«У нас немає індустрії шоу-бізнесу» – Ігор Тарнопольський

«У нас немає індустрії шоу-бізнесу» – Ігор Тарнопольський

24 Листопада 2017
4029
24 Листопада 2017
11:40

«У нас немає індустрії шоу-бізнесу» – Ігор Тарнопольський

4029
До Дня продюсера музичний менеджер Джамали та The Maneken, засновник Enjoy! Records Ігор Тарнопольський розповів студентам Інституту Журналістики КНУ ім. Шевченка про тонкощі роботи поза кадром, пояснив чому в Україні немає шоу-бізнесу, і чому Джамала на хотіла їхати на Євробачення та отримувати премію Народного артиста України. Найцікавіше – у матеріалі Детектор Медіа.
«У нас немає індустрії шоу-бізнесу» – Ігор Тарнопольський
«У нас немає індустрії шоу-бізнесу» – Ігор Тарнопольський

Про український шоу-бізнес

Майже тридцять років Україна самостійно формує свій музично-розважальний контент на телебаченні. Не дивлячись на це, сучасний шоу-бізнес перебуває у доволі скрутному становищі. Музичні телеканали продукують якомога більше розважального контенту, просто відповідаючи на запити населення, мало хто печеться про створення якісного змістовного продукту. Влада, у свою чергу, не сприяє посиленню захисту авторського права та не заохочує таким чином нові сили у цю сферу. 

Продюсер Ігор Тарнопольський пояснює: «Культура і шоу-бізнес є дзеркалом нашого соціуму. Ми 25 років живемо в пост-радянській країні. Люди, які жили в радянській країні були відокремлені від всієї західної культури, вони були за завісою, яка відмежовувала нас від усієї західної культури. Коли ця завіса впала – виявилося що вся країна співає про «два шматочки ковбаски» та про «милого бухгалтера». На тлі кримінальної революції у нас з'явився шансон, – і в цьому країна жила десятиліттям. Шоу-бізнес відбивав те, що відбувалося в соціумі, те, що відбувалося з людьми. Якщо порівнювати Україну з будь-якою Західно-європейською країною, не кажучи вже про Америку, – то в нас все погано. Індустрія не працює, права не захищаються, займатися монетизацією музики, літератури кіно набагато складніше ніж за кордоном. У нас не працюють закони, не працює держава в цьому напрямку. Це не є галуззю, це є сферою. У нас немає ніякої індустрії шоу-бізнесу, це просто сфера, в якій люди за інтересами збираються і займаються тим, чим їм хочеться. Хтось намагається заробити грошей, хто займається творчістю, але це не індустрія, в якій у кожного фахівця є своє місце, є свої ставки, профспілки, пенсії і т.і.».

Про вплив російського шоу-бізнесу

До останнього часу, великий вплив на українську музично-розважальну галузь мала Російська Федерація. Вітчизняний шоу-біз будувався повністю за правилами «старшого брата», але з недавніх пір відмовившись від споживання контенту країни-агресора, нам вдалося створити власний порядок денний, та відкрити багато нових зірок та виконавців.

«Перебуваючи в орбіті Росії багато років, сьогодні ми опустили ще один завісу. І ця завіса начебто повинна позбавити нас думок про те, що там завжди краще, а у нас гірше. Три роки, які пройшли в ізоляції від Москви показали, що у нас не гірше, у нас навіть краще. Український шоу-бізнес заповнив наполовину російську сцену і українська сцена заповнилася практично у всіх сегментах. Якщо раніше був Басков, – то тепер у нас є Винник. Якщо в Росії є Алегрова, – то у нас є Ірина Федишин, і так в кожному сегменті. А в деяких ми зробили таке, чого взагалі немає в Росії» – розповідає Ігор.

Але все ж таки, відмова від співпраці з Росією негативно вплинула на і без того скрутне економічне становище українських виконавців, що спричинило їх розподіл на два табори.  Продюсер Джамали з цього приводу зазначає: «Російський ринок в п'ять разів більший за український, і він для нас закритий. Для бізнесу це дуже важливо. Артисти, які мають принципову позицію, не мають можливості заробляти гроші, тому що російських ринок визначав їх фінансову складову. Я вважаю, що ми не можемо їздити в Росію зараз. Ми представляємо країну і не можемо в стані війни з Росією приїжджати туди з концертами. В Росії величезна кількість неймовірної молоді, публіки, світлих людей, які нас чекають. Але ми, як громадяни України, не можемо туди поїхати працювати. Проте, я не засуджую людей які цим займаються, це вибір кожного».

Про Євробачення

Шлях Джамали до Євробачення був довгим та проблемним. І сама участь у найкращому пісенному конкурсі Європи не була найвищою метою співачки. Як Джамала отримувала нагороду Народного артиста від Президента України та чому співачка не хотіла їхати на Євробачення, – пояснює Ігор Тарнопольський: 

«На євробачення ми зіткнулися зі справжньою інформаційною атакою, яка була на міждержавному рівні. Ми не хотіли брати в ньому участь. Ми практично сміялися над цією піснею. Звісно, пісня сумна і трагічна, там немає над чим сміятися, але форма і подача була зовсім не характерна для Джамали. Ми їхали на конкурс, в якому Джамала, як людина екстремально талановита і екстремально працьовита, хотіла одного, вона завжди знає навіщо вона їде на конкурс – тільки за перемогою, іншого не може бути. Але навіть я сумнівався, – може друге, третє, але перше. Через три дні після перемоги ми були в Адміністрації Президента з Петром Порошенко та його дружиною. Джмала не хотіла отримувати нагороду, не хотіла з принципу. Тому що весь час все навпаки. Коли було за що – ти нікому не потрібен, взагалі нікому. А тепер, через цю супер подію ти раптом став усім потрібен».

Про Джамалу

Після перемоги на Євробаченні, співачка Джамала стала помітною медійною персоною на українському телебаченні, хоча до цього вона явно випадала із традиційного поп-формату вітчизняного шоу-бізнесу. Про труднощі кар’єри Сусани Джамаладінової (яку сам продюсер називає «Джа») розповідає її музичний менеджер Ігор Тарнопольський: «Джамала – дівчина з дуже бідної сім'ї, з депресивного регіону. Батьки витратили на неї багато сил, любові і тих копійок, які у них були, щоб вона здобула освіту. Вона все життя є відмінницею, і це їй як заважає, так і допомагає. Коли вона стала на велику сцену в 2009 році в Юрмалі, то варіантів не було ні у кого. Таке могла зробити тільки максимально талановита і працьовита людина. Джамала – революціонер, антагоніст, вона робить все по-своєму. З 2010-го року ми з нею разом робимо музику, і за мірками нашого шоу-бізнесу у нас нездорові амбіції. У всіх все «під фанеру», а ми співаємо наживо. У всіх щось просте, ближче до людей, – а у нас про щось складне. Тобто взагалі все навпаки. Це стратегія антагоністів, які вирішили зламати всі бар'єри. Ми будемо робити все так, як хочеться».

Фото: theinsider.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4029
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду