«Темна конячка». Реакція соцмереж на призначення Марини Кудерчук головою Держкіно

«Темна конячка». Реакція соцмереж на призначення Марини Кудерчук головою Держкіно

30 Січня 2020
6884
30 Січня 2020
10:00

«Темна конячка». Реакція соцмереж на призначення Марини Кудерчук головою Держкіно

6884
У Фейсбуці обурені призначенням головою Державного агентства України з питань кіно заступниці голови Запорізької облдержадміністрації Марини Кудерчук.
«Темна конячка». Реакція соцмереж на призначення Марини Кудерчук головою Держкіно
«Темна конячка». Реакція соцмереж на призначення Марини Кудерчук головою Держкіно

Учора, 29 січня стало відомо, що Кабмін нарешті обрав нового очільника Держкіно. Відомство працювало без керівника з серпня минулого року, коли з посади за власної ініціативи пішов Пилип Іллєнко

Конкурс на посаду, який було оголошено в жовтні минулого року, ознаменувався скандалом, адже голову Держкіно обрати з першого разу не вийшло - єдина кандидатка на перемогу, генеральна продюсерка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич не набрала достатньої кількості балів за результатами співбесіди із представниками Національного агентства з питань державної служби (НАДС). Це обурило кіноспільноту, яка відверто вболівала за пані Сінькевич. Представників НАДС звинувачували в некомпетентності й упередженості, вимагали назвати імена відповідальних за результати співбесіди. 

Другий конкурс уряд оголосив у листопаді. Після трьох етапів у ньому лідирував директор київських кінотеатрів «Бумер» та «Магнат» Сергій Зленко, який, до речі, брав участь і в першому конкурсі.

До визначення переможця залишався один крок - співбесіда з представниками Кабміну. За результатами цієї співбесіди головою Держкіно врешті стала 38-річна Марина Кудерчук, заступниця голови Запорізької ОДА з аграрних питань. Із кіноіндустрією жінку пов'язує два роки роботи в Запорізькому кінотеатрі імені Довженка (заступницею директора та директоркою) та організація Запорізького міжнародного фестивалю короткометражного кіно (ZIFF).

На сайті Запорізької ОДА зазначається, що пані Кудерчук закінчила приватний Бердянський інститут підприємництва і стала економістом, магістром із маркетингу. А пізніше отримала ще й юридичну освіту в тому ж виші. 

Кіноспільнота (продюсери, режисери, кінокритики, кіножурналісти тощо) та журналісти бурхливо реагують на призначення Марини Кудерчук очільницею Держкіно. Одні говорять про те, що в індустрії її ніхто не знає, інші нарікають на її некомпетентність, хтось закидає їй зв'язки з командою президента Зеленського. Але найбільше обурення, здається, викликає той факт, що вона змогла обігнати і Юлію Сінькевич, і Сергія Зленка, хоча ті мають значно більший досвід роботи в кіноіндустрії.   

«Детектор медіа» ретельно шукав бодай один позитивний відгук щодо призначення пані Кудерчук у соцмережах, але знайшов хіба що декілька нейтральних. Очевидно, має пройти якийсь час, аби індустрія відрефлексувала цю новину. 

Сергій Неретін, колишній перший заступник голови Держкіно:

Микола Княжицький, народний депутат:

Сергій Зленко, директор київських кінотеатрів «Бумер» та «Магнат»:

Анна Мачух, виконавча директорка Української кіноакадемії 

Тетяна Власова, PR-директорка Одеського міжнародного кінофестивалю:

Дар'я Бассель, програмна координаторка Docudays UA, кінопродюсерка:

Наріман Алієв, кінорежисер: 

Олег Сенцов, режисер:

Марина Степанська, кінорежисерка:

Тоня Ноябрьова, режисерка:

Андрій Кокотюха, письменник, сценарист: 

Микола Типусяк, директор із маркетингу «Еспресо»:

Сергій Васильєв, кінознавець, кінокритик, кіножурналіст:

Дмитро Десятерик, кінокритик:

Лєна Чиченіна, арт-оглядачка, кіножурналістка:

Олеся Анастасьєва, кіножурналістка:

Леся Ганжа, журналістка:

Михайло Ткач, журналіст-розслідувач:

Олександр Курбатов, журналіст-розслідувач:

Юрій Сомов, журналіст:

Олеся Яхно, політтехнологиня:

Андрій Смолій, громадський діяч:

Дмитро Гузій, юрист: 

Фото: Фейсбук Марини Кудерчук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6884
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
NJH
1520 дн. тому
піду у поле, подихаю гноєм, потім зявиться натхнення кино знимати
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду