Перший півфінал «Євробачення-2017»: охи і ахи іноземних журналістів

Перший півфінал «Євробачення-2017»: охи і ахи іноземних журналістів

«Розправ плечі», – звертається «господар» сцени Генрік фон Цвейґберґ до бельгійської конкурсантки Бланш. Він не тільки до секунди знає, хто коли має виходити на сцену, а ще й любить кожного конкурсанта як рідну дитину.
Перший півфінал «Євробачення-2017»: охи і ахи іноземних журналістів
Перший півфінал «Євробачення-2017»: охи і ахи іноземних журналістів
9 Трав 2017
1
6455

8 травня у Міжнародному виставковому центрі пройшли дві репетиції першого півфіналу, на яких артисти виступали у конкурсних костюмах. На першу репетицію, яка розпочалася о 16:00, запросили журналістів. На другу, о 22:00, уже продавали квитки від 299 грн до 1200 грн. і шоу відбувалося за всіма правилами прямого ефіру. Саме цей запис є своєрідною підстраховкою під час прямого ефіру.

Досі журналісти могли працювати  у фан-зоні та секторі С, що є не дуже близько до сцени. А тут вперше нас допустили під самісіньку сцену, у так звану Golden Circle.

Нарешті я вловила суть слів організаторів «Євробачення», коли вони запевняли: «Конструкція сцени дозволить глядачам бути якомога ближче до виконавців, як це можливо». Ось так стоїш біля сцени і чуєш, про що техніки між собою говорять, коли виносять декорації за лічені секунди. Бачиш, як провідний менеджер із виходу артистів на сцену Генрік фон Цвейґберґ усміхається ведучим Володимиру Остапчуку та Олександру Скічку, як притримує за руку учасницю Ліндіту Халімі з Албанії, проводжаючи її зі сцени. Під час того, як Славко Калезич із Чорногорії, актор із довжелезною косою, одягає спідницю перед початком виступу просто біля мікрофона, звертаєш увагу не на те, чи він і тут буде епатувати, а чи господар сцени не має до нього зауважень.

Щоразу, коли наживо дивлюся шоу, які зніматимуть у прямому ефірі, залюбки стежу за оператором-стедікам і з іронією згадую Януковича. Якось він був на концерті, звідки велася пряма трансляція. Посеред виступу вибіг чоловік в обладунках робокопа і почав швидко бігати навкого артиста. Янукович не стримався і питає: «Що то за чортяка бігає по сцені?». На «Євробаченні» «чортяк» буде аж двоє, а точніше четверо, тому що стедіками працюватимуть із асистентами. В одному номері бігатимуть навколо артиста вчотирьох і все, що вони зніматимуть, йтиме відразу у прямий ефір. Тобто глядач у залі бачитиме, як вони ганяють по сцені блискавкою, а телеглядач у цей час отримає красиві крупні плани виконавця.

«Ох», – наче після сеансу гіпнозу зітхає біля мене іноземний фотограф.  Сальвадор Собрал із Португалії зірвав найбільше оплесків журналістів серед конкурсантів першого півфіналу.

Всі артисти виступали на великій сцені, він же вийшов на маленький круглий майданчик, який знаходиться посеред Golden Circle і призначений для роботи ведучих.

Під час виконання пісні Amar pelos dois («Любити за двох») позаду португальця на весь світлодіодний екран заворожував містичний ліс, а його голос не відпускав ні на секунду. «Якщо одного разу тебе запитають про мене, скажи, що я жив, щоб любити тебе», – починає португалець, звертаючись кудись у даль. Сальвадор Собрал своєю жертовністю заради сцени нагадав Едіт Піаф, коли вона, будучи хворою, віддавала всю свою любов глядачу і могла знепритомніти під час виступу. Сальвадор Собрал приїхав до Києва останнім із 42-х учасників «Євробачення-2017» через стан здоров’я, має серйозні проблеми з серцем і потребує постійного медичного догляду. На попередніх репетиціях замість нього на сцені працювала сестра Луїза, яка є автором конкурсній композиції.

Сьогодні, 9 травня, із 18 учасників у фінал пройде лише 10 артистів. Не важливо, хто із них вийде з гри та яке місце посяде. Якщо порівняти рівень конкурсантів із попередніми роками, то у Києві зібралися справді талановиті артисти, які підготували перфектні пісні, перформанси  та графіку. Не знаю, як у їхніх рідних країнах, та в Україні і серед журналістів зі всього світу після «Євробачення» у них з’явиться армія фанатів і друзів. І швидше за все, у цьому випадку вирішальну роль зіграє не так їх творчість, як дружелюбність, відкритість і щирість у спілкуванні.

До речі, окрім конкурсантів, у першому півфіналі виступлять співак та тренер проекту «Голос. Діти» на «1+1» Monatik і переможниця «Євробачення-2016» Джамала.

Monatik першим вийшов на сцену, де виконав англомовний варіант пісні «Кружит» –  Spinning. Виглядає на те, що саме він відкриватиме «Євробачення». Останньою репетирувала Джамала, яка заспівала дві пісні – «1944» і «Заманила». Поки що невідомо, коли саме вона їх виконуватиме і хто виступатиме на сцені після 5-ї і 12-ї пісні, коли прямий ефір перервуть на рекламу.

Швеція, Робін Бенгтссон – I can't go on

Грузія, Тако Гачечіладзе – Keep the faith

Австралія, Ісайя Фаербрейс – Do not come easy

Албанія, Ліндіта Халімі – World

Бельгія, Бланш – City Lights

Чорногорія, Славко Калезич – Space

Мало хто запам’ятає, про що співав Славко. Та його коса ще довго обговорюватиметься. 

Фінляндія. Норма Джон – Blackbird

Азербайджан. Dihaj – Skeletons

Якщо вслухатися у слова пісні, тоді зрозуміло, до чого тут голова коня. Поганий хлопець в Азербайджані виглядає тепер саме так.

Португалія. Сальвадор Собрал – Amar Pelos Dois

Греція, Демі – This is Love

Демі примудрилася на сцені влаштувати басейн. Прибиральникам після її виступу подвоїлося роботи. При тому, що вкластися треба за 60 секунд.

Польща, Кася Мось – Flashlight

Кася Мось розширить коло шанувальників серед захисників тварин. В Києві під час національного відбору, де Кася була гостем, вона зізналася, що взяла з притулку собаку. Тепер у неї 5 собак. А ще Кася Мось – зірка Playboy. На сцені вона із рідним братом, скрипалем Матеушем. Після репетиції вона пішла у прес-центр, де довго спілкувалася з польськими журналістами і слухала їхні поради, як удосконалити свій виступ.

Молдова, гурт Sunstroke Project – Hey Mamma

Ісландія,  Свала – Paper

Чехія, Мартіна Барта – My Turn

Мартіна Барта – єдина конкурсантка, яка після виступу подякувала українською.

Кіпр, Ховіг – Gravity

Вірменія, Арцвік – Fly With Me

Словенія, Омар Набер – On My Way

Артист виділився не так піснею, як технічними можливостями сцени.

Латвія, гурт Triana Park – Line

Яскрава крапка першого півфіналу – найбільш кольоровий виступ латвійців.

Іспанія, Велика Британія та Італія, які входять до великої п’ятірки, голосуватимуть у першому півфіналі. Конкурсанти з цих країн відразу виступатимуть у фіналі, проте репетирували разом із півфіналістами.

Велика Британія, Люсі Джонс – Never Give Up On You

Упродовж всієї пісні Люсі Джонс позаду мушлі на сцені сиділи підрядники.

Іспанія, Манель Наваро – Do It For Your Lover

Італія, Франческо Габані – Occidentali's Karma

Букмекери називають італійця фаворитом. Під час репетиції  він не викликав масового захоплення. Проте мало хто стримався, щоб не підтанцювати за дуетом Франческо Габані та мавпи. Цікаво б дізнатися, чи тільки мені його голос та манера руху нагадує італійського співака Андріано Челентано?

Фото: Ольга Жук

Теги
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Діді
2535 дн. тому
З тих, кто не пройшов дуже жаль грузинку, исландку та фінський дует. Сердючка молодець, як на мене витягнула цей вечір з доволі нудними ведучіми.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 123
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 244
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 239
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 952
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 240
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду