогноз ошибочный.

Но ніт.

Помните, как мы шутили? Байден придет —порядок наведет.

Не так сталося, як гадалося.

Для Байдена самая больше угроза — это Китай, который претендует на мировое господство, а Россия — чумный дом, в который лучше не соваться.

Пусть живут по своим законам, мировый жандарм бессилен что-то изменить.

Два с̶о̶с̶е̶д̶а̶ ̶п̶о̶ ̶к̶о̶м̶м̶у̶н̶а̶л̶к̶е̶ ̶ геополитических лидера договорились временно не плевать друг другу в борщ.

«Я выступил с предложением, что критическая инфраструктура не должна подвергаться кибератакам. Мы с Путиным договорились поручить экспертам проработать, какие цели недопустимы для кибератак», — сказал Байден.

****

Что это означает для России?

Это значит, что Навальный сгниет в колонии, а шаман Габушев — в психушке.

Любое инакомыслие будет подавляться.

Власть в России поменяет не избиратель, а гробовщик. И это произойдет очень не скоро.

Путин показал простым россиянцам, что с ним общаются, что он не изгой. Не в изоляции!

Подтвердил свою ЛЕГИТИМНОСТЬ. Раз главный американец с ним встретился, значит царь настоящий.

Ведь с маньяками/убийцами не встречается лидер демократического мира. Им не рассказывают про маму...

****

Что это означает для Украины?

Що нам своє робить! Окапываться и тримати стрій. Надеяться только на себя.

«We agreed to persuade diplomacy related to the Minsk agreement.»

Что дословно переводится: «Мы согласились, что нужно усилить дипломатию по вопросу Минских соглашений".

Это плохой месседж для нас, потому что Минские соглашения – это тупик. Свою функцию они выполнили.

Очень надеюсь, что Джо на самом деле так не думает.

****

Что сейчас нужно сделать?

Нужно в кратчайшее время организовать телефонные переговоры Байдена и Зеленского для «сверки часов». 

Валерій Калниш, Прямий канал

Ставки на саммите в Женеве настолько высоки, что Белый дом сейчас комментирует даже не слова, а наклон головы Байдена. Инцидент произошел во время протокольного фотографирования президентов в библиотеке виллы Ла-Гранж . Куча журналистов, операторов, фотокорреспондентов, шум, гвалт, все перекрикивают друг друга в надежде задать вопрос и получить ответ. Одна из кричащих - Элиз Перлмуттер, журналистка телеканала NBC. Она задала Байдену простой вопрос - доверяет ли он Путину. По словам собравшихся в зале репортеров, Байден посмотрел на журналистку и "утвердительно кивнул". После того, как на этом умозаключении уже начались делаться выводы с опровержением выступила директор по коммуникациям Белого дома Кейт Бедингфилд. Она заявила, что жест был неправильно истолкован. «Когда представители прессы кричали друг другу вопросы, президент просто кивнул в сторону СМИ, - заявила она в специальном заявлении, которое цитирует WP. - Тем самым он не отвечал ни на один вопрос».

Олександр Михельсон, Цензор.Нет

Проміжні підсумки бачили? Путін упевнений, що Україна повинна виконувати Мінські угоди так, як він хоче, але "не впевнений", що Байден теж так думає; тема України в НАТО "промайнула" - тобто Байден її таки підняв, а Путін промовчав, бо крить нєчєм; і ващє, американці повбивали русскоязичних младєнцев в Афганістані, а тепер "прийняли закон" про фінансування російської опозиції (та невже))).

Тим часом як Байден сказав, що Штати "непохитно підтримують суверенітет і територіальну цілісність" України, а з Путіним вони домовилися "продовжувати зусилля в рамках Мінських домовленостей". В яких ващє-то Штатів, нагадаю, формально нема - шо може частково підказувати, чому Путіну тема не зайшла.

Словом, развалінамі ВВХ удовлєтворьон. 

Трохи про роботу українських медіа.

Сергій Сидоренко, Європейська правда 

Вибачте за рух проти мейнстріму та за руйнування міфів... але хтось має це сказати.

Я трохи в щоці від того завищеного та явно необгрунтованого рівня уваги, яке приділяють медійники багатьох українських (!!!) ЗМІ зустрічі Байдена та Путіна, а тим більше - рухам великого Пу під час цієї зустрічі.

Путін прибув до Женеви - срочна новина!

Путін приїхав до парку - жирне!

Путін першим протягнув руку - молнійа!

(нє, ну я розумію, якби протягнув ноги, тоді да)

Пєсков сказав, що завершилася перша частина зустрічі - вау, катимо новину на стрічку!

І обязатільно онлайн-трансляцію цієї події світової ваги!

Еммм... Вибачте, але мені не зрозуміле це добровільне вкидування в наш інфопростір порядку денного держави-агресора. Воно не має обгрунтування. На Раїсі вони творять культ царя зі свого Пу, відписуючи кожен чих, але ну блін, нам нащо? Нє, ну ясно, що треба саму подію відписати, заяви, результати. Але це - зовсім інше.

І, до речі, подія також так собі. Якщо чесно. Не вірите - почитайте, ми про це вже і блог записали

https://youtu.be/w2PPEsepmac, і статтю https://www.eurointegration.com.ua/.../2021/06/16/7124486/

А про чихи та пуки Путіна ми писати не будемо.

І всім також бажаємо критично ставитися до російських інформаційних нарративів. 

Тарас Березовець, Прямий канал

С утра попался в ленте видеоблог одного журналиста, который называет себя международником. Он с серьёзным видом назвал вчерашнюю встречу полным провалом для Байдена. Аргументы: Путин до встречи выглядел подавленным, после встречи с Байденом резвился и шутил. Байден после переговоров, стоя на палящем солнце (в Женеве было очень жарко), смотрелся раздражённым и нёс «всякую фигню» (это была цитата, если что). Одним словом, делает вывод международник, только внешняя реакция стопроцентно свидетельствует, что все пропало и нас слили. То, что так мало было конкретики со вчерашнего саммита, журналистом игнорировалось. Вывод: друзья, не читайте с утра советских газет и не смотрите фигни. Смотрите в окно. Там содержательнее. Хорошего дня!

І про реакцію на зустріч у соцмережах.

Олександр Михельсон, Цензор.Нет

Походив по патріотичному ФБ. Окей, переконали: Путін знову всєх пєрєіграл - Байден же не оголосив йому негайну ядерну війну, значить, фсьо, всім нам хана.

Одне вкотре дивує: на фіга було вимикати російське телебачення, якшо між наших патріотів стільки його добровільних замінників.

Олена Монова, блогерка

Зайшла в фейсбучок, потужно ох…а, вийшла.

Бо здається купа людей на серйозних щщах вважала, що після саміту х..ло поповзе з Женеви до Москви побитий, запльований, закривавлений і з відкушеними ногами, а дідо Байден полетить бамбіть Варонєж, а ще луччє Кремль.

І тепер б'ються в падучій, що так не сталося, і всьо пропало.

Особисто я від цього курултаю взагалі ніц не чекала. Прилетіли, обнюхались, навтикали один в одного перед носом червоних прапорців, полетіли. Всьо. Далі, як казала моя бабця Стефанія, вдасться видіти.

Я іноді не розумію, як люди можуть роками жити в перманентній істериці, ви ж так колись вб'єтесь паітогу.

Картинку вкрала в Oleksiy, душевна картинка.

Ще про зустріч президентів можна прочитати у статті Детектора медіа. 

Фото: фрагмент обкладинки журналу Time

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 143
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 261
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 265
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 971
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 265
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду