Другий півфінал «Євробачення-2017»: майстер-класи любові

Другий півфінал «Євробачення-2017»: майстер-класи любові

Невже в мене починається шизофренія, подумала я 11 травня під час другого півфіналу «Євробачення-2017», який проходив у Міжнародному виставковому центрі в Києві.
Другий півфінал «Євробачення-2017»: майстер-класи любові
Другий півфінал «Євробачення-2017»: майстер-класи любові
12 Трав 2017
0
2151

9 травня австралійський журналіст слово в слово підспівував представнику зі своєї країни Ісайї Фаербрейс. А вже 11 травня він бігав по прес-центрі «Євробачення-2017» у капелюсі кольорів прапора Угорщини і на камери розказував, який талановитий і неординарний Йожеф Папаї з піснею Origo. Британка, яка кричала від щастя, коли у фінал пройшла Бланш із Бельгії, цього вечора вдягнула вишиту сорочку Білорусі. Ці двоє іноземців ні слова не розуміли ні угорською, ні тим паче білоруською. У свою чергу Йожеф Папаї з Угорщини не володіє англійською і спілкується через перекладача. Білоруський гурт NaviBand теж досить посередньо може висловити свої почуття іноземною мовою, солісти Артем Лук'яненко і Ксенія Жук радіють, коли хтось із журналістів бере у них інтерв’ю російською, чи хоча б українською.

Навпроти мене бігла журналістка з букетом прапорів. «Це прапор моєї країни – дівчина показала на ліву руку. – А це прапори моїх улюбленців». Ось тоді я зрозуміла, що абсолютно здорова, просто раніше мені не доводилося бути серед членів міжнародної сім’ї «Євробачення». При тому, зважаючи на політичні скандали, які супроводжують конкурс не один рік, я геть забула основне завдання «Євробачення», яке стоїть перед конкурсом з часів завершення Другої світової війни – об’єднати всі країни в музиці і любові.

Я вирішила під час другого півфіналу «Євробачення-2017» повчитися любові до музики у моїх іноземних колег. За годину до прямого ефіру у прес-центр прийшов австрійський журналіст із табличкою Free hugs. Він не зупинився, доки не обійняв сотню журналістів. Конкурсант з Австрії Натан Трент, який виконував пісню Running on Air, мав усі шанси пройти у фінал. Та результати голосування часто бувають непередбачуваними, тож бігти з радістю поперед батька в пекло не рекомендується. Австрійському журналісту результат був не настільки важливий, як емоції щастя від того, що він присутній на «Євробаченні».

Двоє голландців, які біля кафе обговорювали шанси їхніх представниць – гурту O'G3NE, змушені перервати бесіду. Чоловік поплескав їх по плечах і побажав сестрам із гурту пройти у фінал. «І тобі, Норвегіє, успіхів», – сказали голландці у відповідь.

«Русское радио – Молдова» за Македонію

Білоруси присадили на любов до гурту NaviBand, здається, навіть крижані серця скептиків. Група білоруських журналістів підготувала плакати з солістами, хустинки, стрічки і прапорці. За день по півфіналу російські журналісти першими зі всіх зав’язали на шию хустинки з символікою NaviBand. «Наш фаворит – Португалія. Та білорусів ми теж любимо», – зізнався один із хлопців із Росії і додав, що шкодує через ситуацію, яка виникала між Україною та Росією, у зв’язку з якою росіяни не зможуть бачити шоу та голосувати. Білоруські журналісти влаштували цілий перформанс під час виступу гурту. І тут розвіявся стереотип, що українські дівчата найкращі. Ви ще не бачили білоруських!

До речі, щодо дівчат. На початку роботи прес-центру на «Євробаченні» працювали здебільшого старші чоловіки – спокійні та виважені. Ближче до другого півфіналу підтягнулися дівчата – емоційні та непередбачувані, які можуть під час гарного виступу конкурсанта стати на крісло і танцювати, наче в нічному клубі.

Переді мною цілий стіл зайняла делегація журналістів із Болгарії. На їхніх моніторах весь день видно було фотографії болгарського представника Крістіана Костова. Вони не хочуть думати про можливий скандал про заборону виступу співака через те, що він неповнолітнім 1 червня 2014 року виступав в окупованому Криму. Болгари тримали напоготові з десяток прапорів на момент виступу Крістіана Костова. Та не шкодували оплесків і схвальних вигуків чи не всім учасникам, які виходили на сцену. У відповідь майже всі країни цього дня підтримували болгарського представника.

У прес-центрі, мабуть, не було жодного журналіста, який би 11 травня нічого не написав про 17-річного Крістіана Костова. Журналіст Домінік Жепка з німецького інтернет-видання ZDF відкрив свою свіжу статтю, яку впродовж півфіналу постійно оновлював. Він написав, що Крістіан Костов – Джастін Бібер «Євробачення», єдиний учасник, який народився у ХХІ столітті. Домінік проти політики на «Євробаченні», він знає багато пісень-переможців попередніх років. Під час відкриття другого півфіналу, коли народний хор імені Станіслава Павлюченка виконував хіти минулих років в українському стилі, Домінік наспівував кожну з них. Коли Олександр Скічко взяв до рук сопілку, якою грав ще маленьким хлопчиком, а Володимир Остапчук – акордеон, та пізніше ще й станцював гопак, німець нахвавлював хлопців: «Класно!».

Німецькі журналісти

Перед півфіналом Домінік побував на концерті німецької представниці Ізабелли Левіни Луін у Посольстві Німеччини в Києві. За його словами, під час виступу фіналістки був присутній мер Києва Віталій Кличко, який побажав співачці перемогти. Мабуть, мер не поцікавився прогнозами букмекерів, де за перше місце триває боротьба між португальцем та італійцем.

Тимчасова виконувачка обов'язків голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Ганна Бичок

Журналістка «24» дивиться «24»

Телеведучий Ігор Посипайко, який на «Євробаченні» модерує прес-конференції конкурсантів, у другому півфіналі розговорився. Він розповів, що організація «Євробачення» хороща, та це не заслуга українців, а іноземців, які все зробили. Його дратує «25 консьєржів» (охоронців і волонтерів) у МВЦ, які на кожному кроці перевіряють твій бейдж. Має любов до Португалії та Болгарії. Ще подобаються голландки, «якби не були такі жирні», сказав Ігор Посипайко, який теж нівроку перезимував. При тому, що на прес-конференції після другого півфіналу один журналіст, ставлячи питання сестрам із Нідерландії, назвав їх «дуже сексуальними». І так, здається, думає не лише він.

Чоловік і продюсер Руслани Олександр Ксенофонтов другий поспіль півфінал проводив серед журналістів. Цього разу він довго щось з’ясовував зі своєю помічницею і геть не слухав пісень півфіналістів. Щоб відволікти від рутини, запитала його, за кого буде голосувати, адже Україна мала право голосу в другому півфіналі. «А що сьогодні голосують?» – уточнив Олександр Ксенофонтов. Щоб не виглядати далеким від конкурсу, викрутився: «Це я вас так перевіряю».

Він розповів, що готує прес-конференцію Руслани, яка запланована на 12 травня. На ній Руслана має розповісти про номер, який презентує на фіналі «Євробачення». Запитую, чому вдвічі дешевший, аніж номер Джамали. Той уточнює, що у Джамали – три номери, а в Руслани – один. Олександр Ксенофонтов написав бюджет і показав його представникам Національної суспільної телерадіокомпанії, де сказали, що таких коштів не мають. Продюсер пояснив, що підготовка до виступу коштує втричі дорожче, ніж та сума, яка прописана на «Прозорро». Треба нові костюми для Руслани, для балету, нову постановку, кошти на відрядження, адже більша частина команди мешкає у Львові. Якби Руслана вийшла в тому ж костюмі, що у 2004 році, і заспівала «Дикі танці», це коштувало б нуль. Олександр Ксенофонтов анонсував, що фінальна пісня Руслани – початок нового проекту. Всі пісні записуються в Карпатах, нині співачка постійно в експедиції в горах.

Серед журналістів так повелося, що під час виступів своїх улюбленців вони танцюють із прапорами країн, яку співаки представляють. Українці й собі намотали це на вус. У другому півфіналі після всіх конкурсантів вийшов на сцену гурт O.Torvald, який боротиметься за голоси лише у фіналі як представник країни-господарки. Українка і собі з синьо-жовтим прапором стала перед екраном, де ще недавно журналісти влаштували свято білоруської мови, і почала танцювати під O.Torvald. Помітивши, що ніхто на неї не звертає уваги, не знімають відеокамери, не товчуться фотографи, знизила плечима і сіла на місце. «Не лестіть собі. O.Torvald не виграє», – згадалися слова Ігоря Посипайка і подумала, що наш рок-гурт навряд чи зможе сказати після свого виступу, так як це зробила Ксенія Жук з NaviBand: «Мені так добре, тому що ми зробили людей щасливими». Зрештою, я ж не дарма цілий другий півфінал вчилася в іноземних журналістів любові до музики. Можна ж і собі взяти кілька прапорів своїх улюбленців, які виступлять у фіналі вже завтра, 13 травня.

А вибирати є з чого: перші фіналісти – Австралія, Азербайджан, Бельгія, Вірменія, Греція, Кіпр, Молдова, Польща, Португалія, Швеція, другі фіналісти – Болгарія, Білорусь, Хорватія, Угорщина, Данія, Ізраїль, Румунія, Норвегія, Нідерланди, Австрія, країни «Великої п’ятірки» – Іспанія, Німеччина, Франція, Італія, Великобританія та країна, яка приймає «Євробачення-2017», – Україна.

Фото: Ольга Жук

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 123
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 244
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 239
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 953
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 240
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду