Про технології, гендер і старість. Як відкривали 10-й Одеський кінофестиваль (ФОТО)

Про технології, гендер і старість. Як відкривали 10-й Одеський кінофестиваль (ФОТО)

13 Липня 2019
3674
13 Липня 2019
20:00

Про технології, гендер і старість. Як відкривали 10-й Одеський кінофестиваль (ФОТО)

3674
Як святкували десятиріччя Одеського кінофестивалю і сторіччя Одеської кіностудії та кому вручили перші статуетки «Золотий Дюк» – в репортажі «Детектора медіа» з відкриття 10-го Одеського міжнародного кінофестивалю (ОМКФ).
Про технології, гендер і старість. Як відкривали 10-й Одеський кінофестиваль (ФОТО)
Про технології, гендер і старість. Як відкривали 10-й Одеський кінофестиваль (ФОТО)

12 липня в Одесі відбулося урочисте відкриття Одеського міжнародного кінофестивалю. Цього року кінофорум святкує свою десяту річницю.

Президент ОМКФ Вікторія Тігіпко на прес-конференції перед церемонією відкриття анонсувала, що святкувати збираються з розмахом – запросили президента Зеленського (який, щоправда, так і не з’явився, хоч і перебував у цей вечір в Одесі), віддали всі музичні номери Джамалі (яка цього року теж святкує десятиріччя – своєї творчої кар’єри) та збираються привітати Одеську кіностудію зі 100-річним ювілеєм.

Урочиста церемонія відкриття виявилася і справді незвичною: здається, вона була найдовшою за останні роки і тривала більше двох годин. Ведучими третій рік поспіль стали телеведучий Олег Панюта та акторка й телеведуча Яніна Соколова.   

Традиційно на відкритті виступили чиновники – віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, міністр культури Євген Нищук та голова Держкіно Пилип Іллєнко. Цього разу їх випустили на сцену не окремо, а разом, очевидно, щоб трохи зекономити час.

Павло Розенко під час свого виступу згадав про Олега Сенцова – українського режисера, незаконно ув’язненого на 20 років у РФ, Євген Нищук вітав фестиваль, а Пилип Іллєнко жартував, що їхня трійця нагадує йому фільми Гайдая.  

Окрему хвилину слави мав міський голова Одеси Геннадій Труханов, який почував себе хазяїном на сцені так явно, що навіть попросив прибрати зайві мікрофони після попередніх ораторів. 

Вікторія Тігіпко розповіла, що цьогоріч на участь у ювілейному ОМКФ було подано 1110 фільмів з 40 країн та трьох континентів, та привітала всю свою команду з такою важливою датою. Президент зачитала цілу доповідь про вплив сучасних технологій на життя людини та анонсувала, що має плани запровадити нові формати на наступних кінофестивалях. 

Пані Тігіпко вручила «Золотий Дюк» за внесок у кіномистецтво британському режисеру Майку Лі, який у своїй промові теж виказав підтримку Олегу Сенцову. Раніше повідомлялося, що таку ж статуетку отримає французька акторка Катрін Денев, але, очевидно, це відбудеться пізніше, бо почесна гостя фестивалю має прилетіти на другу його частину.

Як і було обіцяно, ОМКФ привітав зі 100-річчям Одеську кіностудію. Для цього на сцену піднялися генеральна продюсерка фестивалю Юлія Сінькевич та програмний директор Антельм Відо, які вручили статуетку «Золотий Дюк» за внесок у кіномистецтво Голові Ради старійшин Одеської кіностудії, режисеру та сценаристу Геннадію Тарасулю.

84-річний Геннадій Тарасуль у своїй промові дякував засновникам першого одеського кінофестивалю «Золотий Дюк» (проводився з 1988 по 1994 рік) та зворушливо зазначив, що старість має свої переваги, за що дістав шквал оплесків із зали.  

Ще однією спікеркою цього вечора стала запрошена голівудська зірка, відома своєю боротьбою за права жінок, Роуз Макговен. Таким чином Одеський кінофестиваль акцентував на важливості гендерного питання. Пані Макговен була небагатослівною, але говорила по суті – раділа, що жінки нарешті займають ті місця в соціумі, на які заслуговують, та закликала не боятися говорити правду. 

Ведучі, за традицією, представили журі всіх конкурсних програм, а також показали трейлери всіх фільмів, які цього року змагатимуться за нагороди. Хто з них отримає заповітні статуетки «Золотий Дюк», стане відомо вже 20 липня під час церемонії закриття фестивалю. 

Коли урочиста частина завершилася, гості церемонії переглянули фільм відкриття 10-го ОМКФ – «Прекрасна епоха» французького режисера Ніколя Бедоса.

Команда 10-го Одеського кінофестивалю

Президент ОМКФ Вікторія Тігіпко з синами

Генеральна продюсерка Одеського кінофестивалю Юлія Сінькевич

Арт-директор ОМКФ Алік Шпилюк та директорка зі стратегічного розвитку ОМКФ Анна Мачух

Програмний директор ОМКФ Антельм Відо із супутницею

PR-директорка ОМКФ Тетяна Власова

Члени журі Міжнародного конкурсу, у центрі - голівудська акторка українського походження Іванна Сахно

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко з телеведучою Оленою-Крістіною Лебідь

Голова Держкіно Пилип Іллєнко з дружиною

Телеведуча, акторка Яніна Соколова

Телеведучий Олег Панюта

Директорка каналу «Україна» Вікторія Корогод 

Генеральний директор Нового каналу Олексій Гладушевський

Сергій Тігіпко з доньками

Акторка Лариса Кадочникова

Актор Олег Філімонов із дружиною

Акторка Римма Зюбіна

Актор Олексій Тритенко

Кінопродюсер, директор дистриб'юторської компанії «Артхаус трафік» Денис Іванов

Продюсерка Ксенія Бугрімова з чоловіком

Генеральна директорка групи компаній Star Media Ольга Пантелеймонова 

Режисер Ахтем Сеітаблаєв

Режисерка Марися Нікітюк і акторка Катерина Молчанова

Режисерка Тоня Ноябрьова

Програмна координаторка кінофестивалю Docudays UA та членкиня журі 10-го ОМКФ Дар'я Бассель

Телеведуча Леся Нікітюк

Тренери дев'ятого сезону проєкту «Зважені та щасливі» Марина Боржемська та Іраклі Макацарія

Ведучий каналу «Україна» Григорій Герман із дружиною

Александр Нейкенс, виконавець головної ролі в україно-латвійському серіалі «Маркус» каналу «Україна»

Євген Нищук, Пилип Іллєнко, Павло Розенко

Вручення нагороди Майку Лі

Голова Ради старійшин Одеської кіностудії Геннадій Тарасуль

Роуз Макговен

Джамала

Заступниця директора кінотеатру «Жовтень» Людмила Горделадзе та голова правління Української кіноакадемії Володимир Войтенко

Нагадаємо, що кінофестиваль триватиме в Одесі з 12 до 20 липня. Стежте за новинами та головними подіями фестивалю на «Детекторі медіа» за тегом ОМКФ-2019.

Фото надані ОМКФ та каналом «Україна», генеральним партнером фестивалю.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3674
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду