Шеф-редактор 5-го каналу про нібито «чорні списки» експертів: «Більшість людей, які приходять на канали, виглядають як діти»

Шеф-редактор 5-го каналу про нібито «чорні списки» експертів: «Більшість людей, які приходять на канали, виглядають як діти»

Володимир Мжельський прокоментував заяву Сергія Дацюка щодо кола запрошуваних гостей ефіру
Шеф-редактор 5-го каналу про нібито «чорні списки» експертів: «Більшість людей, які приходять на канали, виглядають як діти»
Шеф-редактор 5-го каналу про нібито «чорні списки» експертів: «Більшість людей, які приходять на канали, виглядають як діти»
19 Черв 2018
0
2884

Політичний експерт, філософ Сергій Дацюк, який 16 червня демонстративно залишив студію каналу NewsOne, у коментарі «Детектору медіа» розповів про нюанси запрошення експертів на інші інформаційні канали. Зокрема, він заявив, що на 5-му каналі існують так звані «чорні списки» експертів — тих, хто не може бути запрошеним в ефір. За його словами, про ці списки знають експерти та обговорюють між собою цю проблему, яка «не стала питанням публічного вираження».

Чи дійсно на 5-му каналі існують «чорні списки», про які говорив Сергій Дацюк, – про це «Детектор медіа» запитав шеф-редактора 5-го каналу Володимира Мжельського.

— Вперше чую про Сергія Дацюка, політичного експерта, — відповів пан Мжельський. — Можливо, є ще мільйон політичних експертів, яких я не чув і не бачив, тому вони для мене абсолютно нічого не означають. Якщо пан Сергій бачив «чорні списки», то хай мені їх надішле — я подивлюся, мені цікаво.

— Тобто, ви прямо можете сказати, що на 5-му каналі немає «чорних списків»?

— Я вам скажу, що це дурниця — мати «чорні списки», «білі списки»... Ні, якщо в людини є розуміння, що когось ми навмисно не запрошуємо, я готовий вислухати позицію. Просто я абсолютно не знаю цієї людини, тим паче як політичного експерта. А де він вчився, а хто він такий?

— Як мінімум, він уже понад десять років виступає експертом у медійному просторі.

— Дивіться, для мене показником інформаційних каналів є не кількість людей, які називають себе політичними експертами, а кількість людей, які дають інформаційні меседжі, якісь речі, про які можна потім говорити, про які можна надалі спілкуватись. Я не хочу зараз образити пана Дацюка, тому що я просто з ним не знайомий, можливо, це велика поважна людина... Але можу сказати, що на багатьох каналах, які запрошують дуже багато гостей, 90% цих людей, які приходять на ефір, виглядають як діти, а не як політичні експерти. І тому в мене нема сенсу їх запрошувати, тому що вони — ніхто і звуть їх ніяк.

Якщо ви подивитеся на перелік людей, які приходять на 5 канал, як мінімум, усі люди там — це ті, кого ми знаємо, кого ви знаєте в обличчя, про кого ви чуєте, до думки кого можна дослуховуватися. А якщо хтось із людей, які мені не відомі і які не приходять на наш канал, вважають, що їх поставили в «чорний список» і про це заявляють, то, я думаю, що це дурниця.

— Чи принциповим для запрошення експерта на 5 канал є його публічність, знаність, про яку ви щойно говорили? Скажімо, хіба не може бути запрошеною до вас в ефір людина, яка, приміром, є фахівцем у певній галузі, добре знається на ній, але просто поки що не є публічною та відомою особою? Тобто, якщо людина — експерт, але не широко знаний, вона не може бути запрошеною?

— Якщо навіть вона не буде публічною та знаною, ми хоч раз її запросимо для того, аби подивитися, що це за людина. Якщо це фахівець і він зможе нормально, толково говорити, висловлювати цікаві думки — чому б ні. Він надалі буде в колі людей, які зможуть приходити до нас, говорити в ефірі... Тут же не справа в освіті, в публічності... Просто ви мені назвали людину, яку я не знаю, з якою я не працюю... Якщо він раніше приходив на канал, а зараз його не запрошують — не знаю — то питання до нього.

Нагадаємо, 16 червня в ефірі телеканалу NewsOne відбулася суперечка між ведучою Ланою Шевчук та запрошеним політичним експертом Сергієм Дацюком, у результаті якої пан Дацюк демонстративно залишив студію каналу.

Це не перший подібний випадок. В лютому 2017 року Сергій Дацюк і низка експертів оголосили бойкот телеканалу «112 Україна». Вони оприлюднили заяву, в якій вимагали від «гібридних» телеканалів припинити використовувати експертів у якості «білого шуму» та для коментування штучної реальності.

Передумовою цієї заяви була ситуація, що сталася із Сергієм Дацюком на каналі «112 Україна». До ефіру експерт дізнався про те, що в парламенті почали обговорювати ідею введення військового стану на непідконтрольній території України, але в ефірі його попросили коментувати погоду в Києві. Коли пан Дацюк зазначив, що міг би прокоментувати більш важливу подію — введення воєнного стану, ведучі подали коментар Геннадія Москаля про погоду на Закарпатті, після якого знову попросили експерта коментувати погоду.

Сергій Дацюк відмовився брати участь у продовженні ефіру та залишив студію. У той же день на своїй Фейсбук-сторінці він опублікував заяву про відмову співпрацювати з телеканалом «112 Україні». Його підтримав Олексій Арестович, який теж оголосив про припинення співпраці з телеканалом з тієї ж причини.

Прес-служба каналу «112 Україна» зазначила, що причиною такої поведінки експерта, вирогідно, стала зміна метереологічних умов, зокрема «місячні затемнення, напередодні яких люди можуть по-різному реагувати на стандартні ситуації, питання». 

Детальніше про проблему підбору експертів на телеканалах читайте в опитуванні «Детектора медіа».

Фото: піар-служба компанії MRM

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 135
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 254
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 257
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 965
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 261
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду