Яким буде другий півфінал «Євробачення-2017»: сюрприз на сюрпризі

Яким буде другий півфінал «Євробачення-2017»: сюрприз на сюрпризі

Три причини для українців, чому конче варто подивитися другий півфінал «Євробачення», та за що російські журналісти повідривали б руки своїм колегам
Яким буде другий півфінал «Євробачення-2017»: сюрприз на сюрпризі
Яким буде другий півфінал «Євробачення-2017»: сюрприз на сюрпризі
11 Трав 2017
0
7718

Другий півфінал «Євробачення-2017», який розпочнеться сьогодні, 11 травня о 22:00 в Міжнародному виставковому центрі, для українців більш знаковий, аніж перший. Для цього є три причини, які стали очевидними під час генеральної репетиції 10 травня. Перша – телеглядачам варто подивитися початок шоу та перевірити наявність шароварщини. Справа у тому, що другий півфінал відкриватиме народний хор імені Станіслава Павлюченка, який виконає хіти минулих років в українському стилі. Ведучі Олександр Скічко і Володимир Остапчук гратимуть на сопілці та акордеоні, танцюватимуть і співатимуть.

Друга – Україна має право голосувати у другому півфіналі. «Голосування проводиться за допомогою SMS та телефонних дзвінків з будь-якого мобільного або стаціонарного телефону. Послуги доступні для всіх мереж GSM на території України. Вікно для голосування у 2-му півфіналі буде відкрите протягом 15 хвилин після виступу останнього виконавця. Кількість дзвінків та SMS-повідомлень з одного номера не повинна перевищувати 20. Номер для дзвінків - 0 900 30 07. SMS надсилайте на номер 7766 з текстом: "ХХ", де "ХХ" - порядковий номер учасників 2-го півфіналу», – пояснюють організатори на сайті Eurovision.ua.

Третя – після учасників другого півфіналу виступлять артисти з країн «Великої п’ятірки» Франції та Німеччини, а також представник від України рок-гурт O.Torvald. Зважаючи, що цьогорічні конкурсанти досить добре підготовлені, можна вперше оцінити можливості рокерів на сцені «Євробачення-2017». Як сказав на прес-конференції соліст гурту Женя Галич, O.Torvald почувається білою вороною серед поп-співачок у довгих сукнях. Чи вдасться хлопцям потрапити у десятку у фіналі, як цього хоче віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко, питання спірне. Як би там не було, та коло українських шанувальників в O.Torvald значно зросте. І це вже було помітно на репетиції, коли навіть ведучі під час повтору їхньої конкурсної пісні Time, не стримувалися від пристрасних танців.

Музиканти обіцяли не підлаштовуватися ні під які формати і залишатися такими як були. Та «Євробачення» – це не просто конкурс, а телевізійне шоу, яке дивиться понад 200 млн. телеглядачів по всьому світі. І перед цією аудиторією виступають насамперед представники країни, а вже тоді вільні і гарячі рокери. Тож у дечому довелося поступитися. Зокрема,продюсер Джамали Ігор Тарнопольський розповів, що в номері O.Torvald присутня гігантська голова і в ній були червоні демонічні очі. Комусь, хто турбується про українську культуру, це не сподобалося і вирішили замінити на зелені. «Я вважаю, що цим людям треба звернутися до лікаря», – розкритикував Ігор Тарнопольський втручання у творчий процес. До речі, телеканал СТБ, який проводив національний відбір на «Євробачення», виконав свої обіцянки і на 100% взяв на себе підготовку музикантів до конкурсу.

Генрік фон Цвейґберґ і Стюарт Барлоу

На репетиції вкотре стало зрозуміло, що шоу-продюсер Стюарт Барлоу та провідний менеджер із виходу артистів на сцену Генрік фон Цвейґберґ не протирали штани в Києві. Їм вдалося зробити цукерочку з кожного номера учасника. Візьмемо для прикладу хоча б представницю Франції Alma (Александра Маке) з піснею Requiem. У лютому вона була гостею національного відбору на «Євробачення-2017». Простоволоса дівчина у короткому платті намагалася танцювати під свою веселу пісню. Тоді єдиним, що витягувало її номер, була графіка – панорами Парижу, які у багатьох викликають позитивні емоції. За цей час у поставновці виступу співачки нічого не змінилося, та Alma стала більш притягуючою. І в цьому не останню роль зіграли поради менеджерів шоу, які досі після кожного виступу кажуть дівчині, як краще рухатися.

До речі, на репетиціях Генрік фон Цвейґберґ відшліфовує кожного артиста. Інколи це може тривати 1 секунду, коли він просто усміхається для підсилення впевненості співака. А інколи більше хвилини читає нотації, як це було на репетиції гурту O.Torvald. Зважаючи, що хлопці досі на належному рівні не вивчили англійської, спілкуються на прес-конференціях та з іноземцями-організаторами з допомогою перекладача, вони нічого не відповіли «господарю» сцени.

Після репетиції у прес-центрі вперше вдалося зустріти виконавчого продюсера «Євробачення» Павла Грицака. Перетиналася з ним мимохідь наприкінці квітня, коли «Детектор медіа» запросили знімати готову сцену. Тоді Павло Грицак був як вичавлений лимон. Його помічниці казали, що через переживання навіть перестав голитися, що йому абсолютно не властиво. 10 травня пан Грицак виглядав абсолютно щасливим і поголеним.

Насамперед згадав нашу першу зустріч «зимового вечора», яка відбулася за день до розколу, коли частина команди на чолі з тоді ще виконавчим продюсером «Євробачення» Олександром Харебіним покинула проект. Павло Грицак зізнався, що наразі в нього одна думка – «дотягнути до понеділка» в тій атмосфері, яку вдалося створити. За його словами, у команди велика радість, тому що «щасливі артисти, щасливі делегації, щасливі журналісти та фани». А далі, пан Грицак оглядаючи прес-центр, в якому вирує життя сотні журналістів, уже без ноток піднесення каже, що це все треба демонувати і до 21 травня виїхати з МВЦ. «Це все ми привезли. Тут був порожній металевий ангар», – ще раз підкреслює, наскільки інтенсивно працювали організатори. За кілька хвилин нашої зустрічі він встигає відповіти на пару дзвінків англійською та пояснити своїм помічницям, що у рекомендаціях для журналістів Mediahandbook чорним по білому написано, що заборонено використовувати власні роутери, можна користуватися WI-FI, яким оснащений прес-центр. Вони мають такі моменти відстежувати і відразу присікти.

За день до прямого ефіру, прогулюючись по прес-центру, легко зрозуміти, що саме про другий півфінал покажуть на різних каналах. Телеканал СТБ під час прямого включення розказав, що шоу розпочинатиме Сербія, за прогнозами букмекерів вона не пройде у фінал. Зате австрієць має всі шанси бути серед десятки щасливчиків, яких обиратимуть за допомогою голосування телеглядачів і національного журі. НТН описав, які країни візьмуть участь у другому півфіналі. А «1+1» і канал «24» зосередилися на російських журналістах.

Президент російського відділення Organisation Generale des Amateurs d'Eurovision (некомерційна організація, яка об'єднує фанатів конкурсу «Євробачення»), журналіст Антон Самсонов коментує на камери, що не знає, хто поширює неправдиву інформацію в російських виданнях про «Євробачення» в Україні. А якби знав, то «сам би повідривав їм руки». За його словами, 10 травня зранку в аеропорту «Бориспіль» не пустили чотирьох фанатів на «Євробачення», які мали квитки на шоу і не були в Криму. Двоє з них – Дмитро Аднаєв і Сергій Рябов. У рішенні про відмову вказано: «Не може підтвердити мету запланованого перебування на території України». Про те, що раніше не пустили журналістів, Антон Самсонов не чув.

Поки одні журналісти з’ясовують, кого не пустили на «Євробачення», інші – анонсують другий півфінал, у МВЦ проходять екскурсії для працівників компаній, які стали спонсорами конкурсу, технічні працівники оглядають «літаючу камеру» української компанії, прибиральники-чоловіки швабрами повільно миють сцену, після чого підрядники блокують її огорожею.

Розповім детальніше про конкурсантів другого півфіналу.

1. Сербія, Тіяна Богічевіч – In Too Deep

Телекомпанія RTS через внутрішній відбір вибрала Тіяну Богічевіч як представницю Сербії на «Євробачення». Пісню їй написали відомі місцеві автори. У 2011 році співачка виступала на сцені «Євробачення» в якості бек-вокалістки.

2. Австрія, Натан Трент – Running on Air

Для австрійця місяць у його номері – це символ віри в себе, відчуття змін.

3. Македонія, Яна Бурческа – DanceAlone

Яна Бурческа розповіла, що на такій великій сцені, як у МВЦ, вона не виступала. Їй дуже подобається світло та звук.

4. Мальта, Клаудія Фаніелло – Breathlessly

Клаудія Фаніелло зізналася, що в її списку країн, які потрібно відвідати, давно була Україна. Тому в ці дні між репетиціями вона багато часу проводить у місті. Для охочих ближче познайомитися з Україною організатори «Євробачення» зробили буклет міст України, які роздають у МВЦ безкоштовно. Можливо, мальтійці це стане в нагоді.

5. Румунія, Іллінка та АлексФлореа — YodelIt!

Румунці до конкурсу один з одним не були знайомі, їх звів композитор. Обоє брали участь у «Голосі» та «Х-фактор». Гурт поєднав у своїй пісні різні стилі: реп, рок, поп та йодлінг. «Ми як ніхто інший на цьогорічному конкурсі розкриваємо лозунг "Святкуємо розмаїття"», – вважають учасники.

6. Нідерланди, гурт O'G3NE — LightsAndShadows

«Знаєте, чому у нас так добре виходить співати разом? Бо одна з нас дуже розумна, друга – божевільна, а третя – дуже комунікабельна та балакуча. Оце і весь секрет!» – розповіла одна із сестер під час прес-конференції. До складу гурту входять 22-річна Ліза та 21-річні близнята – Емі і Шеллі.

7. Угорщина, Йожеф Папаї — Origo

Співак у національному костюмі сподівається, що роми в усьому світі його почують. «Незважаючи на жодні мовні відмінності нашій команді вдасться донести головний меседж пісні – цінувати кожен день», – сказав Йожеф Папаї.

8. Данія, Аня Ніссен — Where I Am

«Я не просто так обрала саме червону сукню. Червоний – це колір любові та пристрасті. Це саме те, що я хочу донести у своєму виступі», – пояснила свій вибір співачка.

9. Ірландія, Брендан Мюррей — Dying To Try

«Ви бачили цю величезну повітряну кулю позаду мене, знаю, що мені треба працювати зі своєю "мовою тіла" і розібратися, як поводитися на сцені», – сказав співак перед генеральною репетицією. Він вважає, що всі хороші співаки – учасники та призери «Голосу» або «Х-Фактору», а ось учасником «Євробачення» стає далеко не кожен. Чим він пишається.

10. Сан-Марино, Валентина Монетта і Джим Вілсон — Spirit of the Night

Валентина Монетта і Джиммі Вілсон сприймають «Євробачення» світом музики, талантів та незабутніх враженнь. Боротьба за місце не має ніякого значення. Валентина Монетта підкорювала «Євробачення-2014» з піснею Maybe.

11. Хорватія, Жак Худеков — My Friend

Під час виконнаня пісні в очі кидаються татуювання на руках співака. На одній руці написано ім’я сина – Девід, на другій дочки – Софі.

12. Норвегія, гурт JOWST — Grab the Moment

Хлопці пояснили меседж пісні: «Вона про те, чим ми почали займатися 5 років тому, коли вирішили, що спів – це наше!».

13. Швейцарія, гурт Timebelle — Apollo

Їхня пісня про те, що треба йти за своєю мрією. Солістка гурту Міруна Манеску виступає на височенних підборах і боїться, щоб не звалитися зі сцени. Вона розповіла, що дуже любить борщ, тож підкріпившись, міцно стоятиме на ногах.

14. Білорусь, NaviBand — Historyja Majho Zyccia

Для гурту, який випромінює позитивну енергію, як сказав один журналіст під час прес-конференції, найважливіше – щоб на «Євробаченні» почули білоруську мову.

15. Болгарія, Крістіан Костов — Beautiful Mess

17-річний конкурсант після «Євробачення» буде складати іспити в гімназії. Зайняв друге місце на 4-му сезоні шоу талантів TheXFactorBulgaria. За його словами, його підтримуватимуть росіяни, так як народився у Москві.

16. Литва, гурт Fusedmarc — Rain of Revolution

Fusedmarc – група альтернативної та електронної музики, була заснована в 2004 році. Вокалістка – Вікторія Івановська, композитор Денис Зуєв. У 2005 році група отримала нагороду A.LT (Альтернативна музика Литви) в категорії «Прорив року».

17. Естонія, Койт Тоом і Лаура Пілдвере — Verona

Лаура Пілдвере 12 років тому виступала на «Євробаченні-2005» у складі дівчачого гурту Suntribe. Койт Тоом теж вдруге на на сцені пісенного конкурсу. Він виступав у 1998 році у Бірмінгемі. Співак приїхав до Києва з родиною, з ним перебуває син Річард, якому виповнилося лише два тижні.

18. Ізраїль, Імрі Зів — I Feel Alive

Імрі Зів має українське коріння, його бабуся і дідусь із Києва та Одеси. Співак уперше в Україні та очікує на хороший результат. Адже в його команді, як вважає артист, всі перфекціоністи, усе має бути ідеально. До слова, Імрі Зів має велику підтримку в Києві. З Ізраїлю приїхала група фанатів, які під час його виступів своїми драйвовими танцями запалюють всіх навколо.

Після конкурсантів другого півфіналу виступлять Alma з Франції з піснею Requiem, Ізабелла Левіна Луін із Німеччини з піснею Perfect Life та O.Torvald з України з піснею Time, які автоматично проходять у фінал. Насамкінець вибіжить на сцену чисельний танцювальний ансамбль, назву якого зі слів ведучих складно розібрати.

Представниця Німеччини

До речі, ведучі у фан-зоні мають брати невеликі інтерв’ю у глядачів, що репетирували 10 травня перед оголошенням результатів голосування і загальним фото з 10 фіналістами, роль яких зіграли статисти. Тож комусь пощастить показатися на весь світ.

Фото: Ольга Жук, фото більшості конкурсантів – сайт NV.ua

Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 123
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 244
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 239
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 952
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 240
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду