Прес-показ другого сезону «Слуги народу»: несанкціонований мітинг та запитання, які краще не озвучувати

Прес-показ другого сезону «Слуги народу»: несанкціонований мітинг та запитання, які краще не озвучувати

Не дивлячись на те, що сюжет, як і в першому сезоні «Слуги народу», розгортається здебільшого на тлі вигаданої політичної ситуації з відсиланнями до сучасних українських реалій, історія, принаймні в показаній журналістам частині серіалу, аж зовсім не схожа на політичний фейлетон.
Прес-показ другого сезону «Слуги народу»: несанкціонований мітинг та запитання, які краще не озвучувати
Прес-показ другого сезону «Слуги народу»: несанкціонований мітинг та запитання, які краще не озвучувати
17 Жов 2017
0
2963

Новий сезон серіалу виробництва студії «Квартал 95» «Слуга народу. Від любові до імпічменту» вже наступного понеділка, 23 жовтня, вийде в ефір «1+1». Прес-показ влаштували заздалегідь – у минулу п’ятницю, й режисер Олексій Кирющенко декілька разів попередив: версія для показу журналістам – робоча, тож дещо в ній ще не дофарбовано, щось не підзвучено, в деяких моментах недороблена графіка. Й титри ще не готові. «Але, зрештою, була б історія, а все інше, може, й непомітно буде», – зауважив Кирющенко. Мав рацію!

Перші дві серії, які показали на передпрем’єрному показі, об’єднали в одну. До речі, спареними будуть і наступні дві серії – третя та четверта. Далі вже на глядачів очікують окремі серії тривалістю близько 25 хвилин кожна. Тож перша година серіалу, дві серії – одна історія, що приємно, не зовсім політична, але й не зовсім комедійна. Сценаристи та режисер пробиралися в ній, сказати б, перефразовуючи знамениту фразу, «поміж жанрами» і навіть викликали зауваження після показу щодо того, що серіал більшою мірою драматичний та подекуди геть не смішний. Але й тут режисер Олексій Кирющенко зазначив, що «Слуга народу» – не чистої води комедія, команда зазіхнула на більш складні речі як-то трагіфарс, лірична комедія, сатирична комедія.

Хоча про політичну складову серіалу старанно нагадували «мітингувальники», які зібралися перед кінотеатром з лозунгами «Слуга народу понад усе!» та «Голобородько – наш президент».

Не дивлячись на те, що сюжет, як і в першому сезоні, розгортається здебільшого на тлі вигаданої політичної ситуації з відсиланнями до сучасних українських реалій, історія, принаймні в показаній частині серіалу, аж зовсім не схожа на політичний фейлетон. Вона, скоріше, про стосунки поміж людьми, про жорсткі жарти над друзями, про довіру, врешті-решт. Було б обманом сказати, що «Квартал 95» зрадив собі та жодного разу не «пройшовся» жартами по наболілому: тут вам і скарга на те, що усюди – діти-куми-свати тих, хто «при кормушці», й пародія на популістські, майже релігійно-проповідні виступи нардепів у Раді… Й навіть злободенний жарт «Я тобі громадянство дав, я його в тебе й заберу», який, як запевняє Володимир Зеленський, було написано й відзнято ще задовго до того, як історія з громадянством відомого політика постала настільки гостро – майже напророчили.

Сценаристи-провидці в центрі кадру - Юрій Микуленко та Юрій Костюк

Але все ж творці «Слуги народу», здається, пішли далі – недарма в очікуванні другого сезону майже у всіх інтерв’ю їх неодмінно запитували, чи витримає спокусу владою головний герой, президент з народу Василь Голобородько, чи не стане він «на бік зла». От і маємо – дивіться, що відбувається з людиною, цілком пристойною та порядною, яка потрапляє в політику. Сценаристи сконцентрувалися на конфлікті всередині героя, ось тому, шановні, вам подеколи зовсім не смішно, бо нічого доброго з людиною в такій ситуації не відбувається.

«Це не ситком, не скетчком, для нас було дуже важливо створити продукт, яким можна пишатися, – розповів Зеленський під час невеличкої конференції. – Ми хотіли зробити кіно не картонне” і не “штучне”. Все, що ви побачили на екрані, – справжнє. Глядачі бачать не павільйон, а реальні будинки, інтер'єри, кабінети – все натуральне. Думаю, сценарій, режисуру і гру акторів телеглядачі теж високо оцінять».

Оцінили. Ніде правди діти, актори студії «Квартал 95» дедалі органічніше «монтуються» в кадрі з кіно- та театральними акторами, в яких, звичайно, набагато більше досвіду роботи з подібним драматургічним матеріалом перед камерою. Декілька запитань щодо артикуляції, жестикуляції та інтонування виникає до Олени Кравець, але то вже дрібниці, які дійсно за плином сюжету можна й не роздивлятися так детально.

«Це дуже талановита команда! – поділилася з ДМ враженнями щодо партнерів на знімальному майданчику Наталія Сумська. – Мені було безмірно цікаво, комфортно й затишно з ними працювати. Особливо з виконавцем головної ролі, Володимиром Зеленським. Може, тому що я граю маму (сміється. – ДМ). Я отримала колосальне задоволення від самого Володі. Він надзвичайно талановита людина, і все в нього відбувається якось автоматично: він і танцюрист, й організатор, і ведучий, й кіноактор. От ще не актор театру хіба. Але ми якось розмовляли на цю тему – й Олена, й Володя виявляють бажання з’явитися на сцені театру, але я поки мало вірю в те, що скоро в них з’явиться на це час».

Що ж уже питати, чи буде в Зеленського час на реальну політичну кар’єру. Хоча це запитання, як не дивно, дедалі набирає великої популярності серед журналістів. Володимир обережно відповідає: «Найбільше щастя – займатися тією справою, яку любиш, якою володієш. Наш серіал – це не передвиборча кампанія». Здається, тема втручання в політику не дуже приємна для актора. А от у Олексія Кирющенко, як з’ясувалося під час конференції, є свої «болючі» теми, на які він не дуже охоче відповідає. Тож порада від режисера «Слуги народу» до журналістів: не питайте в режисера, які смішні ситуації траплялися на знімальному майданчику.

«Який там сміх! – розповідає Кирющенко. – От знімали сцену біля обриву, де герой Міки Фаталова заливає в рота Голобородька алкоголь. А там пляшка на замовлення зроблена й корок ексклюзивний. Він в першому дублі взяв і кинув той корок з обриву. А я ж розумію, що нам ще крупні плани тієї пляшки треба знімати! Думаєте, нам смішно було?».

Впевнена, що знімальній групі було не смішно. Як і в той момент, коли під час зйомок Володимира Зеленського ледь не переїхали орендованим під передвиборчу кампанію Голобородька автобусом; як і в ті декілька годин, коли він заради зйомок був із заклеєним ротом або висів догори ногами на дереві. Чи, приміром, кілька годин бігав лісом із прикріпленою до нього камерою вагою у 25 кілограмів. Смішного тут, мабуть, мало. Та й, може, вже досить так багато сміятися навіть над політикою? Саме на цьому зійшлися ми в думці з Володимиром Горянським, обговорюючи, чи мають такі серіали як «Слуга народу» колоти у болючі місця, чи навпаки – трохи розслабляти атмосферу.

«Я думаю, що вже час вколоти, а не розслаблятися, – зауважив актор, який виконує в серіалі роль одного з найголовніших олігархів країни. – Аби не було настільки сумно, як смішно. Тому що в суспільстві вже є певне звикання до того, до чого звикати аж ніяк не можна. Я думаю, такі серіали трохи розбурхують».

І тільки Станіслав Боклан, який у «Слузі народу» виконав одну з центральних для сюжетотворення ролей, майже нічого цього вечора не зауважив та не задекларував. В нього онука народилася! Тож про народження кіно в студії «Квартал 95» щасливий дідусь сказав тільки те, що він неймовірно вдячний працювати в цій команді. І що не хотів би в реальності потрапити у в’язницю, де знімали деякі сцени, – мовляв, там дуже гнітюча атмосфера.

Фото: Андрій Шматов

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 120
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 234
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 232
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 948
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 234
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду