Сергій Лещенко: «Всі кандидати, якщо ми подивимося перші топ-7, були так чи інакше пов’язані з різними олігархами»

Сергій Лещенко: «Всі кандидати, якщо ми подивимося перші топ-7, були так чи інакше пов’язані з різними олігархами»

13 Квітня 2019
4348
13 Квітня 2019
13:07

Сергій Лещенко: «Всі кандидати, якщо ми подивимося перші топ-7, були так чи інакше пов’язані з різними олігархами»

4348
11 квітня цього року в програмі Громадського ТБ «Мокрик По живому» побував Сергій Лещенко, один з чотирьох радників кандидата в президенти Володимира Зеленського, народний депутат фракції БПП, екс-журналіст «Української правди». В нашій постійній рубриці «Спойлер» даємо розшифровку розмови.
Сергій Лещенко: «Всі кандидати, якщо ми подивимося перші топ-7, були так чи інакше пов’язані з різними олігархами»
Сергій Лещенко: «Всі кандидати, якщо ми подивимося перші топ-7, були так чи інакше пов’язані з різними олігархами»

Данило МОКРИК: Сергій Лещенко в прямому ефірі. Добрий день.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат:  Добрий вечір.

Данило МОКРИК: Я відразу вам поставлю одне з запитань, яке я озвучив під час підготовки до цього інтерв’ю. я його трішки переформулюю – як ви, як колишній журналіст, оцінюєте рівень відкритості Зеленського до ЗМІ?

Сергій ЛЕЩЕНКО: Я розцінюю  як недостатній цей рівень. з іншого боку, я розумію, що для його перемоги це не є  особливим фактором. Тобто він перемагає без цього. Тому що він живе в реалії, яка настане, можливо, по всьому світі через 20 років -  це відсутність комунікацій через журналістів. Це пряма комунікація з виборцем.

Данило МОКРИК:  Так її теж немає.

Сергій ЛЕЩЕНКО: Чому? Виступи через соціальні мережі.

Данило МОКРИК, ведучий: Односторонній зв'язок.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Так, але цього достатньо для перемоги. Тобто ви питали – як моя думка, як журналіста? Я  вам дав журналістську оцінку. Цього недостатньо. Але цього буде достатньо для перемоги скрізь по всьому світу.

Данило МОКРИК, ведучий: Мені цього недостатньо,  зважаючи на ваше обґрунтування. Тому що перемога не може бути єдиною метою в політика. Політик –в ін. транслює якісь цінності, якийсь порядок денний. Він є виразником позиції певної частини суспільства. Він має бути прозорий для людей. Його мета не може бути просто посісти посаду. Ну якщо немає комунікації в два боки, то для чого перемога людини, яка не комуні кує?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Давайте з самого початку. Я скажу, що я говорю від свого імені.

Данило МОКРИК, ведучий: так, звичайно.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Жодної позиції я не представляю, окрім своєї власної. Перший пункт. Другий пункт – зараз виборча кампанія. І виборча кампанія передбачає стратегію перемоги. В моєму розумінні, коли іде виборча кампанія, все  решта є другорядним для кандидата. Тому що в нього є мета перемогти.

Данило МОКРИК, ведучий: для чого?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Щоб отримати той результат, на який він сподівається внаслідок виборчої кампанії.

Данило МОКРИК, ведучий:Ну то добре, він переможе. Для чого? Це ж не є мета в собі? Він перемагає для того, щоб що?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Щоб зайняти посаду президента і втілювати своє бачення, яке є   в нього, як в кандидата.

Данило МОКРИК, ведучий: І от ми якраз цього дізнатися не можемо, яке в нього бачення, тому що можливості поговорити з ним про це немає. Знову ж таки, я говорю з вами про це. Я говорю з вами про це і як з політиком, і як з консультантом Зеленського. І як з колишнім журналістом.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Давайте повторимося ще раз, що я представляю виключно свою точку зору. Жодних інших я  точок не представляю. Це перший пункт. Другий пункт – звичайно, кожен журналіст хоче взяти в  нього інтерв’ю. Як би я був журналістом – так само хотів би взяти в нього це інтерв’ю. Чи може він  фізично задовольнити всі журналістські запити на інтерв’ю? Однозначно не може.

Данило МОКРИК, ведучий: А які він задовольнив?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: За кампанію він дав інтерв’ю  «Українській правді».

Данило МОКРИК, ведучий: 21 січня.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Він дав інтерв’ю  західним журналістам.

Данило МОКРИК, ведучий: Вони не володіють в достатній мірі українським порядком денним.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ну я б не сказав цього, тому що це було майже 2 години спілкування на абсолютно різні теми. Був після цього оприлюднений відповідний відеоматеріал його штабу. Журналісти, які були на зустрічі – половина з них, якщо, тобто там було десь  20 журналістів,  половина з них були українські журналісти, які працюють на іноземні медіа. Тобто це були журналісти, наскільки я пам’ятаю, від «Нью-Йорк таймс» була українська журналіст. Від «Блумберг» були українські журналісти. Від «Київ пост.» були українські журналісти. Тобто казати, що це іноземні...

Данило МОКРИК, ведучий: Але вони не працюють на українську аудиторію, розумієте.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: В сучасному світі вся аудиторія глобальна. Ти робиш матеріал для «Нью-Йорк таймс» -він перекладається і доступний для всієї аудиторії в Україні, якщо він публікується (нрзб).

Данило МОКРИК, ведучий:  Цільова аудиторія інша.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Я розумію, що кожному хочеться взяти інтерв’ю. Ми ходимо по колу – я не бачу сенсу в цій дискусії, тому що перше – я не впливаю на порядок денний інформаційної залученності журналістів, висвітлення інтерв’ю і так далі. Друге – для того,  щоб перемогти –він обирає стратегію перемоги. І можна його засуджувати за це, можна хвалити. Але ми маємо результат. Я не закінчив, я хочу, щоб мене дослуховували.

Данило МОКРИК, ведучий: Зачекайте, ви можете говорити 45 хвилин і не закінчувати. Я маю  реагувати на те, що ви говорите, правильно?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Я за своє депутатство маю негативний досвід. Я в прямому ефірі і мені важливо закінчувати свою думку.

Данило МОКРИК, ведучий: Якщо ви будете 5 хвилин говорити – я не можу дати вам закінчувати.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Тоді  говоріть ви і будемо закінчувати. Говоріть будь ласка. Я буду мовчати, а ви говоріть.

Данило МОКРИК, ведучий: Ви на інтерв’ю йшли для чого?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Тому що ви мене запросили.

Данило МОКРИК, ведучий: Чому? Тому що ви мене запросили. Для чого? Для чого ви прийшли на інтерв’ю?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Для того, щоб відповісти на ваші запитання.

Данило МОКРИК, ведучий: Гаразд, так я хочу, щоб  ви відповідали на мої запитання. Ви зараз обмежуєте мене в можливості їх поставити.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: А ви обмежуєте мої можливості дати відповіді на запитання.

Данило МОКРИК, ведучий: Я хочу, щоб ваші відповіді  були по суті і щоб  я мав можливість в той момент, який мені видається важливим, поставити уточнення. Я можу це робити?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Звичайно. Але я не  закінчив свою відповідь. Але я не буду продовжувати. Ставте, будь ласка, ваше наступне запитання.

Данило МОКРИК, ведучий: Давайте ви закінчите, а я вже тоді поставлю. Бо  я, чесно кажучи, після нашої перепалки, я просто навіть забув, що я хотів вас запитати. Давайте продовжіть.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Третє – моя теза полягає в тому, що я нагадаю, що я казав – що інтерв’ю були. Це неправда, що не було інтерв’ю. Їх було, можливо, недостатньо для всіх, хто хотів його взяти. Але на це є об’єктивні причини, тому що охочих взяти інтерв’ю дуже багато.  Друга теза, яку я казав, полягала в тому, що  він комунікує із суспільством через відповідні медіа носії, уникаючи журналістів як посередників в цій комунікації. Третя теза – це те, що в сучасному світі це буде достатньо поширена технологія і результат, який є важливим для кандидата під час кампанії  - він завжди досягається за будь яку ціну в рамках закону. Тобто порушення закону в тому, що він не дає інтерв’ю – немає. Четвертий пункт полягає в тому, що, наприклад, я працював журналістом, коли Віктор Ющенко балотувався в президенти в 2004 році. І так само було безліч нарікань, що він не дає інтерв’ю, що він не всіх задовольняє і так далі. Тому що він популярний був на той момент.

Данило МОКРИК, ведучий: Він давав інтерв’ю.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ну як давав. Він давав, але було безліч тих, хто хотів його запросити і отримати інтерв’ю. Він їх теж розстроював, цих людей, засмучував і так далі. Тому,  зрештою, я повторюся, що комунікації цієї я хотів би бачити більше, але якщо ви запитаєте мою точку зору на те, що відбувається – от я її озвучив щойно.

Данило МОКРИК, ведучий: Добре. Я дуже хочу, щоб ми тоді подивилися декілька моментів, щодо яких мені цікава власне ваша позиція як колишнього журналіста. От було за останній час  двічі програма «Схеми» пробувала підійти до Зеленського. І один раз програма «Наші гроші» з Денисом Бігусом. І от ми зробили просто невеличку нарізку того,  як це виглядало.

«Під час розмови з Зеленським охоронці відтіснили оператора «Радіо Свобода» від журналіста на кілька десятків метрів за лаштунки, застосувавши силу».

«Міцні хлопці в спортивному без церемонії відштовхують нас від Зеленського – аби провести його до авто».

Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ: Послушайте, я вам отвечаю – я вам ничего не должен. Я должен только своим родителям.

Данило МОКРИК, ведучий: Тобто ми маємо три випадки. Це не те, що не було часу. Це реально ми спостерігали відтиснення, яке непокоїть. Чи вас не непокоїть, як журналіста, знову ж таки колишнього.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Наскільки це було відтісняння чи неможливість підійти – я цього не знаю.  Я проти застосування сили  до будь яких журналістів. Чи було при цьому застосовано силу – треба запитувати в тих людей, які були на місці події.

Данило МОКРИК, ведучий: Вони стверджують, що було. Журналісти стверджують.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Якщо було застосування сили – треба звертатися в правоохоронні органи. Треба запитати – чи було звернення в правоохоронні органи у зв’язку з  застосуванням сили і перешкоджанням професійної діяльності журналістів.

Данило МОКРИК, ведучий: Ок.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ви запитуйте мене.

Данило МОКРИК, ведучий: Звичайно,я запитую, я розмовляю з вами. Я вам навіть свою репліку сказати з цього приводу. Що мене непокоїть, що людина, яка ще навіть не є президентом, вже таким чином спілкується чи не спілкується  з журналістами. Тому що одне з великих, один з великих закидів до Петра Порошенко – це те, що його спілкування з журналістами, якщо і є, воно обмежується фактично  компліментарними ефірами, компліментарними інтерв’ю. Тут  є небезпека, що його взагалі не буде, цього спілкування, гострого обміну. Так? Тому я вас питаю про це.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Якщо вас цікавить позиція кандидата – треба апелювати  до прес-служби. Я є представником штабу  на цьому ефірі. Я не є представником кандидата на  цьому ефірі. Я – є я. Тому, будь ласка, запитання, які ставите ви – ставите мені щодо всіх процесів, які відбуваються.

Данило МОКРИК, ведучий: Добре. Ви спілкувалися з Зеленським про спілкування з пресою?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ні, не спілкувався.

Данило МОКРИК, ведучий: Чому?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Тому що наше спілкування стосувалося інших тем.

Данило МОКРИК, ведучий: Яких?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Боротьби  з корупцією, міжнародних відносин,  економічних реформ.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ваша роль взагалі, ну в комунікації з Зеленським? Ви там минулого тижня говорили, що ви проводите консультації. Тобто як ці консультації виглядають? Це зустрічі? Наскільки регулярно вони відбуваються? От це  цікавить  теж.

Данило МОКРИК, ведучий: Вони відбуваються в сучасних реаліях. Це можуть бути зустрічі, або комунікації через месенджери. Тобто і так, і так.

Данило МОКРИК, ведучий: Особисті  зустрічі відбуваються?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ми, звичайно, спілкувалися особисто.

Данило МОКРИК, ведучий: Наскільки часто?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Достатньо часто. Я не можу сказати  там, 5 чи 10 разів. Я не рахую кожну зустріч. Але це не одна була зустріч.

Данило МОКРИК, ведучий: Вони, як правило, тривалі? Що  ви на них обговорюєте?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Це зустрічі перед якоюсь іншою зустріччю, наприклад, міжнародною. Або зустріч перед публічною якоюсь активністю кандидата.

Данило МОКРИК, ведучий: Ви супроводжуєте  на зустрічі Зеленського чи ні? Буває таке?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ну, була. Наприклад, оприлюднена фотографія після зустрічі з американським спеціальним представником Куртом Волкером,  на якій я був присутній, на цій зустрічі.

Данило МОКРИК, ведучий: А в якій ролі?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: В ролі експерта цих питань, які обговорювалися на цій зустрічі – міжнародна політика, економічні реформи. Питання боротьби з корупцією. Там був так само Олександр Данилюк і  Руслан Рябошапка.

Данило МОКРИК, ведучий: Ви були на цій зустрічі на чиє прохання?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: на прохання спільне. Тобто ми зустрілися, підготувалися до цієї зустрічі разом. А потім разом брали участь в цій зустрічі. Оскільки ми були запрошені Володимиром Зеленським, то, відповідно, можна говорити, що ми були на його прохання на зустрічі. Хоча, скажемо так, у вигляді там формального прохання – ну так це не виглядало. Ми спільно  готувалися до зустрічі і спільно на неї пішли.

Данило МОКРИК, ведучий: Ну хтось же сказав – давайте підемо разом. Чи – давайте ви підете зі мною?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ні, нас запросили на зустріч. Перед цією зустріччю ми поспілкувалися,  обговорили питання, а потім пішли далі на цю зустріч. Але сказати, що це було якась формальне прохання – я так би не сказав. Це було нормальне. Ну розумієте, у  Зеленського є особливість,  якої немає у інших політиків, яка полягає у тому, що тут відсутні формалізовані якісь відносини. Тобто немає цього, відносин там  сеньйора і підлеглого, старшого і молодшого, начальника і дурня. Це нормальне спілкування на рівних. Ти спілкуєшся, ти в якийсь момент спілкуєшся як з однодумцями. Тут немає такого – ти ідеш зі мною – ну пішли. А ти не ідеш – не пішли. Тобто це спілкування як групи людей, які обговорили тему. Тепер нам час іти до американців. Ну пішли до  американців, все обговоримо.

Данило МОКРИК, ведучий: Ну ви ж не можете на будь які-зустрічі з ним ходити, на які ви захочете? Тобто якась формальність є?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Звичайно.  Тому що він кандидат.

Данило МОКРИК, ведучий: Ну якісь рамки..

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Рамки полягають в тому, що коли є потреба з його боку …

Данило МОКРИК, ведучий: То він вам все-таки каже про цю потребу?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Так, він або помічники, які працюють з ним.

Данило МОКРИК, ведучий: Тобто все-таки ми доходимо до того, що ініціатива, потреба з його боку.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Звичайно, так.

Данило МОКРИК, ведучий: Він її якось озвучує. Або він, або його помічники.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Так.

Данило МОКРИК, ведучий: А ви от, власне зачіпляючись за це, як  почалася, я навіть не скажу співпраця,  враховуючи, що ви неформально… До речі, чому не формалізуєте якось цю співпрацю? Чому ви не назвете її якось? Чому не скажете – я член команди Зеленського.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Тому що насправді формалізовані відносини відбуваються, коли офіційний статус кандидата, якщо він обирається на якусь посаду, потім відносини формалізуються. Але, знову ж таки, це питання – або ми хочемо бачити шашечки, або ми хочемо їхати. Я не знаю: треба посвідчення якесь? Тобто це ж не є офіційно-державна служба .

Данило МОКРИК, ведучий: Це не є, але будь який вибір – є вибором. Зробити щось – є вибором. І не робити чогось, коли є можливість – це теж вибір. Тобто я хочу зрозуміти – ви співпрацюєте з того, що я зрозумів, достатньо тісно.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ні, я б не сказав, що достатньо тісно. Тому що це не є зустрічі щодня. Це не є…

Данило МОКРИК, ведучий: А тільки щодня рахується тісною співпрацею?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат:  Ну я не знаю там, тісна – є,  напевно, щоденні контакти.

Данило МОКРИК, ведучий: Ну людина ходить з вами на зустрічі. Ви супроводжуєте на зустрічі. Ви консультуєте.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат:  На деякі зустрічі.  Далеко не на всі. Я б сказав, що це ті зустрічі, які стосуються міжнародних  відносин, делегацій, які зацікавлені в таких зустрічах. Або інші питання, які стосуються там активності кандидата. І ці  зустрічі мають такий зміст, який ми з вами проговорювали. Але мені здається, знову ж таки, мені було б цікаво, щоб ми обговорювали не ці зустрічі, а обговорювали, оскільки я не представляю кандидата, обговорювали моє бачення, оцінку ситуації в країні. Якщо так просто обговорити кандидата  без його присутності – то б мені не хотілося бути в цій ролі, бо я не представляю кандидата.

Данило МОКРИК, ведучий: Ні, мета розмови з вами – це розмова про вас і зокрема, і не тільки про вашу роботу з командою Зеленського.  Це нормально.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Моє робоче місце у  Верховній раді. Я працюю там. З  Зеленським я…

Данило МОКРИК, ведучий: Не все, що ви робите в житті.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Але це не моя робота, точно.

Данило МОКРИК, ведучий: Я розумію. Но не можете ви прийти на інтерв’ю і встановлювати порядок денний цього інтерв’ю.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Звичайно.

Данило МОКРИК, ведучий: То раз ви уже прийшли, то давайте я буду ставити запитання.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Звичайно. Але я повторюся, що я говорю виключно про ті теми, які  належать до моєї компетентності і які відносяться до моєї професійної занятості, роботи, досвіду і так далі. Але говорити за кандидата, розповідати про  кухню кандидата я не хочу. Це не є моєю місією.

Данило МОКРИК, ведучий: Я прошу вас давати, коли прошу давати оцінку. Коли прошу давати відповіді про якісь події, про якесь спілкування, яке відбувається. Я не хочу, щоби відповідали за Зеленського. Коли буду говорити з Зеленським – я ставитиму йому запитання конкретно щодо нього самого.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Добре.

Данило МОКРИК, ведучий : Я ставлю вам запитання щодо вас. І от зокрема зараз я ставлю вам запитання –коли ви почали консультувати Володимира Зеленського? І як це відбулося? За чиєї ініціативи? Якщо говорити дуже так грубо – хто до  кого прийшов?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Це був січень, якщо мені не зраджує пам'ять минулого, ну цього точно 19-го року, тобто січень, коли йшла виборча кампанія і Зеленський її проводив як кандидат з серією тематичних обговорень, з експертами. І один з перших таких круглих столів стосувався теми боротьби з корупцією. На цій зустрічі були ще Віталій Шабунін від Центру протидії корупції, Руслан Рябошапка, як колишній член Агентства запобігання корупції, і  Андрій Герус, як  голова асоціації споживачів електроенергетики і людина, яка послідовно бореться з «Ротердам+», як корупційною схемою за участі президента Порошенко і олігарха Рината Ахметова. Оця зустріч відбулася в нас з кандидатом в січні, або лютий.

Данило МОКРИК, ведучий: На його запрошення? Це була його ініціатива?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Так, так. Це була його ініціатива, а для нас це була важлива спроба, я вважаю результативна – донести ті цінності, які для мене є в політиці, напевно, моєю постійною  точкою концентрації енергії.  Це боротьба з корупцією в  Україні і створення в Україні нормального середовища для бізнесу, для того, щоб українські громадяни не були ошукані. Тому що  корупція – це вкрадені гроші, вкрадений час, вкрадені можливості, вкрадені надра, вкрадені гроші з ренти. З тарифів і  так далі. Це набагато більше, ніж просто вкрадені гроші з бюджету. І всі українські громадяни є ошуканими в даному випадку. І тому для мене важливо, щоб кандидата, який на той момент вже заявив про свою участь у виборах, я, по-перше, хотів переконатися – чи є це його погляди. І по друге,щоб те. Що  я досяг в цій царині було йому теж це відомо. І що б уразі його перемоги, щоб він ці цінності сповідував. Щоб це було для  нього важливою  частиною порядку денного.

Данило МОКРИК, ведучий: І після цього ви продовжили  спілкування якимось чином?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Так.

Данило МОКРИК, ведучий: Просто цікаво. Як після того відбулася друга зустріч?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Вибачте, я не хочу це обговорювати. Повторюся, якщо ми говоримо про мене – ми  говоримо про мене. Обговорювати, яка зустріч була першою, другою, п’ятою я не хочу. Мені цікаво говорити про мої погляди на політику.

Данило МОКРИК, ведучий: Я ставлю вам запитання конкретні щодо вашої діяльності і зокрема політичної діяльності. Я закликаю вас до прозорості. Так само,  як ви закликали до прозорості…

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Це не має нічого спільного з прозорістю. Тому що це кухня штабу. Я не хочу обговорювати кухню штабу в ефірі. Тому що  не має жодного відношення…

Данило МОКРИК, ведучий: Ви кажете, що ви не є членом штабу. І ви не хочете обговорювати кухню... Я вам ставлю  запитання -  коли у вас  друга зустріч.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Але зустрічі, хто просив і так далі – це все  кухня штабу. Я це буду обговорювати, бо це є кухня штабу. Але, звичайно,   оскільки мене запрошують, то казати, хто мені написав в месинджер,  чи це була помічниця, чи це був помічник – це не має жодного сенсу. Для мене це просто приниження. Тому що ви мене починаєте використовувати як джерело інформації про третю людину. Я є самодостатньою людиною. Я хочу говорити про свої цінності.

Данило МОКРИК, ведучий: От я і питаю вас про ваші цінності. Я ставлю вам запитання щодо вас. Питаю вас про ваші зустрічі. І ви не хочете на ці запитання відповідати.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ні, ви питаєте, хто подзвонив і так далі. Я не бачу в с цьому сенсу. Бо це кухня.

Данило МОКРИК, ведучий: Ні, я не питав, я питав – як відбулася друга зустріч? Питаю у вас. Не у Зеленського  і не про  Зеленського. Питаю про вашу зустріч.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Так, після цього у нас була ще одна експертна зустріч і ми продовжили спілкування на ці теми, які ми обговорювали. Повторюся – борьба з корупцією. Економічні реформи, співпраця з міжнародними організаціями.  Ми не проводили зустрічі в банях, в саунах або в  ресторанах. Ми проводили їх в штабі.

Данило МОКРИК, ведучий: Дивіться, якщо я вам ставлю ці запитання, то я ставлю вам ці запитання, зокрема і як політику. Як вам політику. Як людині, яка зараз є народним депутатом і яка, очевидно, буде продовжувати свою  політичну діяльність.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Це ще не факт. Це будуть вирішувати громадяни України. Я цього щ е не знаю, оскільки чи будуть зважати громадяни України мою роботу корисною. Чи не будуть вважати – це буде відомо пізніше.

Данило МОКРИК, ведучий: Ви хочете залишатися в політиці?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Я б хотів продовжити займатися цими справами, яким я присвятив себе останні 20 років.

Данило МОКРИК, ведучий: Ви на вибори плануєте іти?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Так, планую.

Данило МОКРИК, ведучий: Ось. І ось, як майбутній кандидат на виборах,  я хочу, щоб ви були максимально відкритими. Це, розумієте, це те саме, до чого ви закликали політиків в той час, коли були журналістом.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ну вибачте, я ж не цікавився у політиків,  наприклад, якого кольору були шкарпетки, або хто там подзвонив?

Данило МОКРИК, ведучий: Я вас питав про шкарпетки?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ні, але ви питаєте про технічні питання, які не мають жодного відношення до змісту. Давайте говорити про змісти, а не про форми. Якщо ви хочете говорити про форми – то я не є  для цього доречним співрозмовником. Тому що, повірте мені – я не для цього прийшов на ефір, щоб розказувати про технічні деталі політичної кухні. Я не є представником штабу або кандидата.

Данило МОКРИК, ведучий: Але ви кажете, що не хочете говорити про штаб. То значить ви втаємничені в роботу штабу.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ні, це говорить про те, що  є доля комунікації штабу з людьми, яких долучають до штабу. Якщо  штаб викликає Убер. Це ж не значить, що Убер залучений в штаб. Правильно?

Данило МОКРИК, ведучий: Ну  це не можна назвати внутрішньою кухнею штабу. Дивіться, ми зараз  зайшли в клінч і ми будемо…

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Просто ви хочете говорити про третю особу зі мною.

Данило МОКРИК, ведучий: Та я про вас. Якщо вас зараз запитаю про те, як розійшлися, очевидно, ваші шляхи з Мустафою Найємом і Світланою Заліщук – це буде запитання не про Мустафу Найєма і не про Світлану Заліщук. А про те,  що очевидно, принаймні з того, що видно публічно, Заліщук і Найєм не поділяють вашої підтримки Зеленського. І вони, власне, скоріше в першому турі  з Гриценком співпрацювали. Це означає, що ваші шляхи –вони справді розійшлися?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ні, це не означає. Ми вчора провели цілий вечір із Мустафою Наємом і зі Світланою Заліщук. Продовжуємо спілкуватися.

Данило МОКРИК, ведучий: Ви  залишаєтеся клубом однодумців?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат Повірте. Можливо, ви не знали, але  Гриценко я так само підтримував на виборах. Я так само виступав на його підтримку навіть в регіонах і  відвідував навіть обласні районі центри на його підтримку. Ви просто не відслідковували це. Але я теж вважав, що…

Данило МОКРИК, ведучий: Я ваше життя так прискіпливо не відслідковував.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ви робите твердження, а насправді вони не ґрунтуються на… так от Гриценка я теж підтримував, тому що я вважаю, що для того, щоб Україна отримала нову якість влади, щоб прийшли до влади люди, не пов’язані з нинішнім  корупціогеним таким просякнутим зрадами, грошима, вкраденими з бюджету, смотрящіми,  щоб прийшли нові люди – треба зробити перший крок для цього – прибрати старих. В моєму розумінні на цих виборах роль на початок кампанії проти старих була у двох кандидатів – Гриценка і в Зеленського. І дуже добре, що вони зустрілися наприкінці минулого тижня, поспілкувалися і, наскільки я знаю, плідно поспілкувалися. Співпраця буде продовжуватися і це добре. Тому що в команді Гриценка є дуже багато людей, яких я теж вважаю рушіями змін. І повірте мені, якби Гриценко зайняв на цих виборах вище місце, ніж він зайняв – Україна б отримала кращу якість політики.

Данило МОКРИК, ведучий: Ви от сказали про деолігархізацію і тому знову ж таки, я питаю вас про вашу позицію, думку і оцінку. Вас не  непокоїть, що власне середовище Зеленського і самого Зеленського дуже і предметно пов’язують з Ігорем Коломойським, олігархом, щодо якого ви самі в  2015 році написали заяву про злочини на ім’я Наливайченка і Шокіна. Оцей контакт – він вас не непокоїть?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Я вам більше скажу. На початку цього 19-го року я отримав листа подяки від керівника компанії  «Нафтогаз» Андрія Коболєва, де він висловлює мені подяку за те, що я долучався до судового процесу в Лондонському арбітражному суді, де «Нафтогаз» вступав в юридичну суперечку з  компанією, точніше, з офшорними компаніями, які є міноритарними власниками «Укрнафти».

Данило МОКРИК, ведучий: Тобто ви боролися фактично проти корупції, яку вів Коломойський.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ви кажете чомусь в минулому часі. Я продовжую це робити. І навіть на початку цього року такий лист отримав, який підтверджує, що я не колись там давно за царя Гороха, а  саме зараз продовжую це робити.

Данило МОКРИК, ведучий: Радий чути.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Для мене важливо, щоб українські громадяни отримали нову якість політики, нову якість влади, на якій цій якості влади не буде вплив олігархів, який він є зараз, або  був останні 5 років.

Данило МОКРИК, ведучий: Чи непокоїть вас можливість…

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Переходимо до Коломойського і Зеленського. Ці  контакти ніхто не приховує. Вони в публічному доступі і всім зрозумілі. Це співпраця, яка має під собою об’єктивні, суб’єктивні причини. Поки він кандидат, як і всі решта кандидатів – він вступає в ці комунікації з олігархами так само, як інші кандидати, які зайняли друге, третє, четверте, інші місця. От ви так подивитеся, у кожного побачите. Ляшко – це Ахметов.

Данило МОКРИК, ведучий: Я вас зараз питаю про вашого фаворита.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ляшко – це був Ахметов. Смешко  був постійно на каналах Медведчука. Юлія Володимирівна була на каналах як Коломойського, так і Пінчука.  І так само і  Зеленський був присутній на одному великому каналі  «1+1» -  каналі Коломойського. Колив він стане президентом,  для нього буде стояти особистий виклик – челендж, служити українським громадянам, або враховувати інтереси олігархів, або одного олігарха, які завжди будуть. Я всі свої зусилля присвячу тому, щоб він служив українським громадянам шляхом рекомендацій, публічної діяльності і так далі. Тому що будь хто стане президентом, він має бути, як правильно названо серіал, «Слугою народу». Тому всі зобов’язання мають бути забуті, щойно людина бере в свої руку булаву, кладе руку на Пересопницьке Євангеліє і стає президентом України.

Данило МОКРИК, ведучий: Тобто зобов’язання є?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Я цього не знаю. Але якщо вони є або їх немає – вони мають бути забуті в минулому. В українській історії таких прикладів не було. Але в історії сусідньої держави, сусідньої,  такий приклад був, коли Борис Березовський спробував впливати на Володимира Путіна. Закінчилося це погано.

Данило МОКРИК, ведучий:  Ви порівнюєте Зеленського з Путіним в цьому сенсі?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ні, я кажу,  що в світі існують прецеденти, коли намагання олігархів впливати на політику зупиняються шляхом просто  створення відповідних перешкод.

Данило МОКРИК, ведучий: Це Путін, а це Зеленский.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: При чому тут це. Я кажу про те, що людська натура дозволяє одній людині казати іншій – ні. Незалежно, чи це буде казати Зеленський Коломойському, чи це буде казати Меркель Сіменсу. Чи це буде казати  Себастьян Курц там австрійським компаніям, які займаються відповідним теж лобізмом. Скрізь у світі бізнес намагається впливати на політику.

Данило МОКРИК, ведучий: Так це не питання впливу. От буквально сьогодні…

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: У Франції Саркозі…

Данило МОКРИК, ведучий: От дивіться, ви говорите вже  3 хвилини. І ви хочете щоб я вам давав закінчувати свою думку.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Звичайно. От мені лишилося одне речення.

Данило МОКРИК, ведучий: Тобто  мені встати вийти?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ну це ваш вибір. Ви ж мене запросили.

Данило МОКРИК, ведучий: Так я вас запросити для того, щоб вам ставити запитання.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: у мене було речення, яке ви перервали на півфрази. Так от я закінчу, що наприклад у Франції Саркозі перебуває під слідством так само за вплив бізнесу на політику. Це має  явище скрізь у світі -  як в Італії там. Але в тому і полягає цивілізованість держави, щоб блокувати ці процеси, розслідувати, зупиняти, створювати прецеденти покарання і так далі. І тому Україна має бути в цьому якраз  на боці європейських країн. Тобто вплив цей зупинятися після закінчення виборів.

Данило МОКРИК, ведучий: Оце було одне речення. Яке ви закінчували. Да, я так розумію?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Я слухаю ваше запитання.

Данило МОКРИК, ведучий: Гаразд, тому що моє запитання стосувалося не Саркозі, і не інших європейських прецедентів. Мене цікавив саме Коломойський. І він мене цікавив не просто так. От буквально сьогодні ввечері «Схеми» опублікували  розслідування, в якому йдеться про те, що за той час, коли Коломойський був в Женеві,  Зеленський літав до нього 11 разів. Ще раніше, ще в цей понеділок  «Наші гроші» з Денисом Бігусом опублікували розслідування про те, що юрист Коломойського, наближений юрист Коломойського Андрій Богдан  сильно працює в штабі Зеленського і ви його  бачили, Андрія Богдана.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: В чому полягає ваше запитання?

Данило МОКРИК, ведучий: Моє запитання полягає в тому, що  це контакт – він не видається вам надто тісним сьогодні? Не кажу про те, яким ви бачите, що він мав би бути потім?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Скільки вам є часу на відповідь, щоб, знаєте, я зміг сформулювати відповідь так, щоб я її сформулював  до кінця.

Данило МОКРИК, ведучий: Це залежить – як ви будете її формулювати. Ну будь ласка, формулюйте. Просто  щоб це була відповідь на моє запитання.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Давайте буду по пунктам. Перший пункт – олігархи впливають на вибори в Україні. Це медичний факт. Це знають всі.  Всі олігархи робили ставки на різних кандидатів. Наприклад, той самий Коломойський робив відверту  ставку на Юлію Тимошенко. І я повторюся, що  ставкою до січня 2019 року, його основною ставкою була Юлія Тимошенко. І раніше в Інтернеті спливали фотографії, які знімала українська служба  зовнішньої розвідки, потім зливала це порохоботам,  які розганяли це по Інтернету, що вони бачили, як Тимошенко і Коломойський в готелі чи то в у Відні, чи в Женеві, але такі знімки теж були. Тобто, олігархи впливали на всіх кандидатів. Другий пункт. Україна має пройти цей період і поставити на цьому крапку. Щоб зупинити вплив олігархів на  політику. Третій пункт – для того, щоб це зробити, треба прийняти правила, які це унеможливлюють. Цих правил є добрий десяток.

Данило МОКРИК, ведучий: Всі десять зараз перерахуєте?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Я можу або перерахувати  всі закони, або чекати на ваше наступне запитання.

Данило МОКРИК, ведучий: Ви не відповідаєте на моє запитання. Я питаю вас – чи не вважаєте ви, що на сьогодні контакт кандидата в президенти Зеленського і олігарха Коломойського є надто тісним  і надто очевидним.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Цей контакт є  абсолютно очевидним. Ви це правильно згадали. Тому що його ніхто не ховає. Друге – всі олігархи впливають. Третє – треба зупинити просто практикою, тобто помінявши владу,  ставити інституції, які це заблокують.  Щоб журналісти це далі контролювали і так далі. Четверте – ви кажете про розслідування, от ви згадали в питанні розслідування. Я цього не бачив, я їхав на ефір. Наскільки я розумію, воно було якраз в той час, коли я їхав на ефір. Я не можу навіть коментувати цей факт, том у що  ви запитали мене про це.

Данило МОКРИК, ведучий: Добре, про Андрія Богдана знаєте?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат:Я знаю, що він є адвокатом в  приватній практиці. І Коломойський був один із його клієнтів. Чи вони спілкувалися про вибори, чи вони спілкувалися про їхні клієнтські відносини як з адвокатом – я цього не знаю. Для цього є сам Богдан,  його прес-служба або Коломойський. Я не уповноважений і не знаю просто цього, щоб  це коментувати.

Данило МОКРИК, ведучий: Ви ж спілкувалися з Богданом в штабі  Зеленського. Його фотографії, де ви разом стоїте.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ми  з ним не спілкувалися про Коломойського.  Можливо, це здається, що ми, зустрівшись з Богданом, маємо відразу почати привіт – привіт. Ну як там Коломойський? Коломойський там дома. А що він там? А він тут. Ааа, оо, давай ще півгодини про Коломойського. Ну ви можете вірити, можете ні. Але з Богданом про Коломойського, якщо я спілкуюся, то можливо 1% від нашого спілкування. Нам є про що говорити в житті взагалі. Тому що  Богдана я знаю з 2009 або 8 року. Я його знаю більше ніж 10 років як людину, яка починала ще працювати заступником міністра юстиції, коли очолював це міністерство Микола Оніщук, а прем’єром була Юлія Тимошенко. З того часу я його знаю.

Данило МОКРИК, ведучий: Тобто ви не заперечуєте того, що зв'язок Зеленського   і Коломойського є. При цьому ви кажете про те, що потрібно міняти правила, щоб зв’язків з олігархами не було. Якщо це підсумувати. Ви  говорите, що має за допомогою олігарха прийти до влади людина, яка в результаті має ці правила змінити. Тобто людина має за тими правилами, які привели її до влади, прийти, а потім змінити ці правила?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Так, ви абсолютно правильно сформулювали. Тепер я поясню, чому. Перш – без допомоги олігархів жоден кандидат в Україні прийти до влади не міг і не зміг би. Бо всі кандидати, якщо ми подивимося перші топ-7, були так чи інакше пов’язані з різними олігархами. Які давали їм свої медіа, свої різні ресурси, давали їм можливість виступити на цих виборах. З різних причин. Мотивації теж можемо розбирати по деталях. Якщо  є бажання – можемо розбирати мотивації, наприклад, Коломойського, Ахметова. Медведчука, Порошенка, бо він сам є унікальний кандидат і олігарх одночасно.

Данило МОКРИК, ведучий: Я питаю вас про конкретну людину.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Тому я кажу, що, звичайно, в  українських реаліях на сьогоднішній день через те, що Порошенко  не зламав ці правила гри – всі грали по тим правилам гри, які він зберіг. І це як хокей, в якому ти або виграєш, тому що ти граєш за цими правилами, які встановлені. А правила передбачають, що ти так само притискаєш до борту, ти так само б’єшся під час матчу, як всі це роблять. Або ти ніколи не виграєш. Тому що це є такий самий хокей по-американські. Після того, як людина збирається, перед  ним стоїть моральна дилема, незалежно від того, хто це буде, тут тільки за виключенням Порошенко, бо він цю мораль уже пройшов за  5 років свого президентства, він зробив стабільний перманентний вибір.

Данило МОКРИК, ведучий: Перед Зеленським стоятиме моральна дилема. Чому ви впевнені, що саме він цю дилему здатен вирішити на користь деолігархізації?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: От, я закінчу. Перед Порошенком цей вибір стояв щодня.

Данило МОКРИК, ведучий: Ми не про Порошенко говоримо.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ми поговоримо зараз і про Зеленського теж. Але  я закінчу свою думку – або говоріть ви,  я тоді буду вас слухати.

Данило МОКРИК, ведучий: Ні, я вам ставлю запитання – чому ви впевнені, що саме Зеленский здатен в цій моральній дилемі вибрати курс на деолігархізацію?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ви мені даєте скільки часу на відповідь, щоб я…

Данило МОКРИК, ведучий: Але на відповідь на це запитання.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Добре, тепер я кажу, що я вважаю за потрібне і це передбачає і відповідь на ваше запитання. Ми граємо  за правилами, які встановлені Порошенком. Він не зламав цей статус-кво олігархів, хоча він на цих виборах був крім того що кандидатом, ще і гарантом. І він мав гарантувати чесні правила, змінити правила гри, не опускати планку взагалі дискусії на політиці до рівня – хтось там наркоман чи хтось там московська зозуля, чи хтось там зрадив і розпродав всю армію. Він опустив цю планку.  Тобто він запустив таке поле. І зараз він це пожинає. Тепер щодо Зеленського. Перед ним буде стояти моральна дилема, звичайно, як перед будь яким, хто переміг на цих виборах, окрім хіба що Порошенко, бо він свій вибір вже зробив.

Данило МОКРИК, ведучий: Добре, чому ви впевнені, що Зеленський. Саме Зеленський цю систему зламає?  Ви впевнені, що він захоче її ламати?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: По-перше це моя суб’єктивна думка. Очевидно, що кожен має об’єктивне спілкування з усіма кандидатами. Я знаю всіх кандидатів. Стоп.  Ну там нижче десяти я, можливо, не всіх знаю. Але тих, хто був топ-10, я кожного знаю. І кожного можу оцінювати, виходячи з власного досвіду, зі своїх знань про цих людей, а також виходячи з розуміння ними свої функції.

Данило МОКРИК, ведучий: Тобто у Зеленського правильне розуміння своєї функції?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Тепер розкажу своє розуміння свої функції відносно Зеленського. Моє розуміння, як я це бачу. Я розумію, що йому 41 рік. Через 5 років буде 46. Я знаю, що він на другий термін не йде. Я вірю,що в 46 років в нього точно не має амбіцій бігати по світу ховати свої гроші по офшорах, по сліпих трастах, платити, щоб відкупитися від кримінальної відповідальності. Як це всі робили до цього. Я вірю, що це не його мотивація.

Данило МОКРИК, ведучий: Тому що він вам так каже, чи тому що ще щось?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Тому що я так це відчуваю і сподіваюся, що всі інші, хто залишається учасником процесу,будуть такими самими активними і далі, не дозволяючи виходити за маяки, хто б не став президентом. От просто не виходити. Тому що насправді Зеленский перебуває ще в більш обмеженому становищі,ніж перемогла, там, наприклад Тимошенко чи Порошенко. Тобто до нього буде ще більше уваги. Якщо він буде робити речі,  яких від нього очікують в цьому стереотипному сприйнятті – там призначити людину Коломойського головою адміністрації, або прем’єр-міністром. Тобто це тут всі чекають, що він це зробить. Якщо він це зробить – це викличе вибух і, звичайно, це має обмежити його.

Данило МОКРИК, ведучий: Звичайно. Просто це можна робити не  настільки очевидно. Ви знову ж таки, точно не гірше за мене знаєте -  як працює кулуарщина в політиці. Не обов’язково призначити Андрія Богдана керівником АП. Так умовно я сказав.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: До речі, умовно, а по факту він не може бути главою АП, тому що на нього діють обмеження закону, які не дозволяють йому займати посаду на державній службі. Але це питання взагалі відносно вибору морального політика, який обирається на найвищу посаду.

Данило МОКРИК, ведучий: Ви впевнені, що Зеленський  зробить правильний вибір?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Питання впевнений – це мені,  здається, з церквою не можна…

Данило МОКРИК, ведучий: Ви вірите?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Вірити треба в Бога. Я даю  йому шанс себе так проявити.

Данило МОКРИК, ведучий: Чому саме йому?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Тому що він є  з топ-кандидатів, який йшов на вибори. А топ були три кандидати насправді в цій кампанії. Ну практично було зрозуміло вже  в січні місяці, що є три топ кандидати – Тимошенко, Порошенко, Зеленський. Інші кандидати не мали шансів ні на що. Мали шанси  хорошо виступити, але потрапити  до другого туру вже не мали шансів. З цих трьох кандидатів ні Тимошенко, ні Порошенко це довірити не міг. Бо я знаю цих людей надто добре і знаю, на що вони здатні, де межа, скажемо, їхньої стелі. Друге, Зеленський – він може це зробити,  тому що в нього більше розв’язані руки, ніж у цих людей, які 20 років провели в  політиці. Тому що він не є, скажемо,  людиною за свою політичною природою такою, як вони. Звичайно, він може так само піти і вийти за рамки, які йому встановлені і зрадити сподівання. Це завжди може бути присутнє. Будь хто. Бо ніхто не є святим. Але відносно нього  такий шанс набагато вище в моєму розумінні всього політичного процесу. Як воно станеться – ми всі побачимо.

Данило МОКРИК, ведучий: Це власне те, що  я хотів уточнити. Якщо я вас правильно розумію, що, власне, йдеться про те, що ви в ньому побачили найбільше шансів на те, що таке станеться? А не те, що це там точно відбудеться.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Так це не може ніхто гарантувати. Навіть  в церкві або на сповіді священик цього  не може гарантувати.  Ми ж йдемо і ми маємо бути критичними до всіх,  не має месії, який прийде нас всіх врятує.

Данило МОКРИК, ведучий: У нас одна хвилина, тому я вам поставлю запитання конкретне і попрошу вас вкластися в цей час. Ви для себе бачите як роботу в команді Зеленського все-таки? Чи ви допускаєте  можливість там подальшої перебування в політичній опозиції? Що для вас є…

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Я допускаю все. Тому що для мене…

Данило МОКРИК, ведучий: Ви себе в команді Зеленського далі бачите?

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Я не знаю, що таке команда Зеленського. Я хочу побачити  цю команду. Зрозуміти.

Данило МОКРИК, ведучий: Є партія «Слуга народу», яка нібито там фаворит соцопитувань.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Ну партія буде формуватися. Можливо, я взагалі не буду займатися більше політикою. І скажу, що на цьому моя політична призупиняється і більше вона мені не буде цікавити на певний час або назавжди. А можливо і буде. Тому що, скажемо так – я для себе рішення буду приймати в той момент, коли для цього настане час. На сьогоднішній день я не є  членом партії «»Слуга народу», але я вважаю, що кандидат, з яким у мене був особистий досвід спілкування і який є фаворитом виборів – він має серйозний шанс поміняти правила гри в  Україні.

Данило МОКРИК, ведучий: Тим не менше, якщо ви підтримуєте якогось кандидата – то ви також несете відповідальність за те. Що буде  далі.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Але дилема має бути і в іншому – нічого взагалі не робити.

Данило МОКРИК, ведучий: Ми вас почули. З нами був Сергій Лещенко.  Народний депутат, який консультує Володимира Зеленського.

Сергій ЛЕЩЕНКО, консультант Володимира Зеленського, народний депутат: Швидше є експертом, я б сказав.

Данило МОКРИК, ведучий: Який є експертом для  Володимира Зеленського. Дякую, що нас дивилися. «Мокрик по живому» повернеться через тиждень. Це буде останній випуск перед другим туром президента. Так що вмикайте.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4348
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Nestor
1811 дн. тому
Аж дивитись гидко, як же Серьожа звивається... як вуж на пательні, аби тільки не визнати правди: Зеленський рветься до влади заради мети, яку він не може відкрито озвучити, бо вона надто багатьом здасться негідною... Але ж це є обман мільонів людей!!!
Гость
1812 дн. тому
Мокрик -лучший журналист. Не только он один задается вопросом: для чего Зеленский идет в президенты.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду