Портнов на «112 Україна» розповів, що Порошенко – абсолютне зло

Портнов на «112 Україна» розповів, що Порошенко – абсолютне зло

27 Травня 2019
3416
27 Травня 2019
17:41

Портнов на «112 Україна» розповів, що Порошенко – абсолютне зло

3416
Екс-заступник голови АП часів Януковича Андрій Портнов після повернення в Україну дав велике інтерв’ю каналу «112 Україна».
Портнов на «112 Україна» розповів, що Порошенко – абсолютне зло
Портнов на «112 Україна» розповів, що Порошенко – абсолютне зло

В інтерв’ю він називає екс-президента Петра Порошенка та його соратників злочинцями та обіцяє посадити його до в’язниці. Розслідування проти беркутівців, які брали участь у розстрілах мирних учасників Майдану, він вважає політичним переслідуванням та каже, що потрібно або амністувати всіх, або порушувати справи проти активістів Майдану.

Закон про люстрацію, під який має підпадати в тому числі й керівник адміністрації Зеленського Андрій Богдан, Портнов вважає неконституційним, а про самого Богдана відгукується нейтрально.

У рубриці «Спойлер» «Детектор медіа» вибрав найцікавіше з інтерв’ю Портнова.

Про кримінальні справи проти себе

«Я досі не зрозумів, у чому мене звинувачували. У мене була лише одна підозра, яку мені пред’явили правоохоронні органи за всі 5 років».

Портнов зачитав з пам’яті текст звинувачення, у якому йшлося про те, що держслужбовець не може читати лекції в навчальних закладах більше, ніж на чверть ставки.

«Спочатку були підозри, що я не читав лекції, а отримував зарплату. Потім виявилося, що я прочитав їх більше, ніж на 25 % ставки. Зрештою з’ясувалося, що я взагалі за зарплатою не ходив.

Сума зарплати була 800 грн. Але вони не одразу про це сказали. Вони звернулися в ЄС, Канаду та інші країни і вказали, що мене підозрюють у розкраданні державних активів. Вони мали на увазі активи державного вузу. Вони забули в ЄС написати, що йдеться про 800 грн, які лежать на тій карті, яку я забув отримати в університеті. Але я це вже доводив після введення санкцій».

Портнов розповів, що інформацію про те, що ж саме йому інкримінується, перед запроваджень санкцій не перевіряли, тому він звернувся до суду ЄС з позовом проти ЄС і виграв його. Європейський суд відшкодував Портнову 15,5 тис. євро судових витрат.

Про Януковича і Тимошенко

«Останній раз бачив Януковича 22 лютого 2014 року. Більше з ним жодного разу не розмовляв. Мене взагалі не цікавить Янукович, немає сенсу його коментувати.

Янукович має понести відповідальність за бездіяльність. Коли підпалили автобус на Інститутській чи Грушевського, то у відповідності із законом про міліцію, який діяв на той момент, працівники міліції повинні були жорстко застосувати силу. Те, що Янукович дав тоді команду нічого не робити, — це я вважаю незаконним рішенням».

Ведучий спробував поговорити з Портновим про Юлію Тимошенко, розпитуючи про те, чи законним було її ув’язнення та чи можна було його уникнути, чи має він якісь контакти з лідеркою «Батьківщини». На що Портнов відповів, що вважає неетичним критикувати тих, з кими колись працював в одній команді.

Про виборчу систему

«Потрібно змінити виборчу систему. Потрібно, щоб у парламент обиралися лише партії і несли відповідальність за формування уряду».

Про справи Майдану

«У справі Майдану потрібно вивчати одразу два факти — і те, хто стріляв у людей, що здійснювали масові заворушення, і те, як люди, що здійснювали масові заворушення, стріляли в працівників міліції. Без справедливості встановити істину у справі Майдані нікому не вдасться. Це означає, що потрібно або скасувати закон про амністію і почати всестороннє розслідування, або амністувати другу половину — працівників “Беркуту” негайно відпустити на волю».

За словами Портнова, напередодні на допиті у справі Майдану він звинуватив директора департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка, який викликав його на допит, в участі в «злочинному угрупованні у справі Майдану». Мовляв, це «угруповання» переслідувало одну частину людей і виводило з-під слідства іншу частину людей, щоб ті, хто стоїть за вбивствами на Майдані, продовжували керувати країною.

«Для того, щоб приховати істину в цій справі, були сфальсифіковані кримінальні справи щодо цілого ряду учасників тих подій для того, щоб їх не можна було фізично допитати, щоб витиснути їх з країни, когось залякати кримінальними справами, когось — бродячими бандформуваннями радикалів, але це було ключовим елементом стратегії створення злочинного угруповання, яке заволоділо фінансами і бюджетом країни через, в тому числі, дешевий піар у справі Майдану».

Про Порошенка

На запитання ведучого про те, чому у 2014 році Порошенко переміг на президентських виборах Портнов відповів, що той має схожу до Януковича зовнішність.

«На популізмі і дешевому піарі Порошенко став президентом. Це помилка нашого народу, це помилка нашої країни. Вона має бути виправлена відновленням справедливості щодо всього, що він і під його керівництвом здійснювалося в останні 5 років.

Справедливість — це судовий вирок.

Ми з низки джерел маємо докази злочинної діяльності попереднього політичного режиму. Зокрема, наша юридична команда подала кілька заяв про злочини у Державне бюро розслідувань щодо головного фігуранта — Порошенка.

У першому питанні ми йому інкримінуємо державну зраду і перевищення влади та службових повноважень. Ми вважаємо, що він,… задумавши ввести військовий стан, щоб зірвати президентські вибори, змовившись із воєначальниками, вирішив пожертвувати 24 українськими моряками…

Державною зрадою тут є те, що цією дією він дав ворогу України можливість впливати на його внутрішню політику. Більше того, відбувалися переговори, наприклад, з приводу звільнення Сенцова. А тепер у переговорах є ще 24 українських моряки. Він повинен був прогнозувати, що погіршить переговорну позицію України. Я вважаю, що він зіграв в інтересах РФ, чим погіршив обороноздатність України та авторитет на міжнародній арені. Це прямо підпадає під дії 109 ст. ККУ про державну зраду.

Другий кейс — я, Андрій Портнов (заявник у цих справах), зареєстрував заяву до Державного бюро розслідувань, щоб вони внесли до суду клопотання про арешт усіх активів Порошенка. Санкція статті, яку ми інкримінуємо Порошенку, передбачає повну конфіскацію майна за вироком суду. Це означає, що з превентивною метою слідчий має право поставити перед судом питання про арешт всіх активів».

Про відносини Коломойського і Порошенка

«Порошенко хотів заволодіти телеканалом “1+1”. Я розглядаю всю конфліктну історію між Порошенком і Коломойським лише через призму жадібності екс-президента. Він то “ПриватБанк” хотів собі забрати, то “1+1”. І вся державна машина була цьому підпорядкована.

Я вважаю, що коли є абсолютне зло, таке як Порошенко, то багато інших людей навіть не комунікуючи між собою просто стають союзниками».

В інтерв’ю Портнов також зауважив, що звернувся до МВС з проханням надати йому охорону і тепер він завжди їздить із нарядом поліції.

Про люстрацію

«Якщо закон про люстрацію буде скасований як антиконституційний — а я впевнений, що рано чи пізно, коли переляканий Конституційний суд перестане працювати на всі 25 сторін, він буде скасований, — тоді постане питання, а чи законно призначалися директори НАБУ, САП та інші чиновники. Там оголошувалися конкурси і в конкурсних умовах було написано — заборонено брати участь людям, які підпадають під Закон “Про очищення влади”. Тобто, можна ще раз усе переглянути. На цей інструмент повинна поглянути нова влада».

Про «діамантових прокурорів»

«Справа «діамантових прокурорів» популістська, бо в ній немає вироку суду. За 4 роки вирок можна винести, якщо вони винні.

Якщо в них щось знайшли при обшуку — продемонструйте судовий вирок. Якщо вироку немає, то нехай вони визнають, що ці люди не порушували закон.

Я їх (“діамантових прокурорів”) критикував, бо вони наступили на власні граблі. Вони стали частиною політичної і правоохоронної каральної системи. Караючи інших, через кілька місяців вони самі стали “діамантовими прокурорами».

Про НАБУ і САП

«Національне антикорупційне бюро — прекрасна ідея, особливо з незалежністю. І навіть деякий час це вдавалося. А потім голова НАБУ опинився вночі вдома у Порошенка. Нагадаю, що саме партнери Порошенка — головні фігуранти всіх корупційних скандалів. Яка після цього довіра може бути до цього органу? Я вважаю, що Артем Ситник повинен звільнитися.

Теж саме і з Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою. З точки зору формування антикорупційної інфраструктури — прекрасне рішення, високий статус, незалежність. Але одного взяли на гачок і другого взяли на гачок. І вони змушені працювати на ту політичну команду, яка сама ж скоює злочини.

Ці люди (керівники) повинні просто піти.

Прокуратура знаходилася під контролем Порошенка, СБУ, НАЗК, САП. НАБУ мало більшу форму незалежності, але не настільки велику, щоб протистояти цьому масовому явищу».

Щодо електронного декларування

«Та форма, у якій це було прийнято, означає фактично легалізацію незаконно здобутих коштів представниками правлячої еліти. Вони взяли й один раз записали все, що в них уже є, і все, що вони в майбутньому вкрадуть. Наприклад, у тебе є 100 тис. доларів, а ти взяв і записав мільйон для того, щоб у майбутньому говорити, що у мене давно мільйон лежить.

Правляча з 2014 року політична команда сама ж була утримувачем цього реєстру, органу, який відповідає за електронне декларування та органів, які могли спіймати тих, хто вносив невідповідні дані в декларацію».

Про голову АП Андрія Богдана

Андрій Богдан у 2007-2009 роках був помічником народного депутата Андрія Портнова (на той час – заступника голови фракції БЮТ). В інтерв’ю Портнов зазначив, що це було суто формальне призначення і вони майже не перетиналися в роботі.

«Андрій Богдан — досить досвідчена людина. Я бажаю, щоб йому так вдалося організувати роботу адміністрації, щоб глава держави був упевнений у захищеності своїх тилів. Я бажаю йому успіху».

Про заборону російського продукту

«Це рішення РНБО повністю співпадає з політикою, яку робить сама Росія. Вони теж там Телеграм забороняють. Це відкат назад. На жаль, наші політики роблять те саме. Тому я вважаю, що люди самі мають можливість вибирати, що їм дивитися, слухати, якою кінопродукцією користуватися, яких артистів дивитися.

Я вважаю, що скасувати потрібно взагалі все — заборону на в’їзд артистам, заборону на кінофільми, потрібно вирівняти ситуацію з мовними квотами. Потрібно обов’язково скасувати рішення про заборону прямих перельотів до Росії. Якщо ми виходимо з того, що прямий потяг їздить до Москви, автобус ходить, автомобілі їздять, то й літак повинен літати. Тобто, потрібно переглянути все, що забороняє, а люди самі нехай приймають рішення».

Про євроінтеграцію

«Я сподіваюся, що скасування безвізового режиму не буде (в контексті скасування закону про незаконне збагачення. — ДМ). Це досягнення нашої країни. Це досягнення не Порошенка, а саме нашої країни, бо до Порошенка була прийнята половина цих законів. Вона була прийнята нашою політичною командою. Він лише її продовжив, вхопивши хайп. Але це досягнення українців, які це вистраждали.

Я скажу, що я прихильник європейської інтеграції. Підтримую курс євроінтеграції з тих часів, коли я відповідав за цю тему в АП, доповідав на цю тему закони, перебував у комунікації з лідерами ЄС і продовжую бути і продовжую бути людиною, яка рухається в цих зовнішньополітичних рамках».

Тут Портнов зманіпулював, адже саме через те, що у листопаді 2013 року Янукович відмовився від євроінтеграційного курсу і не підписав угоду про асоціацію та вільну торгівлю з ЄС і почався Майдан.

Про Крим і Донбас

«Крим і Донбас — анексовані українські території. Крим — це окрема історія. Якщо Донбас ми можемо розглядати у ближчій перспективі, то Крим — у довгостроковій. Це будуть десятки років. Це будуть судові процеси. Це буде комунікація нових керівників України та Росії».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3416
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду