Матіос обіцяє розслідувати справи Курченка і Клименка до кінця року

Матіос обіцяє розслідувати справи Курченка і Клименка до кінця року

Головна військова прокуратура може завершити розслідування справ бізнесмена, власника «Українського медіа холдинга» Сергія Курченка і екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка, якого ЗМІ називають власником медіа холдингу «Вести Украина», до кінця 2016 року.
Матіос обіцяє розслідувати справи Курченка і Клименка до кінця року
Матіос обіцяє розслідувати справи Курченка і Клименка до кінця року
28 Вер 2016
0
3096

Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив головний військовий прокурор, заступник генерального прокурора України Анатолій Матіос.

«Сподіваюся, що це нам вдасться зробити до нового року», - заявив він, відповідаючи на питання щодо термінів закінчення розслідування справ Сергія Курченка і Олександра Клименка.

Анатолій Матіос також зазначив, що багато фігурантів справ Клименко і Курченко залишаються в Україні і продовжують обіймати високі посаді в державних структурах.

«Янукович, Азаров, Клименко - вони могли бути модераторами або породжувати незаконні концепції. Але будь-яку концепцію втілюють живі люди. Так ось, всі ці живі люди зараз в Україні. Дуже значна їх частина нікуди не поділася навіть з тих посадових кабінетів, в яких вони перебували раніше. Вони або досить значна частина їх змогли помінятися по вертикалі, але по суті нічого не змінилося. Тому, невідворотність покарання повинна наступити також для тих, хто або на "авось", зі страху, з меркантильних цілей допомагав, а іноді й істотно удосконалив цю систему грабежу держави. Я вважаю, що вони повинні відповісти. Жорстко, безповоротно і згідно закону», - підкреслив Анатолій Матіос.

Нагадаємо, генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив 30 травня, що справи високопосадовців часів Віктора Януковича - бізнесмена, власника «Українського медіа холдингу» Сергія Курченка та колишнього міністра доходів і зборів, якого називають власником медіахолдингу «Вести Украина» Олександра Клименка, - передані першому заступнику головного військового прокурора Володимиру Жербицькому.

«Мета - пред’явлення обвинувачення високопосадовцям з обов'язковою реалізацією справи про створення владного злочинного угруповання часів Януковича. Для того, щоб активізувати цю діяльність, я прийняв рішення передати пану Володимиру Жербицькому, першому заступнику військового прокурора матеріали по епізодам, де проходять пан Курченко та пан Клименко», - сказав Юрій Луценко.

За його словами, Володимира Жербицького було обрано тому, що він один з найкращих у Генпрокуратурі. Під його керівництвом створено слідчу групу, для якої звільнено поверх у ГПУ. Група працюватиме у повністю закритому режимі.

У серпні слідчі Головної військової прокуратури ініціювали повторну процедуру здійснення спеціального досудового розслідування справи екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка, якого ЗМІ називають власником медіахолдингу «Вести Украина».

Нагадаємо, наразі Сергій Курченко оголошений у міжнародний розшук. Через свою близькість до екс-президента Віктора Януковича, який міг відіграти ключову роль у збагачення молодого бізнесмена, Сергій Курченко навесні 2014 року був внесений до санкційного списку ЄС.

У квітні журналісти проекту «Слідство.Info» встановили зв'язок між колишнім міністром доходів і зборів Олександром Клименком, який утік до Росії, і газетою «Вести».

Олександра Клименка неодноразово називали власником холдингу «Вести Украина», до якого входять «Радио Вести», газета «Вести», канал UBR й інші медійні активи. Про причетність до цього холдингу заявляла, зокрема, колишня журналістка видання «Вести.Репортер» Світлана Крюкова. Власні джерела «Детектора медіа» в холдингу стверджували, що редакційна політика ЗМІ холдингу спрямована, в тому числі, на формування позитивного образу Олександра Клименка в Україні, а також підготовці його повернення на батьківщину, і просуванні його політичних амбіцій в Україні. Однак нинішня керівниця холдингу Ольга Семченко, пов'язана особистими стосунками з Олександром Клименком, заперечувала в інтерв'ю «ДМ» причетність Клименка до холдингу. В документах, опублікованих відповідно до Закону про прозорість медіавласності, кінцевим бенефіціаром двох ЗМІ - «Радио Вести» і каналу UBR - значиться Денис Мозговий (79,2%), власником значної частини - Тетяна Александрова (19,8%).

На фото – Анатолій Матіос

Фото: «РБК Україна»

«Детектор медіа»
Теги
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Щодня наша команда готує для вас якісні й актуальні матеріали, які допомагають медіа в Україні ставати кращими. Ми будемо вдячні за будь-яку вашу підтримку. Ваші пожертви – це можливість робити ще більше.
Спільнота ДМ
Інше у цій категорії
Віталій Баранник
для «Детектора медіа»
Історія про те, як досвідчений кіно- й телеоператор став таксистом і масажистом із купою вдячних клієнтів.
15 Серп 2023 14:10
4 123
Юлія Лавришин
Дві журналістки видання будуть раз на два тижні обговорювати внутрішньополітичні проблеми України
12 Трав 2023 17:32
2 244
Лєна Чиченіна
«Детектор медіа»
Ще двоє телевізійників пішли на війну. Інколи такі повідомлення стають несподіваними навіть для колективу.
12 Трав 2023 14:47
3 239
Роман Мельник
«Детектор медіа»
Кліп розповідає про історію 14-річного Саші, який пережив 5 місяців окупації та втратив дім.
11 Трав 2023 15:21
1 953
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
Журналістка Тетяна Федоркова: Харківські журналісти, на жаль, звикли до хамства з боку міської влади — особливо у відповідь на питання, які викликають критику або резонанс.
10 Трав 2023 19:14
11 241
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду