Напередодні виборів у Білорусі у концертах, анонсованих владою, візьмуть участь українські зірки (ОНОВЛЕНО)

Напередодні виборів у Білорусі у концертах, анонсованих владою, візьмуть участь українські зірки (ОНОВЛЕНО)

Також анонсована участь російських та західних артистів. Влаштовані владою концерти у так званий день тиші можна розцінювати як агітацію за чинного президента Олександра Лукашенка.
Напередодні виборів у Білорусі у концертах, анонсованих владою, візьмуть участь українські зірки (ОНОВЛЕНО)
Напередодні виборів у Білорусі у концертах, анонсованих владою, візьмуть участь українські зірки (ОНОВЛЕНО)
6 Серп 2020
0
6635

У Білорусі 8 серпня — в день тиші напередодні президентських виборів, коли агітація заборонена, — пройдуть анонсовані владою концерти за участі українських та російських поп-зірок, американських реперів та місцевих виконавців. Про це пише білоруське видання «Наша Ніва».

Концерти мають відбутися в Мінську, Бресті, Вітебську, Гродні, Бобруйську та Борисові. За даними ЗМІ, у заходах візьмуть участь Олег Винник, Тіна Кароль, Павло Зібров, «Лісапетний батальйон», Таїсія Повалій, американські репери Tyga і Saint Jhn, Morandi та Boney M, Григорій Лепс, Володимир Пресняков, Леонід Агутін, Стас П'єха та інші.

Більшість директорів і менеджерів російських виконавців відмовилися відповідати на питання щодо участі їх підопічних у цих концертах. Водночас PR-менеджерка Олега Винника Олена Ткач підтвердила білоруському «Радіо Свобода», що його запросили до Білорусі на концерт 8 серпня. Вона говорить, що не знає, на яких умовах його запросили. Менеджерка Олександра Панайотова Катерина в коментарі «Радіо Свобода» сказала, що концерт не має стосунку до виборів. Білоруський виконавець Анатоль Ярмоленко ствердив, що їде до рідного Гомеля виступати на святі міста, а гонорар за виступ не отримає. 

Журналісти також виявили, що цих концертів в оприлюднених графіках виступів артистів немає. Вони припустили, що «рішення ухвалювали миттєво». 

Білоруси закликали репера Haddaway відмовитися від участі в анонсованих владою заходах, передає «Радіо Свобода». Він відповів, що й не збирався виступати в Білорусі, що «хтось використовує [його] ім’я».

Також заклики не брати участь у концертах 8 серпня користувачі розмістили під дописами інших виконавців. Приклади наводить видання TUT.by.

Олегу Виннику запропонували почитати про те, що зараз відбувається в Білорусі: «Ви любите свою країну, співпереживаєте, ми теж любимо і просимо вас прочитати новини про те, як проходить виборча кампанія в Білорусі».

Стаса П'єху попросили «не годувати диктатора»: «Ми не хочемо, що б за наші гроші влаштовували шоу. Є речі дорожче грошей, Стас. Якщо у вас є совість, то ми будемо раді бачити вас в будь-який інший день в Білорусі, але не 8 серпня!»

Гурту «Отпетые мошенники» коментатори спробували пояснити, що такими «концертами» людей хочуть відвернути від мітингів опозиції: «Будь ласка, відмовтеся від концерту в Білорусі 8-го! Не беріть участі в цій ганьбі! У Білорусі в ці дні люди борються за своє право на чесні вибори. Не підтримуйте диктатуру!».

TUT.by зазначає, що відома інформація лише про організатора концерта в Мінську — це агенція Atom Entertainment Group. Там заявляють, що захід нібито не є політичним та агітаційним. У регіонах місцева влада розповідає журналістам, що концерти влаштовують «мінські організатори», не називаючи їх.

Увечері 6 серпня з’явилась інформація про скасування низки виступів артистів та, можливо, цілих концертів у деяких містах. Зокрема про це пише «Наша Ніва», посилаючись на сторінки деяких артистів у соціальних мережах. Офіційного підтвердження поки що немає. 

Шості президентські вибори в Білорусі призначені на 9 серпня. Жодні вибори президента країни (2001, 2006, 2010, 2015 років), окрім перших (1994 року), не були визнані вільними і справедливими на міжнародному рівні.

На виборах 2020 року конкурентами чинного президента Лукашенка вважали блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика, дипломата та засновника Парку високих технологій Валерія Цепкала. Проте вже в травні 2020 Тіхановського затримали, він досі знаходиться під вартою - арешт триватиме до 29 вересня.

Блогеру інкримінують «організацію та підготовку акцій, які брутально порушили громадський порядок».

Проти Віктора Бабарика також порушили кримінальну справу, він перебуває в СІЗО. Його підозрюють у нібито несплаті податків, легалізації доходів, отриманих незаконним чином, хабарництві.

Валерій Цепкало виїхав з Білорусі, тому що передбачав, що проти нього почнеться кримінальне переслідування.

Згодом у Білорусі затримали понад 100 блогерів, журналістів та підписників ютуб-каналів, які критикують владу. Затримані вимагали звільнити блогера Сергія Тіхановського та під час онлайн-стрімів розповідали про ситуацію в Білорусі.

28 червня президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що «дав сигнал» затримати своїх політичних опонентів – блогера Сергія Тіхановського та Віктора Бабарика, бо вони «хочуть розхитати ситуацію всередині країни» і «піти наступом на чинну владу». 

ЦВК Білорусі не зареєструвала кандидатами Тіхановського, Бабарика та Цепкала. Їхні інтереси на виборах представляє Світлана Тіхановська - дружина затриманого блогера. Вона є зареєстрованим кандидатом у президенти, на її підтримку білоруси виходять на багатотисячні мітинги. До штабу Тіхановської увійшли представниці штабів Цепкала та Бабарика.

Зазначимо, у Білорусі з 2002 року для проведення і публікації опитування на тему суспільно-політичної ситуації, референдумів та виборів необхідна акредитація Інституту соціології, у білоруських ЗМІ її немає. Однак видання TUT.by обійшло цю заборону за допомогою фільмів. На сторінці у Twitter видання розмістило опитування «Який фільм найбільше цікавий?», серед варіантів відповідей - «Самотній чоловік» або «Три жінки», «Інший», «Жоден». Назви стрічок є алюзіями на чинного президента Олександра Лукашенка, а також кандидатку у президенти Світлану Тіхановську, до штабу якої входять представниці незареєстрованих кандидатів Віктора Бабарика та Валерія Цепкала. Найбільше респондентів проголосувало за стрічку «Три жінки».

Фото: Радіо Свобода

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 123
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 244
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 239
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 952
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 240
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду